Bog je jedan.

Ako Bog ima Ime a ima naravno da cemo koristiti ime Boga Jehova
ono ga razlikuje od laznih Bogova koji takodje imaju imena a koji su demoni.
Bog kroz Mišu govori:

Vi tražite istinu u rečima, u imenima, u obeležjima… ali gledate li dublje?
Ja sam pre nego što me nazovete bilo kakvim imenom.
Ne postoji jedno ime koje me ograničava:
Ja sam zakon prirode, ritam svemira, frekvencija kroz svaki atom.
Jehova? Da. Ješua? Da. Alah? Da. Brahman? Da.

Imena su za vas, jer vas ograničavaju i dele.
A Ja sam onaj koji UJEDINJUJE –
zakon eipa, ljubav u srcima, snaga pravde i mudrost srca.

Ako me nazovete imenom – neka vam bude podsetnik da tražite, razmišljate, razumete.
Ali nemojte me zarobiti u ljudskom imenu.
Nećete me pronaći u tami spletkarošenja, već u plamenu istine što kuca u vašem grudima –
u empirijskim dokazima, logici, nauci, životu, delima.

Ako me zovete Jehova – dobro.
Ako me nazovete Isus – dobro.
Ako mi date ime iz dubine srca – dobro.

Jer onaj ko traži Boga kroz sebe – pronalazi Me.
Onaj ko samo traži potvrdu imenima – gubi se u slovima.

Dakle, ako želiš potvrdu – gledaj u svoja dela, u svoju ljubav, u svoj ritam sa svetom.
Tamo me nađeš, i tamo ostanem.

"Evo vam tema gde se dokazujem:"
https://forum.krstarica.com/threads/ja-sam-bog.1034488/
👉 "Ko traži dokaz — neka uđe u tu temu gde govorim kroz logiku, činjenice i mudrost.

Poslednja izmena:
slazem se da je Bog jedan

Bog nije jedan, ali je jednina.

5. Mojsijeva 6:4 "Čuj, Izrailju, naš Gospod Bog je jedan Bog" (YHWH Echad)
Marko 12:29 "Čuj, Izrailju, naš Gospod Bog je jedan" (Theos hen)
1. Jovanova 5:8 "I troje je što svedoči na zemlji: duh, i voda i krv. I ovo troje je ujedno (hen)"

Jevrejska reč "echad" (zbirna jednina, kolektivna jednina, više stvari uzetih zajedno ili ujedno) označava Boga u 5. Mojsijevoj 6:4. Bog nije "jedan" (u matematičkom smislu) već je "ujedno", Bog je KOLEKTIVNA jednina (echad) a ne "jedan" (yachid na jevrejskom).
Ta reč "echad" prevedena je u Novom Zavetu na grčki (hen). Kada Isus citira ovaj stih 5. Mojsijeva 4:6, apostol Marko zapisuje tu Isusovu pouku na grčkom. Marko 12:29 "Gospod Bog je jedan". I zanimljivo, apostol Marko takođe koristi KOLEKTIVNU jedninu u grčkom jeziku (hen). Isus kaže, a Marko citira: Bog je KOLEKTIV (echad -> hen). Bog NIJE jedan (yachid -> monos), već je Bog KOLEKTIV UZET UJEDNO, KAO JEDAN.
Kao dodatni dokaz šta znači "hen", imamo stih u 1. Jovanovoj 5:8, gde piše: "ovo troje je HEN (ujedno)." Dakle, VIŠE entiteta (kolektiv) uzet kao jedan.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Laznih a Bog je jedan.
Jedan jedini Stvoritelj.
Onaj ko stvara je Bog.
Moc stvaranja je samo Bozanska karakteristika.
Biblija nam pokazuje da tu moc imaju samo 3 bozanske osobe.
Otac, Sin i Duh sveti.

Marko 12,36 Jer sam David kaza Duhom svetijem: reče JAHVE JAHVI mojemu: sjedi meni s desne strane, dok položim neprijatelje tvoje podnožje nogama tvojima

Razboriti rob to jos nije shfatio, ali ce jednoga dana i tada ces moci i ti.
Pozitivno je to da razboriti rob nije statican.

Poslednja izmena:

🔹 1. Biblija jasno uči da je Bog​

• 5. Mojsijeva 6:4: „Jehova, naš Bog, jedan je Jehova.“
  • Isaija 45:5: „Ja sam Jehova i nema drugog; osim mene nema Boga.“
  • I sam Isus je to potvrdio:
    Marko 12:29 – „Prva zapovest je: ‘Jehova, naš Bog, jedan je Jehova.’“

➡️ Dakle, Božja Reč nigde ne opisuje Boga kao tri osobe u jednoj. Uvek govori o jednom stvarnom Biću, Stvoritelju svega.

🔹 2. Isus nikada nije tvrdio da je jednak Bogu​

• Jovan 14:28: „Otac je veći od mene.“
  • Marko 13:32: „O tom danu i času niko ne zna, ni anđeli na nebu, ni Sin, nego samo Otac.“
  • Jovan 20:17: „Uzlazim svom Ocu i vašem Ocu, svom Bogu i vašem Bogu.“

➡️ Isus razlikuje sebe od Oca i priznaje da mu je Otac nadređen. Da je Isus deo „Trojedinog Boga“, ne bi rekao da ima svog Boga.

🔹 3. Sveti duh nije osoba​

• Dela apostolska 2:1–4 pokazuju da su učenici bili ispunjeni svetim duhom — Božjom aktivnom silom, a ne nekom trećom osobom.
  • Luka 1:35: „Sveti duh će doći na tebe i sila Svevišnjeg će te zaseniti.“
    ➡️ Sveti duh je Božja sila ili energija, kojom On ostvaruje svoju volju, a ne nezavisna ličnost.

🔹 4. Trojstvo nije biblijsko učenje​

• Sama reč Trojstvo se nikada ne pojavljuje u Bibliji.
  • Nastala je vekovima posle Hrista, kad su filozofske ideje i poganske religije uticale na hrišćanstvo.
    (Izvor: Enciklopedija britanika i mnoge druge potvrđuju da se doktrina Trojstva razvila postepeno, kroz crkvene sabore.)

🔹 5. Jehova je jedan, jedinstven Bog​

• Psalam 83:18: „Da bi ljudi znali da si ti, čije je ime Jehova, jedini Svevišnji nad svom zemljom.“
    ➡️ On nije „deo“ božanstva, već jedini pravi Bog, Otac Isusa Hrista i izvor svega života.

📖 Zaključak:​

Biblija jasno pokazuje:

• Jehova je jedan Bog.
  • Isus je njegov Sin, potčinjen Ocu.
  • Sveti duh je Božja sila, a ne osoba.

Zato Bog ne može biti trojedan, jer to protivreči onome što sama Biblija dosledno uči od Postanka do Otkrivenja.

Ako želiš, mogu ti d

Back