Bog i pracovek

Razlika između tebe i životinje je u tome što ti imaš predstavu o Bogu?
Zapravo, ako uzmemo da je snouden tipični predstavnik himeričnog čoveka, on se od životinje razlikuje po centrima koji ga oblikuju u životu. Dok život životinja oblikuju motorički i emocionalni centar kod himeričkog čoveka su aktivni motorički i intelektualni centar.
Na toj osnovi su građene i njegove predstave o pračoveku i čoveku. Pračovek je, po njemu, kao sve ostale životinje bio vođen motorikom, instinktom i osećanjima, dok je čovek stekao, intelekt ali je zbog toga prestao da se oslanja na osećanja.
Međutim, s obzirom da je pračovek počeo da koristi oruđe i oružje u svom životu, znači da mu je intelekt bio razvijen, taman onoliko koliko mu je bio potreban u datim okolnostima.
Samim tim može se izvesti da je pračovek bio naprednije biće od današnjeg himeričnog čoveka je se služio sa sva tri centra, za razliku od današnjeg čoveka koji koristi samo dva - motorički i intelektualni.

svi ljudski preci i sve životinje imaju skoro isto funkcionalan mozak. ali samo je jedno biće sposobno kao čovek. samo jedna vrsta ljudi ima predstavu o bogu. pa se po tom osnovu i značaju današnji čovek razlikuje od svih živućih životinja i živućih ljudi-pra ljudi. To bi dakle bila tačka preseka čovek i pračovek.

ako bi usvojili tezu da je i pračovek bio religiozan kako bi onda zvali njegove pretke, naprimer?kako bi ga razlikovali od sebe?

granica izmedju ljudi i ljudi i životinja i ljudi nije u malim anatomskim razlikovanjima već u predstavi o bogu, višim silama, pitanjima svrhe života i ustrojstva sveta- u duhovnom.iz te predstave je njenom daljom evolucijom izrastao moderan čovek i civilizacija.

i suđeno nam je da tako kažem.

prosvećenje je suđeno svemu živućem na kosmičkom nivou. kad će kome doći trenutak na svetskoj pozornici je druga stvar. to je tako jer živimo u univerzumu čiji se informatički sadržaj stalno uvećava i što se sve dešeno u biti preslikava u novo, odnosno samo dalje razvija. i toj kosmičkoj priči nema kraja.
nastankom nase vrste, nije se oformila misao o bogu...to je nastalo sa razvojem, jer je covjek, koristeci mozak, bio u stanju da bude jos efikasniji u prezivljavanju i opstanku, te je, malo po malo dobijao sve vise slobodnog vremena....a tada je mogao svoj mozak da koristi u promisljanju svijeta koji ga okruzuje...ideja o bogu je sasvim normalna posljedica slijeda dogadjaja....

Međutim, s obzirom da je pračovek počeo da koristi oruđe i oružje u svom životu, znači da mu je intelekt bio razvijen, taman onoliko koliko mu je bio potreban u datim okolnostima.
Što se intelekta tiče. Ne mogu sada da pronađem spisak, ali jednom prilikom sam se
zainatila da napišem šta su sve moje bake umele, a ja ne umem. Jedna je imala
četiri razreda osnovne škole, a druga je bila nepismena. Imale su praktična, životna
znanja. Od pravljenja sapuna, tkanina od vune i konoplje, sira, kačkavalja, sušenog
voća... i da ne nabrajam dalje, važno je da se smisao ukači.. Ja ovako obrazovana
i savremena ne mogu po znanju i veštinama da im priđem. One su zaostale, a ja
sam moderna i civilizovana? Kako samo uspevaju u to da nas ubede?
Isto i za muškarce važi. Ne verujem da danas postoji muškarac koji se ne bi postideo
pred znanjima svog dede ili pradede. A to je bilo pre samo 30-40 godina. Nije nekakva
davna prošlost koju nam neko prepričava, nego nešto čega možemo da se setimo.
Degradacija je očigledna.
A opet, ne oslanjamo se na vlastita sećanja, nego držimo u glavi tuđu sliku.

snouden,nemaju sve životinje isti mozak.Nekima je mnogo jednostavniji nekima kompleksniji...Imaš životinje kao što su krokodili kojima je mozak toliko prost da ne mogu da ocene šta je jestivo šta nije nego jedu bukvalno sve što mrda,ali bolji im i ne treba jer uspešno preživljavaju i tako.A imaš i životnje kao što su čovekoliki majmuni kojima je skoro kao naš,ali ipak ne dovoljno razvijen da imaju taj nivo svesnosti i taj nivo razumevanja koji mi imamo.
E vidiš ti čovekoliki majmuni i praljudi su se odvolili od istog predka koji je imao od prilike toliko razvijen mozak koliko oni danas,samno što je kod praljudi tasj mozak nastavio da se usavršava.Neki od njih,oni raniji nisu bili mnogo intelegentniji od gorile ili šimpanze ali kad stignemo do neandertalaca i denisovljana(nisu nam direktni predci,vše nam dođu kao rođaci ali malo smo se ukrštali sa njima jer su bili dovoljno slični da ih ne gledamo kao životinje) to već postaje jezivo slično i ima dokaza da su pravili ne samo sečiva od kremena nego i muzičke instrumente,da su crtali po zidovima pećina,da su zakopavali mrtve sa pogrebnim ponudama.To sahranjivanje sa ponudama za "onaj savet" znači da su bili u stanju da smisle "onaj svet" to je duhovnost kod vrste koja nije homosapians.Da nisu izumrli danas ti neandertalci bi imali svoje religije i paletu bogova kao i mi.
Ali to nije čak ni najzanimljivije tu.Najzanimljivije je pitanje da li je taj naš zajednički predak od koga smo se izdvojili imao već dovoljno razvijen mozak za početnički nivo takve svesti koji smo nasledili i još malo usavršili svako za sebe pošto i mi i neandercalci imamo to zajedničko.Kapiraš?
To šta je homosapians(moderni čovek) možeš da zaključiš samo po anatomskim razlikama,jer to je jedino što pravi razliku između nas i neanderatala,denisovljana,možda još ko zna koje ne odkrivene vrste(nemamo tačno pojma koliko je vrsta homonida bilo od nihovog pojavljivanja do nas,imamo dokaze samo za neke) koje su namerno pravile oruzje i oruđe,koje su pravile instrumente,crtale po pečinama,i sahranjivale mrtve.Kapiraš?

