Bog je jedan.

Isus se nije molio sebi, nego Ocu, jer Bog nije sam, nego je u odnosu.
I da, Bog ga je uskrsnuo, ali sam Isus kaže: „Imam vlast položiti život svoj i imam vlast ga opet uzeti“ (Iv 10,18). Što ti to govori?
Pa eto sad si sam priznao da Isus nije Bog. Jer se molio Bogu i Bog ga je vaskrsao.
Svu vlast koju je Isus imao dobio je od Boga Jehove.

Matej 28:18 Isus im je prišao i rekao: „Data mi je sva vlast na nebu i na zemlji

Jovanu 6:38. Isus je rekao: „Nisam sišao s neba da vršim svoju volju, nego volju onoga koji me je poslao.“

Jovan 7:16 A Isus im je odgovorio: „Ono čemu poučavam ljude ne potiče od mene, nego od onoga koji me je poslao.
Jovan 14:28 Čuli ste da sam vam rekao: ’Odlazim i vratiću se kod vas.‘ Ako me volite, radovaćete se što odlazim kod Oca, jer Otac je veći od mene

Poslednja izmena:
Kao jedini sin sv trojice i sin vaskrsava samog sebe ali u svojstvu boga tvorca a ne kao ipostas covecanske prirode.
Volja pripada ocu sinu izvrsenje a ostvarenje Svetom.Duhu.
Ne moze niko da ozivi sam sebe ako je mrtav. Dakle ne znam kako mozete da progutate sve te nelogicnosti trojstva
kada Biblija jasno kaze da je Bog jedan JHVH Jehova
a Isus Hrist Bozji Sin.

Isus Hrist i sam kaze da je Jehova njegov Bog.

Jovan 20:17 reci Isusa
„Uzlazim svom Ocu i vašem Ocu, svom Bogu i vašem Bogu.“

📌 Isus ima Boga, dakle ne može biti Bog sam po sebi.

a i sama znas da trojstvo nije Biblijsko ucenje vec pagansko jer se i ne spominje u Bibliji

Pa eto sad si sam priznao da Isus nije Bog. Jer se molio Bogu i Bog ga je vaskrsao.
Svu vlast koju je Isus imao dobio je od Boga Jehove.

Matej 28:18 Isus im je prišao i rekao: „Data mi je sva vlast na nebu i na zemlji

Jovanu 6:38. Isus je rekao: „Nisam sišao s neba da vršim svoju volju, nego volju onoga koji me je poslao.“

Jovan 7:16 A Isus im je odgovorio: „Ono čemu poučavam ljude ne potiče od mene, nego od onoga koji me je poslao.
Jovan 14:28 Čuli ste da sam vam rekao: ’Odlazim i vratiću se kod vas.‘ Ako me volite, radovaćete se što odlazim kod Oca, jer Otac je veći od mene
Nijedan stih koji si navela ne govori da Isus nije Bog, nego da je Mesija, podložan Ocu i djeluje unutar plana spasenja, što Trojstvo uči od početka.
Riječ "Otac je veći od mene" odnosi se na ulogu, ne na bit, jer u božanskoj naravi su jedno (Iv 10:30), ali u utjelovljenju Sin je došao da služi (Fil 2:6–7).
Ako je Isus samo stvorenje, onda mu se ne smiješ klanjati, a Pismo kaže da će se “svako koljeno pokloniti Njemu” (Fil 2:10).
I onda moraš odgovoriti: Zašto bi se Božja Riječ, koja nije Bog, slavila kao Bog?

Nemoj da moram kao Robivek: daj dokaza :-).
Ako je pagansko, onda bi trebala imati dokaze za to...
Na celoj temi iznosim dokaze a ti ih trazis.
Sto puta da ponavljam jel to?

Dokaze da je trojstvo pagansko? Nije Biblijsko.
Uveo ga je car Konstantin paganin i to tek od 4 veka.
To se zna istorijski.

