Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo me :D
Ala ste se vi iscaskaleeee.
Ako, ako, da zivnemo. A ne kad dodje Esterka da nas kritikuje :lol:

E bas mi je drago @Bi sto ti se toliko dopao Kevin.
Vidim citas drugu knjigu a jos mislis o njemu.
I ja se, od kada sam ga procitala, pitam zasto je ispao takav.
I odlucila sam da mislim da niko nije "kriv", da se on jednostavno tako rodio.
Neko se rodi autistican, neko bolestan od neke fizicke bolesti, a on se rodio bolestan od... tog neceg.

Eto, nisam nekako mogla da okrivim ni popustljivog oca, ni tu badava pronicljivu majku, ni drustvo, ni uslove u kojima je rastao.
Nema tu pravog odgovora naravno, ali eto meni je nekako lakse kada mislim da se jednostavno tako rodio.

I da, jeste Slepi ubica cudan i zbrdazdolisan u pocetku, ali isplati se.
Mislim da ce se ipak i tebi dopasti.

Evo recimo meni prva trecina ove Ljuljaske daha koju trenutno citam, nije nesto legla.
Bas sam bila ono... kao da me neko tera da je citam.
Ali sada... jok mori. Svidja mi se i to jako.

PS. I sad cu da stavim nekog smajlija jer mi post izgleda nekako kao go bez njega.
Evo moj omiljeni snezni posto pada sneg :sanke:

Pada sneg? kod mene i dalje samo kiša, kao celog dana bez prestanka.

I ja mislim da se Kevin ipak takav rodio i da nejgovi roditelji i društvo tu nisu mogli ništa. Mislim da su roditelji učinili najbolje što su mogli.
Uverena sam da će mi se svideti Slepi ubica, pa ne biste ga onoliko hvalile ovde mnoge od vas.

Kevin, eh šta reći za njega! Mene je on plašio već na samom rođenju, mada uopšte ne mogu da zamislim da tek rođena beba može već da bude zla.
Definitivno knjiga koja ostaje urezana u sećanje.
Pročitala sam Čitača, divno, divno, stalno su mi se javljale slike iz filma.
Uzela iz biblioteke Ines srca moga, Izabel Aljende i Malo ostrvo, Andrea Levi.

Kevin, eh šta reći za njega! Mene je on plašio već na samom rođenju, mada uopšte ne mogu da zamislim da tek rođena beba može već da bude zla.

Neko reče da mu je Ines srca mog, najbolja Izabelina knjiga. Lamar? Ja mislim da je nisam čitala, čekam da dodje Esterita da mi kaže jesam li ili nisam. Ona to bolje pamti.
Eto, može beba da bude zla.

Neko reče da mu je Ines srca mog, najbolja Izabelina knjiga. Lamar? Ja mislim da je nisam čitala, čekam da dodje Esterita da mi kaže jesam li ili nisam. Ona to bolje pamti.
Eto, može beba da bude zla.

Mislim da je Esterita baš pominjala tu knjigu.
A za bebu mislim da je tako nešto moguće samo u knjizi, filmu, mašti. To je bar moje mišljenje, za mene su sve bebe divne, neiskvarene, a posle ih oblikuje život, roditelji, ulica, škola, nastavnici, drugovi...
E sad, genetika je takođe čudo, ali u ovom slučaju svi sem njega su "normalni".

Poslednja izmena:
Da znas da je i mene plasio jos kao beba :sad2:
A "samo nebo zna" zasto je postao takav :think:

Ines srca mog nisam citala, ali cim vi tako pocnete cesto da spominjete neku knjigu, ja je odmah na mom spisku prebacim u prioritetne.
I ovu cu z:lol:
A ti Bi nista ne brini. Kad Ester dodje znaces da li si je citala ili nisi :lol:

Ljuljaska daha – Herta Miler, Laguna, 300 str,

Negde… prva trecina knjige mi je bila… neprivlacna. Nije me narocito vuklo da citam. Pitanje je da li je to bilo do knjige ili do mene.

