Bog i logika

да ли ти мислиш да Свете књиге немају везе са науком?
Imaju.
Pa svete kjige imaju veze sa naukom , a ima i nauka o njima , kroz svete knjige pored religijske propagande lepo vidimo i razmihsljanja ljudi tadashnjeg vremena , a ima i lepih filozofskih razmishljanja , dobro , ima i nekih stvari koje se potiru ( kada je jedan od apostola molio Hrista da naudi charobnjaku Simonu zato shto je pocheo da levitira i time odvaja ljude od vere , a nije hrishcanski da molimo za tudju nesrecu , a ima i drugih ubistva pochinjenih od boga ) , ali nisam ekspert o bibliji :rumenko: pa ce mo to za drugi put.
Biblija direknto nije kriva za Inkviziciju i tamno doba , kriv je ljudski faktor ( kao i u vecini stvari ) .
A biblija i vera je bila inspiracija za velika dela ( Bozhanstvena Komedija , Sikstinska Kapela , crkve i manastiri u Srbiji ) .

Logika i teizam ni u čemu nisu suprotni. Logika i teizam su saglasni! A logika i poricanje Boga su suprotne stvari jer se ateizam temelji na uverenju da materija nema uzrok i da kretanje nije uzrokovano poticajnom silom (što je suprotno nama poznatim principima logike).

Imaju.
Pa svete kjige imaju veze sa naukom , a ima i nauka o njima , kroz svete knjige pored religijske propagande lepo vidimo i razmihsljanja ljudi tadashnjeg vremena , a ima i lepih filozofskih razmishljanja , dobro , ima i nekih stvari koje se potiru ( kada je jedan od apostola molio Hrista da naudi charobnjaku Simonu zato shto je pocheo da levitira i time odvaja ljude od vere , a nije hrishcanski da molimo za tudju nesrecu , a ima i drugih ubistva pochinjenih od boga ) , ali nisam ekspert o bibliji :rumenko: pa ce mo to za drugi put.
Biblija direknto nije kriva za Inkviziciju i tamno doba , kriv je ljudski faktor ( kao i u vecini stvari ) .
A biblija i vera je bila inspiracija za velika dela ( Bozhanstvena Komedija , Sikstinska Kapela , crkve i manastiri u Srbiji ) .

слажем се

да, све су то вероватноће, зато постоји ВЕРА (као веровање).
а иморталка је нешто друго, она је добра особа, само је мало залутала.

Sale, Sale bice od tebe nesto decko!

Pocinjem da te cenim, malo po malo ali, videcemo!

:ok:

Deo intervjua sa Erich Von Daniken-om

- Postoji li Bog?

- Ne.

- Zasto?

- Zato sto se to ne moze dokazati.

- Zasto se ne moze dokazati?

- Da bi se nesto dokazalo moras da koristis logiku, a ako postoji logika onda ne postoji Bog.

- Zasto ne bi mogli postojati i Bog i logika?

- Zbog toga sto logika nalaze da sve ima uzrok i posledicu. Drugim recima, sve ima svoj uzrok. Ako sve ima svoj uzrok, onda je uzroka beskonacno. Posto se vera u Boga zasniva na teoriji da je on pocetak svega i samim tim implicira da uzroka nema beskonacno onda je ona kontradiktorna sa logikom.

Zasto verujete u Boga?Sta vas navodi na to?Zelja?Strah?Nesto drugo?
'Suština religioznog osećanja ne potpada pod kakva mudrovanja i ni pod kakve prestupe i zločine i ni pod kakve ateizme; Tu ima nešto drugo i večno će biti drugo; Tu ima nešto takvo čega će se svi ateizmi moći samo površno doticati i večno će o drugom govoriti. Glavno je to što ćeš najpre na srcu uočiti'.

Fjodor Dostojevski

Za verovanje u boga kako ga pretstavljaju monoteisticke religije nije potrebna logika, sta vise logika je nepozeljna.

