Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Soba, Ema Donahju

Roman koji me ji uneo osećaj teskobe. Istovremeno i prostranosti.
Koji je umeo da me nasmeje.
Ali i duboko rasplače.
Dopao mi se.
Ženski roman, stvoren za duboku empatiju.
Za žestoku simpatiju.

Džekov i Mamin život u skučenom tamničarskom prostoru od devet kvadrata bio je i moj.
Bila sam u njemu, ali ni meni ne beše skučen, tako bogato osmišljen, šaren, satkan od neizrecive ljubavi majke prema sinu.
Od neizrecive, duboke bliskosti majke i sina.
Od kakve smo se davno odučili živeću u širini života, u prirodi, u obavezama, tugama i čudima.
Od bliskosti koja oduševljava.

Njihov život taman je. Zatočen u svetu, u priči koja je tajna.
Koja postoji, a za koju zna sam tamničar, Stari Nik, kidnaper koji je Džekovu majku sedam godina ranije namamio kvarno u Sobu.
U prostor koji je sada najdublji deo njihovog sveta. Vidokruga. Postojanja.
Njihova sreća, i robija.
Džekovo odrastanje, majčina tuga. Neprebol.

Soba je priča o prostoru, skučenom, jedva zamislivom u kojem je skrojen svet po Džekovoj meri kako bi se, usled nemogućnosti izlaska, dečakov pogled na svet spasio od tuge.
Od želje za nekim boljim mestom.
Jer u sobi je imao sve.
Stvari koje neretko oživljava, oslovljava velikim početnim slovom.
Igre i ludosti sa majkom koja mu je bila sve.
Bosonogo življenje, maženje, i druženje.
Čudnovato učenje.

Soba
je roman koji unosi težak nemir.
Strepnju.
Teskobu koja peče ljudsku dobrotu koja se susretne sa stvorenim šarenišom tužnog života.
Života koji se događa toliko nečujno, tajanstveno
Za koji ne zna niko.
Život koji je poput knjige koja napisana stoji, a nikome nije dozvoljeno da je pročita.
Da se sa njom susretne.

Snažna je Džekova majka.
Snažna, prehrabra u svome strahu i nastojanju da odgaja svog sina.
U ludačkim uslovima, u ludački tesnom prostoru u kojem boravi njena tesnobolna duša ukradena od Sveta sedam godina ranije.

Njihov beg iz Sobe.
Socijalizovanje.
Džekova potreba da neprestano bude uz majku.
Uz njene dojke koje su ga smirivale i hranile, mada je petogodišnjak.
Bolan je, tužan,a li i zreo momenat njegovog opraštanja sa sisanjem.
Njegovo pa-pa sa majčinim grudima.
Sa tekućinom koja je u njemu budila i izranjala život.

Njegova vezanost za majčin zub.
Pokvaren, ispadnut, koji je uza se čuvao kao bogatstvo koje neprocenjivo je.
Gubljenje istog.
I nada Džekova da ga je progutao, da će taj komad mame zauvek ostati u njemu.

Opraštanje od Sobe.
U koju se nanovo vraćaju kada se njihovu životi početno sređuju.
Opraštanje od njihovog starog sveta koji Džeku, pripovedaču, ne beše nikada skučeniji no sada, u oproštajnom trenu kada je doznao da postoji opipljiviji svet od devetokvadratnog.
Opraštanje koje je ustvari inicijacijski prelazak u novi momenat življenja.
Prostranstvo kao opcija koja se prihvata.
Život izvan skrivenog. Besprozornog.
I život izvan televizijskog.

Džek sada u psolednjem trenutku u Sobi oseća istu kao krater.
Kao naučenu reč za prostor u kojem je nekada nešto postojalo.
Kao prostor u kojem je sada samo praznina.

Uživala sam.

Počinjem Beogradske majske priče Ane Atanasković

Poslednja izmena:
Soba, Ema Donahju

Roman koji me ji uneo osećaj teskobe. Istovremeno i prostranosti.
Koji je umeo da me nasmeje.
Ali i duboko rasplače.
Dopao mi se.
Ženski roman, stvoren za duboku empatiju.
Za žestoku simpatiju.

Džekov i Mamin život u skučenom tamničarskom prostoru od devet kvadrata bio je i moj.
Bila sam u njemu, ali ni meni ne beše skučen, tako bogato osmišljen, šaren, satkan od neizrecive ljubavi majke prema sinu.
Od neizrecive, duboke bliskosti majke i sina.
Od kakve smo se davno odučili živeću u širini života, u prirodi, u obavezama, tugama i čudima.
Od bliskosti koja oduševljava.

