Viktor Frankl i kako pronaći smisao u najtežim okolnostima

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
392.900
Viktor Emil Frankl (1905–1997) je bio austrijski psiholog i filozof koji je preživeo Holokaust.
Objavio je 39 knjiga, a najpoznatiji je po autobiografskom delu „Čovekova potraga za smislom“.

Viktor Frankl je rođen 26. marta 1905. godine u Beču u jevrejskoj porodici Gabrijela i Else Frankl. Njegov otac Gabrijel bio je službenik u Ministarstvu socijalnih službi, a majka Else poticala je iz porodice koja je vrlo cenila obrazovanje. Frankl je ime dobio po Viktoru Adleru, osnivaču Socijaldemokratske partije, a njegovo interesovanje za psihologiju razvilo se još tokom srednje škole. Tada je počeo da pohađa večernje časove o primenjenoj psihologiji, što je postavio temelj za njegov kasniji rad. Nakon završetka srednje škole 1923. godine upisuje Medicinski fakultet Univerziteta u Beču, gde se fokusira na psihijatriju.

Frankl je tokom svog studentskog perioda organizovao i savetovalište za mlade, baveći se prevencijom samoubistava među bečkim studentima. Ovaj program, koji je bio besplatan i podržan od grada Beča, rezultirao je velikim uspehom jer između 1928. i 1930. godine nije zabeleženo nijedno samoubistvo među bečkim učenicima. Nakon što je 1930. godine diplomirao medicinu, Frankl je stekao značajno iskustvo radeći u Psihijatrijskoj bolnici Štajnof, a kasnije i u bolnici Rotšild, gde je pomogao mnogim pacijentima da izbegnu nacističke programe eutanazije. Ove rane faze njegovog profesionalnog života oblikovale su temelje njegovih kasnijih istraživanja i razumevanja smisla ljudskog postojanja.

1733743724-Viktor-Frankl-slika.png

Knjiga „Čovekova potraga za smislom“ (1959) istražuje psihološke uzroke suicida i načine na koje ljudi mogu pronaći smisao čak i u najtežim okolnostima, naglašavajući da postojanje smisla može biti presudno za očuvanje života.

Knjiga nosi duboku poruku o snazi ljudske volje da se preživi, čak i u veoma teškim okolnostima. Kroz svoje iskustvo u nacističkim koncentracionim logorima, Frankl ne samo da je opisao strahote i neizmernu patnju kroz koju je prošao već je i duboko razmišljao o tome šta je omogućilo da preživi, i to ne samo fizički već i duhovno.

Frankl nam poručuje da život nije potraga za zadovoljstvom ili moći, već potraga za smislom. U najtežim trenucima, kada je gubio sve – porodicu i dom – Frankl je održavao nadu i volju za životom misleći na svoju ženu i verujući da će jednog dana, posle rata, moći da podeli lekcije koje je naučio u Aušvicu. Ova knjiga nudi nekoliko snažnih pasusa koji imaju potencijal da potpuno promene perspektivu čitaoca i podstaknu ga da pronađe smisao u svom životu, bez obzira na okolnosti.

“ Uzeli su mi ime, moju slobodu, moju porodicu, ali me nikad nisu shvatili.
Preživeo sam četiri koncentraciona logora.Oduzeli su mi sve - moje knjige, moje snove, moj identitet.Čak i moju trudnu ženu…Izgubio sam sve.
Svaki dan sam gledao kako neko umire.Neki su naleteli na električnu ogradu. Drugi su jednostavno odustali. I ja sam stajao na tom rubu.

Ali sam napravio izbor:

Kada ne mogu promeniti svoju sudbinu, promeniću svoj stav prema njoj.
Jedne ledene noći, zamislio sam kako držim predavanje na fakultetu - pričam studentima o svemu šta sam pretrpeo.
Ta vizija je postala moja linija života. Ideja da postoji svrha, čak i u bolu, održala me je u životu.
Nije se radilo samo o preživljavanju, već o pronalaženju razloga za život.
Kada sam konačno oslobođen, nisam našao nikoga da me čeka. Cela moja porodica je nestala.
Mogao sam tada odustati. Ali, umesto toga - odlučio sam pisati. I tako je nastala “ Čovekova potreba za smislom “.
Ne zbog slave. Ne iz sažaljenja. Već kako bi svet saznao i spoznao.
Čak i kada ti sve oduzmu, ako imaš “ zašto” , uvek ćeš pronaći “ kako “.
Postoje stvari u životu koje ne možeš kontrolisati. Ali, uvek možeš kontrolisati kako ćeš reagovati.
A, ponekad - taj odgovor je ono što vas spašava.
Jer, čak i u paklu, onaj ko ima svrhu…još ima nade. “

Viktor Frankl

Viktor Emil Frankl (1905–1997) je bio austrijski psiholog i filozof koji je preživeo Holokaust.
Objavio je 39 knjiga, a najpoznatiji je po autobiografskom delu „Čovekova potraga za smislom“.

Viktor Frankl je rođen 26. marta 1905. godine u Beču u jevrejskoj porodici Gabrijela i Else Frankl. Njegov otac Gabrijel bio je službenik u Ministarstvu socijalnih službi, a majka Else poticala je iz porodice koja je vrlo cenila obrazovanje. Frankl je ime dobio po Viktoru Adleru, osnivaču Socijaldemokratske partije, a njegovo interesovanje za psihologiju razvilo se još tokom srednje škole. Tada je počeo da pohađa večernje časove o primenjenoj psihologiji, što je postavio temelj za njegov kasniji rad. Nakon završetka srednje škole 1923. godine upisuje Medicinski fakultet Univerziteta u Beču, gde se fokusira na psihijatriju.

Frankl je tokom svog studentskog perioda organizovao i savetovalište za mlade, baveći se prevencijom samoubistava među bečkim studentima. Ovaj program, koji je bio besplatan i podržan od grada Beča, rezultirao je velikim uspehom jer između 1928. i 1930. godine nije zabeleženo nijedno samoubistvo među bečkim učenicima. Nakon što je 1930. godine diplomirao medicinu, Frankl je stekao značajno iskustvo radeći u Psihijatrijskoj bolnici Štajnof, a kasnije i u bolnici Rotšild, gde je pomogao mnogim pacijentima da izbegnu nacističke programe eutanazije. Ove rane faze njegovog profesionalnog života oblikovale su temelje njegovih kasnijih istraživanja i razumevanja smisla ljudskog postojanja.
Dobar dan. Da li si sigurna da je austrijski psiholog ?

Dobar dan. Da li si sigurna da je austrijski psiholog ?
Rodjen je u Beču
Sa Vikipedije
Viktor Emil Frankl was indeed an Austrian neurologist, psychologist, philosopher, and Holocaust survivor. He is best known as the founder of logotherapy, a school of psychotherapy that emphasizes the human search for meaning. His experiences in Nazi concentration camps profoundly influenced his theories, particularly his book "Man's Search for Meaning"

Rodjen je u Beču
Sa Vikipedije
Viktor Emil Frankl was indeed an Austrian neurologist, psychologist, philosopher, and Holocaust survivor. He is best known as the founder of logotherapy, a school of psychotherapy that emphasizes the human search for meaning. His experiences in Nazi concentration camps profoundly influenced his theories, particularly his book "Man's Search for Meaning"
Hitler je austrijanac. Frankl je jevrej.

Back