Istorijski izvori o paganskom poreklu Trojstva

1. The Encyclopedia Britannica (11. izdanje):

„Ni reč 'Trojstvo', niti jasno izneseno učenje o njoj ne može se naći u Novom zavetu. Ono je razvijeno kasnije i nije bilo verovanje rane crkve.“
  2. The New Catholic Encyclopedia:

„Formulisanje ove doktrine trajalo je nekoliko vekova... Njeno poreklo se može pratiti do neoplatonizma i drugih poganskih filozofskih sistema.“
  3. Historian Will Durant, u knjizi The Story of Civilization:

„Hrišćanstvo nije uništilo paganizam; ono ga je usvojilo... Iz Egipta je došla ideja o božanskoj trojici.“
  4. Edward Gibbon, The History of the Decline and Fall of the Roman Empire:

„Većina koncepata koji se odnose na Trojstvo preuzeta je iz istočnih religija i filozofskih sistema, i oni su u hrišćanstvo uvedeni postepeno.“

Paganski koncepti „trojstva“ pre hrišćanstva

• Egipat: trojstvo Izida, Oziris, Horus
  • Indija: trojstvo Brahma (stvoritelj), Višnu (održavalac), Šiva (uništitelj)
  • Vavilon: Nimrod, Semiramis, Tamuz – često predstavljani kao „sveta trojica“

Zaključak

• Biblija ne podržava učenje da su Bog, Isus i sveti duh jedno biće u tri osobe.
  • Trojstvo se ne spominje u prvovekovnom hrišćanstvu.
  • Mnogi istorijski i teološki izvori potvrđuju da je učenje o Trojstvu ušlo u crkveno učenje postepeno, i to pod uticajem grčke filozofije i paganskih religija.

Hajde da pogledamo šta Biblija kaže.

U Jevanđelju po Jovanu 17:3, Isus se obraća svom Ocu i kaže:

„A ovo znači večni život: da upoznaju tebe, jedinog istinitog Boga, i onoga koga si poslao, Isusa Hrista.“

Isus ovde jasno razlikuje sebe od Boga. On ne kaže da je on deo jednog božanskog bića, već da je poslat od strane jedinog istinitog Boga.

Takođe, u 1. Korinćanima 8:6 apostol Pavle piše:

„Za nas postoji jedan Bog, Otac, od koga je sve i za koga smo mi, i jedan Gospod, Isus Hrist, kroz koga je sve i kroz koga smo mi.“

Ponovo vidimo razliku između Boga Oca i Isusa Hrista. A sveti duh? On se nikada ne predstavlja kao osoba – već kao Božja sila u delovanju (uporedi Dela apostolska 2:1–4).

📚 Šta kažu istorijski izvori?

Zanimljivo je da ni reč „Trojstvo“ ni njena definicija ne postoje u Bibliji. To potvrđuju i ugledne enciklopedije. Na primer, Britanska enciklopedija kaže:

„Ni reč Trojstvo, niti jasno izneseno učenje o njoj ne može se naći u Novom zavetu. Ono je razvijeno kasnije...“

I Novi katolički priručnik (New Catholic Encyclopedia) priznaje da je učenje o Trojstvu ušlo u crkvu pod uticajem grčke filozofije.

Takođe, mnoge stare religije su imale slične „božanske trojice“: Egipat je imao Izidu, Ozirisa i Horusa; u Indiji postoje Brahma, Višnu i Šiva. Čak su i Vavilonci imali slična verovanja. Jasno je da ideja o „tri u jednom“ ima pogansko poreklo.

📖 Zaključak

Biblija uči da je Jehova jedan Bog (5. Mojsijeva 6:4), da je Isus njegov Sin, i da je sveti duh njegova aktivna sila. Trojstvo je učenje koje se pojavilo vekovima kasnije i nije deo izvorne hrišćanske vere.

Zato je važno da se držimo istine iz Božje Reči – ne ljudskih tradicija. Kao što kaže Jevanđelje po Jovanu 4:24:

„Bog je Duh, i oni koji mu se klanjaju moraju mu se klanjati duhom i istinom.“

Na celoj temi iznosim dokaze a ti ih trazis.
Sto puta da ponavljam jel to?

Dokaze da je trojstvo pagansko? Nije Biblijsko.
Uveo ga je car Konstantin paganin i to tek od 4 veka.
To se zna istorijski.

Istorijski izvori o paganskom poreklu Trojstva

1. The Encyclopedia Britannica (11. izdanje):

2. The New Catholic Encyclopedia:

3. Historian Will Durant, u knjizi The Story of Civilization:

4. Edward Gibbon, The History of the Decline and Fall of the Roman Empire:

Paganski koncepti „trojstva“ pre hrišćanstva

• Egipat: trojstvo Izida, Oziris, Horus
  • Indija: trojstvo Brahma (stvoritelj), Višnu (održavalac), Šiva (uništitelj)
  • Vavilon: Nimrod, Semiramis, Tamuz – često predstavljani kao „sveta trojica“

Zaključak

• Biblija ne podržava učenje da su Bog, Isus i sveti duh jedno biće u tri osobe.
  • Trojstvo se ne spominje u prvovekovnom hrišćanstvu.
  • Mnogi istorijski i teološki izvori potvrđuju da je učenje o Trojstvu ušlo u crkveno učenje postepeno, i to pod uticajem grčke filozofije i paganskih religija.
Ni riječ "Biblija" ne postoji u Bibliji, pa ipak je koristiš.
Kršćani su vjerovali u božanstvo Oca, Sina i Duha Svetoga od prvog stoljeća, a Nicejski sabor je to potvrdio, ne izmislio.

