Biti dobar čovek

6 osnovnih stvari

nenasilje (ne-ubijanje i ne-povredjivanje ljudi i zhivotinja, sem iz samoodbrane)
istina (ne-laganje, ne-manipulisanje, neshirenje glasina)
poshtenje (ne-pljachkanje, ne-kradenje, ne-varanje)
chednost (makar ne varati svog partnera i ne petljati se sa tudjim partnerima)
"dobra volja" (fin odnos prema drugima i pomoganje onima u nevolji)
umerenost

Nenasilje je dosta bitno..
Ja bih to možda malo preformulisala na poentu - koristiti najmanji stepen nasilja, u skladu sa mogućnostima..
Jer pošto svaka akcija ima i reakciju, tako naša dela imaju pozotivno dejstvo na nekoga, a na nekog drugog - negativna ...

ljudi ce uvek da urade ono sto je u njihovim glavama..mi nemamo kontrole nad tim..niti mozemo da napravimo tudje izbore..mozemo samo da odlucujemo o tome kako cemo na druge ljude da reagujemo..na njihove reci..na njihova dela..
ja nemam uticaj na to sta ce drugi ljudi da misle o meni..samo na to sta cu ja da mislim o njima..

Ovde je VIDLJIVOST savršena! Navar nam se svima podsmehuje s pravom...
Pošto smo inkognito možemo da budemo kakvi hočemo (i možemo!)...
Samo pretnja banom zaustavlja razularenu bagru u nama! Jer se čuva zavisnost forumašenja.(he,he Navarovo)
Toliko se razularili da i ono dobrote malo što je ostalo se gazi i najpre će ovde na mreži sasvim nestati.
Pljuvanje na politici je opšte-tamo dobrota nestala I UMESTO DA FILOZOFI NEGUJU ONO MALO DOBROTE ŠTO JE PREOSTALO-eno i u filozofskoj kafani se kolju rečima i sačekuju namernike s nožem u ruci za odsecanje jezika...
Svakodnevno banovanje ili opominjanje rečito govori o nestajanju i poslednjih tragova dobrote...
I još se zagovara prikriveno zlo intelektualnosti...
Hriščani bi vam več rekli za to šta imaju,ali takvih zaista ovde i nema...
Ja mogu samo još jedno da ponovim "Mi nismo rođeni zli..."

Covi, u živac me pogodi tim komentarom :confused: .

Navar, mudro rečeno.. ne možemo nikako uticati na mišljenje drugih o nama.. svako ima svoj sopstveni mikrokosmos, ko će sve to "složiti"..

No više me ne zanimala.. naša sopstvena definicija "dobrog"..

Nenasilje je dosta bitno..
Ja bih to možda malo preformulisala na poentu - koristiti najmanji stepen nasilja, u skladu sa mogućnostima..
nasilje je prekomerna fizichka sila. ne mozhe da se kazhe "prekomerno nasilje". fizichka sila (u samoodbrani i odbrani drugih) je okej, nasilje nije.

ja nisam inkognito. svi mogu vrlo da saznaju ko sam i shta sam guglanjem. nemam shta da krijem.

Samo pretnja banom zaustavlja razularenu bagru u nama!
prichaj u svoje ime. ja imam moralni sistem, ne trebaju mi moderatori da ne bi vredjao/ spamovao/ trolovao.

to je neka pesma, shta? shta god, glupost je.

cika klint je u ovim vesternima van sumenj "good guy" ..ali ubija a da ne trepne..dfivlji zapad je oslikan ..kao vrlo surova sredina za zivot..kao sto je i bio..uz jednu VELIKU prednost u odnosu na surovost savremenog drustva..na divljem zapadu si mogao da uzmes oruzje u ruke i da se branis..porodicu.imanje itd..savremeno drustvo ubija dobrotu na osnovnom nivou..srbija je zemlja u kojoj zivimo..da li znate nekog ko se oslobodio optuzbi na osnovu nuzne odbrane ili krajnje nuzde..??? opstrukcija prava na samoodbranu onemogucava opstanak dobrih ljudi koji ne ugrozavaju druge ljude..u srbiji i ako povredis ili ubijes nekog u samoodbrani..ides u corku..osnova kriminogene drzave..zemlje u kojima je zabranjeno nosenje licnog naoruzanja su ..kriminogene..
nasilnik zna da ja nemam oruzje i moze da me maltretia ..policajac zna da ja nemam oruzje i moze da me maltretira..a ako ni nasilnik ni policajac ne znaju da li ja imam oruzje kod sebe a po zakonu mogu da ga imam..mora da pazi sta i kako radi da ne bi popio metak..
zemlje koje zabranjuju nosenje licnog naoruzanja favorizuju kriminal i nasilje..i to na drzavnom nivou ..nasilje drzave nad gradjanima

