Viktor Frankl i kako pronaći smisao u najtežim okolnostima

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
390.563
Viktor Emil Frankl (1905–1997) je bio austrijski psiholog i filozof koji je preživeo Holokaust.
Objavio je 39 knjiga, a najpoznatiji je po autobiografskom delu „Čovekova potraga za smislom“.

Viktor Frankl je rođen 26. marta 1905. godine u Beču u jevrejskoj porodici Gabrijela i Else Frankl. Njegov otac Gabrijel bio je službenik u Ministarstvu socijalnih službi, a majka Else poticala je iz porodice koja je vrlo cenila obrazovanje. Frankl je ime dobio po Viktoru Adleru, osnivaču Socijaldemokratske partije, a njegovo interesovanje za psihologiju razvilo se još tokom srednje škole. Tada je počeo da pohađa večernje časove o primenjenoj psihologiji, što je postavio temelj za njegov kasniji rad. Nakon završetka srednje škole 1923. godine upisuje Medicinski fakultet Univerziteta u Beču, gde se fokusira na psihijatriju.

Frankl je tokom svog studentskog perioda organizovao i savetovalište za mlade, baveći se prevencijom samoubistava među bečkim studentima. Ovaj program, koji je bio besplatan i podržan od grada Beča, rezultirao je velikim uspehom jer između 1928. i 1930. godine nije zabeleženo nijedno samoubistvo među bečkim učenicima. Nakon što je 1930. godine diplomirao medicinu, Frankl je stekao značajno iskustvo radeći u Psihijatrijskoj bolnici Štajnof, a kasnije i u bolnici Rotšild, gde je pomogao mnogim pacijentima da izbegnu nacističke programe eutanazije. Ove rane faze njegovog profesionalnog života oblikovale su temelje njegovih kasnijih istraživanja i razumevanja smisla ljudskog postojanja.

1733743724-Viktor-Frankl-slika.png

Knjiga „Čovekova potraga za smislom“ (1959) istražuje psihološke uzroke suicida i načine na koje ljudi mogu pronaći smisao čak i u najtežim okolnostima, naglašavajući da postojanje smisla može biti presudno za očuvanje života.

Knjiga nosi duboku poruku o snazi ljudske volje da se preživi, čak i u veoma teškim okolnostima. Kroz svoje iskustvo u nacističkim koncentracionim logorima, Frankl ne samo da je opisao strahote i neizmernu patnju kroz koju je prošao već je i duboko razmišljao o tome šta je omogućilo da preživi, i to ne samo fizički već i duhovno.

Frankl nam poručuje da život nije potraga za zadovoljstvom ili moći, već potraga za smislom. U najtežim trenucima, kada je gubio sve – porodicu i dom – Frankl je održavao nadu i volju za životom misleći na svoju ženu i verujući da će jednog dana, posle rata, moći da podeli lekcije koje je naučio u Aušvicu. Ova knjiga nudi nekoliko snažnih pasusa koji imaju potencijal da potpuno promene perspektivu čitaoca i podstaknu ga da pronađe smisao u svom životu, bez obzira na okolnosti.

“ Uzeli su mi ime, moju slobodu, moju porodicu, ali me nikad nisu shvatili.
Preživeo sam četiri koncentraciona logora.Oduzeli su mi sve - moje knjige, moje snove, moj identitet.Čak i moju trudnu ženu…Izgubio sam sve.
Svaki dan sam gledao kako neko umire.Neki su naleteli na električnu ogradu. Drugi su jednostavno odustali. I ja sam stajao na tom rubu.

Ali sam napravio izbor:

Kada ne mogu promeniti svoju sudbinu, promeniću svoj stav prema njoj.
Jedne ledene noći, zamislio sam kako držim predavanje na fakultetu - pričam studentima o svemu šta sam pretrpeo.
Ta vizija je postala moja linija života. Ideja da postoji svrha, čak i u bolu, održala me je u životu.
Nije se radilo samo o preživljavanju, već o pronalaženju razloga za život.
Kada sam konačno oslobođen, nisam našao nikoga da me čeka. Cela moja porodica je nestala.
Mogao sam tada odustati. Ali, umesto toga - odlučio sam pisati. I tako je nastala “ Čovekova potreba za smislom “.
Ne zbog slave. Ne iz sažaljenja. Već kako bi svet saznao i spoznao.
Čak i kada ti sve oduzmu, ako imaš “ zašto” , uvek ćeš pronaći “ kako “.
Postoje stvari u životu koje ne možeš kontrolisati. Ali, uvek možeš kontrolisati kako ćeš reagovati.
A, ponekad - taj odgovor je ono što vas spašava.
Jer, čak i u paklu, onaj ko ima svrhu…još ima nade. “

Viktor Frankl

Back