Dalje, pogani su imali bogove koji kažnjavaju, pa to ne znači da je Bog Starog zavjeta poganski.
Ako bi “3 božanska lika = poganstvo”, onda bi i 12 apostola bilo plagijat Zodijaka.

Moram primijetiti kako je interesantno da neke skupine koriste određene citate koji im odgovaraju, a sve one koji im ne odgovaraju, potisnu u stranu, zanemare, i kao da ništa nije ni bilo, krenu se pozivat na primjere iz Pisma. No, pošteno si citirala te poznate citate, pa je red i da se da odgovor na tu perspektivu:

Ti izvori koje navodiš ne dokazuju da je Trojstvo pogansko, nego samo govore da se teološki izraz razvijao kroz stoljeća, što je potpuno normalno u svakom ozbiljnom promišljanju vjere. To ne znači da ga nije bilo, nego da su kršćani, suočeni s krivim učenjima, morali preciznije izreći ono što su već vjerovali: da Otac, Sin i Duh Sveti zajedno djeluju božanski, ali nisu jedno te isto. Usporedbe s poganskim "trojkama" nemaju težinu, niti previše smisla, jer slična forma ne znači isto značenje, kao što kršćanska žrtva, uskrsnuće ili voda u obredima nisu poganske kopije samo zato što postoje i drugdje. To što druge religije imaju nešto „tri“ ne čini Trojstvo poganskim, nego pokazuje da je čovjek oduvijek slutio duboku strukturu stvarnosti...

Ni riječ "Biblija" ne postoji u Bibliji, pa ipak je koristiš.
Kršćani su vjerovali u božanstvo Oca, Sina i Duha Svetoga od prvog stoljeća, a Nicejski sabor je to potvrdio, ne izmislio.

Dalje, pogani su imali bogove koji kažnjavaju, pa to ne znači da je Bog Starog zavjeta poganski.
Ako bi “3 božanska lika = poganstvo”, onda bi i 12 apostola bilo plagijat Zodijaka.

Moram primijetiti kako je interesantno da neke skupine koriste određene citate koji im odgovaraju, a sve one koji im ne odgovaraju, potisnu u stranu, zanemare, i kao da ništa nije ni bilo, krenu se pozivat na primjere iz Pisma. No, pošteno si citirala te poznate citate, pa je red i da se da odgovor na tu perspektivu:

Ti izvori koje navodiš ne dokazuju da je Trojstvo pogansko, nego samo govore da se teološki izraz razvijao kroz stoljeća, što je potpuno normalno u svakom ozbiljnom promišljanju vjere. To ne znači da ga nije bilo, nego da su kršćani, suočeni s krivim učenjima, morali preciznije izreći ono što su već vjerovali: da Otac, Sin i Duh Sveti zajedno djeluju božanski, ali nisu jedno te isto. Usporedbe s poganskim "trojkama" nemaju težinu, niti previše smisla, jer slična forma ne znači isto značenje, kao što kršćanska žrtva, uskrsnuće ili voda u obredima nisu poganske kopije samo zato što postoje i drugdje. To što druge religije imaju nešto „tri“ ne čini Trojstvo poganskim, nego pokazuje da je čovjek oduvijek slutio duboku strukturu stvarnosti...
veruj u sta hoces nema mse nameru raspravlati ja iznosim Biblijske dokaze koji su istina.

Biblija je skup knjiha tako da se to spominje u Bibliji spisi ili kjige

Biblijski citati koje sam iznela kao dokaze su argumenti i ne mogu se pobiti
Takodje istorija to sve potvrdjuje
a ti veruj u sta hoces.
Ucenje trojstva se naravno ne spominje u Bibliji jer nije ucenje Boga vec ljudska filozofija.
Ali je steta da ostanes tu gde si a mogao bi spoznati put istine koji vodi u vecnost.
Do tebe je da izaberes put sirok kojim ide vecina ili uzak put istine.

veruj u sta hoces nema mse nameru raspravlati ja iznosim Biblijske dokaze koji su istina.

