Bitka na Zelengori maja 1945. godine

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
1942 године се заклели краљу и Отаџбини а 1944 године заклетву погазили. Век трајања четничке заклетве само две године.
Али успели су да се легализују и додворе новој држави без заклетве (можда и са заклетвом).
malo te hebe istorija, malo matematika ...i onda dobijes to sto dobijes, duplo golo :cepanje:

.....а они промоћурнији до Блајбурга! А најбистрији су са усташама напипали ,,Пацовске канале'' па у Америку и Аустралију. А најглупљији остали у Србији и Босни да чекају искрцавање савезника. И дан-данас их чекају.
Сада њихови потомци у емиграцији, пишу разноразне памфлете и шаљу их у Србију да их овдашњи читају и проуче а потом на друштвеним мрежама лепе па коментаришу.
Али слаба вајда, у редовној школи нису научили офанзиве па тртљају о Другом св. рату саме небулозе.

партизани са својом усташком браћом на Блајбургу...изгледа ова слика није била у тим твојим уџбеницима

113273-145376-82-16-Bleiburg-Ive.jpg

и шта је, нема ни једне фотке заклетве терориста? па коме су се заклињали и над чијим симболима???

А најбистрији су са усташама напипали ,,Пацовске канале'' па у Америку и Аустралију.
vrucina, pritisak, godiste...sedi bre covece u ladovinu, popi secera i vode i jedan bensedincic , pa jel vidis da si sve izmesao :cepanje:
cetnici nikad nisu koristili "pacovske kanale" , to su vase Ujkice radili uz pomoc katolicke crkve.
cetnici su srbi, pravooslavci, oni su svi posle rata dobili uredne papire i putovali svetom kad i gde su hteli kao i svi drugi slobodni ljudi i niko ih nikad i nigde nije jurio za nekakve izmisljene zlocine ...

to nisu pobijeni srbi, nego zločinačka četnička bagra koja nije poštovala kraj rata nego se odmetnula u gerilu i pokušala da ratuje iako je ww2 bio završen

umesto da su se predali kao drugih 90% četnika pa dobili amnestiju, tih jadnih 10% je izabralo borbu protiv 800.000 partizana, pobednika u drugom svetskom ratu

pa kako su se tokom celog rata borili tako su tada posle rata i prošli
Zaebo ih Drasko.
90% cetnicki promasaja u DSR su bili zahvaljujuci Drazi. I na samom kraju rata, kad su ga ljudi cuvali, najborbeniji i najfanaticniji borci, ovaj je ko mladi zec uletio jugo-komunistima u zamku.
Predlozili mu da razdvoji svoje tjelohranitelje da ih ovi likvidiraju po tri cetri jer su se bojali da ce ih ovi pomesti. Drasko, odma pristao! :rotf:
Ko i iljadu puta u ratu do tad suprotno savjetima svoji najblizi i najbolji ljudi.

Sad, Drasko nije bio mladi zec. Imao je iza sebe cetri rata, obavjestajni ovicir EJJJJJ, ali nista zivo nije naucio.

Znam da je dobio neku medalju kad je bio mlad. A to je bilo dje ga je NEKO DRUGI uputio i rekao mu URADI TO I TO! I brez problema Drasko je to izvrsavao i dobijao medalje.
ALI KAD JE SAM TREBAO MISLITI GLAVOM,... bolje da ne pricam!:whistling:

Znas kako, ja sam nekad mislio, dok nijesam citao i istrazio, da su ljudi oko Draze bili los uticaj na njega. Mislio sam da je kriv Dragisa Vasic i drugi.

U stvarnosti, sam Draza je bio los uticaj na druge.
Draža je bio primer taktičara i mudrog komandanta koji shvata situaciju i eventualne posledice brzopletosti. Kakav je to on mogao da ima loš uticaj na druge?

imas neki konkretan primer za to...
Ima za to stotine primjera. Evo na ovoj temi, izveo je tu jadnu mladost komunistima pred noge da ih smazu do zadnjega. Gluplje i gore poteze nije mogao vuci.

Na Neretvi stizu mu Titovci pravo pred noge, da ih smaze izbrise iz postojanja. Umjesto da je tad dovukao bar 2 brigade iz Srbije, na Neretvu stigao ON SAM I JOS NJIH PET.

Van pameti! Takvu priliku djeneral ceka i ne doceka 200 godina.

Ima za to stotine primjera. Evo na ovoj temi, izveo je tu jadnu mladost komunistima pred noge da ih smazu do zadnjega. Gluplje i gore poteze nije mogao vuci.

Na Neretvi stizu mu Titovci pravo pred noge, da ih smaze izbrise iz postojanja. Umjesto da je tad dovukao bar 2 brigade iz Srbije, na Neretvu stigao ON SAM I JOS NJIH PET.

Van pameti! Takvu priliku djeneral ceka i ne doceka 200 godina.
On je Srbiju očistio od komunaca još 1941ve... Bosnu je trebalo da čiste odredi sa zapadne strane Drine, a ne, na primer, Račićev cerski korpus iz Srbije, ali su se mnogi kolebali oko bratoubilačkih akcija, ne shvatajući opasnost od crvene aždaje. Ii tako su komunci dobili idealno okruženje za razvoj.

Ma nemoj? A ja mislio da su Njemci, Nedic i Ljotic ocistili Drazu i njegove, zajedno za Titom i njegovijem koji su tad bili SAVEZNICI.
I cak je Draza isao, slao depese, molio Titu da mu jopet bude saveznik, ali ovaj to nije ebao ni 1%.

Draza je u Srbiji cistio SRBE, nacionalne Srbe koji su bili kod Nedica i Ljotica. Komuniste nije dirao kao sto je i sam rekao na sudjenju, nego se samo branio.

