Blokirani Rektorat i fakulteti u Beogradu, Novom Sadu i Nišu od strane studenata: Podrška i profesora

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Studenti FDU o atmosferi u blokiranoj zgradi fakulteta​

Studenti Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu već drugu nedelju su u blokadi, a u prostorijama fakulteta, kako su ispričali za Nova.rs, spavaju, jedu, snimaju filmove, drže radionice i pripremaju performanse na temu protesta.
Blokada fakulteta podrazumeva potpunu obustavu nastave, međutim, ovi mladi umetnici ne gube vreme, jer je u zgradi FDU-a danonoćno prisutna većina studenata.
1733240885-fdu-2-foto-studenti-fdu-1024x768.jpg
Foto:Studenti FDU
Više o tome kako tačno provode vreme i ko im u blokadi pomaže pročitajte ovde.

Dekan pretio studentima Filozofskog u Novom Sadu​

1733234376-novi-sad-filozofski-blokada-N1-1733220709-20241203_105509_720.jpg
Foto: N1
Na pregovorima između dekana Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Milivoja Alanovoća i studenata nije postignut dogovor o načinu održavanja blokade na fakultetu, javio je N1. Dekan je predložio da studenti puste administrativne radnike fakulteta da rade svoj posao i ponudio im da svoje aktivnosti vrše u holu Folozofskog fakulteta, a da se druge aktivnosti na fakultetu nastave u ostalim prostorijama. Jedan od pregovarača student Lazar Dinić naveo je da nisu pristali na taj predlog, jer on nema nikakvog smisla.
„Dekan nam je pretio disciplinskim prijavama, da će neki zaposleni da izgube posao i da neće dobiti plate“, naveo je Dinić.

Koliko ih je na ulici, a koliko nije?
Ko god od njih smatra da se u ovoj državi ubija pošten svet nepoštenim postupcima i da za elitu nema snošenja odgovornosti i kazne, je na ulici. Poslednjih par godina je ubijeno mnogo mladih, posledica sistema koji ih okružuje. Mislim da im je dosta toga.

Ko god od njih smatra da se u ovoj državi ubija pošten svet nepoštenim postupcima i da za elitu nema snošenja odgovornosti i kazne, je na ulici. Poslednjih par godina je ubijeno mnogo mladih, posledica sistema koji ih okružuje. Mislim da im je dosta toga.
To nije bilo pitanje. Poenta je da ogromna većina nema ništa s njima, ne podržavaju ih ili su nezainteresovani. Ljudi žele da žive svoj život. Ima li ta ogromna manjina pravo da smeta drugima. Običan sam građanin koji želi da se kreće, radi. Zašto mi neko zarad nekih svojih hitova oduzima to pravo. Ako neko hoće da iskaže nezadovoljstvo, neka to radi na mestima gde ne ugrožava nikom slobodu kretanja i rada.

Od tog novca se poboljšava nastava na fakultetima, to su sredstva koja se koriste za unapređivanje rada fakulteta. Je l moguće da uvek i u svemu vidite samo reč PLATA ? Koliko duboko su vas indoktrinirali mediji da se samo i uvek za to hvatate :(
Hajde posto si ti zavrsila neki fakultet na BU objasni kako se unapredjuje nastava na, recimo, Filoloskom ili Filozofskom fakultetu?
Dovode se inostrani predavaci? Ulaze se u e-biblioteke, u IT? Posto nema ulaganja u nove objekte, rekonstrukcije, nema novih laboratorija...

To nije bilo pitanje. Poenta je da ogromna većina nema ništa s njima, ne podržavaju ih ili su nezainteresovani. Ljudi žele da žive svoj život. Ima li ta ogromna manjina pravo da smeta drugima. Običan sam građanin koji želi da se kreće, radi. Zašto mi neko zarad nekih svojih hitova oduzima to pravo. Ako neko hoće da iskaže nezadovoljstvo, neka to radi na mestima gde ne ugrožava nikom slobodu kretanja i rada.
Oni su na svojim fakultetima, ne znam gde si ti, ali oni imaju sva prava da budu tu..

Hajde posto si ti zavrsila neki fakultet na BU objasni kako se unapredjuje nastava na, recimo, Filoloskom ili Filozofskom fakultetu?
Dovode se inostrani predavaci? Ulaze se u e-biblioteke, u IT? Posto nema ulaganja u nove objekte, rekonstrukcije, nema novih laboratorija...
A od čega bi i moglo da ima kada se za to izdvaja neka beda iz budžeta, taman da imamo da okrečimo zidove bar.. znaš li koliko košta platiti nekog profesora sa nekih od prestižnih svetskih fakulteta da dođu i održe neko predavanje?

