Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pocela sam juce Knjigu o Saladinu i stigla do oko 100-te str.,i sta znam, ok je knjiga,al nije neki jak utisak,videcu do kraja sta ce biti.Cudno mi kad posle jedne knjige odmah predjem na drugu,a koje su skroz drugacije,Rodoslov mi je bio dinamicniji,pa sad ne mogu da se naviknem.

Roman o Korini – Miljenko Jergovic, Rende, 70 str.

Na kraju ce me ovaj Jergovic zaprositi. Naletece na nasu biblioteku, i… odoh ja vama :lol:
Dakle ovo je “roman”, jer ima 70 str., a realno po formatu knjige i nacinu stampanja negde 40-ak, i realno bi to bila neka pripovetka recimo.
Nista spektakularno, ne spada u vrh njegovog stvaralastva, ali ako vam padne u ruke procitajte. Imate zagarantovano prijatnih sat vremena.

Roman o Korini – Miljenko Jergovic, Rende, 70 str.

Na kraju ce me ovaj Jergovic zaprositi. Naletece na nasu biblioteku, i… odoh ja vama :lol:
Dakle ovo je “roman”, jer ima 70 str., a realno po formatu knjige i nacinu stampanja negde 40-ak, i realno bi to bila neka pripovetka recimo.
Nista spektakularno, ne spada u vrh njegovog stvaralastva, ali ako vam padne u ruke procitajte. Imate zagarantovano prijatnih sat vremena.

Mi ćemo da ti budemo deveruše

Fotografije moje knjige preuzete s mreze

Delim radost s vama. :)
Dragon!!!! Prava je lepotica. Razumemo potpuno tvoju srecu :D

atentat_jasmina_kadra-1.jpg

Prica koja ostavlja dubok trag u srcima citalaca...Kad citas o bombasima koji raznose i sebe i druge, prva misao je ubica, zver, fanatik...Zasto prelepa, uspesna, bogata, voljena zena to postaje a da njen suprug 15. godina dok je bila s njim ni sen nicega nije primetio..Prica koju nikada ne bi objavo CNN...
Jasmina Kadra je pseudonom pisca Muhameda Muleshula koji nije smeto otkriti svoj identitet sve dok 2001 nije emigrirao u Francusku...Pisac "Kabulskih lasta" i drugih upecatljivih romana. Preporuceni je jedan od najsmeslijih i najboljih...

Umesto neceg licnog sto bih rekla, napisacu jedan citat iz knjige: " Sve mogu da ti uzmu, imetak, najbolje godine, sve radosti, sve zasluge pa i kosulju s ledja- uvek ce ti ostati snovi, da ponovo stvoris svet koji su ti oduzeli...
Jaaaako si me zainteresovala :hvala:

Pominjale ste knjige koje su vas nasmejale, prve dve su bas takve.

Matt Beaumont, "e squared". Nisam odolela da ne nadjem nastavak prve knjige ("e"), a takodje i mali dodatak prvoj knjizici, "e before Christmas". Kao sto rekoh, nije bas knjizevnost ali sam se naglas smejala i super su knjige. U ovoj poslednjoj nisu samo e-mejlovi vec i blogovi, text poruke i tako. Ali su mnogi likovi poznati iz prethodne knjige :)

Mavis Cheek, "Three man in a plane", isto smesna knjiga. Radi se o zeni koja iznenada ostaje sama (vec je dugo razvedena ali sad je i sin odrastao i odlazi u drugi grad sa devojkom zbog posla) pa se seca tri svoje velike ljubavi (muza i jos dvojice od kojih je jedan dosta mladji) a i oni se nje secaju, pa onda cela zavrzlama.

Onda jedna malo tuznija knjiga, Italijan Paolo Giordano, "The solitude of prime numbers", govori o dvoje ljudi koji od detinjstva imaju problema i jedno drugo prihvataju kad su daleko a kad su zajedno veze im se jezik u cvor pa na kraju nista ne ispadne. Lepa knjiga.

Erland Loe, Naive.Super, hvala sto je pomenuste nedavno, mada sad vidim u pretrazi da je vec pisano o toj knjizici, tj dana je pisala.

E i jos dva krimica, ali nisu nesto posebno.

