Bog će zauvek uništiti zlo

Ja pocinjem da sumnjam da na nekom nivou postoji fizicka razlika. Negde duboko u mozgu se otkacila sinapsa koja povezuje razum i osecanja. :)
Salim se malo.
Jesi li vec dosao do nekih zakljucaka ili jos uvek skupljas podatke?
Pa za sad sam provalio da je glavni razlog strah,onaj egzistencionalni.Ljudi kad prestanu sami sebi da racionalizuju sve one iracionalne stvari u vezi religije počinju da se suočavaju sa tim da ništa od onoga što im religije obećavaju nije tačno i onda moraju da se suoče sa svim tim stvarima.Moraju da prihvate da je smrt definitivni kraj nečijeg,bilo čijeg postojanja....da je život nasumičan,da nije uvek pravedan,da nema smisla sam po sebi nego da sami moraju da taj smisao određuju...To su strašne stvari i neki ljudi jednostavno ne žele da se sa tim pomire i drže se alternative koju im religija nudi iako na nekom nivou znaju da su to samo šarene laže,bitno da su lepe šarene laže koje ih sprečavaju da razmišljaju o tim stvarima.
Zato većina burno reaguju kad im se iznesu činjenice protiv religije.

Pa za sad sam provalio da je glavni razlog strah,onaj egzistencionalni.
Dobro. Strah je generalno ogromna pokretacka snaga. Mozda cak i jaca pokretacka snaga od ljubavi. Logicno je da je u samom korenu strah od neceg. A jesi li razmisljao u pravcu, zasto neko preferira sarenu lazu a neko ne. U cemu je tacno, i sustinski razlika. Je li razlika u boji ociju, visini, polu? :) ili necem trecem.

Dobro. Strah je generalno ogromna pokretacka snaga. Mozda cak i jaca pokretacka snaga od ljubavi. Logicno je da je u samom korenu strah od neceg. A jesi li razmisljao u pravcu, zasto neko preferira sarenu lazu a neko ne. U cemu je tacno, i sustinski razlika. Je li razlika u boji ociju, visini, polu? :) ili necem trecem.
Pa gle,možda se zajebavaš sa mnom,ali meni se ozbiljno čini da je to nekim ljudima jednostavno prirodno teže da prihvate...A čini mi se i da religije,al bukvalno sve religije iskoriščavaju tu činjenicu da takvih ljudi ima i onda im još više podpaljuju te strahove pričama kako su bez vere u boga izgubljeni i od te neke nade koju ti ljudi polažu u religiju prave neku veliku vrlinu...I koriste je da pored te neke utehe koju traže im podvale svakojake druge gluposti...

Pa gle,možda se zajebavaš sa mnom,ali meni se ozbiljno čini da je to nekim ljudima jednostavno prirodno teže da prihvate...A čini mi se i da religije,al bukvalno sve religije iskoriščavaju tu činjenicu da takvih ljudi ima i onda im još više podpaljuju te strahove pričama kako su bez vere u boga izgubljeni i od te neke nade koju ti ljudi polažu u religiju prave neku veliku vrlinu...I koriste je da pored te neke utehe koju traže im podvale svakojake druge gluposti...
Izvini sto si pomislio da se zajebavam, tek sad kontam da se moze protumaciti i drugacije ovo sto sam napisao. Saljiva je ova izjava o fizickim razlikama, ali time sam samo hteo da naglasim u kom smeru ide pitanje.

Sta bi znacilo to "prirodno teze da prihvate"?
Jesi li razmisljao o tome sta je starije logika ili bog? Ja mislim da je logika starijia od boga.I mislim da je taj "mehanizam logike" ipak isti kod svih ljudi. Mi smo savrseno sposobni da se slozimo po raznoraznim pitanjima. Ali iz nekog razloga nismo u stanju da svi primenimo taj "proces razmisljanja" na isti nacin u slucaju religije. I ja se iskreno pitam, ko gresi. Jer kao sto se nama cini da vernici podsvesno ne zele da znaju istinu, isto tako moze biti i da nevernici, iz nekog podsvesnog razloga, ne veruju i na slican nacin zavaravaju sebe.