Medjutim knjiga je odlicna! Stilski toliko jednostavna, a sustinski toliko slozena!
Neverovatno je kako je pisac uspeo da nam prikaze Raaazmere Toga sto nam kroz knjigu sve vreme opisuje. Fokusirao se na samo jedan problem (glavni do duse), od mnogih problema koji lik ima u datim okolnostima. I po svemu sudeci dostigao vrhunac (dobio/la je Nobelovu nagaradu).

Dopala mi se jako i ilustracija na koricama, pravi je pogodak u centar.
Srce me zabolelao
smilie_girl_237.gif
kada sam sklopila knjigu i pogledala tu pocetnu ilustraciju

Poslednja izmena:
Kako da prezivis ako si decak - Zak Aren i Bernadet Kosta, Kreativni centar, 100 str.

Evo malo tinejdz literature. Uzela sam je zbog mog sestrica, ali on ic, ni da cuje. Pa sam je listala i citala ja.
Neke teme sam preskocila, a neke koje mislim da bi mi bile korisne zbog boljeg razumevanja njega (mog sestrica), sam citala.
Ali tesko da bilo sta moze da me navede da sustinski bolje podnesem pubertet i adolescenciju :deda:

Postoji i knjiga, Kako da prezivis ako si devojcica. Nju vala necu citati posto nemam sestricinu.

Knjige su inace po 100-tinak stranica sa sve islustracijama koje su simpaticne, a neke su takve da je cak i tekst suvisan z:)

Evo da se i ja oglasim z:poz:
Citala vas ovde pa samo da dopunim razmisljanja:
- sto se Kevina tice, mnogo im je drago kako sam vas "zapalila" za knjigu :) ali stvarno mislim da je to knjiga koju treba procitati - sto zbog toga sto navodi na visestruka razmisljanja i na vise tema, sto zbog ambivalentnih likova, sto zbog toga da nema jednostavnih istina, sto zbog toga sto nam mnogo sta govori o vremenu u kojem zivimo a opet ne tako zapaljivo i bombasticno kako se na osnovu teme kojom se bavi moze uciniti. Kupila sam "Svet posle rodjendana" iste autorke i, bez obzira na to sto me tema privlaci i sto mislim da njena knjiga tesko da moze biti bas glupava ili promasaj (a Bambi me je dodatno ubedila da sam u pravu kad tako mislim), nesto mi se ne da da je citam, zato sto je "Kevin" postavio tako visoke standarde.
I da, iako cu uskoro postati mama muskog celjadeta, mislim da niti je on rodjen zao niti su ga ljudi pokvarili. Mislim da je u startu bila u pitanju interakcija, pre svega izmedju njega i Eve, jer ona je bila ambivalentna po pitanju trudnoce u startu, imala je osecaj da alien raste u njoj na neki nacin, tako ga je posmatrala i kad se rodio i svaku njegovu reakciju tumacila veoma licno i spremna da je shvati kao svoj neuspeh kao majke a njega kao gotovu licnost. S druge strane, otac Kevinu nije bio dostojan protivnik, da tako kazem, sto se i pokazalo kasnije. On jeste bio blag i popustljiv ali na jedan prilicno zatupast nacin, a Kevin je zeleo izazove. Naravno, ne tvrdim da je Kevin bio cvecka, i zapravo ne mislim da je iko tu cvecka, zato je knjiga tako dobra. Zapitas se koliko je to neobicna prica koja na neki nacin moze da se dogodi obicnim ljudima, jer nista od tih problema, preispitivanja i sl. nije na povrsini i dostupno obicnom posmatracu tih ljudi i te porodice.
- Emocijo meni je Nit lepote Holinghersta jedna od knjiga koje su ostavile najveci utisak na mene u poslednjih nekoliko godina. Citala sam je pre nekoliko godina kad je dobila Bukera i mnogo mi se dopala. Najvise mi se svideo taj opis atmosfere osamdesetih i politike tacerizma a opet nije to tako plakatno napisano. I to je bio moj prvi susret sa gej literaturom pa mi je i zbog toga bilo osvezavajuce iako ni na jedan nacin nije poenta u tome da je glavni junak gej. Svega ima prava mera. Mozda se tebi nece dopasti koliko i meni ali kazem, meni je ta knjiga veoma draga.
- Bi ne daj se zbuniti pocetkom "Slepog ubice". Svakome taj pocetak deluje konfuzno, a ti si jos puna utisaka o "Kevinu". I da znas, to su potpuno ali potpuno razlicite dve knjige. Meni je "Slepi ubica" mnogo laganija tako da ce ti mislim prijati nakon "Kevina" a svakako je uzbudljiva i interesantna. Na pocetku je mozda tesko pratiti ta dva toka radnje, ali videces, posle se sve to slozi super kako treba :)

