Bizant ili Vizant?

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.671
Pravilno li je Bizant? Da li su Grci u svojim znakovnom alfabetu imali slovo V ili nisu? Znam da umesto C koriste TS, jer im je lakse za pisanje i izgovor.
Bizant je pojam uveden tek posle, francuski istoricar je uveo to ime. Ali Bizant je ime na Konstantinopolja na latinskom..

То је већ друго питање, а наједноставнији одговор на њега , без лингвистичких објашњења је - народи источног закона кажу Византија, а народи западног закона кажу Бизант.

Grci izgovaraju Vizantija, njihovo je carstvo, mi pisemo kako izgovaramo, dakle pravilno je Vizant.

U suprotnom mi bi izgovarali kako Grci pisu, a to nije pravilo. Tako recimo i za engleski. Pravilo je da mi pisemo kako se izgovara, a izgovara se kako oni izgovaraju. Tako recimo, Jamie Fox je Dzejmi Foks.
A ne izgovaramo mi kako oni pisu, dakle nije Jamje Foks. Dakle nije Bizant. U svakom slucaju, evo i da pisemo Bizant, trebamo ga izgovarati Vizant, isto kao sto Croati pisu Jamie Fox a izgovaraju Djemi Foks.

Oni nisu imali slovo V. Jer po svim klasicnim studijama starog grckog jezika, grci su u starom veku imali Betu, i nisu imali izgovor V. Tek se pojavio u srednjem veku. I zato mi kazemo Vizantija jer govorimo TRADICIJALNO.
Naprimer, Hrvati kažu Cipar. Da li oni govore tradicionalno ili klasicno? Klasično je Kipar, odnosno Kupar (jer se tu vadio bakar)..Vrlo jednostavno..

Zapravo Grci pisu sa slovom Beta, a izgovaraju kao V. Tako Srbiju izgovaraju Servija.

Па онда је ИПАК Бизантија? ИЛИ смо ми ИПАК Сервија? 2+2=4 или је ипак 5?
...
До доласка фанаријота и до пада Пећке Патријаршије, свакако да је било Бизант.
Ал онда креће цинцаризација србског језика и хилијада, хисторија, пасуљ и остале све саме србске речи, право из Бизанта.

Poslednja izmena od moderatora:
Па онда је ИПАК Бизантија? ИЛИ смо ми ИПАК Сервија? 2+2=4 или је ипак 5?
...
До доласка фанаријота и до пада Пећке Патријаршије, свакако да је било Бизант.
Ал онда креће цинцаризација србског језика и хилијада, хисторија, пасуљ и остале све саме србске речи, право из Бизанта.
Svaka cast..

Poslednja izmena od moderatora:
Да ли се ви овде шалите сви, или, заиста, не знате ништа о ст. грчком језику ? Да ли сте чули за изразе ВИТАЦИЗАМ ι БЕТАЦИЗАМ ? Уколико се не шалите и уколико желите нешто паметно да научите онда ме замолите и то ћу да вам разјасним ..

Da to znam.. Nego me interesuje razlika izmedju Bizant i Vizant.. Ovo B?
Грчка бета је у неком тренутку постала вита, тј. глас /б/ постао је /в/. Данашњи српскохрватски облици грчких речи с гласом /б/ преузете су из латинскога, а Латини су их били преузели пре промене /б/ > /в/.

Да ли се ви овде шалите сви, или, заиста, не знате ништа о ст. грчком језику ? Да ли сте чули за изразе ВИТАЦИЗАМ ι БЕТАЦИЗАМ ? Уколико се не шалите и уколико желите нешто паметно да научите онда ме замолите и то ћу да вам разјасним ..
Дивота је видети паметну објаву у мору неукости овога потфорума.

Poslednja izmena:
Грчка бета је у неком тренутку постала вита, тј. глас /б/ постао је /в/. Данашњи српскохрватски облици грчких речи с гласом /б/ преузете су из латинскога, а Латини су их били преузели пре промене /б/ > /в/.