Sta bi znacilo to "prirodno teze da prihvate"?
Jesi li razmisljao o tome sta je starije logika ili bog? Ja mislim da je logika starijia od boga.I mislim da je taj "mehanizam logike" ipak isti kod svih ljudi. Mi smo savrseno sposobni da se slozimo po raznoraznim pitanjima. Ali iz nekog razloga nismo u stanju da svi primenimo taj "proces razmisljanja" na isti nacin u slucaju religije. I ja se iskreno pitam, ko gresi. Jer kao sto se nama cini da vernici podsvesno ne zele da znaju istinu, isto tako moze biti i da nevernici, iz nekog podsvesnog razloga, ne veruju i na slican nacin zavaravaju sebe.
To bi značilo da im je taj strah od svih tih stvari jači nego kod drugih.Nekima je možda zato što se prirodno više plaše toga koliko je sve u životu nasumično i jednostavno im pomaže da se lakše bore kroz život ako sebe ubeđuju da se iza toga krije neka lekcija koju neka viša sila pokušava da ih nauči kroz to,jer ljudi uče na iskustvima i iz svega može da se izvuče neka pouka...Neki su možda namerno tako vaspitavani da veruju kako će im se čitav život raspasti ako se ne uzdaju u neku višu silu...Bar se meni tako čini.
Što se tiče logike tu si u pravu...Ljudi koji veruju su sasvim sposobni da misle racionalno,samo ne kad je u pitanju nihova religija,tuđe su u stanu da pogledaju hladne glave i da vide koliko su uvrnute i čudne i koliko tu ima nelogičnosti...Al svoju ne mogu hladne hlave da sagledaju...Zato se meni čini da je tu taj neki strah koji ih drži da to ne rade...Možda sam totalo omašio,šta znam.
Inače ja nisam nikad stvarno bio vernik nikave religije,odrastao sam u onako,osrednje religioznoj,pravoslavnoj porodici al sam još i kao klinac sumnjao u sve to...pa sam onda bio agnostik neko vreme...a sad negde 98% sam ubeđen u to da bog ne postoji...bar ne neki bog koji je pravedan ili bar zainteresovan za bilo šta što se dešava na ovoj planeti...Naravno,možda nisam u pravu

Nekima je možda zato što se prirodno više plaše toga koliko je sve u životu nasumično i jednostavno im pomaže da se lakše bore kroz život ako sebe ubeđuju da se iza toga krije neka lekcija koju neka viša sila pokušava da ih nauči kroz to,jer ljudi uče na iskustvima i iz svega može da se izvuče neka pouka.
Nekako mi se cini da nam nedostaje neka druga rec koja bi ovo lepse opisala. Jer taj "strah" uopste ne znaci da je neko kukavica. Ili da to sto neko ne veruje automatski znaci da se ne plasi.
U poslednje vreme najvece otkrice mi je kad sam otkrio sta su kognitivne distrozije. "Cognitive bias" na engleskom. I kad sam sebe pronasao u tim nekim obrascima ponasanja, odusevio sam se. Bilo mi je fascinantno koliko ustvari mi imamo privid da upravljamo sami sobom :)
Ima ona teorija da nam mozak funkcionise tako sto non stop pokusava da pronadje "obrasce", pokusava da "klasifikuje" sve sto percipira. To radimo polusvesno. I to nas je spasavalo kroz evoluciju, ali problem nastaje kad taj mehanizam pustimo i nad skupom nasumicnih podataka. Fascinantno je kako ipak uspevamo da pronadjemo neku zavisnost i povezanost. Meni to izgleda kao izvor svih religija. Odatle poticu.

Neki su možda namerno tako vaspitavani da veruju kako će im se čitav život raspasti ako se ne uzdaju u neku višu silu...Bar se meni tako čini.
Ne misim da je to sa nekom namerom :) To je jednostavno proces koji nije poceo juce.
Pitanje vaspitanja je tema za sebe.

bar ne neki bog koji je pravedan ili bar zainteresovan za bilo šta što se dešava na ovoj planeti...Naravno,možda nisam u pravu
Ja se trenutno deklarisem kao agnostik. Ali i ja sam primetio da taj bog koga opisuju religijske knjige ili ne postoji ili nas je napustio.

