Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Inače, pazarila sam Kći sreće i Evu Lunu juče na Kupindu i snimila jednu zanimljivu aukciju na Limundu, al' neću da kažem koju, da mi Rada ne uleti :mrgreen:

Kad' vec pominjemo zanimljive aukcije... :)

Upecala sam na vockici prvo izdanje Jadnika na srpskom jeziku. :zurka:

Izdato 1886 godine (Kraljevska srpska drzavna stamparija).

Zavedeno u katalogu retkih knjiga Janka Hrkalovica.

Fotografije moje knjige preuzete s mreze

Delim radost s vama. :)

atentat_jasmina_kadra.jpg

Prica koja ostavlja dubok trag u srcima citalaca...Kad citas o bombasima koji raznose i sebe i druge, prva misao je ubica, zver, fanatik...Zasto prelepa, uspesna, bogata, voljena zena to postaje a da njen suprug 15. godina dok je bila s njim ni sen nicega nije primetio..Prica koju nikada ne bi objavo CNN...
Jasmina Kadra je pseudonom pisca Muhameda Muleshula koji nije smeto otkriti svoj identitet sve dok 2001 nije emigrirao u Francusku...Pisac "Kabulskih lasta" i drugih upecatljivih romana. Preporuceni je jedan od najsmeslijih i najboljih...

Umesto neceg licnog sto bih rekla, napisacu jedan citat iz knjige: " Sve mogu da ti uzmu, imetak, najbolje godine, sve radosti, sve zasluge pa i kosulju s ledja- uvek ce ti ostati snovi, da ponovo stvoris svet koji su ti oduzeli...

Poslednja izmena:
E, zmajče, i ostali, kakav je bre taj Pračet....vidim da štanca knjige, a nemam pojma šta je.

mislim da je parka chitala pracheta:think:
mozda bi mogla bolje od mene da ti dochara
meni je fantastichan:D
ima vila i veshtica i trolova i ljudi i svakojakih likova:lol:
ali nisu knjige za decu, urnebesne su, ja se valjam od smeha na svaku...znachi pravi paralele sa raznim stvarima u real world, kao parodija na sve zivo :D
ima par knjiga koje su povezane tj sa istim likovima, pa tu treba da se ubode koja prva da se prochita...
jao ja nemam rechi koje mogu preneti moje odushevljenje njegovim knjigama :D
ali to se ne svidja svakom

dobar je discworld skroz samo nije za svakog, stoji.
sad, ne bih ti bas savetovala da sve redom citas, nakon izvesnog vremena smori pa je bolje sarati, uporedo sa necim ozbiljnijim - otprilike kao kad kuvas kupus - red kupusa, red mesa.
kako god, on se cita sa uzivanjem, posebno sad pred samhain. smrt (mort) mi je omiljeni karakter :lol: car je.

ja nishta nisam chitala redom:lol:
msm kad ne znam da ima nekog reda uglavnom ubodem neku sredinu

ne mogu da se setim koju sam poslednju prochitala, uglavnom sve jesam sem onog serijala kamionci, buldozerci i ostalo...
i mislim da male bogove nisam jer sam se neshto bila smorila, tj to sam prvo pokushala i nisam mogla da skontam nishta :think:
eto meni ideje shta da uzmem iz biblioteke :D

edit:
e sad sam se setila, obozavam da chitam i knjige od Oin Kolfer-a
on pishe serijal Artemis Faul :D

E, zmajče, i ostali, kakav je bre taj Pračet....vidim da štanca knjige, a nemam pojma šta je.
Slazem se s ostalim citacicama!
Dobar je Pracet, ali ne u preteranim dozama jer se onda smoris, Ja procitam jednu, pa napravim pauzu od nekoliko meseci, pa onda drugu i tako. Ima gomila njegovih knjiga u Laguni i ne citam ih po redosledu objavljivanja vec kako mi se cefne. Zapravo, ovih dana mi se cita nesto njegovo pa cu da kupim. Knjige tj. postupci junaka u njima deluju uvrnuto, ali zapravo predstavljaju parodiju savremenog drustva. Ima jedna scena u knjizi Mort, u kojoj je glavni junak, jel ' te, Smrt, koja trazi posao. Parafraziram:
Sluzbenik pita:'' A sta Vi znate da radite?'' Smrt: Nista. Sluzbenik: ''Onda Vam je najbolje da idete u prosvetu.'' :mrgreen:

Poslednja izmena:
Dobar je Pracet, ali ne u preteranim dozama jer se onda smoris, Ja procitam jednu, pa napravim pauzu od nekoliko meseci, pa onda drugu i tako. Ima gomila njegovih knjiga u Laguni i ne citam ih po redosledu objavljivanja vec kako mi se cefne. Zapravo, ovih dana mi se cita nesto njegovo pa cu da kupim. Knjige tj. postupci junaka unjima deluju uvrnuto, ali zapravo predstavljaju parodiju savremenog drustva. Ima jedna scena u knjizi Mort, u kojoj je glavni junak, jel ' te, Smrt, koja trazi posao. Parafraziram:
Sluzbenik pita:'' A sta Vi znate da radite?'' Smrt: Nista. Sluzbenik: ''Onda Vam je najbolje da idete u prosvetu.'' :mrgreen:

ja ga chitam od prve godine faxa, znachi ima tome 8 godina da razvlachim knjige :D
neko je ovde postovao link i vest nedavno da planira da izvede ono asistirano samoubistvo :sad2:
pa sve necu da chitam sad ako ima neshto drugo, shtedim

