Bog vs Djavo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ma ebo ti slobodno volju kad roditelju rascopas glavu ili ubijes ponosnu zivotinju radi prokletog trofeja

Bojim se da ti ne razumeš koncept slobodne volje.
Biću slobodan da poturim jedno svoje pisanije da ti se sve razjasni ko u bioskopu.

Ovde je postavljen problem:
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=7425767&postcount=1965

a ovde je ispravno rešenje koje uzima u obzir slobodnu volju:
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=7433925&postcount=1972 :mrgreen:

Meni jedno nije jasno..Ako je bog tvorac svega,kao sto jeste,zasto bi on stvarao djavola?Da bi postigao neku ravnotezu ili ..?

Бог није створио Ђавола, него је створио ситуацију у којој се Ђаво могао оформити. Питање је зашто је створио ту могућност. Неки то зову слободна воља. Да ли би живот имао смисла без слободне воље? Ја мислим да је Бог, пре него је постао Свемогући, екпериментисао стварањем свега и свачега, и да ми сада живимо у том периоду експериментисања, а да ће мо тек у Рају уживати у Његовој свемоћи, без грехова и без казни и даљих екпериментисања.

Bog ne eksperimentise, nego zna zasto, sta radi... On ima i moc i mudrost da predvidi stvari...Slobodna volja jeste faktor koji pogoduje stvaranju zla, al opet jedino tako moze postojati neko ko bi odrazavao osobine Tvorca:) A i kada gledamo iz naseg ugla nama neke stvari dugo traju a ako je pred Bogom 1000 god jedan dan, on ce za 7 dana svu stetu nanetu ljudima srediti i dovesce ih do savrsenstva... Znaci za cas :lol:

Bog ne eksperimentise, nego zna zasto, sta radi... On ima i moc i mudrost da predvidi stvari...Slobodna volja jeste faktor koji pogoduje stvaranju zla, al opet jedino tako moze postojati neko ko bi odrazavao osobine Tvorca:) A i kada gledamo iz naseg ugla nama neke stvari dugo traju a ako je pred Bogom 1000 god jedan dan, on ce za 7 dana svu stetu nanetu ljudima srediti i dovesce ih do savrsenstva... Znaci za cas :lol:

Не бих рекла.

3:8 I zaèuše glas Gospoda Boga, koji idjaše po vrtu kad zahladi; i sakri se Adam i žena mu ispred Gospoda Boga medju drveta u vrtu.

3:9 A Gospod Bog viknu Adama i reèe mu: Gde si?

3:10 A on reèe: Èuh glas Tvoj u vrtu, pa se poplaših, jer sam go, te se sakrih.

3:11 A Bog reèe: Ko ti kaza da si go? Da nisi jeo s onog drveta što sam ti zabranio da ne jedeš s njega?

3:12 A Adam reèe: Žena koju si udružio sa mnom, ona mi dade s drveta, te jedoh.

3:13 A Gospod Bog reèe ženi: Zašto si to uèinila? A žena odgovori: Zmija me prevari, te jedoh.

Чека да захлади да би се прошетао. Смета му врућина?

Адам и Ева се сакрили од њега иза жбуња...

А он не може да их нађе, него пита... где сте?

Значи са њим можемо да се играмо жмурке.
Онда немамо потребе да причамо о томе колико није био способан да претпостави шта би змија могла да учини..

pa ako ja mogu da pretpostavim nesto, sto ne bi mogao i Bog koji je mnogo pametniji od mene :mrgreen:
Znaci nije tesko pretpostaviti da bi se neko od andjela pobunio i naveo ljude na greh :mrgreen:

Јеси ли ти ово мени одговорила? :roll: У најмању руку... неозбиљно...:)
Nije neozbiljno:) jednostavno je tako,:) Bog je unapred mogao predvideti posledice stvaranja inteligentnih stvorenja sa slobodnom voljom, al opet zeleo je tako da ih stvori, da budu savrseni ( a savrsenstvo podrazumeva slobodnu volju :mrgreen: ) i nije njemu problem da ispravi sve sto bi ljudi ili andjeli pogresili :mrgreen: ipak je on svemocan :mrgreen:

Nije neozbiljno:) jednostavno je tako,:) Bog je unapred mogao predvideti posledice stvaranja inteligentnih stvorenja sa slobodnom voljom, al opet zeleo je tako da ih stvori, da budu savrseni ( a savrsenstvo podrazumeva slobodnu volju :mrgreen: ) i nije njemu problem da ispravi sve sto bi ljudi ili andjeli pogresili :mrgreen: ipak je on svemocan :mrgreen:
Ма лепо је то што ти причаш.. али.. Ја могу само теби да верујем на реч? Или ћеш нечим поткрепити своје тврдње?

Пази.. Причамо о ЧОВЕКУ који се шета по хладовини.
Који не зна где су Адам и Ева, него их пита где су... а још мање зна шта су учинили...
Шта је предвидео?
Ово је само један пример из Библије где се види колико је немоћан.. има их још...
Хоћеш да причамо и о томе колико се разбеснео када је схватио колико је немоћан?

