Bojkotujte KRZNO !!!

mislim da sam pre par godina videla u zemunu da neki ljudi setaju 2 na povodcu, ali nisam sigurna... lici jako, prvo sam mislila da su lasice, ali veci su od njih i skroz beli... sve u svemu - preslatka stvorenja!

Poslednja izmena:
Za Srbiju bez krzna

Photo: Goran Necin

Protest "Za Srbiju bez krzna" organizovan je u petak na centralnom beogradskom Trgu Republike povodom Nedelje borbe protiv krzna, koja se krajem novembra obeležava širom sveta. Protest čiji je cilj bio da se skrene pažnja javnosti na svu okrutnost industrije krzna i besmisao ubijanja životinja u svrhu proizvodnje krznene odeće zbog mode i glamura, organizovali su aktivisti Udruženja "Sloboda za životinje"

Udruženje "Sloboda za životinje" navodi da je kineska modna industrija jedna od najokrutnijih i navode podatak da "pored zečeva, lisica, rakuna i ostalih tipičnih krznaša u toj zemlji godišnje se ubije i više od dva i po miliona pasa i mačaka".

"Cilj je da skrenemo pažnju javnosti na svu okrutnost industrije krzna i besmisao ubijanja životinja u svrhu proizvodnje krznene odeće zbog mode i glamura, kao i na posledice po životnu sredinu i da produbimo saosećajnost gradjana Srbije za nezamislivu patnju koju trpe životinje u farmama za krzno" - navodi Udruženje "Sloboda za životinje".

"Da bi se dobio jedan krzneni kaput ili bunda, potrebno je da se ubije do 15 pasa, ili: do 20 dabrova, do 22 lisice, do 24 mačke, do 30 rakuna, do 34 nutrije, do 40 oposuma, do 200 činčila, do 240 hermelina, ili do 400 veverica" - ukazuju aktivisti za zaštitu životinja.

Protestu na Trgu Republike, u okviru kojeg je održan tzv. "goli performans" koji je simbolizovao odrane životinje čije se krzno eksplotiše radi izrade odevnih predmeta, prisustvovalo je nekoliko desetina građana i aktivista za zaštitu životinja.

Prijatelji životinja za Hrvatsku bez krzna: Nismo svi evoluirali!

Kako bi zajednički ukazali da krzno nema veze s modom, reklamna agencija Bruketa&Žinić za Prijatelje životinja osmislila je plakat 'Nismo svi evoluirali'.

Jumbo i citylight plakati s jasnom porukom o etičkoj i ekološkoj neprihvatljivosti
nošenja krzna naći će se u mnogim gradovima Hrvatske.
- Nošenje krzna bilo nam je nužno za preživljavanje u vrijeme kamenog doba. No, ta vremena davno su iza nas te smo od tada uvelike napredovali kao civilizacija. To ipak ne sprječava određene pojedince da i dalje nose krzno kao sredstvo modnog izričaja. Vrijeme je da evoluiramo i ostavimo krzno njihovim vlasnicima - životinjama - izjavio je Tonči Klarić iz reklamne agencije Bruketa&Žinić, koja se priključila kampanji 'Za Hrvatsku bez krzna'.

Uz njega, na projektu su radili art direktor i dizajner Mislav Vidović, ilustrator Tomislav Tomić, account direktorica Helena Rosandić i account executive
Martina Ivkić.

- Svake godine preko 75 milijuna životinja pati i umire zbog trgovine krznom. Najveći broj životinja uzgaja se na farmama krzna, gdje ih, nakon života provedenog u malenim prljavim kavezima, ubijaju gušenjem plinom, elektrokucijom, davljenjem, trovanjem, lomljenjem vratova ili pak guranjem usijanih željeznih šipki u njihove anuse. Životinje uhvaćene zamkama u prirodi smrzavaju se na hladnoći ili skapavaju od vrućine, bespomoćne pred napadima grabežljivaca. One koje prežive lovci gaze, dave, utapaju ili zatuku kako bi izbjegli zamrljati krvlju njihovo krzno - podsjećaju "Prijatelji životinja".