Biblija je skup knjiha tako da se to spominje u Bibliji spisi ili kjige

Biblijski citati koje sam iznela kao dokaze su argumenti i ne mogu se pobiti
Takodje istorija to sve potvrdjuje
a ti veruj u sta hoces.
Ucenje trojstva se naravno ne spominje u Bibliji jer nije ucenje Boga vec ljudska filozofija.
Ali je steta da ostanes tu gde si a mogao bi spoznati put istine koji vodi u vecnost.
Do tebe je da izaberes put sirok kojim ide vecina ili uzak put istine.
Razlika između nas je jednostavna, ti navodiš citate i zoveš to "dokazima", ja ih čitam u kontekstu cijele Biblije i stoljeća vjere koja ih je živjela. Ako vjeruješ da je "put istine" onaj koji zanemaruje sve tekstove koji ne stanu u tvoju formulu, onda ne tražiš uski put, nego uzak okvir.

Razlika između nas je jednostavna, ti navodiš citate i zoveš to "dokazima", ja ih čitam u kontekstu cijele Biblije i stoljeća vjere koja ih je živjela. Ako vjeruješ da je "put istine" onaj koji zanemaruje sve tekstove koji ne stanu u tvoju formulu, onda ne tražiš uski put, nego uzak okvir.
Само на прву лопту, што сам пронашо на брзину, Апостолски ученици и наследници, значи они који су живели и слушали апостоле и апостолско предање вере, св.Игњатије Антиохијски пише у својим посланицама о св.Тројици, и, св.Климент Римски у својој посланици исто пише о св.Тројици, рецимо само један цитат :

Св.Игњатије, посланица Ефесцима :

IX.1. A doznao sam da su neki otuda prolazili (kraj vas), imajući zlu nauku, kojima niste dali da poseju seme (zla) među vama, začepivši uši da ne primate ono što oni seju. Jer ste vi zaista (živo) kamenje hrama Očevog, pripremljeno za građevinu Boga Oca, uzdizano na visinu oruđem Isusa Hrista, koje je krst, služeći se kao užetom Duhom Svetim. A vera je vaša uzvoditelj vaš, a ljubav je put koji uzvodi Bogu.

prepared for the building of God the Father, and drawn up on high by the instrument of Jesus Christ, which is the cross, John 12:32 making use of the Holy Spirit as a rope, while your faith was the means by which you ascended, and your love the way which led up to God.

уготованные в здание Бога Отца23; вы возноситесь на высоту орудием Иисуса Христа, то есть крестом, посредством верви Святого Духа; вера ваша влечет вас на высоту, а любовь служит путем, возводящим к Богу.

Св.Климент, посланица Коринћанима :

"ХLVII. 1 Таквим, дакле, примерима и ми, браћо, треба да се прилепимо. 2. Јер је (негде) написано: „Прилепите се светима, јер који њима приањају посветиће се". 3. И опет на другом месту је речено: „Са човеком безазленим бићеш безазлен, и са изабраним бићеш изабран, и са развратним развратићеш се". 4. Прионимо, зато, уз безазлене и праведне, јер су они изабраници Божији. 5. Откуда свађе и јарости и раздори и расцепи и рат међу вама? 6. Зар немамо (сви) Једнога Бога и Једнога Христа и Једнога Духа благодати Који је изливен на нас, и једно звање у Христу?

Have we not [all] one God and one Christ? Is there not one Spirit of grace poured out upon us? And have we not one calling in Christ? Ephesians 4:4-6

Не одного ли Бога и одного Христа имеем мы? Не один ли Дух благодати излит на нас, не одно ли призвание во Христе?

Сећам се, у првим хришћанским изворима 2.век, код св.Крштења има исповедање вере у св.Тројицу. Ево, на пример Дидахи, првокласни ранохришћански извор :

Ne diži ruku svoju od sina svoga ili kćeri svoje, nego ih od mladosti uči strahu Božijem. (10) Ne zapovedaj u ljutnji svojoj sluzi svome ili sluškinji, koji se u istoga Boga nadaju, da ne (prestanu) bojati se zajedničkog vam Boga, jer On ne dolazi da pozove gledajući na lica, nego na one koje je Duh (Sveti) pripremio.

For hedoes not call men according to worldly status, buthe comes to those whom the Spirit has prepared.

