Bog

Upravo tako,Pocetak cele "Price",neko rece.Znaci Pocetak-Prapocetka,ali to jos niko od Naucnika nije definisao,samo su kazali da je postojao Big-Beng,ali kako,odakle se "stvorio":think:
Nemas pregled ljudi koji su se bavili naukom od postanka ljudske vrste do danas, nego savremenih naucnika:
Heraklit (fragment 30):
"Svet (kosmos) ovaj, isti za sve, nije stvorio nijedan bog i nijedan čovek, nego je uvek bio i jeste i biće vatra večno živa, koja se s merom pali i s merom gasi".

U stvari rec je o kosmosima u mnozini, posto su prostor i vreme beskonacno veliki/trajni.
Naime skupine materije se stalno sire i sazimaju kada prekorace zakone mera fizickih medjuodnosa.
Heraklit ovde kada kaze "nijedan bog" podrazumeva definiciju boga iz svoje neposredne kulturne okoline.

- Savremena fizika jos nije dogurala do jasnosti zakona obnavljanja ovih ciklusa u vremenu,
- a u prostoru mesa se stalno kosmos sa sveopstoscu.

Dok u fragment 53:
"rat je otac svemu, svemu kralj: jedne je izneo kao bogove, druge kao ljude, jedne je učinio robovima, druge slobodnima"
on objasnjava da u slucaju ljudskih bica postoji razlika u terminologiji:
- oni koj determinisu zivote drugima nazivani su bogovima,
- dok oni ciji su zivoti bili determinisani (obicni ljudi) su se delili na potpuno determinisane robove, i delimicno determinisane "slobodne" ljude.

Inace, Heraklit je ove stavove preuzeo iz empirije (proverenih istrazivanja) od edukovanijih ljudi iz ranijih doba.
Konkretno bas od upravo izumrlih Ahijava (Jehova).

Poslednja izmena:
Ovo je sve posmatrano sa materijalisticke tacke gledista. Osim toga, cak i kada govoris o materijalnom svetu, pripisujes mu iskljucivo one karakteristike koje su prisutne u nasem materijalnom svetu u kojem trenutno zivimo. Kako znas da negde van naseg dometa ne postoji bar jos jedan materijalni svet koji je potpuno drugaciji od ovog naseg - recimo, ima 5 dimenzija, ne krece se, ne menja se ili ima neka potpuno drugacija svojstva ? I kako to materija kreira prostor ? Onda, ko kreira materiju ? I sve sto si napisao ukazuje na to da smatras da je materija referentna i polazna tacka za merenje prostora, a ne da materija kreira prostor . Covek je samo jedna nistavna mrvica u kosmosu, a misli da zna i da moze da dokaze kako je nastao ceo svemir, iako cak nije sposoban ni da ga sagleda. Shvati da sva naucna znanja i otkrica covekova su toliko mala i nistavna i nepouzdana da nista ne dokazuju. S druge strane, Bog nam se otkriva onoliko koliko je za nas moguce da pojmimo. Kroz veru i duhovno usavrsavanje coveku je moguce da sve vise i vise otkriva Boga, ali to je put ociscenja od greha. Dok se ne krene tim putem, Bog se ne moze "videti". Uostalom, postoje mnoga Bozija cuda, ali covek privezan za greh i materiju cak i kada ih gleda ne moze i ne zeli da veruje u njih.

ovo boldovano ti je dobro
ovo posle boldovanog govori da baš i ne razmišljaš mnogo o tome o čemu pišeš
'nači, mi smo samo prašina u svemiru i mnoge stvari su ostale neobjašnjene (nekad ih je bilo više, ajd seti se da su nekad i za gromove i vatru postojali bogovi)
ali ti hoćeš da kažeš da jednostavno treba prestati sa preispitivanjem, istraživanjem, saznavanjem nečeg novog? ne truditi se da pronađemo odgovor na ono što ne znamo već da prihvatimo boga kao jedinu istinu koja objašnjava sve?
u kom veku ti živiš? al' kontam, nije ni moja sestra kriva što su je sa 5-6 god. poslali na veronauku, pa cela osnovna, cela srednja.. jednostavno ti uđe u glavu i strah i nada da nismo samo crvi koje sutra jedan kamenčić iz svemira može upropastiti, a posle.. ništa?
mislim, lepo rečeno, religija je opijum za narod
i ne čudi me uopšte, da ne davim jao kakva nam je zemlja već jao kakva nam je planeta, dok se jedni kupaju u medu i mleku, drugi umiru od gladi i veruju da ih tamo negde čeka večan život..
pa serrem ti se i na ljude i na religiju