Zaboravih da kazem, u "e squared" ima i nasih, tj dvoje dizajnera su nasi ljudi. Mada kako su Srbina prikazali mozda bolje da su ih preskocili (mada je opet smesno al malo ima i nekog gorkog ukusa u tom smehu)
Steta sto vecinu knjiga koje ti citas ja ne prepoznajem po nazivu kod nas :)

Da l' da se cepam i ja ili da ne primetim, pitanje je sad? :think: :rotf:
Zato te i volim. :heart: Kad je bog delio sujetu ti si zakasnila valjda :lol:

nego kako :D
kako ću pičit' sa kašetom preko magistrale?

dako preživim
obući ću se spotski, patike, trenerka
:mrgreen:...ništa svečano
:zcepanje::rotf::zcepanje:

Boze Ester, postoje ljudi koje poznajem godinama i niakda, ali bas nikada me nisu nasmejali ni blizu kao sto me ti nasmejes skoro svakoga dana :zag:

Zato te i volim. :heart: Kad je bog delio sujetu ti si zakasnila valjda :lol:

Kako je ovo lepo rečeno, ne znam da li ova rečenica bolje opisuje Radu ili samu Lamar
(pošto je njenog srca delo)

Boze Ester, postoje ljudi koje poznajem godinama i niakda, ali bas nikada me nisu nasmejali ni blizu kao sto me ti nasmejes skoro svakoga dana :zag:

Slažem se, ponekad me stvarno nasmejete više nego bilo ko u RL...-Rada, Lamar, Esterka,Meda ...pa i ostale :D

Mama Leone + - Miljenko Jergovic, Rende, 250 str.

Prvi deo je deo od 150 strana, i to su veoma usko tematski povezane pripovetke o detinjstvu.
Drugi deo je deo od 100 strana i to su takodje tematski veoma usko povezane price o nasima u rasejanju posle ovog najnovijeg rata.
Svaki deo je skoro kao roman, a i ovako zajedno su kao roman iz dva dela.
Knjiga je odlicna, meni je nevidjeno prijala, a ko se odluci za nju i ona mu se dopadne, nek odmah uzima Otac, koja je jos oho-ho bolja.
Ne znam. Mene su Jergoviceve knjige dotakle tamo gde mozda do sada ni jedna nije, ili ih je bilo jako malo.
Dakle meni je Jergovic:

Sarajevski Marlboro; 10/10
Mama Leone + ; 10/10
Otac; 11/10
Dvori od oraha; 8,5/10
Ruta Tannenbaun; 7/10

Da ja nešto pitam još dok smo kod mladoženje:
Lamar! Da li ti preporučuješ da se čita Mama Leone +, pa tek posle Otac, ili može Otac i bez Mame... jer je on, po tebi, očigledno, vrh. I još malo iznad.

Pa dosta se prevodi kod nas, verujem da ce i neke od ovih knjiga sto citam da budu prevedene. Ali isto tako ovde nema uvek evropskuh pisaca prevedenih, pa ako na primer ne znam italijanski nema sanse da je procitam. Bas je kisa (gde li je ona ne vidjam je sto godina) preporucivala neku italijansku knjigu pa sam je na kraju kupila u Bg.

Tog Jergovica ste toliko nahvalile pa sam ga trazila ovde u bibliotekama, bas sam se iznenadila da ima toliko njegovih knjiga ovde. Moram da kazem da su biblioteke ovde super, mada neke nase pisce ne mogu uopste da nadjem ili samo po neku knjigu, a neke skoro sve sto su izdali. Nego citam neke komentare o Sarajevskom marlboru, jel stvarno Srbe tamo uvek naziva cetnicima? Bas me to odbija.

Kako je ovo lepo rečeno, ne znam da li ova rečenica bolje opisuje Radu ili samu Lamar
(pošto je njenog srca delo)
:zag::rumenko: :cmok2:

Istina je da sam samo napisala da sam morala da ga pogledam.
Nisam vam rekla da sam pomislila da i ne izgleda lose ,samo da ga neka prava zena uhvati u ruke i malo sredi.
smilie_girl_038.gif
Ta sam :mrgreen:

Da ja nešto pitam još dok smo kod mladoženje:
Lamar! Da li ti preporučuješ da se čita Mama Leone +, pa tek posle Otac, ili može Otac i bez Mame... jer je on, po tebi, očigledno, vrh. I još malo iznad.
Moze i drugacijim redosledom, samo mi se cini da je ovaj redosled bolji. Jer se recimo kroz Mama Leone delimicno upoznas sa njegovim detinjstvom i nacinom pisanja, a onda u Ocu sve to dovrsis....
Sad se sve nesto bojim
smilie_girl_305.gif
da li ce se on vama dopasti koliko i meni. Jer sam ga toliko nahvalila.

