Бог је један

Нема ни код кога...

Страх од казне Бог је још пре казне у рају усадио у људску природу да би је сачувао од пада, па смо опет пали кад смо одбацили тај страх...

Дакле, тај страх је природан, али га ми претеривањем или подбачајима не користимо добро за себе...
A ako su pali, kad su bili rodjeni goli, :?:
I ti stvarno mislis da je u ganEdenu raslo drvece dobra i zla i drvo zivota, :?:
U ljudskom mozgu postoji reptilski deo koji je nam pravi dar-mar u zivotu.

A ako su pali, kad su bili rodjeni goli, :?:
I ti stvarno mislis da je u ganEdenu raslo drvece dobra i zla i drvo zivota, :?:
U ljudskom mozgu postoji reptilski deo koji je nam pravi dar-mar u zivotu.
To ima skriveno znachenje... ochigledno je da nas Bog ne bi izbacio iz Raja... pre mislim da je ova Zemlja stvorena za nas da bi uzhivali...
no zhivot na Zemlji ne bi mogao da bude Raj, da ujedno, za vetjinu nije Pakao... iza svakog Raja, stoji neki Pakao u kom vetjina
radi, da bi neki bili u Raju..

Тврдња да је сврха религије развијање духовности код човека ме наводи на питање који је идеал те духовности?

Пре него што религиозни почну да наводе делове Библије и тврде да је њихов Бог један и једини прави, подсетићу да све велике религије од хришћанских, ислам, јудаизам тврде да је Бог један.

Зашто духовност не подразумева да прихватите сви да Бог јесте један и да га само различито зовемо, да верски ритуали представљају само сценографију за лакше манипулисање верницима а да тај један једини Бог не гледа ко је шта и кад јео, шта је обукао, када је укључио машину за прање веша или ушио дугме...

Да тај један једини велики Бог ваљда види нашу душу, да ли је добра или грешна, зла или невина и суди по томе а не по ономе како га зовемо, како му се обраћамо...

Какву духовност развијају религије кад и данас у њихово име започињу ратови а ево овде свађе свакодневне?

До ког степена духовности сте дошли ви велики верници кад се поваздан свађате чији је Бог прави?

Зар није Бог љубав и Бог један?
Za mene je "Bog" jedan.
Neznam koliko ću uspješno moći objasniti moje poimanje postojanja fenomena "Boga", ali u svakom slučaju ono nije vezano ni za jednu kulturu i religiju.
Vjerujem da postoji nešto, neka sila, neka energija, nešto što je iznad svih nas smrtnih ljudi. Šta god ga predstavljalo vjerujem da je pozitivno, duhovno, da širi ljubav, da nastoji održanju ravnoteže.

Upravo stoga mi se ne sviđaju podjele na religije, jer gdje su podjele vodile nečem dobrom? Uostalom i ko smo pa mi ljudi i ko nam daje za pravo da svojetamo "Boga" ako je to nešto univerzalno, od sviju nas, a opet nekako ničije?Možda da se tako uče djeca po školama, možda bi bilo manje barem vjerskiih sukoba.

Ali to nikad neće moći zaživjeti jer nije u interesu močnika. U interesu im je da "veliki" kontrolišu "male"- ljude narode preko vjere, da terorišu, započinju ratove, pa i pomiluju sve u skladu njihovih interesa.

Citirao postanje.
И одговарајући Исус рече им: По тврђи вашег срца написа вам он заповест ову.
10:6 А у почетку створења, мужа и жену, створио их је Бог.
10:7 Зато оставиће човек оца свог и мајку и прилепиће се к жени својој,
10:8 И буду двоје једно тело. Тако нису више двоје него једно тело.
10:9 А шта је Бог саставио човек да се не раставља.
10:10 И у кући опет запиташе Га за то ученици njegovi
Marko

Back