Biblioterapija u borbi protiv depresije i stresa

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
398.169
Uprkos činjenici da se još kod starih Grka na ulazu u biblioteku mogao videti natpis: Mesto u kojem se leči duša, kao i da su stari Egipćani pacijentima prepisivali reči kao lek koji će im pomoći da se vrate u duševnu ravnotežu, terapija knjigom je tek poslednjih decenija počela da zaokuplja ozbiljnu pažnju raznih istraživanja koja pokušavaju da odgovore na pitanje da li se radi o klasičnom pomodarstvu ili knjiga zaista može i da leči?

Šta je biblioterapija?
Pod ovim pojmom se podrazumeva upotreba biranih materijala za čitanje u terapeutske svrhe koja se u psihijatriji, ali i medicini uopšte, koristi kako bi se direktnim čitanjem lakše rešavali psihički problemi koji se javljaju kao posledica bolesti. Reč je o čitanju različite literature kojom rukovode stručnjaci, a koja poboljšava nivo koncentracije, snaži emocionalnu i socijalnu inteligenciju i pomaže u oslobađanju od stresa.Sam termin biblioterapija, kao oblik lečenja u kome knjige mogu da utiču na promenu ponašanja i da ublaže stres, uveo je 1916. Samjuel Kroters u delu Književna klinika.

self-help-lessons.jpg

Da li knjiga zaista može da leči?

Knjiga sama po sebi ne može da bude lek, a biblioterapija nije za svakoga.
Ona ne može da se prepiše onima koji ne vole da čitaju, jer je njeno dejstvo blagodetno samo onda kada predstavlja zadovoljstvo.

Knjiga kao terapija dakle pomaže samo onda kada se čitalac pronađe u njoj, stekne uvid u sve opcije ponašanja i dođe do katarze koja mu nudi da jasno sagleda svoja potisnuta i neizražena osećanja, sa jasnom svešću o uzrocima i misaonoj komponentnosti koja će mu jasno predstaviti razloge lošeg raspoloženja.

Ukoliko se čitalac identifikuje sa junakom i pronađe sebe u nekom opisanom događaju, problemu ili situaciji, on počinje da osvešćuje svoje dileme,
da pronalazi način da iskaže emocije i da se potstaknut pročitanim delom uhvati u koštac sa sopstvenim problemima.I(medias)

Naišla sam na još jedan dobar tekst o biblioterapiji.

https://laguna.rs/laguna-bukmarker-sta-je-to-biblioterapija-i-da-li-deluje-unos-10178.html

U gimnaziji sam imala psihologiju, u drugoj i trećoj godini. Tada sam čitala knjige iz psihologije koje su mi bile zanimljive mimo obavezne školske literature, mimo udžbenika.

U to vreme je dnevnik koji vodim od 12-te godine postao drugačiji. Iznosila sam i svoja razmišljanja i pisala kada bih se rastužila.

I danas pišem dnevnik i to spada u kreativnu biblioterapiju.

Ne čitam knjige iz oblasti psihologija, ali posećujem sajtove vezane za psihologiju.

Čitam beletristiku i uživam u čitanju :)

Verujem da biblioterapija mnogo može da pomogne u borbi protiv stresa i depresije.

Не волим претерано да читам, а и никад нисам могао превише да читам због анксиозности, најчешће прочитам страницу-две, и ухвати ме анксиозност па морам одмах да оставим књигу. А ако стигнем до негде десете странице, почнем да се тресем, и дође ми да заврљачим књигу кроз прозор.

Не волим претерано да читам, а и никад нисам могао превише да читам због анксиозности, најчешће прочитам страницу-две, и ухвати ме анксиозност па морам одмах да оставим књигу. А ако стигнем до негде десете странице, почнем да се тресем, и дође ми да заврљачим књигу кроз прозор.

Tako se osećaš i kada čitaš neku zanimljivu knjigu?

Tako se osećaš i kada čitaš neku zanimljivu knjigu?

Да, тако ми је од почетка од кад сам још био мали. Узмем, почнем да читам, и онда осетим неки страшан немир и нервозу и тескобу у себи, и морам да оставим. Ево, сад читам Егзиперија кога обожавам, али не могу једноставно, читаћу један његов романчић можда шест месеци. Не знам да ли је реч о неуротичности или анксиозности.

Не знам да ли је реч о неуротичности или анксиозности.

Мислим да треба о томе да разговараш са својим психијатром. Проблем је у концентрацији и одржавању пажње, али занемари мој одговор..боље да питаш психијатра.

Мислим да треба о томе да разговараш са својим психијатром. Проблем је у концентрацији и одржавању пажње, али занемари мој одговор..боље да питаш психијатра.

У исто време сам од почетка имао тако добру пажњу да бих одмах трајно запамтио све што једном чујем. Зато у прва четири разреда основне школе нисам никада учио из књиге или свеске, јер сам буквално све памтио на часу. Али после сам имао проблем што сам ишао на операцију на почетку петог разреда, нисам био у школи пет недеља, и када сам се вратио, то је био пакао, морао сам да надокнадим тих пет недеља из свих предмета учећи из уџбеника, које до тада нисам никада ни отварао. Тако да немам генерални проблем са одржавањем концентрације и пажње. Али чим узмем књигу, одмах осетим нервозу и неку блокаду.

Back