Bojkot (opšta tema)

Koje je vaše mišljenje o ideji bojkota izbora? Da li će se ostvariti? Hoće li biti uspešan?

• Ukupno glasova
    84
Ne verujem, izlaze obe stranke na izbore ali odvojeno. Naravno DSS ima male šanse ali pokušaće.

Postoji u DSS-u struja za bojkot. Pod velikim su pritiskom; pritiskaju ih i spolja i iznutra. Pritiska ih Samardžić; trenutno se lobira da ih i Koštunica pritisne. I Ković je bio izložen izvesnim pritiscima, ali on čvrsto drži za sada Jovanovićevu stranu.

DSS je, bukvalno, pred krajem svog postojanja. Odluke koje budu donete u narednim mesecima presudiće da li će se ta stranka svesti na ono što je LDP. Neprolazak cenzusa na parlamentarnim izborima bi ih vratio natrag tamo gde su bili pre nego što ih je Sanda privremeno oživela, ali ovog puta će udarac biti i konačan. Oni nemaju više ni odbore niti kapacitete da izlaze negde na lokalne izbore. Oni malo što su imali, izgubili su tako što su ljudi masovno preleteli u SNS kada su ih isključili za vreme pregovora o njihovom priključenju SZS (što je bio jedan od preduslova).

DSS samostalno nema nikakve šanse da pređe cenzus. Ne male; doslovno nikakve. Ako je koalicija sa SPAS-om i Parovićem nemoguća, šta im ostaje? SRS? Ković tu ima prijatelje, ali svi ti saveznici radikali bliski SRS-u su upravo disidenti koji se protive Šešeljovoj politici, tako da je pre verovatniji obrnuti uticaj, a ne da privole nekako Šešelja na koaliciju. A Stamatović uskoro donosi odluku da Zdrava Srbija neće bojkotovati predstojeće lokalne izbore u Čajetini, ali da prihvata odluku o bojkotu parlamentarnih koju je SzS (bez njega) doneo.

Seti se šta sam ti govorio, zašto je Jovanović retorički bio po pitanju slobode izbora na nivou većine ostatka opozicije, pa ti i sam rekao da sumnjaš da će ići sa Šapić i da ti deluje da će i oni bojkotovati...a ja ti rekao da im je to plan da ukoliko ne prođe sve OK sa Šapićem, tvrde da su oni to sve vreme pričali. :andjeo: Možda postaje vreme za aktiviranje tog plana B. Prepreku stvaraju mnogi pojedini uticajni ljudi u DSS-u koji su bliski Vučiću (i koji su i ranije znali stvarati saradnju, oko štampe materijala i slično). DSS ih se još uvek nije u celosti otarasio; nazovimo ih Čomić-DSSovci. Tu problem stvara i Maršićanin koji na Jovanovića ima strašno veliki uticaj. Rekoh da se za sada radi ponovo o mogućnosti; videćemo u narednim sedmicama. Ljudi koji su za bojkot će svakako pokušati da izguraju tu priču na GO.

Demokratska stranka Srbije nalazi se sada na samom dnu svoje čitave političke karijere, od osnutka posmatrano. Šačica ljudi koja je ostala želi da ta partija ipak ima neku budućnost i da ona ne bude ponor u još gore. Ako prihvate ponudu koja stiže od vlasti da im Vučić da pare i uspe nekako da ih održi po Srbiji uz finansijsku potporu, stropoštaće se na LDP-ov nivo u maniru Miloša Jovanovića za kojeg glasa na biračkom mestu samo on i njegova supruga još brže nego Čedina partija. S druge strane, ako se desi da Nacionalni centar u subotu donese odluku o bojkotu, moći će se pridružiti nacionalno obojenim snagama koje su van Saveza za Srbiju (u bojkotu) kao što su Velja i Jović.

Poslednja izmena:
Dobra analiza DSS-ovac.