Slazem se s ostalim citacicama!
Dobar je Pracet, ali ne u preteranim dozama jer se onda smoris, Ja procitam jednu, pa napravim pauzu od nekoliko meseci, pa onda drugu i tako. Ima gomila njegovih knjiga u Laguni i ne citam ih po redosledu objavljivanja vec kako mi se cefne. Zapravo, ovih dana mi se cita nesto njegovo pa cu da kupim. Knjige tj. postupci junaka u njima deluju uvrnuto, ali zapravo predstavljaju parodiju savremenog drustva. Ima jedna scena u knjizi Mort, u kojoj je glavni junak, jel ' te, Smrt, koja trazi posao. Parafraziram:

Kud bas ovaj deo:zcepanje:.......Cuvaj se:zper:

Pominjale ste knjige koje su vas nasmejale, prve dve su bas takve.

Matt Beaumont, "e squared". Nisam odolela da ne nadjem nastavak prve knjige ("e"), a takodje i mali dodatak prvoj knjizici, "e before Christmas". Kao sto rekoh, nije bas knjizevnost ali sam se naglas smejala i super su knjige. U ovoj poslednjoj nisu samo e-mejlovi vec i blogovi, text poruke i tako. Ali su mnogi likovi poznati iz prethodne knjige :)

Mavis Cheek, "Three man in a plane", isto smesna knjiga. Radi se o zeni koja iznenada ostaje sama (vec je dugo razvedena ali sad je i sin odrastao i odlazi u drugi grad sa devojkom zbog posla) pa se seca tri svoje velike ljubavi (muza i jos dvojice od kojih je jedan dosta mladji) a i oni se nje secaju, pa onda cela zavrzlama.

Onda jedna malo tuznija knjiga, Italijan Paolo Giordano, "The solitude of prime numbers", govori o dvoje ljudi koji od detinjstva imaju problema i jedno drugo prihvataju kad su daleko a kad su zajedno veze im se jezik u cvor pa na kraju nista ne ispadne. Lepa knjiga.

Erland Loe, Naive.Super, hvala sto je pomenuste nedavno, mada sad vidim u pretrazi da je vec pisano o toj knjizici, tj dana je pisala.

E i jos dva krimica, ali nisu nesto posebno.

Zaboravih da kazem, u "e squared" ima i nasih, tj dvoje dizajnera su nasi ljudi. Mada kako su Srbina prikazali mozda bolje da su ih preskocili (mada je opet smesno al malo ima i nekog gorkog ukusa u tom smehu)

Poslednja izmena:
noćas sam se zainatila da dovršim Mape za izgubljene ljubavnike
i evo gotovo je...mnogo su sitna sloba, ali baš sitna, ona najsitnija, pa mi je to usporilo čitanje
divna je, baš...ali mnogo tužna, tužne neke sudbine, tužne ljubavi, nesporazumi i neshvatanja...

sutra u bibloteku, kašetu (kutiju) na rame i oj-ha

• Podržavam
Reactions: Em.
Ja knjige retko kupujem (osim na moru, pronasla sam tri koje odavno trazim, na Sajmu), jednostavno sam pronasla nacina. Uclanjena u Gradsku, i jednu van grada, sestra mi cesto iz Beograda donosi one koje ona uzme, tako da se ponekad nadje vise knjiga...

Sabacka biblioteka je tako dobro snabdevena da je to cudo, ali tu vise skoro da i ne mogu da menjam (clan od prvog razreda osnovne), ali jedna u maloj varosici (petnaestak minuta autom) stalno dobija nove, oni su neverovatni - cim cuju da je izasla neka nova, odmah kupuju, nabavljaju(veoma su aktivni te ih cesto dobiju i kao donacije) a ja odnesem cesto kafu, cokoladu (ne mislim da potkupljujem, placam clanarinu) ali dobijem prva te knjige, preporuce mi neku koju su citale, uzmem po tri knjige,i tako vec 4. godine, uredno vracam, zadovoljstvo je ogromno, a knjigu koju sam preporucila (izgleda da se nikome nije dopala, nema komentara) ne mogu da zavrsim, prosto odugovlacim, jer ovako nesto nisam skoro citala.Dobro je citati u stampi (uciti u skoli ili kako vec) ali kad citate o necemu sto postaje steroetip - u zavisnosti ko plasira, i vidite da sve to nije tako jednostavno, da postoje dublji razlozi, visi ciljevi, nepravda pisana "jednom" rukom, dok "druga" u knjizi ispisuje nalicje, uzrok i posledicu, to je neprocenjivao...

Recimo u romanu "Atentat" postoji recenica koja me veoma pogodila( Palestinac je lekar u Izraelu, koliko je njemu truda trebalo da ga prihvate i kao ucenika(studenta) i kolegu, koje oskoruse je gutao da sve to savlada) a recenica koju on nije izgovorio ali je cuo glasi: "Vidite, oni posalju bombasa-samoubicu i on se raznese, raznese druge, mi onda posaljemo helikoptere (avione) i oni ospu po palestinskim udzericama i sravne ih sa zemljom, i onda oni..." itd.itd...
Tuzno je koliko malo dobre volje treba da bi svi ljudi na ovom svetu mogli bar mirno da zive i ne strahuju jedni od drugih...Nisam izmislila toplu vodu, samo sam je malo odvrnula, i izvinjenje za ovaj podugacki "esej", ko procita- procitao je:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back