Biti potreban - biti vrednovan

Urwald

Domaćin
Moderator
Poruka
3.471
Biti potreban je o tome šta radiš/daješ.
Ako sam nekom potreban onda sam važan.
Ako neko ne može da funkcioniše bez mene onda sigurno značim.
Potreba dolazi od straha da nešto izgubimo.

Biti vrednovan je o tome ko jesi.
Neko te vidi, ali ne samo zbog toga šta daješ.
Ne javljaju ti se ljudi kada su slomljeni, neko i kada su celi.
Vrednovanje dolazi iz izbora da nešto zadržimo.

- Kada ste se poslednji put osetili potrebno, a kada cenjeno — i po čemu ste prepoznali razliku?
- Da li ste ikada ostali u nekom odnosu (partnerskom, prijateljskom, poslovnom) zato što ste bili potrebni, a ne zato što ste se osećali cenjeno?
- Da li ste skloni da dokazujete svoju vrednost kroz to koliko pomažete drugima?

- Kada ste se poslednji put osetili potrebno, a kada cenjeno — i po čemu ste prepoznali razliku?
Ovo može biti spojeno i onda je ok.
Ukoliko je odvojeno pokazatelj je da je osoba u relaciji sa tobom iz čistog interesa.
Desilo mi se na zadnjem poslu ...
- Da li ste ikada ostali u nekom odnosu (partnerskom, prijateljskom, poslovnom) zato što ste bili potrebni, a ne zato što ste se osećali cenjeno?
Ne.
- Da li ste skloni da dokazujete svoju vrednost kroz to koliko pomažete drugima?
Pomažem jer želim i ako mogu, a cilj nije nikakvo dokazivanje.

Ovog leta sam osetila da sam i cenjena i potrebna. Rečeno mi je, parafraziram, " Mnogo te svi cenimo i ti si nam potrebna".

Ostajem u partnerskom, prijateljskom i poslovnom odnosu onda kada sam i cenjena i potrebna.

Da li ste skloni da dokazujete svoju vrednost kroz to koliko pomažete drugima?

Isto kao ptičica @bird again pomažem koliko mogu i koliko želim a cilj nije dokazivanje vrednosti.

Biti potreban je o tome šta radiš/daješ.
Ako sam nekom potreban onda sam važan.
Ako neko ne može da funkcioniše bez mene onda sigurno značim.
Potreba dolazi od straha da nešto izgubimo.

Biti vrednovan je o tome ko jesi.
Neko te vidi, ali ne samo zbog toga šta daješ.
Ne javljaju ti se ljudi kada su slomljeni, neko i kada su celi.
Vrednovanje dolazi iz izbora da nešto zadržimo.

Ne bih rekla da potreba i to da je neko nemoćan imaju vezu. Potreban ima širi pojam. Potreban društvu, potreban zajednici, potreban nekome. Potreban, shrsishodan. Osećaj da ti život ima smisao. Kako razumeš ovo vrednovanje koje si naveo?

Back