Dodaću samo jednu još stvar; javno saopštenje Jovanovića od pre par dana:

Jovanović (DSS): Nevaspitan pritisak Đilasovog kuma

508970.jpg

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović izjavio je, povodom navoda medija da Đilasov kum Mlađan Đorđević obilazi lokalne odbore DSS i poziva ih na bojkot izbora, da je takvo ponašanje odraz nevaspitanja.

http://tanjug.rs/full-view.aspx?izb=508970

Apsolutno sve odluke u opoziciji za koje je Mlađa lobirao (u zadnjih skoro godinu dana), bile su donete. Bez izuzetka. A DSS je (relativno) mala stranka. Ako se i desi da DSS odluči ide na izbore samostalno, neće imati dovoljno ljudi da popune ni izbornu listu od 250 kandidata.

Dodaću još da sve plaši odlaganje odluke PSG-a o bojkotu. PSG bi osvojio ogroman rezultat na izborima i značajno smanjio svačije mogućnosti da pređu cenzus, pa tako i svakako i samom DSS-u. Mogućnost Sergejevog izlaska na izbore još jedan je od razloga zapravo koji manje stranke tipa Zorana Živkovića, DSS i SMS gura prema bojkotu.

Poslednja izmena:
Dodaću još da sve plaši odlaganje odluke PSG-a o bojkotu. PSG bi osvojio ogroman rezultat na izborima i značajno smanjio svačije mogućnosti da pređu cenzus, pa tako i svakako i samom DSS-u. Mogućnost Sergejevog izlaska na izbore još jedan je od razloga zapravo koji manje stranke tipa Zorana Živkovića, DSS i SMS gura prema bojkotu.
Izlazak PSG na izbore će stvoriti sukob sa SZS a onda će kroz kampanju bojkota komšije iz SZS da pljuju po PSG redovno što će odvući opoziciono biračko telo od njih. Ne verujem da će onda Sergej preći cenzus, polupaće ga i ona desnica od Miše Vacića.

Izlazak PSG na izbore će stvoriti sukob sa SZS a onda će kroz kampanju bojkota komšije iz SZS da pljuju po PSG redovno što će odvući opoziciono biračko telo od njih. Ne verujem da će onda Sergej preći cenzus, polupaće ga i ona desnica od Miše Vacića.

To sam samo napisao u kontekstu straha. Učešće PSG-a na izborima značajno diže potrebu za cenzus i gura neopredeljene ka bojkotu kao vid nužnosti. Učešće PSG-a, zapravo, spušta i šapićevce ispod cenzusa. To je, zapravo, i jedna od strategija Sergeja. On zna da je trenutno (ne računajući one koji su najavili bojkot) najveća riba u opoziciji, pa je po prirodi stvari, i najveći konkurent.

No, kada govorimo o drugima, zašto si ubeđen da bi toliko mnogo ljudi glasalo za Šapića? Bez obzira na to što je privukao veliki broj lokalpatriota u Blokovima, Šapićevo biračko telo u Beogradu, a to se i pokazalo, uglavnom su (bivše) pristalice Demokratske stranke. U najvećoj meri. On nije privukao neke nove glasače sa strane, ili svakako ne u nekoj većoj meri. Njegov eksperiment sa kadrovskom (pseudo-)dverjanizacijom svoje stranke je bezuspešan, jer je stranku popunio ultranacionalistima, ali ne zauzima čvrst stav ni po pitanju EU i NATO, pa čak ni toliko decidan kada se radi o Kosovu i Metohiji. Za vreme formiranja stranke, nekoliko puta je raspuštao ljude, nezadovoljan situacijom koja se sprovodi. Ništa tu ne ide (za sada) po planu i uspešno i to je jedan od razloga zbog kojeg Šapić nije u potpunosti isključio opciju bojkota.

Za SPAS bi glasali samo ljudi koji bi izašli planski tražeći neku opozicionu listu. Ljudi kojima ideologija i ličnost nije bitna, već samo da se glasa. A ti ljudi bi, veruj mi, znatno pre glasali za PSG nego za SPAS. Što zbog toga što je Sergej daleko poznatija i prepoznatljivija ličnost od Šapića, pa i izvanjac tj. nova ličnost; jedan od govornika 13. aprila, koji stalno visi na Tviteru, itd...plus, PSG je nedavno unajmio neke mnogo ozbiljne (i iskusne) savetnike iz Amerike. Ako PSG bude išao na izbore (a najverovatnije je da neće) razbili bi SPAS.