Ja se trenutno deklarisem kao agnostik. Ali i ja sam primetio da taj bog koga opisuju religijske knjige ili ne postoji ili nas je napustio.

Biblijski Bog postoji... naravno da postoji, u Bibliji, gdje drugdje.
Istinski Bog ne postoji, već "ON" - TO JESTE postojanje, tj. to je apsolut koji ima Svijest-o-sebi.
...
Gnostik je neko ko posjeduje znanje o Bogu koje nije stekao kroz religijsku dogmu,
nije ga naučio iz Biblije, niti bilo kojih spisa, već ga je osvijestio u sebi kroz direktno/neposredno iskustvo.

...
Suprotno od gnostika je agnostik.
Ako gnostik posjeduje znanje o Bogu šta posjeduje agnostik?
Logično: neznanje.

Kako onda neko ko posjeduje neznanje može tvrditi išta drugo do "Ja ne znam".
Međutim, kako često vidimo 'agnostici' se postavljaju mjerodavnim da sude o nečemu o čemu ništa, apsolutno ništa ne znaju.
Zar to nije smiješno?

Nekako mi se cini da nam nedostaje neka druga rec koja bi ovo lepse opisala. Jer taj "strah" uopste ne znaci da je neko kukavica. Ili da to sto neko ne veruje automatski znaci da se ne plasi.
Pa nekako ne mogu da nađem neku drugu reč...na engleskom bi to bilo existential dread...ali na srpskom nemamo tu reč koja to lepo opisuje...ili ja samo ne mogu da se setim...
Ali naravno da,to ne znači da je neko kukavica,to je svim ljudima prirodno da ih uplaši kad razmišljaju o tome da ih jednog dana više neće biti ili još gore,neće više biti ljudi do kojih im je stalo,da se svakojake stvari mogu desiti svakom od nas u bilo kom trenutnuku a da smo mi tu nemoćni...Nekim ljudima je tu lakše da se okrenu veri u neku višu silu da bi se lakše pomirili s tim...to ne znači da su ti ljudi ništa glupši ili lakoverniji,ili kukavice,samo da im više odgovara ideja da sve to nasumično ipak ima neki viši cilj,to je sve.Bog je u toj priči nešto kao odbrambeni mehanizam koji ti ljudi oblikuju po nekim svojim očekivanjima o tome šta bi trebala neka vrhovna,pravedna sila da bude,nebitno da li stvarno postoji takava sila ili ne...To nije ništa strašno...Ono što ne valja je kad religije tog boga prodaju u nekom svom pakovanju,tim istim ljudima i koriste ga da te ljude oblikuju kako njima odgovara da bi mogli da nastave da im ga prodaju,malo po malo,na kašićicu.

Ne misim da je to sa nekom namerom :) To je jednostavno proces koji nije poceo juce.
Pitanje vaspitanja je tema za sebe.
Pa sad da li roditelji imaju tu nameru ili ne nema veze,jer mnoge religije podučavaju i savetuju roditeljima da svoju decu uvedu u religiju što je ranije moguće i to je namerno smišljeno da se od tog deteta oblikuje osoba koja tu religiju vidi kao nešto bitno u svom životu...I čak i ako ne vereju nešto mnogo,opet će se religije držati bar onako prividno zbog raditelja ili okoline,jer religijama nije nešto previše bitno da li neko stravno veruje čvrsto,nego da li ih praktikuje...Bar moje iskustvo sa pravoslavljem mi je malo tu pokazalo kako stoje stvari jer su mi pričali ko zna koliko puta "Nema veze koliko ti veruješ,al tako valja da se ode u crkvu."