Njihov život taman je. Zatočen u svetu, u priči koja je tajna.
Koja postoji, a za koju zna sam tamničar, Stari Nik, kidnaper koji je Džekovu majku sedam godina ranije namamio kvarno u Sobu.
U prostor koji je sada najdublji deo njihovog sveta. Vidokruga. Postojanja.
Njihova sreća, i robija.
Džekovo odrastanje, majčina tuga. Neprebol.

Soba je priča o prostoru, skučenom, jedva zamislivom u kojem je skrojen svet po Džekovoj meri kako bi se, usled nemogućnosti izlaska, dečakov pogled na svet spasio od tuge.
Od želje za nekim boljim mestom.
Jer u sobi je imao sve.
Stvari koje neretko oživljava, oslovljava velikim početnim slovom.
Igre i ludosti sa majkom koja mu je bila sve.
Bosonogo življenje, maženje, i druženje.
Čudnovato učenje.

Soba
je roman koji unosi težak nemir.
Strepnju.
Teskobu koja peče ljudsku dobrotu koja se susretne sa stvorenim šarenišom tužnog života.
Života koji se događa toliko nečujno, tajanstveno
Za koji ne zna niko.
Život koji je poput knjige koja napisana stoji, a nikome nije dozvoljeno da je pročita.
Da se sa njom susretne.

Snažna je Džekova majka.
Snažna, prehrabra u svome strahu i nastojanju da odgaja svog sina.
U ludačkim uslovima, u ludački tesnom prostoru u kojem boravi njena tesnobolna duša ukradena od Sveta sedam godina ranije.

Njihov beg iz Sobe.
Socijalizovanje.
Džekova potreba da neprestano bude uz majku.
Uz njene dojke koje su ga smirivale i hranile, mada je petogodišnjak.
Bolan je, tužan,a li i zreo momenat njegovog opraštanja sa sisanjem.
Njegovo pa-pa sa majčinim grudima.
Sa tekućinom koja je u njemu budila i izranjala život.

Njegova vezanost za majčin zub.
Pokvaren, ispadnut, koji je uza se čuvao kao bogatstvo koje neprocenjivo je.
Gubljenje istog.
I nada Džekova da ga je progutao, da će taj komad mame zauvek ostati u njemu.

Opraštanje od Sobe.
U koju se nanovo vraćaju kada se njihovu životi početno sređuju.
Opraštanje od njihovog starog sveta koji Džeku, pripovedaču, ne beše nikada skučeniji no sada, u oproštajnom trenu kada je doznao da postoji opipljiviji svet od devetokvadratnog.
Opraštanje koje je ustvari inicijacijski prelazak u novi momenat življenja.
Prostranstvo kao opcija koja se prihvata.
Život izvan skrivenog. Besprozornog.
I život izvan televizijskog.

Džek sada u psolednjem trenutku u Sobi oseća istu kao krater.
Kao naučenu reč za prostor u kojem je nekada nešto postojalo.
Kao prostor u kojem je sada samo praznina.

Uživala sam.

Počinjem Beogradske majske priče Ane Atanasković
Jao Moono, ponovo sam je prozivela :cry:

Moon zaista perfektno prikazuje procitane knjige, tako da cu i ja sigurno uzeti ``Sobu``.
Moje mile i drage prijateljice, nesto mi nisu sve koze na broju pa ne mogu da se ``osvrnem`` na procitani Pirketov roman ``Ko je video djevojcice, *****, ratne zlocince``.
Samo da Vam kazem da je roman citljiv, malo tuzan, malo zabavan, on izgleda uvek ima dva junaka u romanu, uvek su na neki nacin gubitnici (sto mi se na neki uvrnuti nacin dopada, govori o ratnoj Bosni, konkretno u gorepomenutoj knjizi ta dvojica glavnih junaka smisljaju kako da se domognu para i da ``zapale`` za Austriju, pa su smislili nacin, ali kao sto cete videti to se ``malo`` kosi sa Zakonom, ima dosta smesnih odvala, pa mi je roman izmamio i prilicno osmeha na lice, mada, kazem, nije mi bas do smeha ovih dana.
Necete pogresiti ako uzmete Pirketa, brzo se cita, zelite da saznate sta ce dalje biti, knjige izdate od strane izdavacke kuce ``Rende`` su super (sto napisa Lamar - krupna slova, pa se okice ne naprezu...
Eto, ja sam odmah posle ove gore pomenute knjige, uzela i Trece poluvrijeme i opet su tu dva junaka pa kada mi bude malo bolje napisacu par reci.