Tog Jergovica ste toliko nahvalile pa sam ga trazila ovde u bibliotekama, bas sam se iznenadila da ima toliko njegovih knjiga ovde. Moram da kazem da su biblioteke ovde super, mada neke nase pisce ne mogu uopste da nadjem ili samo po neku knjigu, a neke skoro sve sto su izdali. Nego citam neke komentare o Sarajevskom marlboru, jel stvarno Srbe tamo uvek naziva cetnicima? Bas me to odbija.
Mogu ti samo reci da krivicu za ovaj rat (kao i onaj II sv.), podjednako deli na sve ucesnike. A u toj knjizi koliko se secam zaista napominje da su cetnici gadjali Sarajevo sa brda. I opisuje ljudske sudbine u tom Sarajevu pod opsadom. Teske sudbine kako Hrvata i Muslimana, tako i Srba.
Nije on nikakav ultra nacionalista - sovinista, ako je to bilo pitanje :)

Mogu ti samo reci da krivicu za ovaj rat (kao i onaj II sv.), podjednako deli na sve ucesnike. A u toj knjizi koliko se secam zaista napominje da su cetnici gadjali Sarajevo sa brda. I opisuje ljudske sudbine u tom Sarajevu pod opsadom. Teske sudbine kako Hrvata i Muslimana, tako i Srba.
Nije on nikakav ultra nacionalista - sovinista, ako je to bilo pitanje :)

Hvala na odgovoru, vidim nije to za mene. Ja ne mislim da je krivica ista kod svih.
Jos da dodam, izbegavam te nase ratne teme kad god mogu, ni knjige ni filmove ne uzimam.

Nema me dva-tri dana i propustim ovde silne žurke!
Jergovića sam bila uzela u ruke u biblioteci, međutim kad sam dohvatila ove tri Aljendine odmah sam ga vratila. A sad vidim da sam uzela najmanje hvaljenu, tu Rutu.
Pominjano je Pola žutog sunca, Bi kako napreduješ, jel ti zanimljivije? Mene je ona odmah kupila, čak više od hibiskusa, od prve strane mi je bila interesantna, e sad ukusi su različiti.
Skoro sam pri kraju Kći sreće, ovo je savršenstvo, čista desetka što se mene tiče! Sva sreća imam još dve u kojima ću da uživam posle ove.

Jergovića sam bila uzela u ruke u biblioteci, međutim kad sam dohvatila ove tri Aljendine odmah sam ga vratila. A sad vidim da sam uzela najmanje hvaljenu, tu Rutu.
Pominjano je Pola žutog sunca, Bi kako napreduješ, jel ti zanimljivije? Mene je ona odmah kupila, čak više od hibiskusa, od prve strane mi je bila interesantna, e sad ukusi su različiti.
Skoro sam pri kraju Kći sreće, ovo je savršenstvo, čista desetka što se mene tiče! Sva sreća imam još dve u kojima ću da uživam posle ove.
Đes' bona!?
Siti se napričasmo bez tebe.
Ali važno da si stigla :cmok2:

Mogla bi da mi pozajmiš tu Kći sreće pre nego je vratiš?;) Recimo u ponedeljak, za vikend nisam u Nišu.

Mogla bi da mi pozajmiš tu Kći sreće pre nego je vratiš?;) Recimo u ponedeljak, za vikend nisam u Nišu.

Može, taman ću za vikend da je dokrajčim! I da ti vratim ULJKPLJ! A može i Eva Luna, samo će morati da sačeka da pročitam Aljendeovu. E pored gradske biblioteke i Radine nema mi brige sa knjigama....pa... godinama!

e, sad da se iskukam
džabe sam ja pripremila garderobu za biblioteku, ništa ni od sportske garderobe, ni od bibloteke
danas sam imala brdo obaveznih obaveza, i još veće brdo neplaniranih
usput sam obišla po Crne Gore (baš mi je trebalo puno vremena :mrgreen: )
malo se bavila poljoprivrednim radovima, tj voćarskim poslovima (brala grožđe i
šipkove)
zato ću sutra, a zora...pravac biblioteka

e, sad da se iskukam
džabe sam ja pripremila garderobu za biblioteku, ništa ni od sportske garderobe, ni od bibloteke
danas sam imala brdo obaveznih obaveza, i još veće brdo neplaniranih
usput sam obišla po Crne Gore (baš mi je trebalo puno vremena :mrgreen: )
malo se bavila poljoprivrednim radovima, tj voćarskim poslovima (brala grožđe i
šipkove)
zato ću sutra, a zora...pravac biblioteka

Hajde pa nam opet dodji sa nekom zanimljivom pričom!

Hvala na odgovoru, vidim nije to za mene. Ja ne mislim da je krivica ista kod svih.
Jos da dodam, izbegavam te nase ratne teme kad god mogu, ni knjige ni filmove ne uzimam.

ne znam, Vanka...pročitaj bar nešto...npr mama Leone
Jergović je baš mješavina (gora od mene)..i jevrejske i hrvatske i srpske i mađarske i svakakave krvi...
i njegove priče i romani su onakvi kakve su, kakve ih je neko doživio, a on samo prenio
zove on i muslimane balijama i hrvate ustašama..neljudi su neljudi...

i dodajem ono što je napisala Lamarka
ako izbjegavaš ratne teme, nemoj onda

mislim, prvo te nagovaram, a ona nemoj
lično mislim da bi ti se dopao, eto
mislim, dopao kako piše, ne kako izgleda...bezecovan je za Lamar

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back