Не бих рекла.

Чека да захлади да би се прошетао. Смета му врућина?

Адам и Ева се сакрили од њега иза жбуња...

А он не може да их нађе, него пита... где сте?

Значи са њим можемо да се играмо жмурке.
Онда немамо потребе да причамо о томе колико није био способан да претпостави шта би змија могла да учини..

Којице, не замери ми, али што се брукаш оваквим "констатацијама". Разумем да се сматраш атеистом и да не верујеш, али ово је стварно смешно за сврстати под аргумент.

Не знам на основу чега ово тврдиш.. заиста...:roll:

Као што је знао и за Содому и Гомору?
Znao je da zlo moze nastati zbog faktora slobodne volje i da se to zlo moze nagomilati... Ne znaci da je konkretno predvideo da ce se to desiti bas u Sodomu i Gomoru :mrgreen: , niti je to bitno ..al je mogao predvideti takvu pojavu... :mrgreen:

Znao je da zlo moze nastati zbog faktora slobodne volje i da se to zlo moze nagomilati... Ne znaci da je konkretno predvideo da ce se to desiti bas u Sodomu i Gomoru :mrgreen: , niti je to bitno ..al je mogao predvideti takvu pojavu... :mrgreen:
Ма да.. сасвим је небитно... битно је да зна да је шкодљиво шетати се по врућини...:hahaha:
Што га баш и не чини Богом, ал ето... кад бољег немате...:mrgreen:

Којице, не замери ми, али што се брукаш оваквим "констатацијама". Разумем да се сматраш атеистом и да не верујеш, али ово је стварно смешно за сврстати под аргумент.
Па јесте много смешно... ај ме убеди да није...:lol:

Па јесте много смешно... ај ме убеди да није...:lol:

Па зар ти твој сопствени начин коментарисања није довољан да утвдриш колико је погрешан и смешан.

Какви год аргументи да се изнесу увек се измисле нови "проблеми" и недоумице" и констатација "ај ме убеди да није...."

Нема ту убеђивања, одлука је донесена, зар не?

Па зар ти твој сопствени начин коментарисања није довољан да утвдриш колико је погрешан и смешан.

Какви год аргументи да се изнесу увек се измисле нови "проблеми" и недоумице" и констатација "ај ме убеди да није...."

Нема ту убеђивања, одлука је донесена, зар не?
Не. :)

Ти си ми беше помињао калупе? Ја себи дозвољавам да искочим из калупа како бих нешто сагледала и из другог угла?
А ти?
Да није тако не бих разговарала са вама. Ево.. слушам како из твог угла ова прича изгледа...:D
Можеш и да ми појасниш шта мој начин коментарисања чини смешним.
а не само да ме чупаш за косу..:mrgreen:

Не. :)

Ти си ми беше помињао калупе? Ја себи дозвољавам да искочим из калупа како бих нешто сагледала и из другог угла?
А ти?
Да није тако не бих разговарала са вама. Ево.. слушам како из твог угла ова прича изгледа...:D
Можеш и да ми појасниш шта мој начин коментарисања чини смешним.
а не само да ме чупаш за косу..:mrgreen:

Све би то било лепо и у реду, да није прожето удзуж и попреко цинизмом, исмевањем и омаловажавањем. Како другачије да се протумачи твој коментар да није знао где се налазе Адам и Ева, чим их дозива, или му смета врућина.... и тако даље....

Naprotiv, ovo je briljantna kritika antropomorfnog boga - proizvoda skučenog ljudskog uma iz bronzanog doba.
Zašto bi ovo bila smešna kontatacija, a Nojeva barka, na primer, istina?. :confused:

Све би то било лепо и у реду, да није прожето удзуж и попреко цинизмом, исмевањем и омаловажавањем. Како другачије да се протумачи твој коментар да није знао где се налазе Адам и Ева, чим их дозива, или му смета врућина.... и тако даље....
Осим што ћеш до бесвести да критикујеш мој начин размишљања, хоћеш ли већ једном показати како ти размишљаш?
Јесам ли ја тебе лично ичим увредила икада? Јесам ли ти рекла шта избија из твојих кометнара?
Ако умеш да разговараш... изволи, слушам те...:D
Ако не умеш, научи па се врати...:bye:

Ја сам изгледа дирнуо у осињак. Ајде да вам мало помогнем. Да ли мислите да је Бог самим настанком постао Свемогући. Или је еволуирао са временом у простору? Ја сам једном објаснио ону цаку о камену којега је Он створио да га не може ни Он подигнути. Па сам онда дошао на идеју да је то тачно, али пошто је Свемогућ, онда је Он себе уздигнуо на виши степен свемоћи и подигао тај камен. Тако Он може да ради у бесконачност, јер је бесконачан и у бесконачном простору. Тако би могли и ми, јер смпо по његовом лику створени, али немамо бесконачно време ни простор. Први Рај који је створио на земљи није био савршен, јер је имао услове, који су подлегали вољи рајских бића, Адаму, Еви и Змији.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back