Mislim da posle ovog prikaza Sobe koji je dala Moono, samo tebamo da se javimo i da kazemo: "citalaaa".
Msm, sta bi moglo posle ovoga jos da se kaze :lol:

Nego danas sam bila u biblioteci, i uzela mnooogo dobrih stvari :D
Samo ne mogu da se odlucim sta da pocnem :think:

A Ester (znam da nisi tu ali doci ces 'tico), uzela sam cini mi se i onu gde je hijena pojela dete :mrgreen:

Mislim da posle ovog prikaza Sobe koji je dala Moono, samo tebamo da se javimo i da kazemo: "citalaaa".
Msm, sta bi moglo posle ovoga jos da se kaze :lol:

Nego danas sam bila u biblioteci, i uzela mnooogo dobrih stvari :D
Samo ne mogu da se odlucim sta da pocnem :think:

A Ester (znam da nisi tu ali doci ces 'tico), uzela sam cini mi se i onu gde je hijena pojela dete :mrgreen:

Sta si uzela, koje naslove?:D
Crni dud?:)

Jooooj, nije Crni dud. U pravu si, mislim da je u toj knjizi to za hijenu :think:
Ja sam uzela Ne idimo nocas psima misleci da je ta :roll:
I uzela sam jos Privatni ziovot drveca, Ben u svetu... i jos svasta :flert:

Jeeel? :eek:
Pa nije obavezna lektira, ostavicu ako mi se ne dopadne
Rulezzz_09.gif

Ja mislila da li da ti kaem za Oskara Vaa :think:
Al' sto da ti ne kazem kad si ti tako meni sasula za Ne idimo nocas psima :ljutko:
:lol:

Znaci meni se Oskar Va uopste nije dopao, ostavila sam ga, ali sam zaboravila da vam to prijavim.
Mada ja u vezi knjiga nista zivo ne propustam da vam prijavim.
Izvinjavam se, ovo je bio propust :manikir:

Jeeel? :eek:
Znaci meni se Oskar Va uopste nije dopao, ostavila sam ga, ali sam zaboravila da vam to prijavim.
Mada ja u vezi knjiga nista zivo ne propustam da vam prijavim.

A ostalo nam ne prijavljuješ, ccc :zper:

Ne znam šta mi se desilo, ali čini mi se da me prolazi manija kupovanja knjiga (koja je trajala poslednje 3-4 godine). Čak ni na Laguninoj akciji još ništa nisam kupila. :eek:

E, Privatni život drveća merkam već dugo, nikako da uzmem, još otkad ga je Dana nahvalila. Uzgred, nadam se da će nam se ona uskoro javiti s lepim vestima :heart2:

Ja sam malo prelistavala Privatni život drveća.
Sve se nekako vrtela oko njega, ali nikad se ne reših da ga iz biblioteke ponesem sa sobom.

Imam Ne idimo noćas psima, a o Oskaru pišem kad krenem. Imam toliko toga pre njega.

Cek' da prijavim sta sam dobila.

Kada sam ja otisla za knjige ostala je jedna jedina :besna: od Jelene Rankovic "Prohujalo s kosavom" i sva je u kratkim pricama , te tako sam je dobila, da , poklonili mi :D, a ja sve vreme dok sam isla ponavljala u sebi dva naslova koja mi je Tatjana, hvala u svakom slucaju ;), preporucila u nadi da cu bar jedan naci :dash:
Procitah prvu pricu i jos koje kuda bacila pogled, nije losa, zapravo spisateljica je samo jednu godinu mladja od mene a dosta spominje to neko nase vreme kada smo mi odrastali , te tako me malo vratila u doba kada ti je jedina briga da li ces stici na vreme da odgledas crtac i 7 i 15h ...