Donekle ali ne potpuno.
Logika je karakteristika uma ili odredjenog stadijuma svesti dok je karakteristika duha samo i jedino ljubav. Čak i onda kada se neko ispuni ljubavlju potrebno je da zadrži zdrav razum i ume rasudjivati svojom logikom. U protivnom mnogi bi ga brzo rastrgli.
Otuda je logično da se čovek nastoji duhovno razvijati ali da ne izgubi razum i tlo pod nogama.
Onda kada pojedinac, koji se dovoljno duhovno razvio, ztakorači u čisto duhovne svetove više nema potrebu za ikakvom logikom. Oni drugi koji ne dostignu potrebni stupanj ostaju i dalje u svetovima logike.

Poslednja izmena:
da,to je on...onaj koji drugacije posmatra stvari ,za razliku od vecine i iznosi neke svoje zakljucke i dokaze.Niko jos nije dokazao kako on nije u pravu,kao sto ni on nije dokazao da jeste.Znaci,sve je stvar individualnog interpretiranja.

Pozdrav...

Pa gledaj, kad je Njutn provalio gravitaciju on nije rekao e slusajte, gravitacija postoji i takva je i takva a vi ako ne verujete dokazite suprotno... Nego je seo i dokazao :D

Onaj ko treba da dokaze ovde je on. Njegova prica bi donekle i pila vodu pod jednim uslovom, na stranu fiziku, sto vekovima monasi meditiraju, sto je duhovni svet opsteprisutan kod coveka, a taj problem on nije dokazao...

Nije sve samo u materijalnim cudima Gospoda, ima nesto i u duhovnim dostignucima njegovih sledbenika, temi o kojoj se isti nije bavio...

pozdrav :bye:

Imaju.

Тачно тако, треба схвати и разумети да наука и њена достигнућа НИСУ супротстављена светом библијском предању, на против! Све што постоји од када постоји библијско предање створио је побожни човек или у сагласју или у противљењу Светоме писму мислим када је у питању хришћанска цивилизација, као што постоји и фантастично стваралаштво других вероисповести које нису монотеистичке али су дела произашла из њих просто фасцинантна.

kada je jedan od apostola molio Hrista da naudi charobnjaku Simonu zato shto je pocheo da levitira i time odvaja ljude od vere , a nije hrishcanski da molimo za tudju nesrecu , a ima i drugih ubistva pochinjenih od boga

Ne znam za to. Ima u Delima apostolskim zabeleženo kako je Simon vračar hteo od apostola Petra da kupi moć rukopoloženja, pa ga je Petar pošteno izribao.

razumevanje Božjih tajni se ne
dobija nekom tehnikom, mehanizmom ili intelektualnom sposobnošću.

Simon vračar je hteo da kupi vestinu(da sazna) kojom se moze otkriti tajne sna...
Jesam li u pravu?

da , tako je..ta jednacina... pokazuje da je moguce stvaranje od energije materiju i obratno...

nije moje ubedjenje zasnovano na zelji nego na dokazima...

kako materijalnim tako i duhovnim

moze se dokazati postojanje Boga...

i sama Biblija je dokaz ...
Nemoj više fiziku da upetljavaš u tvoje dokaze, dok je dobro ne proučiš. Prouči malo anihilaciju pa ćeš videti da je to pretvaranje jednog oblika materije u drugi.

ne znam zasto, ali oduvek mi je bilo nelogicno verovati u postojanje boga..
kao sto neko vec rece, religija i mitologija su mi zanimljivi, jer utice na toliko ljudi,
ali ja sama nikad nisam uspela da nadjem neki dokaz, nesto sto bi me ubedilo da to postoji..

ne znam zasto, ali oduvek mi je bilo nelogicno verovati u postojanje boga..
kao sto neko vec rece, religija i mitologija su mi zanimljivi, jer utice na toliko ljudi,
ali ja sama nikad nisam uspela da nadjem neki dokaz, nesto sto bi me ubedilo da to postoji..

не разумем, шта ти је потребно као доказ?

Back