Pa kolega diretore vidim da hvalis nasu biohemijsku struku i prosto vrbujes ove mlade da se upisu na smer.
Treba biti posten i reci im da diploma biohemicara u Srbiji nije priznata ukoliko nije sa Farmaceutskog fakulteta i da po okoncanju studija u Srbiji verovatno nece moci da nadju posao i uzivace zajedno samnom u blagodetima nezaposlenosti i depresije.
Posto sam ja diplomirao na vreme sa prosekom preko devet i posedujem TOEFL certificate mozes li da mi pojasnis nacin na koji si ti dospeo u inostranstvo. Ko ti je pomogao, usmerio te i slicno. Inace ja sam diplomirao pre 2 godine na PMF-u u NS, samo jedna moja koleginica je uspela da se izvuce. Mislim da je posteno reci nasim buducim kolegama istinu
da je to jedno jako lepo i perspektivno zanimanje ali ne u Srbiji, a da je odlazak preko znatno tezi nego sto im se iz prethodnih postova moglo uciniti.
Podeli svoja iskustva sa kolegama koji su ostali u Srbiji i koji traze spas iz ove situacije jer vidim da su neki ugrabili vec i prko 30 a jos uvek nemaju posao i cesto se predstavljaju kao ojadjeni biohemicari.
Pozdrav!
Pa teshko da ce neko i u inostranstvu da te vuce za rukav da radish. Mislim, postoje uvek konkursi za rad u inostranstvu. Evo ti primer da u zemljama EU - a trenutno fali oko 50 000 biohemicara. Znaci nije da nema posla. Kao sto rekoh postoje brojni konkursi da se prijavish za inostranstvo, npr. :
- Infostud - sadrzi konkurse na mesecnom nivou iz oblasti nauke, tehnike, itd. Tu lako mozesh da vidish sta ti treba.
- Prodekan za nastavu - na fakultetu sigurno imash prodekana za nastavu ili bilo kog profesora pitaj da te usmeri, oni su obicno upoznati sa svime time, jer je i vecina ishla na praxe, ph.d studije u inostranstvu.
- Internet -svaki fakultet, centar, organizacija, dobro skoro svaki, ima svoju internet prenzentaciju. I mozesh svakoj da posaljesh mejl, sa transkriptom ocena i opisom predmeta na engleskom( ako nemash, ja mogu da ti posaljem opis predmeta na engl.). Tako lako mozesh da pitash za studije/posao u inostranstvu. Neka od najpopularnijih mesta za nastavak studija su mozda Vajcman institut u Izraelu, CERN, Max Planck, itd.
- Ambasade - da, i u ambasadama mozesh da nadjesh informacije o poslovima i sta ti treba. Tu rade provereni ljudi, sa enciklopedijama u glavi o poslovima koji trebaju u zemlji i bice jako ljubazni da te posavetuju. Na kraju krajeva ipak cine uslugu svojoj zemlji.
I za kraj, kolega gde vam je individualnost? Mislite da je Marija Kiri trazila u oblastima posao? Nije, nego je odmah vrbovala Bekerela. Mislite da je Liza Majtner cekala godinama na Oto Hana? Ne, trazila je priliku godinama i na kraju je dobila. Ipak, nije govorila da je jedan ojadjeni fizicar. Dusha

moja