Moje vrtenje kao što vidiš daje rezultata, na ulici su deca koju smo učili. Vi niste na ulici, koliko vidim.

Не даје.

Нема сврхе да Робови штрајкују или гласају.

Слободне и суверене људе интересује како да склоне структуру у БИА која дели моћ са ЦИА од 5.окт. а то се не догађа протестима и изборима.

Има ли шансе да ти то уђе из ногу у гузицу, а из гузице углаву?

Мајко моја, мајко Терезо... :kafa:

Хипермодераторко...

Nemaju pravo da onemogućavaju druge studente da idu na predavanje, ispite, vežbe. Isto je i sa demonstrantima.
Pa znaš kako, ni mnogi od ovih koje smatramo vlastima, nisu imali prava da na tenderima ugovaraju poslove i angažuju ''nazovi'' stručnjake pa da time dovedu do pogibije mladih ljudi, ni ovi nazovi državni funkcioneri, nisu imali prava da podržavaju i propagiraju nasilje, da podržavaju i aminuju na medijsko glorifikovanje kriminala, pa sve to uradiše...

Nemaju pravo da onemogućavaju druge studente da idu na predavanje, ispite, vežbe. Isto je i sa demonstrantima.
Jbg nema pravo Vucic mnogo toga da radi pa krsi zakon i ustav. Tako kriju na sta su potrosili nase pare skrivajuci ugovore, iako bi gradjani nesto drugo. Sta ce nam Bgd H2O, ili kocke na trgu... Ili zasto sudovi i tuzilastvo nisu nezavisni vec rade po Vucicevom nalogu. Kako neko (mitrovicev sin) vrv pijan ili drogiran ubije devojku na pesackom, pobegne sa mesta zlocina i vrati se posle treznjenja sa advokatom i dobije nanogicu i godinu dana...

Mnogo toga ovaj sljam na vlasti ne bi smeo da radi, oa ipak radi. A ti si samo njihov poslusnik koji klima glavom i odobrava sve to...

Jbg nema pravo Vucic mnogo toga da radi pa krsi zakon i ustav. Tako kriju na sta su potrosili nase pare skrivajuci ugovore, iako bi gradjani nesto drugo. Sta ce nam Bgd H2O, ili kocke na trgu... Ili zasto sudovi i tuzilastvo nisu nezavisni vec rade po Vucicevom nalogu. Kako neko (mitrovicev sin) vrv pijan ili drogiran ubije devojku na pesackom, pobegne sa mesta zlocina i vrati se posle treznjenja sa advokatom i dobije nanogicu i godinu dana...

Mnogo toga ovaj sljam na vlasti ne bi smeo da radi, oa ipak radi. A ti si samo njihov poslusnik koji klima glavom i odobrava sve to...
Mene boli uvo za njega, ali skloni se s puta sa decu doveden iz vrtića, odvedem lekaru, da idem u kurvanje... A tebi ako se demonstrira idi na livadu i drži govorancije, radi šta hoćeš i kolko hoćeš, ali pusti nas da živimo.

A od čega bi i moglo da ima kada se za to izdvaja neka beda iz budžeta, taman da imamo da okrečimo zidove bar.. znaš li koliko košta platiti nekog profesora sa nekih od prestižnih svetskih fakulteta da dođu i održe neko predavanje?
Pitanje javnog interesa u visokom obrazovanju trebalo bi da bude odlučujuća i jedina činjenica kad je reč o finansiranju visokog obrazovanja.

Pa znaš kako, ni mnogi od ovih koje smatramo vlastima, nisu imali prava da na tenderima ugovaraju poslove i angažuju ''nazovi'' stručnjake pa da time dovedu do pogibije mladih ljudi, ni ovi nazovi državni funkcioneri, nisu imali prava da podržavaju i propagiraju nasilje, da podržavaju i aminuju na medijsko glorifikovanje kriminala, pa sve to uradiše...
E, pusti te priče. Nismo deca. Tebi baš žao tendera i dece.

Mene boli uvo za njega, ali skloni se s puta sa decu doveden iz vrtića, odvedem lekaru, da idem u kurvanje... A tebi ako se demonstrira idi na livadu i drži govorancije, radi šta hoćeš i kolko hoćeš, ali pusti nas da živimo.
Skloniće se oni, ali umesto njih ćeš morati da razmišljaš da neće neki krov da ti padne na dete ili će nečiji bahati sin da te obori na pešačkom i prođe sa usmenom opomenom :( zbog takvog razmišljanja, smo tu gde jesmo, ubijaju nam decu a mi mislimo na moje dete bi sad da se igra, baš me briga za tuđu decu...

Back