Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Sve o decaku" nije zenska, ali je zato super.
Vil je mnogo povrsniji nego sto drugi misle, Markus je decak koji zeli sve i nista i Markusova mama je syebana i neprilagodjena.

Kapiram da su to knjige tipa "U slovenačkim gorama, Samac u braku", i sl. Nema potrebe da objašnjavam zbog čega. Čitao sam ih kad sam bio mališan, skupa s "Ljubavni vikend roman"-ima. Tada su mi se jako dopadali, bilo je tu puno ljubavne čežnje, patnje i čekanja na Nju, čekanja na Njega... Čitao sam po tri-četiri dnevno, prosto ih gutao, sve dok mi nisu doku'rčili... pardon, dosadili. Nisam mogao u njima da pronađem ni trunčicu sebe, ne mogu, bre, nikoga ni tolicno da čekam.

Pre nekoliko godina sam čitao Dan Pčela, Tomasa Sančeza, izdala ga je "Dereta".
Tvrdim da je to pravi pravcati ženski roman. Uopšte nije loš. :)

Ja sam, kao šiparica, čitala "muške" krimi-romane iz edicije "Trag". :lol:
Takođe, bila sam luda za Agatom Kristi i Žoržom Simenonom, a posle sam se prešaltovala na Stivena Kinga, Barkera, i SF pisce.
Dakle, u dijapazonu meni dragih pisaca bila je samo jedna žena, Agata - kreatorka najzamršenijih literarnih zločina. :cool:
I malo kasnije, još jedna (čijeg imena se trenutno ne sećam), autorka romana "Jedno drvo raste u Bruklinu."
U jednom periodu odrastanja iščitala sam sve od Mir Jam, i čuvenu "Gričku vješticu" Marije Jurić Zagorke, ali nikad nisam mogla da "svarim" one herc-romane. Svi su mi izgledali isto: siromašna (mlada i lepa, baška virgo intacta) bolničarka ili guvernanta upoznaje bogatog, razvedenog muškarca (bez dece ili s jednim detetom) i onda se kroz celu radnju upliću neke zle fatalne žene. Mislim da je taj stereotip bio polazište za kasniji nastanak "Dinastije" i latinoameričkih sapunica.

Čitam mnogo toga, ali sam vremenom postala izbirljiva.
Ako ni posle 20.strane knjiga ne može da mi zadrži pažnju, odlažem je.
Volim literaturu koja me neće opustiti, već naterati na razmišljanje.

----------------
Now playing: Sting - Shape of my heart
via FoxyTunes

daj naslove i kratku kritiku:)
ja trenutno ne radim bas na kulturnom uzdignucu:mrgreen:,kad stignem procitam patrisu kornvel :roll:

:D
Okultne knjige su vezane za jednu cudnu pricu. U jednoj kuci (necemo navoditi cijoj :D), naletela sam na biblioteku krajnje cudnih naziva i simbola. I covek mi pruza sliku a ja ko iz topa "Gle, rozenkrojceri!". Nemam pojma odakle mi to, verujem da sam negde naletela na njihovu simboliku pa sam prepoznala simbol. Elem, covek je rozenkrojcer :lol:. Oni postoje kao udruzenje, okultno udruzenje je u pitanju i ovaj covek mi je onda poklonio pola njihove biblioteke ("Prepoznala je simbol. Ona je ta" :mrgreen:) i rekao mi da razmislim ako hocu da se pridruzim.
I, u pitanju je jako zanimljiva literatura, ne moze da se kupi, moze samo da ti je da neko iz tog kruga ili im se pridruzis pa ti je daju.
Ja se ne bih uclanjivala, ne podnosim udruzenja bilo koje vrste ali me sad kopkaju njhove druge knjige. :neutral:
Inace, prepoznavanje simbola i njihovo tumacenje je nesto sto me opseda odavno. Imas o tome kod Junga a imas i kod Alistera Kroulija. :D Zanimljive su mi te mracne stvari ili mozda razliciti pogled na slicne procese (Jung VS okultizam, recimo).
Ako te zanima sve ovo, nadji nesto o hermeneutici. A mozes da citas i o kabali.
Onda kupi tarot pa se igraj. :D
A cela prica o rozenkrojcerima je to sto oni tvrde da poseduju tajno znanje koje se prenosilo a navodno datira od Atlantide i oni su sad cuvari tog znanja.
But :D, ja sam rodjeni skeptik pa sve ovo posmatram krajnje kriticki. Ono sto mi je zanimljivo je kako se jedna te ista prica ponavlja kroz istoriju i kako se pravi razlika izmedju oficijalne i neoficijalne istorije.

Hoces kratko objasnjenje, a? :lol:

Ma, nerviralo me je to što je bila zaljubljena u onog tunjavog Ašlija, i što je morala da izgubi Reta da bi shvatila koga i šta je izgubila. Tipično ženski. :mrgreen:

Dobro, bila je heroj, ajde de... Nemoj se ljutiš. :)
Misliću o tome sutra.

