Lesandar
Buduća legenda
- Poruka
- 27.930
SUNCANA LADJA DAORSONA
Kod Daorsona na brdu iznad Vidovog polja kod Stoca u Hercegovini nadjen je ovaj novcic. Istoricari su ga odmah pripisali "ilirskom" plemenu Labeati.
Sta na novcicu pise? Pise: ЛADIA TAN = LAD(J)A TAN (nemojmo tjerati mak na konac i ovdje traziti cirilicu ili latinicu, jer ako i to pocnemo odosmo od u vrijeme 300-500 godina stare ere*).Po slovima to bi morali biti neki ЛADIATAN(I) ili LADJATANI.
Izmedju rijeci LADIA (LADJA) i TAN je slika LADJE.
Svi znamo sta je LADJA, zar ne?
Sta je TAN? Tan je korijen od imena TAN-JA, TAN-KOSAVA, TAN-ASKO,TAN-A-SIJA
TAN-A-SIJA < TAN (a) SIJA > TANASIJA
Sta to sija? Sta je TAN pa moze da sija? Evo odgovora u keltskom jeziku: TANWEN < TAN-WEN
LADIA TAN = VATRENA LADJA, SUNCANA LADJA
Crtezi na stijenama, Evropa, bronzano doba: suncana ladja sa solarnim simbolom Sunca C (S), simbolom ponovnog radjanja i besmrtnosti.
Novac grada Daorsona
Juraj = Deòrsa (skotski)
Svetovid = Juraj = Deorsa
DEORSIN GRAD = DEORSON (DAORSON) = JURJEVGRAD = VIDOVGRAD, GRAD SVETOVIDA iznad VIDOVA POLJA
LADIA TAN = VATRENA LADJA, SUNCANA LADJA
Jedna strana novca iz grada Kerch, glavnog grada skitskog kraljevstva na Bosforu, 3. vijek st. ere: solarni simboli luk i strijela kao i na steccima iz Radmilje u Vidovom polju kod Stoca. Ispod luka i strijele pise TAN.
Da li u ovom krugu ima neki znak ili se meni cini? Naravno da ima: skitsko-sarmatski znak RA
Izvor:
http://www.anthroglobe.info/docs/Sergei/scythian-sarmatian-meotian-beliefs.htm
-----------------------------------------
*Iz istorije "grckog" i grckog pisma:
LaDia
http://en.wikipedia.org/wiki/Greek_alphabet
** Rijeku Don Skiti su zvali TANAIS = vatrena, sjajna, suncana (rijeka)
Za ono što sam ostavio van spojlera imaš reputaciju, jer je istinito ( postoje etrurski natpisi u kojima se brod naziva LADO, a putovati brodom LADOAL ) ostalo je kao i obično proizvoljna interpretacija jer ostatak natpisa TAN ne odgovara opisu i treba tražiti, ali ozbiljno, drugu mogućnost koja nema toliko prozaičnu kvalifikaciju.