A sad sto se tice onoga sto sam ja procitala u poslednje vreme (posto se ne javljam cesto ovo mi dodje k'o bilten:D):
Pohvala pomajci Mario Vargas Ljosa (Laguna). Prvo mi se nista nije svidela, a na kraju mi se mnogo svidela (al' sam objasnila ;)) Prvo mi je smetao taj veliki naglasak na erotici i malo mi je to bilo sve degutantno (ja sam izgleda prilicna puritanka), a posle, kad sam savladala svoje cistunasko negodovanje shvatila sam da on u stvari pokazuje koliko je toliko slepo povladjivanje telu i uzidaznje iskljucivo seksualnog uzitka na nivo jedinog pravog pogubno za bogatstvo veza koje bismo inace mogli da ostvarimo sa tim da kazemo seksualnim partnerima. Dobro, sad sam zakomlikovala. Ali poenta je u tome da Ljosa u tih 120 stranica obradjuje istu temu na vise nacina nego sto se to na prvi pogled cini. I super je napravio da se u toku romana, paralelno sa poglavljima radnje, smenjuju poglavlja u kojima na neki nacin analizira eroticne slike razlicitih epoha, od renesanse do 20.veka, da bismo u nekom trneutku shvatili da sve one pricaju istu pricu o glavnim likovima romana, i da je to jedna stara prica koja se vekovima ponavljala. Zanimljivo je. Kao neki jednostavniji, svedeniji pandan "Avanturama nevaljale devojcice".
- Simfonija Vinaver, Milovan Vitezovic (Laguna). Mnogo sam volela "Sesir prof.Koste Vujica" i "Lajanje na zvezde" pa sam na jednoj od ovih njihovih beskrajnih akcija kupila ovu knjigu jer mi se cinilo da je po mom ukusu - romantizovana biografija za mene romanticnog doba - Beograd izmedju 2 rata. Kako sam se z...! Dosadno je, bez poente, bez duha, bez makar zanimljivih detalja... smorila sam se strasno. Procitala sam je do kraja samo zato sto mi je to bila literatura za bus pa nisam imala alternativu. Ne bih preporucila.
-Mali gestovi velike ljubavi, Danijel Sajnman (Beobook). O ovoj knijzi sam citala hvalospeve sto zvanicne strane kritike sto obicnih ljudi, pa sam jedva cekala da izadje na srpskom a onda kad sam je kupila, camila je na polici sve dok me nedavno nije spopala zelja da bas nju procitam. Elem, mislim da bi se romanticnim dusama svidela - govori o putesestviju coveka od bespuca Kamcatke gde je kao ratni zarobljenik u 1.sv.ratu zavrsio u sabirnom sibirskom logoru, pa pesice presao ceo Sibir, Rusiju i pola Evrope da se vrati kuci devojci koju voli od tinejdzerskih dana a nije cak ni bio siguran da ga je cekala. Ta prica tece paralelno, kao neka vrsta utehe, momku koji je izgubio verenicu u saobracajnoj nesreci (u danasnje vreme) i tesko se miri sa time. POenta je da ljubav pobedjuje sve. Dakle, kada zelite ljubic slobodno uzmite ovaj roman, ispunjava sve potrebne postulate. Necete se prosvetliti nista posebno, ali valjda i nije poenta u tome. Meni nije legla jer sam trenutno raspolozena za druge teme ali mislim da bi se knjiga mnogima ovde dopala pa je nemojte otpisivati zbog mene namcora :)