On je Srbiju očistio od komunaca još 1941ve... Bosnu je trebalo da čiste odredi sa zapadne strane Drine, a ne, na primer, Račićev cerski korpus iz Srbije,
Pricamo li odje o tajnama francuske kuhinje ili o vojsci i vojnim operacijama?

Racicev cerski korpus ne bi prosao kako je prosao, da je na vrijeme presao da pomogne "Srbima za zapadne strane Drine" koji su se nosili bez pomoci sa svim mogucima vrstama olosa odjednom i bez ikakve pomoci.
Da, Racic je ladio mooda sa druge strane Drine. Mozda da je presao, ne bi ostao brez mooda?? Sta mislis?

Al dobro, to su nove metode vojne vjestine. Pusti Titi da se razmase po cijeloj Bosni dok ti ladis moodalo i tovis se za prikolj.

Ma nemoj? A ja mislio da su Njemci, Nedic i Ljotic ocistili Drazu i njegove, zajedno za Titom i njegovijem koji su tad bili SAVEZNICI.
I cak je Draza isao, slao depese, molio Titu da mu jopet bude saveznik, ali ovaj to nije ebao ni 1%.

Draza je u Srbiji cistio SRBE, nacionalne Srbe koji su bili kod Nedica i Ljotica. Komuniste nije dirao kao sto je i sam rekao na sudjenju, nego se samo branio.
Da, Nedić i Ljotić imali su silovite vojske... Naročito je bio silan taj SDK.
Imali su oni snage da se bore sa JVuO. Ali u vlažnim snovima...

Cer je, isto, morao neko da štiti. Ali se narod Pocerine odazivao u JVuO... Borio se kod Loznice, Šapca... Nije samo kukao. Moj direktni predak je bio u Cerskom korpusu, Ii zašto bi on branio Manjaču, kad' je i njegov rođeni Cer bio ugrožen?

draza cistio srbe ??? komuniste nije dirao ??? pa cekaj , sto ga onda streljase crveni ?
a daaa saradjivao sa nemcima :dash:

ti si sve, ama bas sve izmesao ...
draza je bio jedina legalna i legitimna vojska , koja je ostala na liniji odrzanja drzavnog poredka , drzave i naroda.
svi drugi su bili samo pretendenti na vlast koji su okupaciju iskoristili da tu vlast konacno i preotmu uz pomoc stranih sila .

isti modus kao na kosovu 99l.

Da li vojnik "predpostavlja" da ce nekad u buducnosti tu biti protivnika, ili ide mu razbiti zube tamo dje nema nikakve "predpostavke" i dje je jasno da ga ima na gomile i da u buducnosti gleda se probiti do tebe i naguziti te?

Ne znam u kakvoj si ti vojsci sluzijo, ali ovo je skroz naopako.
Kao i uvek, sve je trebalo da završe Srbi iz Srbije... Stara vojna strategija (još iz Prvog svetskog rata).

Da, postojala je opasnost od širenja crvene kuge po Srbiji. Da, trebalo je jačati odrede JVuO i pripremati se, lagano.
Bosna je imala svoje odrede JVuO.
Nije niko narod vilama terao da stavlja petokraku, prodaje Krsnu Slavu i da se, umesto u srpskog Kralja, uzda u hrvatskog Maršala.
Srećom, narod Srbije je shvatio na vreme šta je komunizam, pa istog nakon jeseni 1941ve nema na istočnoj strani Drine do dolaska Crvene Armije.

Nidje ja nijesam spomenuo "saradnju sa Nemcima".

Drugo, nije mi nikako jasno da je "draza bio jedina legalna i legitimna vojska , koja je ostala na liniji odrzanja drzavnog poredka , drzave i naroda". Ko je tu bio iznad koga? Pukovnik, kasnije djeneral Draza je bio iznad vlade i iznad vladara??
Pa to nema ni u jednoj zemlji, ako se vec pozivas "na zakon".

Prvo, vlada nikad nije imala prisan odnos sa Drazom i nevoljne veze koje su imali su bile samo za dnevnu politiku. Drugo, ta vojska nije bila "drzavna vojska" nego SRPSKA narodna vojska odnosno cetnici.
Trece, vlada i vladar su dali naredbu Drazi da se stavi pod Titinu komandu. Sljedeci vasu logiku, kad je ovaj to odbio, tu nije bilo vise nikakvog ni legaliteta ni legitimiteta. To je bila banda, razbojnici koje je trebalo pomlatiti!

Kao i uvek, sve je trebalo da završe Srbi iz Srbije... Stara vojna strategija (još iz Prvog svetskog rata). :rotf: :rotf: :rotf: :rotf: :rotf: :rotf: :rotf: :rotf: :rotf: :rotf: :rotf: :rotf: :rotf: :rotf: :rotf:

Da, postojala je opasnost od širenja crvene kuge po Srbiji. Da, trebalo je jačati odrede JVuO i pripremati se, lagano.
Bosna je imala svoje odrede JVuO.
Nije niko narod vilama terao da stavlja petokraku, prodaje Krsnu Slavu i da se, umesto u srpskog Kralja, uzda u hrvatskog Maršala.
Srećom, narod Srbije je shvatio na vreme šta je komunizam, pa istog nakon jeseni 1941ve nema na istočnoj strani Drine do dolaska Crvene Armije.
Kao i uvek Solunski front je probila "Jugosloovenska" dobrovoljacka divizija, tj. Srbi zapadno od Drine. Nije bilo potrebe da se ceka jer su je ostali jedva stigli.

Drugo, nije postojala nikakva "JVUO". To je sprdacina, s cime su se sprdali i jugoslovenska vlada i jugoslovenski kralj. Isti oni koji su vlast predali Titu i Drazu proglasili za razbojnika.

Back