Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja juče, obećah da ću napisati knjige koje bih da prodam, pa ne stigoh do komjutera. A i sada sam malo u gužvi, ali evo.
1. Ostavljena, Peni Vićenci.laguna Ovo se sećam (tj. našla sam u pretraživanju, znam je neko bio u pitanju) da je Kerefeka silno želela, a bile su rasprodate. Pa njoj dajem prednost ako
je nije u medjuvremenu nabavila i ako je još uvek želi.
2. Post i gozba, Anita Desai, Laguna
3. Kratka istorija traktora na ukrajinskom, Marina Levicka, Laguna (to su tri sa lagunine akcije Knjige za odmor 4 za 999. Bila još i Štimer klavira Danijela Mejsona, ali sam je poklonila. (da ne mislite
da ne znam da brojim do 4).
4. Bolji Čovek, Anita Nair, Alnari
5. Sirenina stolica, Sju Monk Kid, Laguna

Ja juče, obećah da ću napisati knjige koje bih da prodam, pa ne stigoh do komjutera. A i sada sam malo u gužvi, ali evo.
1. Ostavljena, Peni Vićenci.laguna Ovo se sećam (tj. našla sam u pretraživanju, znam je neko bio u pitanju) da je Kerefeka silno želela, a bile su rasprodate. Pa njoj dajem prednost ako
je nije u medjuvremenu nabavila i ako je još uvek želi.
2. Post i gozba, Anita Desai, Laguna
3. Kratka istorija traktora na ukrajinskom, Marina Levicka, Laguna (to su tri sa lagunine akcije Knjige za odmor 4 za 999. Bila još i Štimer klavira Danijela Mejsona, ali sam je poklonila. (da ne mislite
da ne znam da brojim do 4).
4. Bolji Čovek, Anita Nair, Alnari
5. Sirenina stolica, Sju Monk Kid, Laguna
Ja sam ih sve pročitala osim Post i gozba.
Si sigurna da je berza ovde dozvoljena?:zper:

Mali znak pažnje za moje bibliotekarke. :)

Kad dođeš u bilo koji grad
A u bilo koji grad se dolazi vrlo kasno
Jer gradovi su uvek daleko
I u njih se dolazi iz daljine
A svako putovanje se oduži
Jer svi misle jedino o povratku
Mada povratka nema
A ko god odluči da putuje
Mora krenuti jednog dana
A kad god krene
Krenuće u ono doba
U koje uvek neko kreće od kuće
Obično u nedelju
Kad si i ti krenuo
A kad god je nedelja
Najčešće si u nekom drugom gradu
A u kojem god budeš
Recimo u Valjevu
Biće to jedini grad
U kome si oduvek bio
A čim si čuo njeno ime
I pre nego što si je sreo
Oduvek si je znao
I voleo već vekovima.

Ovih dana ponovo iščitavam knjigu Žarka Lauševića -godina prođe, dan nikad-
Davno sam je kupila ali je nisam čitala, mislila sam da će biti sladunjava i melodramatična, jeste i sladunjava i melodramatična ali je i vrlo, vrlo nadahnujuća, bar meni.

Pročitala.
Inače imam naviku da ne prekidam čitanje knjige ma koliko mi bila dosadna.

Lauševićev roman mi se nije dopao. Cenim njegovo glumačko umeće ali me njegova sudbina i razlozi zbog kojih je počinio ubistvo ni malo nisu zanimali. Možda je to razlog što me knjiga nije impresionirala. Stil je, hm, u najmanju ruku patetičan.

Lično, ne volim ispovednu prozu. Niti romansirane biografije. Izbegavam ih u širokom luku. Ne sporim da su neke od njih verovatno dobre ali eto... Sa druge strane, Kišovi romani Bašta pepeo i Peščanik su (delom) autobiografski. Crnjanski je (moj ooooomiljeni putopis) Ljubav u Toskani pisao na osnovu svog putovanja. I oba pisca su mi omiljena. Ali od ovih savremenih, šta znam, nešto i nisam naišla na zanimljiva dela.

Poslednjih meseci čitam šta stignem (i nađem) od Ljose. Volim što je u svakoj knjizi različit. Privlači me taj faktor iznenađenja.
Pročitah negde i da je pisac Konstantinovog raskršća izdao novu knjigu. Da li je neko čitao?

Hiljadu čudesnih sunaca čitala takođe pre nekih mesec dana. Sviđa mi se.
Ringišpil je očarao mamu mi i tetku a mene ostavio ravnodušnom.

Baš mi je čudno da ti je Laušević bio patetičan, a recimo Hoseini nije.

Eeee, čudno je i što ooobožavam papriku u svim oblicima i dezenima osim sirovu.

Šalu na stranu, Hoseini pripoveda a Laušević patetiše. Razumem da je za Lauševića pisanje katarza, način da objasni sebe i drugima i samome sebi ali mi se njegov stil ne dopada. Kao što me je i knjiga Emira Kusturice smorila. Ni on ni Laušević nisu pisci. Oni su talentovani ljudi koji su napisali knjigu. Talentovani za neđto drugo a ne za pisanje. Ne negiram mogućnost da čovek poseduje dva, tri ili više talenata. Ali u slučaju ove dvojice, pisanje nije ono u čemu su dobri. Osrednji, da. Dobri, ne.

Razumem šta hoćeš da kažeš.
Pitah baš zbog toga što je meni Hoseinijeva ženska knjiga, kako neki nazivaju roman Hiljadu čudesnih sunaca bila lošija od muške, odnosno Lovca na zmajeve.
Drugopomenuti roman mi se zaista dopao.
Prvi je ostavio neki mlak utisak.