Ja za ženske preporučujem od Ketrin Nevil. pogotovo ,,Osmica". U svakoj knjizi je zenski lik, zgodan muskarac, i nezaboravna avantura.

Od domaćih, ko nije pročitao, obavezno da pročita ,,Hajdučicu", ta to vam treba jedno poslepodne.

Pozdrav Dano ! :zag:

Evo da se i ja oglasim z:poz:
Citala vas ovde pa samo da dopunim razmisljanja:
- sto se Kevina tice, mnogo im je drago kako sam vas "zapalila" za knjigu :) ali stvarno mislim da je to knjiga koju treba procitati - sto zbog toga sto navodi na visestruka razmisljanja i na vise tema, sto zbog ambivalentnih likova, sto zbog toga da nema jednostavnih istina, sto zbog toga sto nam mnogo sta govori o vremenu u kojem zivimo a opet ne tako zapaljivo i bombasticno kako se na osnovu teme kojom se bavi moze uciniti. Kupila sam "Svet posle rodjendana" iste autorke i, bez obzira na to sto me tema privlaci i sto mislim da njena knjiga tesko da moze biti bas glupava ili promasaj (a Bambi me je dodatno ubedila da sam u pravu kad tako mislim), nesto mi se ne da da je citam, zato sto je "Kevin" postavio tako visoke standarde.
I da, iako cu uskoro postati mama muskog celjadeta, mislim da niti je on rodjen zao niti su ga ljudi pokvarili. Mislim da je u startu bila u pitanju interakcija, pre svega izmedju njega i Eve, jer ona je bila ambivalentna po pitanju trudnoce u startu, imala je osecaj da alien raste u njoj na neki nacin, tako ga je posmatrala i kad se rodio i svaku njegovu reakciju tumacila veoma licno i spremna da je shvati kao svoj neuspeh kao majke a njega kao gotovu licnost. S druge strane, otac Kevinu nije bio dostojan protivnik, da tako kazem, sto se i pokazalo kasnije. On jeste bio blag i popustljiv ali na jedan prilicno zatupast nacin, a Kevin je zeleo izazove. Naravno, ne tvrdim da je Kevin bio cvecka, i zapravo ne mislim da je iko tu cvecka, zato je knjiga tako dobra. Zapitas se koliko je to neobicna prica koja na neki nacin moze da se dogodi obicnim ljudima, jer nista od tih problema, preispitivanja i sl. nije na povrsini i dostupno obicnom posmatracu tih ljudi i te porodice.
- Emocijo meni je Nit lepote Holinghersta jedna od knjiga koje su ostavile najveci utisak na mene u poslednjih nekoliko godina. Citala sam je pre nekoliko godina kad je dobila Bukera i mnogo mi se dopala. Najvise mi se svideo taj opis atmosfere osamdesetih i politike tacerizma a opet nije to tako plakatno napisano. I to je bio moj prvi susret sa gej literaturom pa mi je i zbog toga bilo osvezavajuce iako ni na jedan nacin nije poenta u tome da je glavni junak gej. Svega ima prava mera. Mozda se tebi nece dopasti koliko i meni ali kazem, meni je ta knjiga veoma draga.
- Bi ne daj se zbuniti pocetkom "Slepog ubice". Svakome taj pocetak deluje konfuzno, a ti si jos puna utisaka o "Kevinu". I da znas, to su potpuno ali potpuno razlicite dve knjige. Meni je "Slepi ubica" mnogo laganija tako da ce ti mislim prijati nakon "Kevina" a svakako je uzbudljiva i interesantna. Na pocetku je mozda tesko pratiti ta dva toka radnje, ali videces, posle se sve to slozi super kako treba :)