Ono što ne valja je kad religije tog boga prodaju u nekom svom pakovanju,tim istim ljudima i koriste ga da te ljude oblikuju kako njima odgovara da bi mogli da nastave da im ga prodaju,malo po malo,na kašićicu.
Strasan je svaki oblik fanatizma ukljucujuci i verski.

namerno smišljeno da se od tog deteta oblikuje osoba koja tu religiju vidi kao nešto bitno u svom životu...I čak i ako ne vereju nešto mnogo,opet će se religije držati bar onako prividno zbog raditelja ili okoline,jer religijama nije nešto previše bitno da li neko stravno veruje čvrsto,nego da li ih praktikuje
Aj da se vratimo opet na pocetak. Zasto se onda neki iskobeljaju iz celog tog okruzenja a neki ne? :)

Ne pratim razmenu komentara,
ali mi je naslov teme baš baš provokativan.
Bog kao uništavatelj !?
*
Kako će da uništi zlo kada je zlo pojam? Zlo nema hardver, zlo je softver.
Možda tako da će da uništi propagatore zla, da prizemljimo - programere softvera?
Kako će da ih uništi?
On nema oružje: pištolje, topove, sablje...
Svoja stvorenja koja su se okrenula protiv Njega, svojom slobodnom voljom, koju im je On dopustio, koje je takve stvorio, kako će da uništava?
Može davljenjem, vešanjem, da udesi pa da ih pogodi neka saksija ili ledenica u glavu, ili gušenjem, trovanjem, Korona virusom, saplitanjem ili klizanjem na bananu? Ima i drugih načina kako će ''Bog zauvek uništiti zlo''.
*
Halo, ljudi, saberite se.
Zar Svemoćni Bog da se oseća bespomoćnim pred zlom
pa da ne vidi drugog izlaza i da se tako ponaša?
&
Okrenite se k sebi, evo Uskrs je,
činite dobra dela, misionarite Živog Boga, Gospoda Isusa Hrista.
I mislite o sebi - o svom predstojećem izlasku pred Boga.
Pustite diskusije o tome kako će Bog da izađe na kraj sa ''svojom opozicijom''.
Zna On šta će i kako će,
a mi da gledamo šta ćemo i kako ćemo.

Biblijski Bog postoji... naravno da postoji, u Bibliji, gdje drugdje.
Istinski Bog ne postoji, već "ON" - TO JESTE postojanje, tj. to je apsolut koji ima Svijest-o-sebi.
...
Gnostik je neko ko posjeduje znanje o Bogu koje nije stekao kroz religijsku dogmu,
nije ga naučio iz Biblije, niti bilo kojih spisa, već ga je osvijestio u sebi kroz direktno/neposredno iskustvo.

...
Suprotno od gnostika je agnostik.
Ako gnostik posjeduje znanje o Bogu šta posjeduje agnostik?
Logično: neznanje.

Kako onda neko ko posjeduje neznanje može tvrditi išta drugo do "Ja ne znam".
Međutim, kako često vidimo 'agnostici' se postavljaju mjerodavnim da sude o nečemu o čemu ništa, apsolutno ništa ne znaju.
Zar to nije smiješno?
Pitanje je kog Boga je upoznao gnostik.
Najcesce mi nekako Zastupaju Budisticke i Njuejdz teorije.

Ako je neko gnostik on može znati samo onog Boga koji jeste: SEBE-Apsolut.
Jedno je biti gnostik a drugo biti sledbenik gnosticizma. To nije isto.
Nije isto biti Hrist i biti hrišćanin. Valjda je to dovoljno jasna metafora.

Ovo boldovano po kom osnovu i pravilu?

To je kao da neko kaze, moja crkva, vera, religija je najbolja.
Takve tvrdnje su neozbiljne.
Sam si se opirao ovih dana tome a onda dodjes sa takvim tvrdjenjem?

Imao sam posla sa gnostocima i oni me ne zanimaju, ali i ako bi ova tvoja boldovana tvrdnja bila tacna, onda mora da ima nekoliko miliona bogova, jer svaki gnsotik ima neke svoje ideje,i tvrdjenja.
Tacnije, filozofiiranje.
A filozofiranje nema osnove i temelja.

Kolosanima 2,8Braćo! čuvajte se da vas ko ne zarobi filozofijom i praznom prijevarom, po kazivanju čovječijemu, po nauci svijeta, a ne po Hristu.

Back