Дивота је видети паметну објаву у мору неукости овога потфорума.
Заиста не могу да поверујем да су лаици, вероватно из досаде, почели да "тумаче" оно што је предмет неке науке - у овом случају је то, искључиво и само, у домену класичне филологије …

Заиста не могу да поверујем да су лаици, вероватно из досаде, почели да "тумаче" оно што је предмет неке науке - у овом случају је то, искључиво и само, у домену класичне филологије …
Ne radi se o slovu B, radi se o pravilu, a pravilo je Vizantija. Sve ostalo nije pravilo.

Ne radi se o slovu B, radi se o pravilu, a pravilo je Vizantija. Sve ostalo nije pravilo.
Да, свакако, правилно је Византија, то име су јој наденули ст. Грци, а све друго је неправилна и, врло често, злонамерна латинизација свега и свачега … Узгред буди речено Латини се никада нису ни трудили да науче ст. грчки језик и грчку филозофију, рађе су узимали за своје робове Грке који су се тиме бавили, а они су то после латинизирали и направили збрку … У томе и јесте проблем, чак и ми Срби, не знам због чега, али Клајнова реформа српско-хрватског језика је ужас, смо преузели ту проклету и одокативну латинизацију и тиме се удаљили и од ст. грчког језика, а и од највећег изума људске цивилизације - филозофије … Требали би се да стидимо тог нашег полтронства "Западњачкој цивилизацији", јер смо тиме обезвредили чак и оне Грке, Ћирила и Метода, који су нам сачинили писмо и удахнули хришћанство, а и многобројне друге честите Грке који су наше претке учили и оставили трагове свог постојања у нашој српској души …

Да, свакако, правилно је Византија, то име су јој наденули ст. Грци, а све друго је неправилна и, врло често, злонамерна латинизација свега и свачега … Узгред буди речено Латини се никада нису ни трудили да науче ст. грчки језик и грчку филозофију, рађе су узимали за своје робове Грке који су се тиме бавили, а они су то после латинизирали и направили збрку … У томе и јесте проблем, чак и ми Срби, не знам због чега, али Клајнова реформа српско-хрватског језика је ужас, смо преузели ту проклету и одокативну латинизацију и тиме се удаљили и од ст. грчког језика, а и од највећег изума људске цивилизације - филозофије … Требали би се да стидимо тог нашег полтронства "Западњачкој цивилизацији", јер смо тиме обезвредили чак и оне Грке, Ћирила и Метода, који су нам сачинили писмо и удахнули хришћанство, а и многобројне друге честите Грке који су наше претке учили и оставили трагове свог постојања у нашој српској души …
Zar ti stvarno mislis da su Cirilo i Metodije stvarno sirili pismenost po našem podnevlju? Mi smo imali pismo pre nego što su oni došli, i to naše. Imaš ga na pečatnjaku 100 i nesto god pre navodnog "dolaska Cirila i Metodija" da sire pismenost.. Sire pismenost narodu koji je opismenio celu Evropu...Paradoksalno. zma ce da si Srbica i Vinčansko pismo najstarija pisma. Uporedi ćirilicu sa vinčanicom, uočićeš 27 istih znakova. Šta ti to govori?

Зашто лажеш - Грци су увек ту империју звали - Βυζαντινή Αυτοκρατορία :mrgreen:
Нису баш увек Крле, први пут је то било 1557. године. Пре тога су били римљани.
573901

Poslednja izmena:
Zar ti stvarno mislis da su Cirilo i Metodije stvarno sirili pismenost po našem podnevlju? Mi smo imali pismo pre nego što su oni došli, i to naše. Imaš ga na pečatnjaku 100 i nesto god pre navodnog "dolaska Cirila i Metodija" da sire pismenost.. Sire pismenost narodu koji je opismenio celu Evropu...Paradoksalno. zma ce da si Srbica i Vinčansko pismo najstarija pisma. Uporedi ćirilicu sa vinčanicom, uočićeš 27 istih znakova. Šta ti to govori?
У том свом осврту сам се фокусира на ст. грчки језик, накажење тог древног језика од стране злобних Латина и утицај ст. грчког језика на наш језик, а уколико желиш расправу о историји СРПКСОГ ЈЕЗИКА онда отоври тему и стани ми на црту … Срдачан поздрав ! ;)

Back