- Od uzgajivača, odnosno dobavljača pa do krajnjeg kupca, svi jednako snose odgovornost za patnju i ubijanje životinja. Dok postoji potražnja za krznenim odjevnim predmetima ne može se očekivati prestanak proizvodnje krzna. Stoga je od iznimne važnosti da svaki pojedinac bude svjestan kako nenošenjem krzna može aktivno pridonijeti zaustavljanju zastarjele i necivilizirane prakse iskorištavanja životinja zbog njihova krzna - poručuju iz Udruge.

Tome u prilog ide i zakonska zabrana uzgoja životinja za krzno u Hrvatskoj, koja je stupila na snagu 1. siječnja 2007. godine uz prijelazno razdoblje od deset
godina, a što je podržalo 73,7 posto građana.

- Danas obilujemo kvalitetnim, ekološki i ekonomski znatno prihvatljivijim materijalima koji nisu od životinjske kože i krzna. Ubijanje životinja zbog odijevanja i luksuza sramotno je i nema opravdanja. Moderni možemo biti samo ako smo humani i suosjećajni, a u krznu ubijene životinje nema ničega osim patnje i smrti. Sve više uglednih hrvatskih i svjetskih modnih dizajnera odbacuje krzno iz svojih kolekcija, potaknuti sviješću da životinjsko krzno ne pripada modi 21. stoljeća - pojašnjavaju "Prijatelji životinja" koji pozivaju sve javne osobe, dizajnere, modne agencije i pojedince da se i oni priključe kampanji 'Za Hrvatsku bez krzna'

402130_10150762087634815_580079814_12365008_1274064902_n.jpg

Uvek za bojkot krzna. http://tatjanamb.wordpress.com/2011/11/17/kazem-ne-krznu/

Svakako mislim da i konzumiranje namirnica zivotinjskog porekla treba smanjiti na minimum, zivotinje uzgajati, koristiti i ubijati za rad hrane sto humanije moguce, ne nositi niti koristiti proizvode od koze kada i tzv. eko koza vrsi odlicnu funkciju i sl. Znaci, sve sto mozemo uciniti za rad ocuvanja zivotinjskog sveta na sto humaniji nacin i razvijanja svesti da nam zaista u svemu sto jedemo, oblacimo, obuvamo... ne trebaju proizvodi dobijeni od zivotinja.

Za pocetak je dovoljno da imamo svest da neke stvari koje covek radi zivotinjama nisu na mestu, da ih ne treba ciniti jer nam nisu nuzne za prezivljavanje. Od toga krecemo dalje. Kad je moja majka (mozda i pre 20 godina) kupila bundu, pojma nisam imala sta se desilo krznasicama u koje se ona jedva 1x godisnje oblacila. Do pre izvesnog broja godina nisam znala kako se uzgajaju kokosi, goveda, svinje, u kakvim uslovima zive, kako ih nehumano koriste i dok su zive, a kako ih ubijaju i cesto ostavljaju da umiru u mukama. Onda sam videla (snimci) ... uf... i te slike su se tako urezale u pamcenje da ih se setim svaki put kada stanem pred vitrinu sa mesom.

Jedna poznanica mi je rekla - ti hoces da znas takve stvari, a meni odgovara da zivim u neznanju, pa ... ko ti je kriv... Kako god bilo, svest i savest mi nisu dozvolili da zatvorim oci kao sto mi ne dozvoljavaju da na bilo koga silom uticem da misli kao ja (to se ne dogadja primoravanjem) niti da idem u neke krajnosti ispoljavanja licnog stava.

I da se vratim na konkretnu temu - protivnik sam nepotrebnog ubijanja zivotinja zarad nosenja/koriscenja krzna.
http://tatjanamb.wordpress.com/2011...-krzna-todays-meeting-for-serbia-without-fur/

Poslednja izmena:
mislim da sam pre par godina videla u zemunu da neki ljudi setaju 2 na povodcu, ali nisam sigurna... lici jako, prvo sam mislila da su lasice, ali veci su od njih i skroz beli... sve u svemu - preslatka stvorenja!

To što si videla je sigurno feretka :) - tvor
Imam i ja jednog takvog kući :D
Pogledaj moj album na pf albumi -"PakoPako" pa mi reci da li na tu životinjku misliš? :D

Back