ali najuspešnija poznata civilizacija je ipak ova današnja. a najviši doprinos ovakvoj kakva je dalo je hrišćanstvo.

Bljuc...

Ti si pod uticajem kolonista, koji su pljačkanje zemlje od drugih ljudi i nametanje
svoje vere nazivali širenjem civilizacije. Na isti način danas pljačku nazivaju
uterivanjem demokratije.

Skoro sam negde pročitala
''Kada je došao beli čovek, on je imao Bibliju, a mi smo imali zemlju.
Naučili su nas da se molimo zatvorenih očiju. Kada smo otvorili oči,
oni su imali zemlju a mi Bibliju.''

Eto toliko od mene o hrišćanskom doprinosu.

pa pitala si kako se zna šta ko misli. rekao sam ti po onome što čini.

nisam rekao da znam dela pračoveka. već za prelaznu granicu pračoveka i čoveka. to je trenutak nastajanja predstave o Bogu. ništa nije toliko uticalo na ljudski rod kao ideja Boga i predstava o njemu. praktično je odredila svu istoriju civilizacije. zar ne?
koliko je po tvom misljenju star moderan covek?
kad je nastao pracovek?

Što se intelekta tiče. Ne mogu sada da pronađem spisak, ali jednom prilikom sam se
zainatila da napišem šta su sve moje bake umele, a ja ne umem. Jedna je imala
četiri razreda osnovne škole, a druga je bila nepismena. Imale su praktična, životna
znanja. Od pravljenja sapuna, tkanina od vune i konoplje, sira, kačkavalja, sušenog
voća... i da ne nabrajam dalje, važno je da se smisao ukači.. Ja ovako obrazovana
i savremena ne mogu po znanju i veštinama da im priđem. One su zaostale, a ja
sam moderna i civilizovana? Kako samo uspevaju u to da nas ubede?
Isto i za muškarce važi. Ne verujem da danas postoji muškarac koji se ne bi postideo
pred znanjima svog dede ili pradede. A to je bilo pre samo 30-40 godina. Nije nekakva
davna prošlost koju nam neko prepričava, nego nešto čega možemo da se setimo.
Degradacija je očigledna.
A opet, ne oslanjamo se na vlastita sećanja, nego držimo u glavi tuđu sliku.
Šta znači biti obrazovan?

biti starina sa velikim iskustvom

dopada mi se ova nasa igrica :mrgreen:
Obrazovan nije školovan
Školovan nije pametan
Pametan nije mudar
Mudar može biti i obrazovan i školovan i pametan. Mudrom ne treba diploma ili sertifikat jer mudrom je život podario i obrazovanje i školovanje i pamet.
A svi se slažu da je život sveobuhvatno obrazovanje školovanje i pametovanje.

Pametan može biti i neškolovan i neobrazovan
Recimo pametan ima, a školovan i obrazovan jedva krpi kraj sa krajem, od diplome može samo da je izede za jedan obrok a samo malo pameti da ima mogao bi od nje da napravi i dva obroka.
Npr ministar stefanović zvani slina, nije školovan al je pametan, a školovani i obrazovani ga nazivaju glupim a ker nema za šta da ih uvati.
A u celoj toj priči ako nemaš sreće džabe ti sve četiri komponente :hahaha:
Znači srećan život = bogat život. Ne treba ni obrazovanje ni školovanje ni pamet ni mudrost.
Cela mudrost oko mudrosti :D

koliko je po tvom misljenju star moderan covek?
kad je nastao pracovek?
moderan čovek je star koliko i religija.

moderan čovek se od pračoveka i životinja razlikuje po predstavi koju ima o najvišim kategorijama: svetu, silama i životu. Iz te ljudske predstave, ma kako nesavršena bila, proisteklo je traganje i ceo civilizicacijski razvoj do dana današnjeg. ne razlikuje se dakle čovek od životinja po sposobnosti upotrebe alatki ili žvrljanja po zidovima pećina već što je percipirao najviše stvari i tražio odgovor na njih.

koliko je stara prethodnica modernog čoveka?

teško je reći s obzirom da Boga ima. pa je nepoznanica je li i kako intervenisao ili samo odradio fizičko stvaranje životne pozornice čekajući da genetika odradi svoje.

ako nisi znao moderan covek je nastao pre nekih 160.000 godina..to je covek u nasem obliku znaci isti kao i mi.
pre toga je bio homosapiens koji je nastao pre nekih 300.000 godina ali se on dosta razlikovao od modernog coveka po izgledu i ponasanju

ako nisi znao moderan covek je nastao pre nekih 160.000 godina..to je covek u nasem obliku znaci isti kao i mi.
pre toga je bio homosapiens koji je nastao pre nekih 300.000 godina ali se on dosta razlikovao od modernog coveka po izgledu i ponasanju
to verovatno odgovaraš meni.kvotiraj. :bye:)

ne. ako je imao istu gradju to ne znači da je imao svest modernog čoveka.

Poslednja izmena:

Back