To sam samo napisao u kontekstu straha. Učešće PSG-a na izborima značajno diže potrebu za cenzus i gura neopredeljene ka bojkotu kao vid nužnosti. Učešće PSG-a, zapravo, spušta i šapićevce ispod cenzusa. To je, zapravo, i jedna od strategija Sergeja. On zna da je trenutno (ne računajući one koji su najavili bojkot) najveća riba u opoziciji, pa je po prirodi stvari, i najveći konkurent.

No, kada govorimo o drugima, zašto si ubeđen da bi toliko mnogo ljudi glasalo za Šapića? Bez obzira na to što je privukao veliki broj lokalpatriota u Blokovima, Šapićevo biračko telo u Beogradu, a to se i pokazalo, uglavnom su (bivše) pristalice Demokratske stranke. U najvećoj meri. On nije privukao neke nove glasače sa strane, ili svakako ne u nekoj većoj meri. Njegov eksperiment sa kadrovskom dverjanizacijom svoje stranke je bezuspešan, jer je stranku popunio ultranacionalistima, ali ne zauzima čvrst stav ni po pitanju EU i NATO, pa čak ni toliko decidan kada se radi o Kosovu i Metohiji. Za vreme formiranja stranke, nekoliko puta je raspuštao ljude, nezadovoljan situacijom koja se sprovodi. Ništa tu ne ide (za sada) po planu i uspešno i to je jedan od razloga zbog kojeg Šapić nije u potpunosti isključio opciju bojkota.

Za SPAS bi glasali samo ljudi koji bi izašli planski tražeći neku opozicionu listu. Ljudi kojima ideologija i ličnost nije bitna, već samo da se glasa. A ti ljudi bi, veruj mi, znatno pre glasali za PSG nego za SPAS. Što zbog toga što je Sergej daleko poznatija i prepoznatljivija ličnost od Šapića, pa i izvanjac tj. nova ličnost; jedan od govornika 13. aprila, koji stalno visi na Tviteru, itd...plus, PSG je nedavno unajmio neke mnogo ozbiljne (i iskusne) savetnike iz Amerike.
Mislim da će Gangula da dominira u kampanji tek, on se sad jedva pojavljuje ali kada se aktivira taj će da ide po Srbiji ko lud i da na foru ja sam bio sportista, živim zdravo, pogle imam bradu ko četnik ali sam za dijalog da privuče umerenije obrazovane patriote. One ekstremne seljana patriote će da privlače Šešelj i Vacić i ima da se potuku oko njih. Sergej nemam pojma kako će tu bilo šta da uradi ako udje u trku, on treba da se bori za birače koji podržavaju proteste, gradjaniste i evropejce za oslobodjenje medija i koji su većinom za SZS. Mislim da mu je teže od ove ekipe patriota iz SNS šinjela jer će ga pljuvati i SNS i SZS.

Poslednja izmena:
Mislim da će Gangula da dominira u kampanji tek, on se sad jedva pojavljuje ali kada se aktivira taj će da ide po Srbiji ko lud i da na foru ja sam bio sportista, živim zdravo, pogle imam bradu ko četnik ali sam za dijalog da privuče umerenije obrazovane patriote. One ekstremne seljana patriote će da privlače Šešelj i Vacić i ima da se potuku oko njih. Sergej nemam pojma kako će tu bilo šta da uradi ako udje u trku, on treba da se bori za birače koji podržavaju proteste, gradjaniste i evropejce za oslobodjenje medija i koji su većinom za SZS. Mislim da mu je teže od ove ekipe patriota iz SNS šinjela jer će ga pljuvati i SNS i SZS.

To bi bio prvi put. Nikada nije vodio neke izbore tako, niti mislim da mu to uopšte ide uz karakter. On je više, u fazonu, da prošeće malo i zabaci trojku. I onda ode. Prosto, nije on taj tip, energični; možda prepusti Tvrdišiću da za njega to radi (što bi svakako bila greška).

