"Duboka islamska filozofija u Vašem djelu odavno je uočena i mnogi su o njoj govorili. Međutim, najčešće su se njeni korijeni tražili van ovog tla, izvan ovdašnjeg čovjeka. Recite nam koliko je ta filozofija samo naša, dio naših dubina i našeg života?
Nisam posebno izučavao islamsku filozofiju, osim koliko je neophodno da se čovjek informiše. Ali ako u mom djelu ima filozofije, ona je sva iz ovog tla, iz mog muslimanskog korijena, iz naše tradicije, iz našeg duha. To se upilo u mene o svega, i svega me proželo, tako da tim duhom prosto emaniram. Drago mi je, veoma drago, što ta misao, koja je nastala na ovom tlu, u okviru jednog naroda, toliko opšteljudska, da je lako i rado prihvataju ljudi širom svijeta.
Zašto u uvodnom dijelu prvog poglavlja romana "Derviš i smrt" u kome citirate Kur'an niste iza 2. ajeta sure Vel'asri nastavili sa ajetom 3. "... osim onih koji vjeruju i rade dobra djela i koji preporučuju istinu". Da li s toga tragika završetka Nurudinova znači nesreću bez utjehe, ili...
U uvodnom motu "Derviša i smrti" prekinuo sam Kur'anski citat, ali se njegov smisao, po mome mišljenju širi, nalazi u kontekstu cijelog romana: svaki je čovjek na gubitku, ako u životu ne nađe ljubav. Tom mišlju nisam iznevjerio Kur'an, i nepravedna je kritika u "Glasniku" Islamske vjerske zajednice, prije nekoliko godina, koji mi taj grijeh prebacuje.
I na kraju, kažite nam šta je za Vas Bosna i Hercegovina?
MEŠA SELIMOVIĆ: Bosna je za mene rodno tle, izvor svega što znam i osjećam, nju najviše volim i njoj najviše predbacujem. Zbog ljubavi.
Preporod, 1972.god.'
http://novi.ba/clanak/81304/mesa-selimovic-moja-filozofija-je-iz-mog-muslimanskog-korijena
Meša nikad nije ni tvrdio da nema muslimanske korijene misleći na reliju svojih roditelja, međutim, isto je tvrdio da je Srbin što ne iskljuščje jedno druo.
- - - - - - - - - -
Onima u Lici se zaturio neđe "Statuta Valachorum" , pa došlo do nesporazuma![]()
Da znaš o čemu pričaš, verovatno ne bi ni pominjala.
- - - - - - - - - -
Onima u Lici se zaturio neđe "Statuta Valachorum" , pa došlo do nesporazuma![]()
Da znaš o čemu pričaš, verovatno ne bi ni pominjala.
Osim ako se ne vratimo na staru nebulozu kako vera određuje naciju, pa ne može da postoji Srbin muslimanske veroispovesti. Ako primenjuješ taj kriterijum, onda lepo prekini da prisvajaš bilo šta što ima veze sa srednjevekovnom Bosnom do dolaska Turaka. Trebalo je ovo ranije da ti nacrtam, ali oprostićeš mi, previše je tvojih gluposti za korigovanje, treba to sve popamtiti. Dakle, teza broj jedan: