Bizant ili Vizant?

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sorry, ali u istoriji kojom se bave srpski strucnjaci sve je u domenu razmisljanja, a jos vise interesa.
Није баш тако, колега. Нашој струци се може штошта приговорити, од тога што доста локалитета није истражено, до одређених уступака које су правили под притиском југословенства, и касније титоизма, али чињеница је да су српски историчари, чак и у најтежа времена, бранили многе истине о нашој историји, које у очима владајуће идеологије никако нису биле пожељне. Види се то и на примеру упорне употребе ћирилице у научним монографијама, научним часописима..

Мене често нервира, на пример, што многа археолошка налазишта на нама тренутно недоступном КиМ нису у целини испитана, и за то сам пре кривио струку. Ново Брдо је, на пример, тек делимично истражено али, испоставља се, не кривицом струке, већ захваљујући ометању шиптарског руководства КиМ. А ко је крив за то што су усред Србије Шиптари могли да ометају рад наших стручњака? Никако сама струка, већ српски комунисти који, за разлику од хрватских и словеначких, нису радили у интересу свог народа.

Sorry, ali u istoriji kojom se bave srpski strucnjaci sve je u domenu razmisljanja, a jos vise interesa.
Svuda se gledaju prvobitno interesi (posebno u pseudoistorijama); ali kritika za prvo nema smisla, jer nije posao istoričara da decidno tvrdi, već da na osnovu izvora pretpostavlja šta se moglo desiti (jer u istoriji ništa nije definitivno dokazivo).

Није баш тако, колега. Нашој струци се може штошта приговорити, од тога што доста локалитета није истражено, до одређених уступака које су правили под притиском југословенства, и касније титоизма, али чињеница је да су српски историчари, чак и у најтежа времена, бранили многе истине о нашој историји, које у очима владајуће идеологије никако нису биле пожељне. Види се то и на примеру упорне употребе ћирилице у научним монографијама, научним часописима..

Мене често нервира, на пример, што многа археолошка налазишта на нама тренутно недоступном КиМ нису у целини испитана, и за то сам пре кривио струку. Ново Брдо је, на пример, тек делимично истражено али, испоставља се, не кривицом струке, већ захваљујући ометању шиптарског руководства КиМ. А ко је крив за то што су усред Србије Шиптари могли да ометају рад наших стручњака? Никако сама струка, већ српски комунисти који, за разлику од хрватских и словеначких, нису радили у интересу свог народа.
Mmm da, verovatno mislis na ove sto se vise ne zovu komunisti?
Zanimljivi su propusti struke ( pod pritiskom jugoslovenstva) koji su u interesu nekih drugih interesa, a ne srba i ne jugoslovena....vidis, ti si neki istoricar kao, a ne znas ko je predao KiM, ne znas ni cija se istorija predavala po srbiji,
a najgore toroces o lokalitetima, a ovaj vincanski ti je pod nosom zatvaran od strane srpskih kulturnih institucija...pitaj Dragana...kustosa...toliko o struci vas istoricara....glupih ili prodatih...bre ne znas ko ti je do juce drzao glavnu arhivu i ko je iz nje odnosio sta je hteo, ali si dovoljno neobrazovan da to pripises nekim komunistima...

Mmm da, verovatno mislis na ove sto se vise ne zovu komunisti?
Zanimljivi su propusti struke ( pod pritiskom jugoslovenstva) koji su u interesu nekih drugih interesa, a ne srba i ne jugoslovena....vidis, ti si neki istoricar kao, a ne znas ko je predao KiM, ne znas ni cija se istorija predavala po srbiji,
a najgore toroces o lokalitetima, a ovaj vincanski ti je pod nosom zatvaran od strane srpskih kulturnih institucija...pitaj Dragana...kustosa...toliko o struci vas istoricara....glupih ili prodatih...bre ne znas ko ti je do juce drzao glavnu arhivu i ko je iz nje odnosio sta je hteo, ali si dovoljno neobrazovan da to pripises nekim komunistima...
А, где сам ја тачно рекао да сам историчар?

Не, мислим на оне што су се јуче звали комунистима, и спроводили стањинистичке и титоистичке чистке, заклињали се Титу и партији, и активно радили супротно интересима српског народа, гушећи сваки глас протеста, а који се данас декларишу као тобож неки "либерали", највећи су пријатељи наших страних непријатеља, и настављају да раде супротно националним интересима.

Остатак Вашег коментара не заслужује никакав одговор.

Svuda se gledaju prvobitno interesi (posebno u pseudoistorijama); ali kritika za prvo nema smisla, jer nije posao istoričara da decidno tvrdi, već da na osnovu izvora pretpostavlja šta se moglo desiti (jer u istoriji ništa nije definitivno dokazivo).
Па, није баш да ништа није дефинитивно доказано, али стоји да је историја, неретко, само бледи одраз прошлости.

Сетимо се оне старе приче о историчару који покушава да улови рибу, а све што успева да упеца је њен костур..

Poslednja izmena:
Престаните са вређањем и препуцавањем и вратите се конструктивној дискусији да вас не бих кажњавао.
Који то "ми"? Ја никога нисам вређао, и на увреде особе изнад, а посебно његов последњи коментар, који сте уклонили, реаговао крајње суздржано. Стога, не видим с којим правом ме трпате у кош у коме је очигледно само њему место.

Poslednja izmena:
Који то "ми"? Ја никога нисам вређао, и на увреде особе изнад, а посебно његов последњи коментар, који сте уклонили, реаговао крајње суздржано. Стога, не видим с којим правом ме трпате у кош у коме је очигледно само њему место.
Препознаће се сам.

1) "Byzantine Empire" is a term created after the end of the realm; its citizens continued to refer to their empire simply as the Roman Empire (Greek: Βασιλεία Ῥωμαίων, tr. Basileia Rhōmaiōn; Latin: Imperium Romanum), or Romania (Ῥωμανία), and to themselves as "Romans".

https://en.wikipedia.org/wiki/Byzantine_Empire

2) The etymology of Byzantium is unknown. It has been suggested that the name is of Thraco-Illyrian origin. It may be derived from the Thracian or Illyrian personal name Byzas. Ancient Greek legend refers to King Byzas, the leader of the Megarian colonists and founder of the city. The form Byzantium is a latinisation of the original name.

Much later, the name Byzantium became common in the West to refer to the Eastern Roman Empire. Its capital Constantinople stood on the site of ancient Byzantium. The name "Byzantine Empire" was introduced by the historian Hieronymus Wolf only in 1555, a century after the empire had ceased to exist. While the empire existed, the term Byzantium referred to only the city, rather than the empire.

The name Lygos for the city, which likely corresponds to an earlier Thracian settlement, is mentioned by Pliny the Elder in his Natural History.

https://en.wikipedia.org/wiki/Byzantium

Xr2HezD.jpg

Back