ovo boldovano ti je dobro
ovo posle boldovanog govori da baš i ne razmišljaš mnogo o tome o čemu pišeš
'nači, mi smo samo prašina u svemiru i mnoge stvari su ostale neobjašnjene (nekad ih je bilo više, ajd seti se da su nekad i za gromove i vatru postojali bogovi)
ali ti hoćeš da kažeš da jednostavno treba prestati sa preispitivanjem, istraživanjem, saznavanjem nečeg novog? ne truditi se da pronađemo odgovor na ono što ne znamo već da prihvatimo boga kao jedinu istinu koja objašnjava sve?
u kom veku ti živiš? al' kontam, nije ni moja sestra kriva što su je sa 5-6 god. poslali na veronauku, pa cela osnovna, cela srednja.. jednostavno ti uđe u glavu i strah i nada da nismo samo crvi koje sutra jedan kamenčić iz svemira može upropastiti, a posle.. ništa?
mislim, lepo rečeno, religija je opijum za narod
i ne čudi me uopšte, da ne davim jao kakva nam je zemlja već jao kakva nam je planeta, dok se jedni kupaju u medu i mleku, drugi umiru od gladi i veruju da ih tamo negde čeka večan život..
pa serrem ti se i na ljude i na religiju

Jao sto mi je milo kada procitam ovo boldovano....:hahaha:

Jel tacka materijalne ili imaginarne prirode?

Ako je tacka imaginarne prirode onda je i citav tvoja percepcija prostora imaginarna...i po tvojoj logici ispalo bi da prostor ne postoji,tj prostor je imaginacija....

Osnova jedinice prostora nije tacka, vec razmak izmedju dve tacke. Prostor ne mozes izdeliti beskonacno.

Da Cvrle osnovna gradivna jedinica prostora je tacka,bekonacno malo mesto u prostoru bez dimenzija..to je osnova euklidske geomtrije.....iz te geometrija se razvila najpre filozofija pa i citava nauka, nauka kao objektivni subjekat koji posmatra prirodu,tj stvoreni svet

Da li mi zapravo odredjujemo pocetak necega, a beskonacno postoji i pre naseg odredjivanja? Kako uopste gledati na nesto beskonacno, ako mu ne odredis negde nekakav pocetak?

Beskonacno znaci da nema kraja,da je neobuhvatljivo....ali moze da ima pocetak....kao na primer poluprava..ona ima pocetak u jednoj tacki.....iz koje krece...medjutim nema kraja ...tj prostire se u beskonacnost......vecnost nema ni pocetak ni kraj to bi u geometrijskom smislu mogla biti prava....ili ravan......mi na nesto beskonacno gledamo tako sto ga ucinimo konacnim ..jer nas um ne moze da obuhvati nesto beskonacno.....ali posto to nas um ne moze..ne znaci da tako nesto ne postoji.....

Poslednja izmena:
a da se nadovežem onom teorijom sa mesecom
'nači ne pričam o nastanku univerzuma ili planete naše lepe
nego živih organizama
kako je veliki deo bio pokriven vodom
ali opet je bilo i kopnenog dela
ne znam sad razmeru, idem dalje
da nije bilo meseca
možda ni nas ne bi bilo
jer je mesec zaslužan za plimu i oseku
(naravno, gravitacija je tu bitan faktor, ali bez meseca ne bi mogla sama to da uradi)
i onda, kako se voda povlačila, nadolazila..
tako je vukla sa kopnenog dela neke minerale i sl. u vodu
i stvorili su se idealni uslovi za nastajanje života, mislim, našli su se na jednom mestu sve "sastojci"
:)
jako zanimljivo
da nije bilo meseca, ko zna kako, kad i da li bismo nastali..

Oba.

Na koju pozitivnu tvrdnju mislis?

Ako ce mo vec kod blesavosti na temi "deo istorije ili delo inkvizicije?" koju si otvorila pre imali smo raspravu o tome
http://forum.krstarica.com/showthread.php/575250-deo-istorije-ili-delo-inkvizicije/page18

Pitala si me da li bi ja mucio ljude pre 500 godina,ja sam odgovorio da ne znam,mozda,sve zavisi od uslova.
Kada sam tebe pitao odgovorila si ovo i citiram:
"ne bih mogla nikad, ni da sam se rodila pre 5 000 godina." (poruka #430)

Kada sam te pitao kako ti to znas rekla si da to nisi ti...
Ne mogu da citiram to jer si obrisala poruku.

Ne vidim kako je recionalno tvrditi da ne bi mucila ljude pre 500 ili 5000 godina ako si odrasla u deygacijem vremenu i drzala se drugih vrednosti....samo zato sto to "nisi ti"
Jel mozes to da mi objasnis jer onaj put se pobegla od toga kad sam te pitao?

ako 'misliš' ne može biti na nivou znanja nikako.

na dokazano.

pa ja ne mogu da se setim šta je bilo juče, kamoli pre godinu dana.
moraš znati na šta si sposoban. ako ne znaš gde su ti granice trebalo bi da se plašiš sebe.
ti nisi siguran, ja znam iako nisam bila u situaciji.

pitaj ponovo šta te zanima.

