Битка на Косову пољу 1389

Наравно да је претеривање а томе су у турске хронике склоне.
Рецимо Нешлија који пише добра два века после Косовског боја каже да је хришћанска војска бројала пола милиона војника и набраја разне европске народе који су Османлијама тада били непријатељи али не и у 14. веку.

Шта мислите о овоме:
" Турске хронике помињу кнежево ратовање са Турцима под Пиротом, а као предводник Лазареве војске наводи се извесни војвода Димитрије Кобилић..."
Да ли би ово могла да буде члан породице која је изнедрила Милоша?
Ово је линк:
http://momcilovac.blogspot.com/2016/07/blog-post_76.html

Има само што ја не говорим конкретно о томе.
Него о распореду српских и турских снага, а то би требало да је било овако:
Pogledajte prilog 740712

Дакле српска војска је формирала линију између река Ситнице и Лаба, а османлијска паралелно са њима јужније на Газиместану.
Шта раде Срби у Приштини у то време зна ли се?
И због чега би се Турци сместили између два српска упоришта, капирам да их је било више, али ипак војна стратегија каже да то није никако пожељно.

Јел имаш неку идеју због чега би могло бити тако?

Нормално да су Срби били ту раније, то су земље Вука Бранковића.
Османлије су на Косово дошле из два правца долином Вардара па долином Ситнице и из правца Бугарске војска из Анадолије и спојили су се на Косову.
Питао сам због очигледног лошег стратешког положаја по Османлије, мада не видим ни како су Срби из Приштине то искористили, једино ако није Обилић продро до емира Мурата са те стране.

Како ти се чини ово:

План је био да навуче на бокове што више противничке коњице са циљем да се елитна коњица одвоји на страну и створи размак унутар непријатељске одбране довољан за одлучан удар према центру... У исто време се лагано кретала удесно елитна коњица...

Први извор који помиње име човека који је убио Мурата настао је 60-ак година након битке - Лаоник Халкокондил бележи име Милоин.
Тако некако се пише на грчком. Калделис који је прилично детаљно изучавао Халкоколинда (Лаоников рукопис са преводом на енглески овдје, бој на Косову је на стр.84-87)
Laonikos Chalkokondyles 84-87 battle of Kosovo.jpg

преводи име српског витеза као Милош.

Тако некако се пише на грчком. Калделис који је прилично детаљно изучавао Халкоколинда (Лаоников рукопис са преводом на енглески овдје, бој на Косову је на стр.84-87) Pogledajte prilog 841784
преводи име српског витеза као Милош.

Око сто година након битке у турским изворима се јавља као Милош Кобила, е сад, за претпоставити је да може имати неке везе с Димитријем Кобилићем!?

Како ти се чини ово:
План је био да навуче на бокове што више противничке коњице са циљем да се елитна коњица одвоји на страну и створи размак унутар непријатељске одбране довољан за одлучан удар према центру... У исто време се лагано кретала удесно елитна коњица...
Можда није ништа искључено.
Иначе водим се мишљу да се српска војска сукобила прво са османлијском румелијском војском која је и прва стигла на Косово, и то би био разлог српског напредовања у почетној фази битке.То би значило да су Срби иницирали први напад али нису успели да потпуно сломе Турске, па када је стигла и османлијска анадолска војска ствари су кренуле по злу.Тако да би се почетна фаза битке и десила јужно од Приштине, а због потискивања Срба доласком Анадолаца завршница би била на Газиместану.

Иначе водим се мишљу да се српска војска сукобила прво са османлијском румелијском војском која је и прва стигла на Косово, и то би био разлог српског напредовања у почетној фази битке.То би значило да су Срби иницирали први напад али нису успели да потпуно сломе Турске, па када је стигла и османлијска анадолска војска ствари су кренуле по злу.Тако да би се почетна фаза битке и десила јужно од Приштине, а због потискивања Срба доласком Анадолаца завршница би била на Газиместану.

Мислиш да није било класничног развијања војске после потенцијлних иницијалних чарки?

Мислиш да није било класничног развијања војске после потенцијлних иницијалних чарки?
Мислим да је кнез Лазар хтео да порази румелијску војску пре него што им стигне појачање из Анадолије.Нешто слично као што је краљ Стефан Дечански урадио код Велбужда.

Да, остао сам ти дужан за онај опис битке.... то је опис битке код Гаугамеле, нешто ми је било пало напамет, али не знам да ли има смисла поредити с тим!?

Онај графички прилог битке који си поставио, мени једино има логике да су српске снаге биле постављене преко Лаба како би отежале напредак Турака, мада можда и нема ако су и Срби јуришали на крилу!?

Мислим да је кнез Лазар хтео да порази румелијску војску пре него што им стигне појачање из Анадолије.Нешто слично као што је краљ Стефан Дечански урадио код Велбужда.

Има логике, онда би они графикони које си поставио, где су Срби преко Лаба у ствари неки крајњи тренуци битке...

Хм, па могуће је, да их слаби на комаде, али како би у каснијој фази Милош стигао до Мурата.... У којој фази мислиш да је Мурат убијен?