не по лицу судя, а тех коих уготовал Дух.

VII. (1) A odnosno Krštenja, ovako krštavajte:
Pošto prethodno sve ovo kažete (=poučite), „krštavajte u ime Oca i Sina i Svetoga Duha“ u tekućoj vodi.

Concerning baptism, baptize in this way.
Having instructed him in all of these teachings, baptize the catechumen in the Name of the Father, and of the Son, and of the Holy Spirit, in running water.

А что касается крещения, крестите так: преподав наперед все это вышесказанное, крестите во имя Отца и Сына и Святого Духа в живой воде.

Итд..... :ztorba:

Bog obecava da onaj ko pridruzi Bogu sudruga, da vjeruje da jos ima jedan bog pored Boga ili da Bog ima bioloskog sina, ili da covjek se moli nekom mrtvacu svetcu, ko objesi talisman da ga cuva u zivotu od nesreca....ko umre na bilo kojem od ovih vjerovanja Bog obecava vjecnu kaznu i nikad se iz Pakla nece izaci.....sve druge grijesi inekako ima sansa za oprost, ali pridruzivanje Bogu sudruga Bog ne oprasta na SUdnjem danu, pa onaj ko puse u tom smjeru i vjeruje da je isus takodjer Bog, takvima Bog obecava vjecnu kaznu u Paklu bez imalo milosti.

Poslije ce oni hrscani koji su vjerovali da je covjek isus Bog pored Boga oca n nebu, je fakticki njihova nesreca, da su sami sebe unistili glupim vjerovanjima , i poslije ce traziti da ih Bog vrati na zemlju da cine ispravno i da vjeruju ispravno, ali im se nece udovoljiti......to je najveca moguca katastrofa da covjek udje u Pakao i vise nikad ne izadje odatkle.....veca katastrofa od ove nema.

Bog obećava da je onaj tko se druži s Bogom partner, tko vjeruje da postoji još jedan bog osim Boga ili da Bog ima biološkog sina, ili da se osoba moli nekom mrtvom svecu, koji objesi talisman da ga zaštiti od nesreća u životu... tko god umre na temelju bilo kojeg od ovih vjerovanja, Bog obećava vječnu kaznu i nikada neće napustiti Pakao..... svi ostali grijesi imaju šansu za oprost, ali pridruživanje Bogu je partner, Bog neće oprostiti na Sudnjem danu, a onima koji puše u tom smjeru i vjeruju da je Isus također Bog, Bog obećava takvu vječnu kaznu u Paklu bez ikakve milosti.

Kasnije, oni kršćani koji su vjerovali da je čovjek Isus Bog pored Boga Oca na nebu, to je zapravo njihova nesreća, što su sami sebe uništili glupim uvjerenjima, a kasnije će moliti Boga da ih vrati na zemlju da čine ispravno i vjeruju ispravno, ali neće biti zadovoljni... najveća moguća katastrofa za osobu je ući u Pakao i nikada ne izaći... nema veće katastrofe od ove.
Vjera rođena iz prijetnje nije vjera, nego strah u religioznom obliku.
Kada vaš islamski "dokaz istine" ovisi o viziji pakla za svakoga tko misli drugačije, onda ne svjedočite o Bogu, već vlastitom nemiru.
Biram vjerovati u Boga koji poziva, a ne ucjenjuje, jer prava istina ne treba strah da bi bila prihvaćena.

navodim dokaze koji su neoborivi argumenti.
a Ti vidim bitno ti je da samo filozofiras i da ispadne tvoja rec zadnja a nije tako.

Ako te zanima istina razmotrices ako ne ostaces u mraku. Izbor je tvoj.

Ja sam vec na putu istine tako da ne brini o meni nego o sebi.

navodim dokaze koji su neoborivi argumenti.
a Ti vidim bitno ti je da samo filozofiras i da ispadne tvoja rec zadnja a nije tako.

Ako te zanima istina razmotrices ako ne ostaces u mraku. Izbor je tvoj.

Ja sam vec na putu istine tako da ne brini o meni nego o sebi.
Vidim da ti “istina” ne znači otvaranje prema cijeloj Bibliji, nego obrana gotovog sustava koji više ne smiješ ni propitati...
Nema potrebe da brineš tko ima zadnju riječ, jer istina uvijek ima zadnju riječ.
A ona se ne potvrđuje optužbama, nego kroz smiren duh i dubinu, tu već vidiš razliku.

