Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.083
Da, stvarno, tema nije Kosovo. XD
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Звучиш као да си био тамо?Vlatko Vuković je bio na suprotnom krilu, po nekim izveštajima prvi je napustio bojište. I on je čuo što su neki drugi rekli nije video svojim očima.
ма неее, он је био на супротној страни. и какво супротно крило кад је султанов шатор у средишту.Vlatko Vuković je bio na suprotnom krilu, po nekim izveštajima prvi je napustio bojište. I on je čuo što su neki drugi rekli nije video svojim očima.
јесте, јер је то иста мартица.Da, stvarno, tema nije Kosovo. XD
Znam gde je bio sultanov šator, i Vlatko Vuković i njegovi vitezovi videše to svojim očima? Znaš li ti kada se razvije bitka koliku to površinu zauzima?ма неее, он је био на супротној страни. и какво супротно крило кад је султанов шатор у средишту.
Kao i svi što rade, moji izvori nisu nepouzdani kao ni tvoji tipa kao na primer tipa "rekao neko posle nekoliko vekova".Па ти своју тезу темељиш на неким изворима тачно онима који одговарају твојој тези они који нису е тај нине био ту није видео и Константин је сигурно у праву!
Prebaci poruke na temu o Bici na Kosovu.Вратите се на тему.
Koja je to velika hrišćanska pobeda koja se spominje u pismu firentinske opštine kralju Tvrtku?ма неее, он је био на супротној страни. и какво супротно крило кад је султанов шатор у средишту.
видим да су у бици употребљени и топови. знамо чак и распоред артиљерије. феноменално! а видимо и Мурата како предводи део коњице у удару на српски центарZnam gde je bio sultanov šator, i Vlatko Vuković i njegovi vitezovi videše to svojim očima? Znaš li ti kada se razvije bitka koliku to površinu zauzima?
Pogledajte prilog 1587162
To stoji na srpskoj vikipediji o Bici na Kosovu, ako misliš da nije tačna slobodno je skini. Nisi odgovorio na pitanje, koja velika hrišćanska pobeda se spominje u pismu koje je upućeno kralju Tvrtku?видим да су у бици употребљени и топови. знамо чак и распоред артиљерије. феноменално! а видимо и Мурата како предводи део коњице у удару на српски центаркоји су ти извори за ове изванредне податке?
и теби је то довољно да поверујеш како су у Косовској бици коришћени топови? да је неко уцртао на мапи и удар дроновима из правца Приштине, ти би то узео као поуздан податак и махао би тиме да би ми доказао.. шта? како је Влатко Вуковић побегао усред битке? а можда је управо он био најзаслужнији за турски пораз, поред оног јуначког продора оклопника до султановог шатора.stoji na srpskoj vikipediji
Косовска битка. шта ти није јасно?Koja je to velika hrišćanska pobeda koja se spominje u pismu firentinske opštine kralju Tvrtku?
Velika pobeda?Косовска битка. шта ти није јасно?
O učešću topova sam gledao na nekom videu o Kosovskom boju na Jutjubu, čak mislim da sam to čuo i u nekim srpskim dokumentarnim emisijama. Topovi zbog malog dometa su korišćeni više da se zaplaše protivnički konji. Jedan top je poneo vojvoda Vlatko Vuković na primer, toga se sećam da sam negde pročitao ili pogledao na internetu. Na kraju krajeva učešće topova nije bitno za ovu našu priču.и теби је то довољно да поверујеш како су у Косовској бици коришћени топови? да је неко уцртао на мапи и удар дроновима из правца Приштине, ти би то узео као поуздан податак и махао би тиме да би ми доказао.. шта? како је Влатко Вуковић побегао усред битке? а можда је управо он био најзаслужнији за турски пораз, поред оног јуначког продора оклопника до султановог шатора.
па ако узмеш у обзир да је то једини случај погибије османског султана у некој бици, у целој османској историји, онда је тај успех Срба заиста велики. несрећа је у томе што је и цена победе била велика, па се та победа, по својим последицама, пре може назвати пировом, него неком прекретницом у дугом рату са Османлијама.Velika pobeda?
дакле, све на тој карти је потпуно произвољно унето.O učešću topova sam gledao na nekom videu o Kosovskom boju na Jutjubu, čak mislim da sam to čuo i u nekim srpskim dokumentarnim emisijama. Topovi zbog malog dometa su korišćeni više da se zaplaše protivnički konji. Jedan top je poneo vojvoda Vlatko Vuković na primer, toga se sećam da sam negde pročitao ili pogledao na internetu. Na kraju krajeva učešće topova nije bitno za ovu našu priču.
"Blaženo je Kraljevstvo Bosansko kome je pripalo da tako slavan boj bije i tako veliku pobjedu zadobije, po milosti Kristovoj.па ако узмеш у обзир да је то једини случај погибије османског султана у некој бици, у целој османској историји, онда је тај успех Срба заиста велики. несрећа је у томе што је и цена победе била велика, па се та победа, по својим последицама, пре може назвати пировом, него неком прекретницом у дугом рату са Османлијама.