I tako :aha:

Prvi put cujem za taj sajt .:think:
Inace ja na you tube mojim malisanima znam da pustim neke nase crtace, ali veruj te mi oni kao sto su Pcelica Maja, pa Snorkijevci, pa Strumfovi,Barum barum,oni im ne drze paznju sem Tom i Dzeri , Popaj i sl. njima .Jer imaju ove kanale sa 24h crtaca koji se meni ne dopadaju .Mada tako pricam sa mm pa pomislimo da ce i oni jednoga dana svojoj deci pricati svoje neke omiljene crtace na sta ce oni sigurno prevrtati ocima i traziti svoje tadasnje.:roll:
Sve to ide nekako u rok sluzbe :lol:

Cek da ne spamujem jos i da kazem da sam procitala polovinu Oskara Vaa i na kraju ga vratila tako nedovrsenog u biblioteci.Samo se secam da me je smorila od dosade,pa mojoj macki koju sam imala zivot je bio mnogo zanimljiviji nego njemu.:dosadno:

Ja se izvinjavam sto sam tako rekla ali mi je to prvo poredjnje palo na pamet :rumenko:

Jer ako propustis 7:15, nema nista do sutra u 7:15.
A povodom toga, jel ste videli onaj sajt dobra-stara-vremena
Ima svasta od tih nasih crtaca i serija :D
Ja ga redovno na Fejsbuku pratim.
Baš me nekako, nasmeje, rastuži, ima toliko dobrih stvari.
ne umiru sećanja.

Ja bi se onda načisto rasplakala od toga. Al sam postala osetljiva. Ne mogu da čitam ništa o najnovijem ratu, ništa o dobrim starim vremenima, najbolje da ništa ni ne čitam.

Cek' da prijavim sta sam dobila.

Kada sam ja otisla za knjige ostala je jedna jedina :besna: od Jelene Rankovic "Prohujalo s kosavom" i sva je u kratkim pricama , te tako sam je dobila, da , poklonili mi :D, a ja sve vreme dok sam isla ponavljala u sebi dva naslova koja mi je Tatjana, hvala u svakom slucaju ;), preporucila u nadi da cu bar jedan naci :dash:
Procitah prvu pricu i jos koje kuda bacila pogled, nije losa, zapravo spisateljica je samo jednu godinu mladja od mene a dosta spominje to neko nase vreme kada smo mi odrastali , te tako me malo vratila u doba kada ti je jedina briga da li ces stici na vreme da odgledas crtac i 7 i 15h ...

I tako :aha:

a gde si ti to, Nalence, išla za knjige?
tu knjigu je izvukao moj kolega na novogodišnjoj lutriji u firmi
svake godine redakcija za kulturu (pošto radim u medijskoj kući)skupi sve knjige koje dobije tokom godine , upakuje ih, označi brojevima, ovamo ispišu brojeve, pa svi zaposleni koji su zainteresovani izvlače knjige
i pogledao je onako čudno, pitao "Šta je ovo? Domaće? Ja to ne čitam!". Uh kako sam mu zavidela. I planirala sam da ga pitam da mi pozajmi da pročitam, ako je nije bacio. Nije valjda!
Inače, čovek se bavi i prevodjenjem, vrlo načitan, ali verovatno se drži klasika.

Prvi put cujem za taj sajt .:think:
Inace ja na you tube mojim malisanima znam da pustim neke nase crtace, ali veruj te mi oni kao sto su Pcelica Maja, pa Snorkijevci, pa Strumfovi,Barum barum,oni im ne drze paznju sem Tom i Dzeri , Popaj i sl. njima .Jer imaju ove kanale sa 24h crtaca koji se meni ne dopadaju .Mada tako pricam sa mm pa pomislimo da ce i oni jednoga dana svojoj deci pricati svoje neke omiljene crtace na sta ce oni sigurno prevrtati ocima i traziti svoje tadasnje.:roll:
Sve to ide nekako u rok sluzbe :lol:

Cek da ne spamujem jos i da kazem da sam procitala polovinu Oskara Vaa i na kraju ga vratila tako nedovrsenog u biblioteci.Samo se secam da me je smorila od dosade,pa mojoj macki koju sam imala zivot je bio mnogo zanimljiviji nego njemu.:dosadno:

Ja se izvinjavam sto sam tako rekla ali mi je to prvo poredjnje palo na pamet :rumenko:
:zcepanje:

Nalence, pa to je super varijanta! Naročito ako nisi neki ljubitelj kafe. (ja nisam)
Sad su svašta izmislili uz knjige ili knjige uz svašta. Videla sam u onom Corner shopu, umotano u celofan pa zavezano nekim kanapom, knjiga i bombonjera. Ima i većih i manjih varijanti (valjda s čokoladom) nisam obraćala pažnju, ne znam ni koje su knjige bile. Ali taj corner shop je uzasno skup.

A danas sam videla u mom Lilly-ju knjige o princezi Sultani za 199 dinara. Ima nekoliko naslova. I nešto od Nore Roberst po istoj ceni, nisam zapamtila šta i još neka tako laganica, tipa kupoholičarke....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back