Nisam znao da neko može da bude religiozan, religiozniji ili najreligiozniji? Jel' onaj prvi malo manje veruje u Boga ili ređe proslavlja Božić? :think:

Sve lepo napises a onda lupis i napises ono boldovano. Znaci covek nije u stanju da spozna nastanak plneta, materije koju jeuzgred i uspeo da "stvori " iz energije a bitno da je spoznao Boga, savrseno bice... Nece da moze....

Reche ti covek sve lepo, pa da se ne ponavljam... :)

Osim toga, cak i kada govoris o materijalnom svetu, pripisujes mu iskljucivo one karakteristike koje su prisutne u nasem materijalnom svetu u kojem trenutno zivimo.

Inace, hajde da mu dodamo sve nodokazive karakteristike i da tvrdimo da i to postoji, i da mi znamo da to postoji. Toliko o majci logici....

Dok se ne krene tim putem, Bog se ne moze "videti". Uostalom, postoje mnoga Bozija cuda, ali covek privezan za greh i materiju cak i kada ih gleda ne moze i ne zeli da veruje u njih.

Dotakla si nesto sto sam vec objasnio o bogu u prethodnim postovima na ovoj temi. O tom grehu, strahu, iracionalnom delu mozga, itd... Nije sve sto nastane u nasem mozgu realnost. Samo ono za sta postoje cinjenice, fakti, moze biti dokazivo i realnost.

Ako je tacka imaginarne prirode onda je i citav tvoja percepcija prostora imaginarna...i po tvojoj logici ispalo bi da prostor ne postoji,tj prostor je imaginacija....

Ja sam pitao jel to neka tvoja imaginarna tacka, ne izvrci ono sto nisam rekao i ne izvodi nebulozne zakljucke, samo da bi nekako dovao vodu na svoju vodenicu.

Beskonacno znaci da nema kraja,da je neobuhvatljivo....ali moze da ima pocetak....kao na primer poluprava..ona ima pocetak u jednoj tacki.....iz koje krece...medjutim nema kraja ...tj prostire se u beskonacnost......vecnost nema ni pocetak ni kraj to bi u geometrijskom smislu mogla biti prava....ili ravan......mi na nesto beskonacno gledamo tako sto ga ucinimo konacnim ..jer nas um ne moze da obuhvati nesto beskonacno.....ali posto to nas um ne moze..ne znaci da tako nesto ne postoji.....

I? Sta s tim, da nisi iz toga zakljucio da bog postoji? :mrgreen:

Poslednja izmena:
Nisam znao da neko može da bude religiozan, religiozniji ili najreligiozniji? Jel' onaj prvi malo manje veruje u Boga ili ređe proslavlja Božić? :think:

Naravno da se moze stepenovati privrzenost deluzijama, kao sto si i sam zapazio krecemo od onih kod koji veruju u postojanje nekakvih "visih sila" kao najnizem stepenu pa do onih koji odsecaju ljudima delove tela kao kaznu jer ne veruju u postojanje tih "visih sila".

Свако је од нас помало (неки и мало више) Неверни Тома.

У бити је човека да сумња.

Сумња и није тако лоша, јер води напретку.

Дакле, или си верник или ниси.

Ако јеси, не питаш се - само верујеш.

То сам покушала да објасним својој шестогодишњој ћерки, када ме питала у шта да верује: да је Бог створио свет (што је читала у Библији за децу) или у Дарвинову теорију (за коју је чула на ТВ-у)?

И знала сам да ћемо до тог питања доћи пре или касније (мада мислим да је сада прерано :sad2:).

Рекла сам јој да ће то бити ствар њене одлуке када порасте, у шта ће да верује.

За сада, кад крене у школу мораће да учи и једно и друго.

Шта јој се учини вероватнијим, у то нека верује.

Али, нека пре тога добро проучи и једно и друго.

Naravno da se moze stepenovati privrzenost deluzijama, kao sto si i sam zapazio krecemo od onih kod koji veruju u postojanje nekakvih "visih sila" kao najnizem stepenu pa do onih koji odsecaju ljudima delove tela kao kaznu jer ne veruju u postojanje tih "visih sila".

Dakle ti, kao ozbiljan u raspravi, tvrdiš da se u Boga može više ili manje verovati?

Dakle ti, kao ozbiljan u raspravi, tvrdiš da se u Boga može više ili manje verovati?

Naravno, pa iz toga proizilaze dela koja govore koliko si ubedjen u to sto verujes. Ti si recimo na srednjoj skali. Da si na najvisoj skali verovanja, pratio bi tvoju citabu do poslednjeg slova. Ima oni koji boga ne sljive ni 5 posto, ne veruju u bibliju, i smatraju da sta god da je bog, nije prisutan... sve zavisi od tvoje interne definicije sta je zapravo bog, kao i relacije ti-bog.

Ako pojacas ton na zvucniku, on ce se cuti jace, ako stisas, on se cuje slabije. Tako ti i sa verovanjem. Ateizam je mute dugme.

Poslednja izmena:

Back