Ako nisi uz mene, protiv mene si

Kako biste definisali izjavu "Ako nisi uz mene, protiv mene si"?

Da li ste se našli u nekoj ovakvoj situaciji i ako da kako je to izgledalo?
Da li se slažete sa njom i zašto?
Da li je ovakvo razmišljanje uvek štetno ili postoje situacije u kojima može imati određenu funkciju?
Dok sam još tu, da ubacim svoje zrno soli…

Izjava “ako nisi uz mene, protiv mene si” je šuplja dok se ne napuni kontekstom. Jer ako nisi uz druga koji se drogira, jesi li protiv njega, ili za njega na duži rok?
Ako ne aplaudiraš najboljoj drugarici dok se mota oko tuđeg muža, znači li to da si joj neprijatelj?
Prava ljubav nije tiha podrška svemu. Ponekad je i tiha šamarčina…
I ako si stvarno uz nekoga, znaš da to ne znači gladiti po glavi, već, kad zatreba, povući i za kosu.

Da li je ovakvo razmišljanje uvek štetno ili postoje situacije u kojima može imati određenu funkciju?
Jesam naslusao sam se tih gluposti.ko mi to kaze uvek gledam kako da se sklonim ili umaknem sto pre.
To nije pitanje da li ce vec kada ce iskrsnuti problem.

Ljubi sa takvim karakterom teže da udovolje svima, da ne stave sebe u neprijatnu situaciju. Kada čovek zauzme svoj stav, kada ima svoje principe, ne može ga pomeriti nijedna ucena ili pretnja.

Znam čoveka koji ima ženu i dete. Oženio je, živeli zajedno na selu kod njegovog oca i majke ali njoj smeta takav način života iako je inicijalno pristala. Nisu u pitanju tast i tašta, nego ne želi život na selu više. Njegovi roditelji su stari, treba im pomoć oko poljoprivrede. Ona mu preti da će da ode u grad. Čovek je zauzeo stav i odbio da ode. Neće da ostavi roditelje da se pate zbog te manipulacije. Jeste da žrtvuje svoju porodicu, ali jednom kada dozvoliš da te drugi kontroliše, pokušaće

Ziveo sam u zajednici sa zenom kod mojih roditelja 4 godine.
Jos pamtim ocev stav: kome nije dobro neka se pakuje i ide.

Da, u nekim situacijama se slažem sa tom izjavom.
Kad ljudi vide očigledne stvari ali ne bi da se zameraju (jer se ne radi o njihovom doopetu). Hteli na da budu dobri i Bogu i Mamonu.
Ljigavo.

Ali to mislim u svojoj glavi, ne iskazujem kao ucenu jer mi ne treba lojalnost pod pritiskom niti otvaranjem tuđih očiju.

Kad mi prekipi da to izreknem, onda me već boli uvo. Ne mora više da bude uz mene.
Nisu to bile situacije da mi treba nečija podrška, i još manje da je tražim, ali to ne znači da mi je svejedno zbog nelojalnosti.

Posebno kad je ta nelojalnost bez argumenta protiv mene, nego čisto ono - neću da se zameram tvom "neprijatelju" jer je prema meni - ok
Pa ok. Onda s njim pod ruku meni nećeš da izigravaš prijatelja.

Nikada ovakvo nešto ne bi od koga zatražio, a pada mi na pamet bezbroj situacija u kojima su drugi zatražili moje mišljenje.
Redovito se diplomacijom gledam izvući iz zavrzlame, pa između redova kažem nešto, a zapravo ne kažem ništa.
Odgovor je uglavnom: "Možda bi trebao/la...", "Moj savjet je - možda bi bilo bolje pitati nekog drugog?", "Što misliš da...?"

Long story short - nitko me nikada nije poslušao, ali možda su ljudi u pravu. Nije isključeno da stvarno lupam gluposti.

Nikada ovakvo nešto ne bi od koga zatražio, a pada mi na pamet bezbroj situacija u kojima su drugi zatražili moje mišljenje.
Redovito se diplomacijom gledam izvući iz zavrzlame, pa između redova kažem nešto, a zapravo ne kažem ništa.
Odgovor je uglavnom: "Možda bi trebao/la...", "Moj savjet je - možda bi bilo bolje pitati nekog drugog?", "Što misliš da...?"

Long story short - nitko me nikada nije poslušao, ali možda su ljudi u pravu. Nije isključeno da stvarno lupam gluposti.
Lično mislim da pravilo „Ako nisi uz mene, protiv mene si“ može imati smisla u vrlo konkretnim situacijama, kad si prisutan dok neko povređuje tvog prijatelja. Ćutanjem i distancom tada nesvesno biraš stranu, jer neutralnost u nepravdi retko ostaje neutralna….To ne znači da uvek moramo zauzimati stranu u tuđim sukobima, ali kada se povređuje integritet druge osobe pred tobom, tada tvoja odsutnost može biti shvaćena kao saučesništvo. Naravno, sve zavisi od konteksta. Postoje i manipulativni ljudi koji ovu izjavu koriste da bi druge emotivno ucenjivali. Ali u nekim slučajevima, posebno kad su u pitanju vrednosti, čast i zaštita slabijih, neutralnost nije moralno opravdana.