Meni se Lauševićev roman dopao.
Nekako, ponajviše zbog stila, zbog neke umilnosti pisanja.

Kažem, ne bih se usudila da sa Crnjanskim i Kišom merim bilo koji od pomenuta tri romana i autora, ipak i jednog i drugog izuzetno volim i cenim, i mnogo volim ono što je posle njih ostalo u našoj književnosti.
I u meni nakon čitanja.
Nekako, ipak su ove druge neka laganija štiva. :)
Svakako i dobrodošla.
Za uživanje.
Zabavu, razonodu.
Pa i diskusiju.
I razmenu iskustava i utisaka.;)

Lauševićev roman mi se nije dopao.

Možda baš u tom grmu leži zec! :think:
Ni jednog momenta nisam ni pomislila da čitam roman, već autobiografiju. Možda se zbog toga nisam razočarala.
I ne bih se složila s tobom da je Laušević patetičan. Naprotiv. Ni jednog momenta nisam osetila da nam se pravda ili traži oproštaj, što je doprinelo tome da ga cenim još više. Desilo se šta se desilo, i povratka nema.
Ja sam zadovoljna. Dobila sam upravo ono što sam očekivala.

O Lausevicevoj knjizi mislim isto sto i Rada, Giovanna, Moono...
Pri tom naravno da postoje i drugacijea misljenja, a narocito ako neko ne voli ovakve forme.
Nego sam, sve od kada o toj knjizi pricamo, htela ovo da kazem pa nikako.
Ali evo Pile mi dade "slagvort", sto bi rekla Tanja Peternek :lol:

Ja mislim da tu knjigu drugacije dozivljavamo mi koji smo u to doba bili odrasli, od onih koji su bili vrlo mladi ili deca.
Jer samo onaj ko je tada bio odrasla osoba zna koje je to bilo vreme nesigurnosti, osionosti pojedinaca...
(To se mozda najbolje vidi u filmu Bure baruta).

Hocu da kazem da smo svi bili u tom mehanizmu, samo je neko stradao (ovako ili onako), a neko se provukao.

Mali znak pažnje za moje bibliotekarke. :)
Zahvaljujemo Moono na ovoj paznji :hvala: :D

Nego si me podsetila da te pitam, znas li ti da iko u novije vreme osim Pere Kralja (ne racunam Bosiljcica), govori neke stihove, i ako znas, gde bi se to moglo naci.
Ja volim da slusam stihove, ali mi covek ne moze ugoditi u vezi recitatora :lol:
Lausevic bi po meni bio idealan. Ima glas za to.

More – Dzon Banvil, Laguna, 170 str.

Ziva se namucih
smilie_girl_250.gif

Bila mi je suvoparna, sumorna i nezanimljiva.
Dok sam citala, sve jednim okom citam, a drugim glEdim u Andrica :lol:
E sad hvala bogu nastavljam Sarajevske price :D

Čitam Noćni razgovori-Freja Nort.
Do sada nije ostavila neki utisak na mene..
Izdavač- Laguna
Broj strana 436.
Zanosno osećajna drama koja će se sigurno naći na listi bestselera.- piše na koricama knjige. Iskreno, ne delim ovo mišljenje. Jedino, ako kraj ne donese nove i bolje utiske.
Moja nova bibliotekarka me ne poznaje dobro, pogrešan izbor za mene.

Sviđala mi se Devojka sa pomarandžama, dugujem odgovor.
I da, slatko sam se nasmejala uz Lauševića...( neonke, čaršaf i sl.)

Poslednja izmena:
Ja sam se plašila da nam ne izbrišu ono o imenima. A mislim da bi trebalo da budu blagonakloni prema našim brbljarijama i kad malo skrenemo sa teme. Pa ovo je ipak pdf žene, gde mi kao uz kaficu malo pričamo o knjigama, a malo nas to odvede i na druge teme. Ima pdf književnost gde se samo priča o knjigama, za one kojima ne leži druženje ove vrste.

Ja sam se plašila da nam ne izbrišu ono o imenima. A mislim da bi trebalo da budu blagonakloni prema našim brbljarijama i kad malo skrenemo sa teme. Pa ovo je ipak pdf žene, gde mi kao uz kaficu malo pričamo o knjigama, a malo nas to odvede i na druge teme. Ima pdf književnost gde se samo priča o knjigama, za one kojima ne leži druženje ove vrste.

:ok::bye:

I ja sam mislila da ce nas u tom delu brisati, pa sam se uzdrzavla od nekih komentakra na tu temu.
Jedva
Mundzu.gif

Ali mislim da je ovo jedna bas zivahna tema i da bi bilo steta da nas diraju :flert:

U pravu si ti Bi. Ova tema je na Zenama, zove se Biblioteka, i nije tako strogo definisana.
Jer kao u svakoj biblioteci (ko je clan neke zna o cemu pricam) osim o knjigama, sa bibliotekarkom ili nekim clanom koji je iz vaseg komsiluka ili ga cesto srecete na tom mestu, procaskate i jos o po necemu osim o knjigama.
O tome kako vam deca, jel vam ozdravio pas, kako vam se svidja film XY snimljen po istoimenoj knjizi... i tako...
Dakle ne narusavate osnovnu namenu teme, ali je se i ne drzite k’o pijan plota.
Osim toga ovo je forum... a ne diskusija zirija povodom dodele NIN-ove nagrade

Ali zato svi oni koji vole strogo definisane teme tipa: Najbolja kniga, Sta citate sada, Preporuci knjigu... imaju tako nesto na Knjizevnosti.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back