Upravo više liči na Sergeja da ne spava tri dana zbog kampanje pa ide na žurku pa onda opet kampanja direktno sa žurke.

Potencijalno PSG-ovo biračko telo je dosta...heterogeno. Tu ima svašta. Prema istraživanjima, od bivših pristalica SRS preko onih koji su glasali za Belog pa do bivših DS birača. Ima i nešto apstinenata (malo, tek počinju da se javljaju). To je toliko nesređeno da svašta tu može da se desi. PSG je favorizovan i u dominantnoj meri među biračima sa psihičkim poremećajima. Ima ovde jedan koji je o svojim otvoreno pisao (Kobe). Direktno navija za Sergeja od kad se pojavio. A takvih ima dosta u Srbiji, baš.

Poslednja izmena:
Ako PSG odluči da ide na izbore onda SNS ne mora da gura SPS u opoziciju jer će imati i gradjansku i patriot opoziciju od par stranaka. Mislim da i zaziru od toga da SPS raste zajedno sa Palmom u opoziciji, čim su NATO Šormaza aktivirali za taj proces vidi se depresija.

To bi bio prvi put. Nikada nije vodio neke izbore tako, niti mislim da mu to uopšte ide uz karakter. On je više, u fazonu, da prošeće malo i zabaci trojku. I onda ode. Prosto, nije on taj tip, energični; možda prepusti Tvrdišiću da za njega to radi (što bi svakako bila greška).

Upravo više liči na Sergeja da ne spava tri dana zbog kampanje pa ide na žurku pa onda opet kampanja direktno sa žurke.

Potencijalno PSG-ovo biračko telo je dosta...heterogeno. Tu ima svašta. Prema istraživanjima, od bivših pristalica SRS preko onih koji su glasali za Belog pa do bivših DS birača. Ima i nešto apstinenata (malo, tek počinju da se javljaju). To je toliko nesređeno da svašta tu može da se desi. PSG je favorizovan i u dominantnoj meri među biračima sa psihičkim poremećajima. Ima ovde jedan koji je o svojim otvoreno pisao (Kobe). Direktno navija za Sergeja od kad se pojavio. A takvih ima dosta u Srbiji, baš.
mislim da je popularnost PSG sama po sebi cak sada vec oko 10%.

ako bi se prihvatili bojkota mislim da bi opala.

Njihovo biračko telo uglavnom je orijentisano ideji bojkota, revolucionog karaktera.

To ne znači da ga ne mogu na izborima zameniti nekim drugim, ali Strake92 je u pravu kada kaže da bi izlaskom na izbore jedan dobar deo potencijalnih birača otuđili.

PSG nikada na izborima nije se kandidovao. Tako da je teško i razgovarati u kontekstu birači PSG jer to tehnički uopšte ni ne postoji. To su i osnovni problemi prilikom analize PSG i njegovih kapaciteta generalno...

Njihovo biračko telo uglavnom je orijentisano ideji bojkota, revolucionog karaktera.

To ne znači da ga ne mogu na izborima zameniti nekim drugim, ali Strake92 je u pravu kada kaže da bi izlaskom na izbore jedan dobar deo potencijalnih birača otuđili.
ako bi bojkotovao ove izbore a ostao pritom politicki aktivan na polju to bi ga posle napravilo jakim politickim karakterom imao bi solidnu podrsku.

Malagurski je ovde ubo u poentu. Definisao je u par rečenica pristalice SNS.

Većina starih birača radikala je tu. Oni nisu promenili ideologiju, već su nagovoreni po principu predaje, odnosno da otpor nema poente. Odlična je rečenica Malagurskog u kojoj opisuje najbolje slogan SNS:

Oni su naši neprijatelji, ali šta da se radi!

U tom smislu, iako je uništio DS i ostvario monopol, Vučić je proročansko ispunjenje zamisli Tadića i Rakića. Sve ih je preveslao. Nacionalna priča i nacionalizam generalno, u Srbiji su (u političkom smislu) gotovo u potpunosti pukli u svakom smislu.

Back