:rtfm:

Све је мени предао Отац мој, и нико не зна Сина до Отац; нити Оца ко зна до Син и ако коме Син хоће казати.

Као што мене зна Отац и ја знам Оца; и душу своју полажем за овце.

И окренувши се к ученицима рече: Све је мени предао Отац мој, и нико не зна ко је Син осим Оца, ни ко је Отац осим Сина, и ако Син хоће коме казати.

Vjera rođena iz prijetnje nije vjera, nego strah u religioznom obliku.
Kada vaš islamski "dokaz istine" ovisi o viziji pakla za svakoga tko misli drugačije, onda ne svjedočite o Bogu, već vlastitom nemiru.
Biram vjerovati u Boga koji poziva, a ne ucjenjuje, jer prava istina ne treba strah da bi bila prihvaćena.

Vjera rođena iz prijetnje nije vjera, nego strah u religioznom obliku. Kada vaš islamski "dokaz istine" ovisi o viziji pakla za svakoga tko misli drugačije, onda ne svjedočite o Bogu, već vlastitom nemiru.

pricas i dalje po svom neko nahodjenju i vidjenju religije nasuprot onoga sto je isus zagovarao

Isus ti kaze:

Matej 10:28:
„Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali dušu ne mogu ubiti; bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu.“

ti samo slijedis strasti svoje, po svom ceifu nevazno sta ti Isus kaze

Isus ti kaze boj se Boga koji te moze kazniti Paklom, a ti odgovoris, ma sta ti znas Isuse , pusti ti mene da ja sam sebi krojim vjerovanje po svom ceifu i izmisljanjima :manikir:

Vidim da ti “istina” ne znači otvaranje prema cijeloj Bibliji, nego obrana gotovog sustava koji više ne smiješ ni propitati...
Nema potrebe da brineš tko ima zadnju riječ, jer istina uvijek ima zadnju riječ.
A ona se ne potvrđuje optužbama, nego kroz smiren duh i dubinu, tu već vidiš razliku.
Tako je istina ima zadnju rec a ne ti.

Ovi stihovi jasno pokazuju da je Bog jedan, a ne trojedan.

📖 1. Ponovljeni zakon 6:4​

„Čuj, Izraele: Jehova je naš Bog, Jehova je jedan.“

🔹 Ovo je osnovna istina u biblijskom monoteizmu. Ne kaže da je Bog „tri u jedan“, već jasno da je jedanJehova.

📖Isaija 45:5

„Ja sam Jehova i nema drugog; osim mene nema Boga.“

🔹 Bog sam svedoči o svojoj jedinstvenosti – „nema drugog“, „nema Boga osim mene“. Nigde ne pominje trojstvo.

📖 Marko 12:29 – Isus potvrđuje:​

„Prva je: ‘Čuj, Izraele, Jehova, naš Bog, Jehova je jedan.’“

🔹 Isus potvrđuje reči iz Ponovljenog zakona 6:4. Ne kaže da je on deo trojstva, već priznaje Jehovu kao jedinog Boga.

📖 1. Korinćanima 8:5-6

„Jer iako ima onih koji se zovu bogovima – bilo na nebu bilo na zemlji, kao što ima mnogo 'bogova' i mnogo 'gospoda' – za nas postoji jedan Bog, Otac, od koga je sve i za koga mi živimo...“

🔹 Pavle jasno kaže da postoji jedan Bog – Otac. Ne spominje Isusa kao Boga, već kao Gospodara, tj. Gospodara postavljenog od Boga.

📖 1. Timoteju 2:5

„Jer postoji jedan Bog i jedan posrednik između Boga i ljudi – čovek, Hrist Isus.“

🔹 Ovaj stih razlikuje Boga od Isusa. Isus nije Bog, nego posrednik između Boga i ljudi.

📖 Psalam 83:18 (83:19 u srpskom prevodu)​

„Da bi ljudi znali da si ti, čije je ime Jehova, samo ti Svevišnji nad celom zemljom.“

🔹 Samo Jehova je Svevišnji – nema nikoga uz njega.

📖 Jovan 17:3 – Isus se moli Ocu:​

„Ovo znači večni život – da upoznaju tebe, jedinog istinitog Boga, i onog koga si poslao, Isusa Hrista.“

🔹 Isus jasno izdvaja Oca kao jedinog istinitog Boga, a sebe kao onoga koga je Bog poslao.

✅ Svi ovi stihovi potvrđuju sledeće:​

• Bog je jedan – Jehova.
  • Isus nije deo „trojstva“, već je Božji Sin i posrednik.
  • Sveti duh nije osoba, već Božja aktivna sila.