Pomenula si moju junakinju..Skarlet je zena sa velikim Z.. i..nije izgubila Reta..samo ga je privremeno pustila..vratice ga kada to bude htela..ona je zena koja to moze i ume..i uvek..o svemu mislite sutra kao Skarlet..i kao ja..:lol: i ne samo knjiga vec i film su mojih prvih 10 :))))

:D
Okultne knjige su vezane za jednu cudnu pricu. U jednoj kuci (necemo navoditi cijoj :D), naletela sam na biblioteku krajnje cudnih naziva i simbola. I covek mi pruza sliku a ja ko iz topa "Gle, rozenkrojceri!". Nemam pojma odakle mi to, verujem da sam negde naletela na njihovu simboliku pa sam prepoznala simbol. Elem, covek je rozenkrojcer :lol:. Oni postoje kao udruzenje, okultno udruzenje je u pitanju i ovaj covek mi je onda poklonio pola njihove biblioteke ("Prepoznala je simbol. Ona je ta" :mrgreen:) i rekao mi da razmislim ako hocu da se pridruzim.
I, u pitanju je jako zanimljiva literatura, ne moze da se kupi, moze samo da ti je da neko iz tog kruga ili im se pridruzis pa ti je daju.
Ja se ne bih uclanjivala, ne podnosim udruzenja bilo koje vrste ali me sad kopkaju njhove druge knjige. :neutral:
Inace, prepoznavanje simbola i njihovo tumacenje je nesto sto me opseda odavno. Imas o tome kod Junga a imas i kod Alistera Kroulija. :D Zanimljive su mi te mracne stvari ili mozda razliciti pogled na slicne procese (Jung VS okultizam, recimo).
Ako te zanima sve ovo, nadji nesto o hermeneutici. A mozes da citas i o kabali.
Onda kupi tarot pa se igraj. :D
A cela prica o rozenkrojcerima je to sto oni tvrde da poseduju tajno znanje koje se prenosilo a navodno datira od Atlantide i oni su sad cuvari tog znanja.
But :D, ja sam rodjeni skeptik pa sve ovo posmatram krajnje kriticki. Ono sto mi je zanimljivo je kako se jedna te ista prica ponavlja kroz istoriju i kako se pravi razlika izmedju oficijalne i neoficijalne istorije.

Hoces kratko objasnjenje, a? :lol:

jao :D meni je vec ova prica s prepoznavanjem simbola i poklanjanja knjige skroz uzbudljiva
naravno da hocu
volim sve sto je okultno,misticno a tek mracno :cool: i to sto ne moze da se kupi ta literatura,jao sad si mi probudila radoznalost
pisi sve sto znas,sto te ne mrzi
ako ostale gusi(mada ne verujem) moze i na pp

Ma, nerviralo me je to što je bila zaljubljena u onog tunjavog Ašlija, i što je morala da izgubi Reta da bi shvatila koga i šta je izgubila. Tipično ženski. :mrgreen:

Dobro, bila je heroj, ajde de... Nemoj se ljutiš. :)
Misliću o tome sutra.

Sta bre da se ne ljutim, da opalim ja sad malo po tvom najdrazem POarou! :lol:
Mislim ne bih nikad i njega volim svim srcem...ali...

jes bila guska...slazem se...slepa kod ociju!
Kud onog smoklju, a ret frajer nad frajerima...al ajde, druga vremena su bila...:mrgreen:

Pomenula si moju junakinju..Skarlet je zena sa velikim Z.. i..nije izgubila Reta..samo ga je privremeno pustila..vratice ga kada to bude htela..ona je zena koja to moze i ume..i uvek..o svemu mislite sutra kao Skarlet..i kao ja..:lol: i ne samo knjiga vec i film su mojih prvih 10 :))))

pa i vratila ga je posle 70 godina u nastavku koji je pisala Aleksanda Ripli (svetski poznata knjizevnica:mrgreen:). te knjige sam dobila tako sto sam potpisala ugovor sa caletom...
:)

jao :D meni je vec ova prica s prepoznavanjem simbola i poklanjanja knjige skroz uzbudljiva
naravno da hocu
volim sve sto je okultno,misticno a tek mracno :cool: i to sto ne moze da se kupi ta literatura,jao sad si mi probudila radoznalost
pisi sve sto znas,sto te ne mrzi
ako ostale gusi(mada ne verujem) moze i na pp

Sta si citala do sad?
Kupi tarot - okultizam u praksi. :D
(Ali uzmi Kroulijev, nesto mi govori da ce bas taj da ti legne ;) I uz to uzmi knjigu The Crowley Tarot od Akron Hajo Banzhaf mada za ovu knjigu kazu da ona sama mora da te nadje kad si spremna).
Mnogi ljudi krenu od suvoparnih cinjenica ili od zelje da pripadaju necem tajnom. Bolje kreni od prakse, vidi da li imas dara, probaj da sa tim ostvaris neki lican kontakt.
I uzmi da citas o Kabali.
Ili idi u bilo koju radnju tih stvari i vidi ka cemu te intuicija usmerava.