Да то би представљали, неку задњу одступницу.

Да, могло би да под налетом свежих турских снага Срби се тактички повлаче како би се концентрисали иза Лаба који би отежавао Турско напредовање, шта знам....

Хм, па могуће је, да их слаби на комаде, али како би у каснијој фази Милош стигао до Мурата.... У којој фази мислиш да је Мурат убијен?
Свакако је некако српска коњица, та група са Обилићем, дошла до Мурата и његовог чадора, када и како питање је, можда баш оном Александровом тактиком код Гаугамеле, или можда обманом, што постоји као једна од варијанти убиства Мурата, правећи се мртав један српски витез је успео да убије Мурата.

Читао сам давно заборавио сам шта тачно каже Томац, мораћу опет. :D

Ja sam blizu verovanja da je zaista postojao neki ratnik pod imenom Miloš koji je ubio Murata, ali da on nije bio nikakav plemić i vlastelin i da stoga nema dovoljno istorijskih informacija o njemu već se samo zadržalo ime ratnika koji je ubio turskog sultana, a da su nedostaci informacija popunjavani raznim legendama.

Voleo bih da neko napravi dokumentarno-istraživačku emisiju koja će se baviti upravo istraživanjem istorijskog Miloša kroz istorijsku dokumentaciju, predanja,
pokušaj pronalska mesta groba...

Ja sam blizu verovanja da je zaista postojao neki ratnik pod imenom Miloš koji je ubio Murata, ali da on nije bio nikakav plemić i vlastelin i da stoga nema dovoljno istorijskih informacija o njemu već se samo zadržalo ime ratnika koji je ubio turskog sultana, a da su nedostaci informacija popunjavani raznim legendama.

Voleo bih da neko napravi dokumentarno-istraživačku emisiju koja će se baviti upravo istraživanjem istorijskog Miloša kroz istorijsku dokumentaciju, predanja,
pokušaj pronalska mesta groba...

Може потицати са планине Бесна Кобила или Кобила део Родопских планина близу јужне Мораве.
Она се према легенди помиње као ктитор манастира Тумане до дан данас , историја тог манастира је мутна спаљиван је више пута од Турака и бомбардован од стране савезника. Сад близина јужне Мораве значи да би био неки удеони господар близу Лазареве територије.
ManastirTuman.jpg

"За име манастира везано је неколико предања за Милоша Обилића, прослављеног косовског јунака. Милош је рођен у оближњем селу Кобиље, а имао свој дворац у оближњем селу Двориште.[2] Приликом одласка у лов нехотице је ранио испосника Зосима Синајита који је пребивао у оближњој пећини. Када га је понео видару на лечење пустињак му рече Ту мани тј. Нема лека - пусти да ту умрем. Да окаје грех Милош подиже задужбину- манастир у који положи Зосимове мошти. Док је зидао манастир стиже кнежев позив да дође у бој. Ту мани, па дођи на Косово. Од двоструког ту мани манастир добија име Туман. "

Мошти Зосима Синајита се заиста ту налазе као нетрулежне и проглашене су светим и лековитим. То је најпосећенини манастир у 21. вњку после Острога.
Бесна Кобила
Манстир Тумане

Довољно извора има да се може сматрати историјском личношћу. Мислим да сам давно још препричавао емисју где сам гледао турског историчара
који говори да је то био судар две најмодерније средњовековне војске са свим својим елитним јединицама , један од тих заповедника елитних јединица је био Милош (К) Облић да је Мурат једноставно упао у замку коју су му ти одреди спремили а нешто слично се десило са Лазаром.
Није било правог победника , обе стране су поражене Турци нису нападали наредних 20 година. Међутим шта је пораз значио за Србију јер је остала без војске а за Турску да није могла померити војску наредних 20 година са источних територија због Арапа.

Не треба заборавити да је у бици учестовало српско Поморавље вероватно и одреди народне војске из других крајева и одред Влатка Вукотића из Босне.
Постоје много прича по једној после смрти Лазара Босанци су кренули да беже и да се повлаче что је унело пометњу у редовима.
Вук Бранковић тотално неоправдано је постао издајник сво наредно време је остао непријатељ Турака и умро је у турској тамници.
Овај мит је пласиран највероватније због тенденције на престо и интерног сукоба са Лазаревичима.

Mislio sam na nešto ozbiljnije, obimnije i skuplje. Da se nađu neki ljudi koji bi pretraživali strane arhive u pokušaju da dođu do novih informacija, koji će razgovarati sa stranim istoričarima (pre svega turskim), koji će posetiti sva mesta koja predanja povezuju sa Milošem, istražiti groblja, nekropole, pa i vršiti DNK istraživanja.
Ako nemaju novac za tako nešto neka pokrenu akciju sa donacijama. Ja lično bih donirao koliko mogu za tako nešto.

Ne bi bilo loše da se isto učini i za Pavla Orlovića. Predanja o njemu su možda i jača nego kod Miloša.

Back