kako ono neko rece..sloboda je stanje u kome pojedinac deluje bez prisile i bez nagrade ( bez uslovljavanja putem sistema kazna/nagrada)
delim misljenje da forum ljudim zbog svoje anonimonsti omogucava ljudima da se pokazu u pravom svetlu..jedina kazna koju ovde mozes da zaradis je ban..koji nije ama bas nikakva kazna..klonova ko pecuraka

ja sam vazda bio ( i ostao 100 posto haha ) Navar..i onda kad sam pisao o svojim licnim problemima ..i frustracijama..i kad sam pisao o velikim i pametnim stvarima. bah..

ljudi ce uvek da urade ono sto je u njihovim glavama..mi nemamo kontrole nad tim..niti mozemo da napravimo tudje izbore..mozemo samo da odlucujemo o tome kako cemo na druge ljude da reagujemo..na njihove reci..na njihova dela..
ja nemam uticaj na to sta ce drugi ljudi da misle o meni..samo na to sta cu ja da mislim o njima..

Ovde je VIDLJIVOST savršena! Navar nam se svima podsmehuje s pravom...
Samo pretnja banom zaustavlja razularenu bagru u nama! Jer se čuva zavisnost forumašenja.(he,he Navarovo)
Toliko se razularili da i ono dobrote malo što je ostalo se gazi i najpre će ovde na mreži sasvim nestati.
Pljuvanje na politici je opšte-tamo dobrota nestala I UMESTO DA FILOZOFI NEGUJU ONO MALO DOBROTE ŠTO JE PREOSTALO-eno i u filozofskoj kafani se kolju rečima i sačekuju namernike s nožem u ruci za odsecanje jezika...
Svakodnevno banovanje ili opominjanje rečito govori o nestajanju i poslednjih tragova dobrote...
I još se zagovara prikriveno zlo intelektualnosti...
Hriščani bi vam več rekli za to šta imaju,ali takvih zaista ovde i nema...

Kao prvo, svojim postupcima, znaci primerom, uticemo na to sta ce ljudi da misle o nama. Kao drugo, nije ban jedino sredstvo i da ima i drugih, a prvi su primeri.

nasilje je prekomerna fizichka sila. ne mozhe da se kazhe "prekomerno nasilje". fizichka sila (u samoodbrani i odbrani drugih) je okej, nasilje nije.

ja nisam inkognito. svi mogu vrlo da saznaju ko sam i shta sam guglanjem. nemam shta da krijem.

prichaj u svoje ime. ja imam moralni sistem, ne trebaju mi moderatori da ne bi vredjao/ spamovao/ trolovao.

to je neka pesma, shta? shta god, glupost je.
Nije glupost,ja nisam vernik,ali i Toma Akvinski je govorio slično,a ja se u ovom vremenu sasvim lako s njim složio...Ti bi trebalo da znaš o tome nešto više jer je od toga stvarana i dogma...No, meni nije značajno ko kaže več šta.Rado citiram i reči Isusove o koegzistenciji koje određuju nužnost dobra...Ali to je več druga tema...

Puno puta u svakodnevnom životu čujem kako sebe neko deklariše "Ja sam dobar čovek".
To je sad posebna priča.. što u mojim očima ne izgleda takva osoba toliko savršeno i u ravnoteži sa kosmosom.
Ali svakako, to je izraz koji se često ozbiljno upotrebljava. Biti dobar čovek.

Šta je to što čoveka čini "dobrim"?
Šta je to što pretegne na tasu između tamne i svetle strane čovekovog bića?
Da li je to harmonija sa spoljašnjim svetom?
Da li je to harmonija sa samim sobom?
Da li je to puko pridržavanje društveno - prihvatljivih pravila?
I tako dalje...
Vaše (slobodno i subjektivno) mišljenje?