Nastavljaš govoriti prema vlastitom mišljenju i pogledu na religiju, protivno onome što je Isus zagovarao

Isus ti kaže:

Matej 10:28:
"Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a duše ne mogu ubiti; nego se bojte onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu."

Samo slijediš svoje strasti, prema svom ceifu, nije važno što ti Isus govori

Isus ti kaže da se bojiš Boga, koji te može kazniti paklom, a ti odgovaraš, što god znaš, Isuse, dopusti mi da stvorim vlastita uvjerenja prema vlastitim idejama i izmišljanjima. :manikura:
Isus ne koristi pakao kao sredstvo ucjene, nego kao posljedicu odbacivanja istine koju si imao priliku spoznati s ljubavlju.
Kad pakao postane glavni argument u vašem dijalogu, onda više ne pozivate, zastrašujete. To više nije vjera, to je kontrola u ime Boga.

Isus ne koristi pakao kao sredstvo ucjene, nego kao posljedicu odbacivanja istine koju si imao priliku spoznati s ljubavlju.
Kad pakao postane glavni argument u vašem dijalogu, onda više ne pozivate, zastrašujete. To više nije vjera, to je kontrola u ime Boga.

Kada Isus prijeti sa necim, u ovom slucaju Paklom.....to je sredstvo ucjene, ili ces raditi kako ti Bog naredjuje il iides u pakao.....nema hocu necu, ovako bi onako bi....po svom ceifu kako ti se proprdi u momentu.....

Evo i jasnih biblijskih dokaza da u Bibliji nema učenja o trojstvu.
Ovi dokazi pokazuju da Biblija nikada ne uči da su Otac, Sin i sveti duh jedan Bog, niti koristi izraz "trojstvo".
Sve što sledi se temelji isključivo na Svetom pismu.

🔹 1. 1. Reč „trojstvo“ se nigde ne pojavljuje u Bibliji

• U celoj Bibliji, od 1. Mojsijeve do Otkrivenja, nema ni jednog stiha koji koristi reč „trojstvo“, niti govori da su Bog Otac, Isus i sveti duh jedno biće.
  • Taj pojam je nastao tek u 4. veku, a ne u apostolsko vreme.

🔹 2. Isus nikada ne kaže da je jednak Bogu

📖 Jovan 14:28 – „Otac je veći od mene.“

➡ Isus jasno pokazuje podređenost Ocu – on ne kaže „jednaki smo“, već da je Otac veći.

📖 1. Korinćanima 11:3 – „Glava svakog muškarca je Hrist, glava žene je muškarac, a glava Hrista je Bog.“

➡ Ako je Bog „glava Hrista“, onda Isus nije jednak Bogu. Trojstvo to poriče.

🔹 3. Isus se moli Bogu – kako bi se molio ako je on sam Bog?​

📖 Matej 26:39 – „Moj Oče, ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša.“

➡ Isus se moli Ocu – to znači da nije on sam Bog. Ne bi imao kome da se moli da je deo „božanske trojke“.

📖 Jovan 17:3 – „Da upoznaju tebe, jedinog istinitog Boga, i onog koga si poslao, Isusa Hrista.“

➡ Isus sam za Boga kaže da je Oče jedinog istinitog Boga – i odvaja sebe od njega.

🔹 4. Sveti duh nije osoba

📖 Luka 1:35 – „Sveti duh će doći na tebe i sila Svevišnjeg će te zaseniti.“

➡ Sveti duh je Božja sila, ne osoba. Nigde se ne prikazuje kao ličnost sa voljom, razumom i govorom kao Isus i Otac.

📖 Dela apostolska 2:17 – „Izliću od duha svog na svako telo...“

➡ Može li se osoba izliti? To ukazuje da je sveti duh sila, a ne treća osoba „trojstva“.

🔹 5. Biblija uvek jasno razlikuje Boga i Isusa

📖 1. Timoteju 2:5 – „Jer postoji jedan Bog i jedan posrednik između Boga i ljudi – čovek, Hrist Isus.“

➡ Isus je posrednik, a ne Bog. Jasno razlikovanje.

📖 Otkrivenje 1:1 – „Otkrivenje Isusa Hrista, koje mu je dao Bog.“

➡ Ako je Isus deo Boga, kako mu je Bog dao otkrivenje? Znači, Isus i Bog nisu isti.