(Lesson one, welcome to Hogvort ::lol:)

Sta si citala do sad?
Kupi tarot - okultizam u praksi. :D
(Ali uzmi Kroulijev, nesto mi govori da ce bas taj da ti legne ;) I uz to uzmi knjigu The Crowley Tarot od Akron Hajo Banzhaf mada za ovu knjigu kazu da ona sama mora da te nadje kad si spremna).
Mnogi ljudi krenu od suvoparnih cinjenica ili od zelje da pripadaju necem tajnom. Bolje kreni od prakse, vidi da li imas dara, probaj da sa tim ostvaris neki lican kontakt.
I uzmi da citas o Kabali.
Ili idi u bilo koju radnju tih stvari i vidi ka cemu te intuicija usmerava.

(Lesson one, welcome to Hogvort ::lol:)

Alister Krouli...:hahaha:...Gde si nashla ovog sharlatana da preporuchish...:dash:

Ja sam, kao šiparica, čitala "muške" krimi-romane iz edicije "Trag". :lol:
Takođe, bila sam luda za Agatom Kristi i Žoržom Simenonom, a posle sam se prešaltovala na Stivena Kinga, Barkera, i SF pisce.
Dakle, u dijapazonu meni dragih pisaca bila je samo jedna žena, Agata - kreatorka najzamršenijih literarnih zločina. :cool:
I malo kasnije, još jedna (čijeg imena se trenutno ne sećam), autorka romana "Jedno drvo raste u Bruklinu."
U jednom periodu odrastanja iščitala sam sve od Mir Jam, i čuvenu "Gričku vješticu" Marije Jurić Zagorke, ali nikad nisam mogla da "svarim" one herc-romane. Svi su mi izgledali isto: siromašna (mlada i lepa, baška virgo intacta) bolničarka ili guvernanta upoznaje bogatog, razvedenog muškarca (bez dece ili s jednim detetom) i onda se kroz celu radnju upliću neke zle fatalne žene. Mislim da je taj stereotip bio polazište za kasniji nastanak "Dinastije" i latinoameričkih sapunica.

Čitam mnogo toga, ali sam vremenom postala izbirljiva.
Ako ni posle 20.strane knjiga ne može da mi zadrži pažnju, odlažem je.Volim literaturu koja me neće opustiti, već naterati na razmišljanje.

----------------
Now playing: Sting - Shape of my heart
via FoxyTunes

Ja pokusam ponovo za nekoliko dana ,iz pocetka ali me prvi utisak nikad ne prevari :D

Inace Agatu nikad nisam nit volela nit citala , ne volim te krimi price, sto se tice zenskih knjiga, pa ne bi mogla bas da ih podelim, po meni nije lose da muskarci procitaju veci deo tih zenskih knjiga.............. svidja mi se Singer procitala sam puno negovih naslova, ali mi je "neprijatelji" jedna bas dobra prica, volim Kunderu, Ruske klasike......

inace sto se tice citanja podsetila me Borac, ja sam te mir jam romane citala mnogo mlada, zghadile mi se pri kraju ( ne secam se naslova ) kad se "ona " okliznula na koru od banane mislim, pa mu uletela u narucje, a on crn visok sa plavim ocima , a tek karakter ..... neko vreme sam iscitala zaredom sve naslove Remarka, mogla sam prepoznati bilo koji usamljen pasus iz njegovih knjiga .... pa onda Markes , jedino sto sam procitala od Sjenkevica je " Bez dogme" koja me onako naterala da razmislim jer sam je citala bas u tom nekom osetljivom periodu moje mladosti , ima knjiga koje mi se smese s police ali ih nisam pipnula ( erika jong i stah od letenja, ali cu to citati kad mis e dragi vrati , gledamo se vec dve godine i nikako da je uzmem u ruke:lol: strah me :lol: ) ............dosta za sad seticu jos toga ,

Ja kad kazem "ženska knjga" mislim na nešto što puca od emocija ...
Nešto što bi čitala dvadeset puta iznova i iznova jer mi hrani dušu...

Od početka teme , predlagale smo sve i svašta ...
Mnogo toga je bilo daleko od onoga što sad zovemo "ženskim" ...

Zato dajte predloge onih knjiga koje su vas nahranile, rasplakale, nasmejale, zamislile...

Sad videh ovo.
Verovatno sam već negde na forumu (a možda i na ovoj temi) nabrojala svoje favorite, ali nije na odmet još koji put:

Knut Hamsun, "Glad"
Dostojevski, "Idiot"
Bucati, "Prodavnica tajni"
Pamuk, "Novi život"
Simons, "Pesma boginje Kali"
King, "Rose Madder"
Kunc, "Žestina"

Takođe, poezija Silvije Plat i Emili Dikinson.
I verovatno sam usput zaboravila još mnogo toga.

@Cici, dobra je Erika J. ;)

Setila sam se jedne stare knjige..citala sam je pre par god...na pozajmicu ..bila je sva onako sto bi se reklo ..iscitana knjiga..zove se "Brdo zime" od S.Schoonover...svidela mi se..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back