Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma, razumemo. ;) Postoje knjige, reprizirali su Grlom u jagode i na televiziji stalno vrte stare filmove... i u emisijama (Balkansom ulicom&Beogradjani&sl) gosti cesto nostalgisu za tim danima opisujuci svaki detalj, sa sve frazom "danasnji klinci ne znaju, toga vise nema, oni ne razumeju......". Mislim da ipak mladje generacije mnogo vise razumeju i zbog knjiga/filmova/serija vole stari Beograd, nego sto starije generacije razumeju i vole novi Beograd. Ko zna sta je Mikser festival ili gde je je kulturni centar grad, svaka cast, jer se u medijima gotovo uopste ne daje prostor za nesto novo, osim za predizborni most.

Meni je Momo Kapor ok... moze super da se dozivi grad iz vremena kada nisi rodjen ili grad koji nikada nije ni postojao, ako pisac ume dobro da pise. Tako da - stari bg je uhvacen i razumemo ga, mladi Serbedzija je usnimljen i frajer je, samo kazem da se njegova sadasnja pojava ne uklapa u sadasnji kalup "frajera".
Mada... (nadam se da ovo nece nekog da naljuti ili ubode u srce:() moguce je da nije problem u njegovom beomskom stilu (mozda je samo meni to pretenciozno), odnosno nije da Serbedzija vise nije frajer zato sto nije u kul fazonu, nego zato sto je star, jer evo Edward Cullen se razbacuje sa svim old manirima, a frajer je, verovatno zato sto je mlad.

Pravo da ti kažem, Breakfast, moram priznati da si u pravu. Čula sam za Mikser festival, ali se nisam baš mnogo interesovala. Ali znam gde je Kulturni centar Grad. Toliko se o njemu pričalo, da sam mislila bogznaštaje, a ono obična ruina. Ali nema veze, napraviše ljudi kultno mesto od toga. Moja učiteljica joge drži i tamo časove.
I možda bi stvarno bilo bezveze da je Šerbedžija za tebe frajer. Tačno, prosto je star.
A tog Edwarda Cullena imam po zidovima ćerkine sobe. Ona voli te vampirske filmove, serije, knjige, pa je i mene uvukla, gledala sam i čitala True blood.
Eto, znam po nešto. A ponekad izgleda smešno ili čak žalosno kad se matorci trude da budu "in" po svaku cenu. Treba da se zna gde je kome mesto i šta kome pristaje.
Meni se, u stvari, više svidjao onaj Beograd koji se prikazuje u seriji Grlom u jagode. To je vreme kad su moji roditelji bili mladi, kad su bile igranke sa živom muzikom. U moje vreme su bili disko klubovi, koji mi se nikad nisu svidjali.
Al sam se ja raspisala, a sigruno postoji neka specijalozovana tema za nostalgičare. ;)

Caaaao!!! :bye:
Pa gde si ti pobeguljo nijedna :lol:
Ne budi lenja, javi se povremeno da nam preporucis nesto :D
Pa da mogu da dodam i to na spisak, posto imam samo oko 500 knjiga na njemu :roll:

E pa, možeš dodati i Mačje oko, nekako mislim da će ti se dopasti. Nisam je još završila, ali za sad je odlična. Vreme oko II svetskog rata, Kanada, odrastanje, sticanje drugarica i okrutnosti detinjstva:(

E pa, možeš dodati i Mačje oko, nekako mislim da će ti se dopasti. Nisam je još završila, ali za sad je odlična. Vreme oko II svetskog rata, Kanada, odrastanje, sticanje drugarica i okrutnosti detinjstva:(

Pre nekoliko dana sam zavrsila citanje Macjeg oka. Po drugi put. :)

Fenomenalan roman.
Mislim da svi ovde znaju koliko volim poetiku Atvudove. :)

Uz Macje oko sam plakala.
Dugo nisam pustila suzu citajuci roman.

Bambi, jesi li stigla do onog dela kada Kordelija baci Eleninu kapu s drvenog mosta? :sad2:
Dole, u beznadje, gde zive mrtvi, zedni pijanstava, zivota i naviranja semena.

Trenutno citam "Uska vrata" Andre Zid.

Veoma lep roman o platonskoj ljubavi.

Neverovatno je koliko jedan pisac moze biti drugaciji u svojim romanima.

Sa svakim koji sam procitala upoznala sam novi Zidov duh.

U gotovo svakom liku svojih romana, Zid slika delove sebe, ne onakvog kakav je zaista bio, vec onakvog kakav bi bio da se prepustio nekoj od zudnji svog bica.

Veliki moralist, ispitivac savesti, cistunac, propovedao je otvorenost ka zivotu i samom sebi, grljenje svih potiskivanih misli.

"Uska vrata" je delo koje je zrilo u Zidu vise od petnaest godina.
Autobiografsko delo s likovima i mestima koju su zaista postojala i s atmosferom detinjih godina u kojima je Zid odrastao, sumorno, samotno, osetljivo, bujno.

Platonska ljubav izmedju Alise i Zeroma, misticna je i idealna kao i ona izmedju Madlene Rondo i Andre Zida. :)

"Uska vrata" su satira na zivot u kome se zarad straha od greha ne zivi, gde zbog duse precveta telo.

Veoma poetican roman, ispisan divnim jezikom. :)

Mnogima ovde bi se dopao. :)

Vita Brevis – Justejn Gorder, Geopoetika, 150 str.

Realno ova knjiga ima oko 70-ak strana. Ne bih mogla da kazem da sam puno uzivala citajuci, ali je dobra za malu gimnastiku mozga. Malo se zamislis oko ovog pa oko onog… oko ljubavi, religije… pa da li su one (ljubav i religija) u sukobu ili u saglasju…

Dakle, radi se o pismu koje je jedna zena uputila nekome koga je volela.
A sve u svemu radi se o izboru izmedju ovozemaljske srece, i posvecenosti bogu i religiji. Posvecenosti na nacin (odricuci se svega ovozemaljskog) kako je to cinio njen voljeni… Tako… Procitajte pa cete videti :)

Ja sam procitala Slinkov Gordijev cvor. Utisak: onako. Ne znam jel do toga sto sam je dugo citala, sa prekidima il do knjige. To je kao neki triler, o coveku koji zivi u Provansi, napustio dobar posao u Nemackoj i sad prevodi, nema para, draga ga ostavila,..., onda dobija posao, novac i ponovo se zaljubljuje, al ne lezi vraze, tu su neke tajne sluzbe, cuda... Malo mi je naivan jedan deo i neakako mi nije Slink za trilere. Tako da, ljubitelji njegovog dela procitajte, al ne kupujte, ostali, prvo citajte druga dela, neuporedivo su bolja.

Jedne godine na Colinom koncertu u Areni sam videla sta znaci... biti Cola :heart: :D
I ja sam bila na tom. I na onom na Marakani. Covek je stariji od mojih roditelja, ali je :ok:
Završila sam Kompaniju, utisak je :confused: Na momente je prilično zanimljiva na neki opskuran način, ali mi se više sviđa prvi deo gde se radnja dešava na brodu, nego posle kad su se nasukali na ostrvo pa umiru jedan po jedan (podsetilo me na Gospodara muva, koji mi je bio baš dosadan).

Uleteh samo da javim da za neki minut na RTS 1 ima film Dnevnik jedne dadilje - nedavno smo pominjale i film i knjigu...
Izvinjavam se ako je vec pomenuto, nisam imala vremena da citam sta ste pisale od petka - sve propusteno uredno nadoknadjujem vec ujutru!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back