Postupati prema ostalima onako kako bi htio da oni postupaju prema tebi..ili postupati na taj način da tvoji postupci mogu da važe kao univerzalno pravilo ..

'Ne treba činiti ono što je u suprotnosti sa moralnim zakonom; odnosno, ne treba činiti ono što je nemoguće da se univerzalizuje.'

(„Postupaj tako da maksima tvoje volje uvek može istovremeno važiti kao princip sveopšteg zakonodavstva“ (Kant, Imanuel, „Kritika praktičnog uma“, )

Sve su najvrednije mislioce tumacili proizvoljno u zavisnosti od potreba, znanja ili ciste gluposti, recimo da misao lepo zvuci.

Zamisli kad se Isus Hrist nije mogao uklopiti u univerzalne, tada vazece, zakone. Mozda jer nije bio (dobar) covek?

Manje više su poznati ti Kantovi,vredni zaključci.kao i imperativ nečinjenja drugima onog šta se ne želi da mu bude činjeno...
Ovde je u pitanju lični stav u odnosu i na ta etička pitanja...Implatacija i to od strane JA .Ama nije isto raspravljati o nekom zakonu i biti "pod udarom"tog zakona.
Evo,pokušaću biti prvi koji direktno odgovara na Valerijino pitanje.
Svojim zlom smatram moju neozbiljnost shvatanja težih situacija nekih ljudi kojima nisam bio "pri ruci"kad sam trebao i mogao...Svojim zlom smatram neznanje da trebam nekom pomoći da prebrodi životne teškoće-nekad saznam,a za neke i ne znam.
Svojim zlom smatram nakratke loše želje lošim ljudima ili ljudima zarad loših postupaka,ali kratke dovoljno da brzo shvatim i dobro mislim i lošečinećima.Ipak,nekad odustanem i "pustim da ih voda nosi" što je takođe zlo.
Dobrim u sebi smatram to što nisam,sem u detinjstvu iz neznanja(dugo sam tugovao zbog toga),odbio ruke pomoći ko god mi je tražio.Lenjost je tome najveći neprijatelj...
Probao pomoći i onim filozofima u kafani...Ajoj-plašim se da im nema pomoći...:D
Ali ni meni (moja veca tvrdi već 3o god:D)nema pomoći...:hahaha:
Covi iskren...možda laže,ali iskreno...:mrgreen:

Na ovoj temi ne nuzno, jer dobar covek je iznad morala, tacnije vise je moralan nego sto etika zahteva.

mislim da veliko zlo dolazi od svih koji misle da su iznad etike morala ..sta god
kolberg je pisao o transcedentnim nivoima razvoja moralnosti kod coveka mada ni on sam nije uspeo da nadje valjane primere ..nije ni cudo s obzirom da takvi ljudi nece da ..strce i da se sepure po medijima itd itd..mislim da beze od popularnosti ko "djavo od krsta"

mislim da veliko zlo dolazi od svih koji misle da su iznad etike morala ..sta god
kolberg je pisao o transcedentnim nivoima razvoja moralnosti kod coveka mada ni on sam nije uspeo da nadje valjane primere ..nije ni cudo s obzirom da takvi ljudi nece da ..strce i da se sepure po medijima itd itd..mislim da beze od popularnosti ko "djavo od krsta"

Jasno, ali ih poznaju ljudi i po njima grade moral ili tvrdis da Petar i Pavle nisu postojali?

dobar se obicno podvlaci pod ..slab..

sve je to u redu al nek proba neko da bude dobar prema nekoj zenskoj..iz momenta zaglavljuje u "just friend" kategoriju...nista od sexa..

ili s druge strane..stopa samoubistava neprekidno raste..to se desava kad ljudi pocnu da krive sebe za probleme..
u srbiji je kontinualno stopa samoubistava mnogo veca nego stopa ubistava..sto pokazuje teznju ljudi da izvore problema traze u sebi a ne u drugima

sta danas ovde u srbiji dobar covek dobija zato sto je dobar covek? prezir? omalovazavanje? ebanje u zdrav razum od strane zenskog pola?
cini se da danas vaspitavati dete da bude dobar klinac je isto sto i pucati mu u nogu

Back