🔹 6. Vera ranih hrišćana nije uključivala trojstvo

• U Dela apostolska 2:22 apostol Petar kaže:

„Isusa Nazarećanina, čoveka kojeg vam je Bog potvrdio delima moćnim...“

➡ On Isusa naziva čovekom kojeg je Bog potvrdio, ne Bogom.

✅ Zaključak:

U Bibliji:
  • Nema reči „trojstvo“.
  • Nema stihova koji kažu da su Otac, Sin i sveti duh jedan Bog.
  • Isus nikad ne kaže da je jednak Bogu – uvek priznaje Oca kao višeg.
  • Sveti duh je opisan kao sila, ne osoba.
  • Apostoli nikad nisu učili trojstvo.

Ovi stihovi jasno pokazuju da je Bog jedan, a ne trojedini .

📖 1. Ponovljeni zakon 6:4​

"Čuj, Izraele: Jehova je Bog naš, Jehova je jedan."

🔹Ovo je temeljna istina biblijskog monoteizma. On ne kaže da je Bog "tri u jednom", već jasno da je jedan - Jehova .

📖Izaija 45:5

"Ja sam Jehova i nema drugoga; osim mene nema Boga."

🔹Bog sam svjedoči o svojoj jedinstvenosti - "nema drugoga", "nema Boga osim mene". Nigdje ne spominje trojstvo .

📖 Marko 12:29 - Isus potvrđuje:​

"Prva je: 'Čuj, Izraele, Jahve, Bog naš, Jahve je jedan.'"

🔹Isus potvrđuje riječi iz Ponovljenog zakona 6:4. Ne kaže da je dio trojstva , već priznaje Jehovu kao jedinog Boga .

📖 1. Korinćanima 8:5-6

„Jer premda postoje oni koji se nazivaju bogovima - bilo na nebu ili na zemlji, kao što ima mnogo 'bogova' i mnogo 'gospodara' - za nas postoji jedan Bog, Otac , od kojega je sve i za kojega živimo...“

🔹Pavao jasno kaže da postoji jedan Bog - Otac . Ne spominje Isusa kao Boga, već kao Gospodina , to jest Gospodina postavljenog od Boga.

📖 1. Timoteju 2:5

"Jer jedan je Bog i jedan je posrednik između Boga i ljudi - čovjek, Krist Isus."

🔹Ovaj stih razlikuje Boga od Isusa . Isus nije Bog, već posrednik između Boga i ljudi.

📖 Psalam 83:18 (83:19 u srpskom prijevodu)​

"Da ljudi znaju da si ti, čije je ime Jahve, Svevišnji nad svom zemljom."

🔹 Samo je Jehova Svevišnji - nema nikoga s njim .

📖 Ivan 17:3 - Isus moli Oca:​

"A ovo znači vječni život - da poznaju tebe, jedinoga istinskog Boga , i onoga koga si poslao, Isusa Krista."

🔹Isus jasno ističe Oca kao jedinog istinskog Boga , a sebe kao onoga koga je Bog poslao.

✅ Svi ovi ajeti potvrđuju sljedeće:​

• Bog je jedan – Jehova.
  • Isus nije dio "trojstva", već je Božji Sin i posrednik .
  • Duh Sveti nije osoba , već Božja aktivna sila .
Hvala na popisu stihova koji potvrđuju da je Bog jedan, jer se upravo to nalazi u temelju doktrine o Trojstvu.
Kršćani ne vjeruju u tri Boga, već u jednog Boga koji se vječno očituje kao Otac, Sin i Duh Sveti, stoga su svi vaši citati o Božjoj jedinstvenosti i naši. Niti jedan od njih ne opovrgava Trojstvo, osim ako ga krivo ne shvaćate kao tri bića, što ne uči nijedna ozbiljna kršćanska teologija.

Kad Isus prijeti nečim, u ovom slučaju paklom.....to je sredstvo ucjene, ili ćeš učiniti kako ti Bog naredi ili ćeš ići u Pakao.....neću, neću, ovako, onako....prema vlastitom stilu, kako ti se trenutno sviđa.....
Kada Božje upozorenje shvatite isključivo kao ucjenu, a ne kao poziv i zabrinutost, to više govori o tome kako vi vidite autoritet, a ne o tome kakav je Bog.
Isus ne koristi pakao da kontrolira, već da upozori, poput nekoga tko vidi nekoga kako se vozi prema provaliji i viče: "Stani!" To nije ucjena. To je ljubav s posljedicama.

Back