Lično mislim da pravilo „Ako nisi uz mene, protiv mene si“ može imati smisla u vrlo konkretnim situacijama, kad si prisutan dok neko povređuje tvog prijatelja. Ćutanjem i distancom tada nesvesno biraš stranu, jer neutralnost u nepravdi retko ostaje neutralna….To ne znači da uvek moramo zauzimati stranu u tuđim sukobima, ali kada se povređuje integritet druge osobe pred tobom, tada tvoja odsutnost može biti shvaćena kao saučesništvo. Naravno, sve zavisi od konteksta. Postoje i manipulativni ljudi koji ovu izjavu koriste da bi druge emotivno ucenjivali. Ali u nekim slučajevima, posebno kad su u pitanju vrednosti, čast i zaštita slabijih, neutralnost nije moralno opravdana.
Nikada si neću oprostiti što krv moje sotonske babe Pavke nije ostala na mojim rukama.
Da sam je barem nokautirao i zacipelario, ali to bi mojoj materi i njenim sestrama, srce slomilo.
Ta činjeca, da vlastitu babu nisam raskupusao, pratiti će me u vječnost.
To je breme koje ću nositi idućih nekoliko milenija.

Nikada si neću oprostiti što krv moje sotonske babe Pavke nije ostala na mojim rukama.
Da sam je barem nokautirao i zacipelario, ali to bi mojoj materi i njenim sestrama, srce slomilo.
Ta činjeca, da vlastitu babu nisam raskupusao, pratiti će me u vječnost.
To je breme koje ću nositi idućih nekoliko milenija.
Zvuči kao da si prošao nešto zaista teško i bolno. Nažalost, neki članovi porodice znaju biti najtoksičniji ljudi u našem životu, a ponekad čak i nasilni, fizički ili psihički. Ne mogu suditi jer ne znam tvoju priču, ali jedno znam: činjenica da nisi učinio ono što si možda u bijesu želio, govori više o tvojoj ljudskosti nego bilo koja osveta ikada bi mogla. Istinsko dobro nije samo odsustvo zla. Dobro je kad se zlo pogleda u oči, i ne nastavi dalje. Tvoja borba s tim što nisi reagovao nasilno nije slabost – to je snaga.

I ako te ta rana još prati, znaj da nisi sam.

Zvuči kao da si prošao nešto zaista teško i bolno. Nažalost, neki članovi porodice znaju biti najtoksičniji ljudi u našem životu, a ponekad čak i nasilni, fizički ili psihički. Ne mogu suditi jer ne znam tvoju priču, ali jedno znam: činjenica da nisi učinio ono što si možda u bijesu želio, govori više o tvojoj ljudskosti nego bilo koja osveta ikada bi mogla. Istinsko dobro nije samo odsustvo zla. Dobro je kad se zlo pogleda u oči, i ne nastavi dalje. Tvoja borba s tim što nisi reagovao nasilno nije slabost – to je snaga.

I ako te ta rana još prati, znaj da nisi sam.
Puno hvala na komplimentu, ali toliko dobar da sam ga zaslužio ipak nisam.

:mrgreen:

Ma neka su živi i zdravi, a mene da put nanese na južni pol, gdje bi u Scott-Amundsen postaji ta vrijeme polarne noći ribao WC-e do kraja života, to mi je želja

Puno hvala na komplimentu, ali toliko dobar da sam ga zaslužio ipak nisam.

:mrgreen:

Ma neka su živi i zdravi, a mene da put nanese na južni pol, gdje bi u Scott-Amundsen postaji ta vrijeme polarne noći ribao WC-e do kraja života, to mi je želja
Možda nisi toliko dobar koliko ja tvrdim, ali ni toliko loš koliko ti misliš. Dogovorimo se negdje na sredini, recimo, negdje kod ekvatora, pa ti nosi WC četku. 😂

Ranije sam bila u takvoj situaciji i rečeno mi je "Ako nisi uz mene, protiv mene si" i još dodao "Moraš da budeš uz mene".

Odično sam znala kakva je to osoba i udaljila sam se od nje.

Ne slažem se sa tom rečenicom. Niko ne treba da nam nameće svoje mišljenje i svoj pogled na svet..

Mislim da je štetno.

Ranije sam bila u takvoj situaciji i rečeno mi je "Ako nisi uz mene, protiv mene si" i još dodao "Moraš da budeš uz mene".

Odično sam znala kakva je to osoba i udaljila sam se od nje.

Ne slažem se sa tom rečenicom. Niko ne treba da nam nameće svoje mišljenje i svoj pogled na svet..

Mislim da je štetno.
То "мораш" је знак да треба заобићи у широком луку.

Back