U dokumentarnoj seriji "Junaci srednjeg veka" Miroslav Aleksić opisuje bitku baš na ovakav način.дакле, све на тој карти је потпуно произвољно унето.
па да, Турци деценијама ћуте и ништа не пишу о својој великој победи. вероватно се не хвале да не би повредили осетљиву част Срба?"Blaženo je Kraljevstvo Bosansko kome je pripalo da tako slavan boj bije i tako veliku pobjedu zadobije, po milosti Kristovoj.
Blažen je i dan onaj i spomen častan i glasovit na blaženoga Vida, Presvetoga mučenika, u koji je bilo dato da nadvladan bude onaj najsuroviji dušmanin."
Nijedni izvori osim ovog ne govore o nekakvoj srpskoj pobedi već vlada tajac jer verovatno svi znaju da sledi teško vreme. Ja bih rekao da je ovaj izvor subjektivan, ali kao što rekoh, to je samo moje mišljenje bez mogućnosti da se utvrdi istina.
А Константин Филозоф није имао прилике да чује то од људи који су били савременици тог догађаја? Па ваљда је Лазарев син знао доста о догађају у коме је погинуо његов отац. Константин пише тако из страха? Како су Турци знали да је писао ту књигу? На интернету постоје подаци да постоје и други извори одмах након Косовске битке који спомињу да је султан убијен на превару.па да, Турци деценијама ћуте и ништа не пишу о својој великој победи. вероватно се не хвале да не би повредили осетљиву част Срба?
Тврткова преписка са Фирентинцима је извор прворазредног значаја, јер је настао убрзо након битке. а не постоји ниједан други извор из тог времена који му противречи. за нас је значајан јер описује околности Муратове погибије. извори који су настали скоро пола века након битке, садрже класичне елементе мита. и што су настајали касније, то је у њима све мање истине, а све више народне маште или чак намерних измишљотина.
Твртко је далеко поузданији извор од Философа, јер Твртко има податке из прве руке, које су му пренели учесници боја. Философ пише 40 година после битке, у горка времена страха и неизвесности након Стефанове смрти, и тешког турског притиска на ослабљену вазалну Србију, којој су отете значајне области, а наметнуте неподношљиве обавезе. у таквој клими Философ сагледава сукоб на Косову, који је за Лазареву Србију био прекретница. и логично да Философ ту битку не може да доживи као победу.
какви су ти то извори?! блог?! витеза Милоша први пут у изворима (и то под именом Милоин) налазимо код Лаоника Халкокондила, који своју Историју пише у другој половини 15. века, скоро цело столеће после Косовске битке.А Константин Филозоф није имао прилике да чује то од људи који су били савременици тог догађаја? Па ваљда је Лазарев син знао доста о догађају у коме је погинуо његов отац. Константин пише тако из страха? Како су Турци знали да је писао ту књигу? На интернету постоје подаци да постоје и други извори одмах након Косовске битке који спомињу да је султан убијен на превару.
Delo "Putovanje" od Ignjatije Smolenkog iz kraja 14. veka navodi: "Još pre toga je cara Amurata na prevaru ubio verni sluga Lazarev zvani Miloš, i istoga časa Turci su proglasili za cara Baozida". (Čak i kad bi neko tvrdio da je ovo kasniji dodatak, postoji drugi ruski izvor koji isto navodi, kao i razni drugi izvori.)
Nikonovski letopis iz 1392. godine navodi: "I zbio se sukob između dve vojske na mestu zvanom Kosovo.
I beše neko veoma blagorodan i veran velikom knezu Lazaru, zvani Miloš, i opadahu ga zavidljivci da mu ne služi pravo.
Pa on našavši zgodno vreme, zaželeo je pokazati veru i hrabrost i brzo je pojurio prema agarjanskom načelniku Amuratu, praveći se prebeglica od velikog kneza Lazara. Odmah se raziđoše Agarjani i otvoriše mu put., I kad je bio blizu tog nadmenog načelnika Agarjanskog Amurata nasrnuo je i zario mač svoj u srce mu i pokaza da je mrtav. Ovde i sam od njih pade predivni sluga njegov i zbog toga nadvlađuju oni koji su bili sa Lazarom, pa kasnije sin toga cara Amurata Baozit nadjača opet i u toj bici odoleva."
https://istorijskiblog.blogspot.com/2019/06/kosovski-boj-i-istorijski-izvori.html
Nije samo blog već su na tom sajtu navedeni izvori iz kojih su izvađeni citati.какви су ти то извори?! блог
па дај ми те изворе. ја теби за сваки извор дајем научне референце. ти мени нудиш блогове.Nije samo blog već su na tom sajtu navedeni izvori iz kojih su izvađeni citati.