Baš tako sam i ja zaključila,mnogo puta sam se čudila reakcijama i mislima njegove majke......i za izazov...istina.Meni je nekako najviše bilo žao samog Kevina,mada je to teško napisati posle svega.:(

Pozdrav Dano ! :zag:

Baš tako sam i ja zaključila,mnogo puta sam se čudila reakcijama i mislima njegove majke......i za izazov...istina.Meni je nekako najviše bilo žao samog Kevina,mada je to teško napisati posle svega.:(

LJubac tebi :cmok2:
Meni je svih njih i zao i nije, samo iz razlicitih razloga. Zato mi se i dopala knjiga, zato sto su svi likovi zivotni i lako se zapitas kako im je, a opet, ne nudi se nijedno gotovo resenje ili zakljucak - tako treba, ovako ne treba, ili ovi su dobri a ovi losi. Svi su svakakvi, kao i uostalom i mi van knjiga :)

Što ste stroge prema Evi ! Ona je samo bila iskrena prema sebi i nama, pa priznala da je imala sumnji i poteškoća u uspostavljanju odnosa sa budućom bebom i detetom kad se rodilo.
Da li ste vi koje imate decu u svakom momentu volele tu bebu i pre i posle rodjenja? Ja, da budem iskrena - nisam. Pogotovo prvo. Trebalo mi je vremena i truda da prihvatim da on sada odredjuje moje vreme i sve ostalo, celu moju ličnost.
Ali je on ipak najblagorodnije stvorenje koje znam. Prosto je takav. Ljubi ga majka

Drugo više podseća na Kevina:zima:

Što ste stroge prema Evi ! Ona je samo bila iskrena prema sebi i nama, pa priznala da je imala sumnji i poteškoća u uspostavljanju odnosa sa budućom bebom i detetom kad se rodilo.
Da li ste vi koje imate decu u svakom momentu volele tu bebu i pre i posle rodjenja? Ja, da budem iskrena - nisam. Pogotovo prvo. Trebalo mi je vremena i truda da prihvatim da on sada odredjuje moje vreme i sve ostalo, celu moju ličnost.
Ali je on ipak najblagorodnije stvorenje koje znam. Prosto je takav. Ljubi ga majka

Ma nisam stroga prema njoj, meni se svidja ta njena iskrenost. U jednom od prvih postova o toj knjizi sam napisala upravo da se vecina zena, priznala ne priznala, suocava sa bar nekim od dilema koje je ona imala pre nego sto je zatrudnela, za vreme trudnoce i posle. Samo kazem da su ta njena ambivalentna osecanja, udruzena sa muzevljevim karakterom i raznim drugim stvarima, nasla plodno tle za Kevina takvog kakav je, i kakvim je sam sebe napravio. Kevin kao klinac je mislim nocna mora svih majki (ona nezaboravna scena kad ona pokusava da ga animira loptama i kockama a on samo sedi onako potpuno opusten i sam sebi dovoljan, a znas da nije autistican. Uh!)

Meni je bilo interesantno njeno razmišljanje o budućoj trudnoći,jer ja nisam prošla kroz to,bila sam premlada za takve dileme.Što je imalo prednosti,ali i nedostatke.
I nisam stroga prema njoj,samo mislim da bi uz drugačije roditelje,u drugoj sredini, Kevin imao veće šanse da ispolji i ono dobro u njemu(za koje verujem da svako ima u sebi,bar na početku...)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back