Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo otidoh sada na gugl imidzis, i vidim da se Serbedzija stvarno fizicki bas dobro drzi, ali avaj kada nismo u istom fazonu. Suvise insistira na boemskom stilu zivota, koji je daleko od pojma "frajer" u mojoj generaciji. Recitovanje, sesiri, brada, gitara, vino&riba... zvuci skroz proseravacki (pardoniram:rumenko:) i snobovski...

Mislim, u Uni mi se najvise dopao kada se obrijao i kada se nije razbacivao sa intelektualstinom...

Zao mi je sto sam prvo odgledala film, sada mi se ne cita knjiga. :(

Hej žene!

Dok uživate u modernoj literaturi, ja čitam Dikensovog Nikolasa Niklbija, i uživam. (da, znam, trebalo je odavno :rumenko:) Ova tuga i sirotinja me podsetila na Dostojevskog, a opet je originalna i drugačija. Na polovini sam prvog dela.

Do sad sam pročitala samo Dejvida Koperfilda i Velika očekivanja i obe su mi se dopale. A najviše mi se dopalo što ne liče, iako se slični motivi ponavljaju, uvek su drugačije obrađeni.

Evo otidoh sada na gugl imidzis, i vidim da se Serbedzija stvarno fizicki bas dobro drzi, ali avaj kada nismo u istom fazonu. Suvise insistira na boemskom stilu zivota, koji je daleko od pojma "frajer" u mojoj generaciji. Recitovanje, sesiri, brada, gitara, vino&riba... zvuci skroz proseravacki (pardoniram:rumenko:) i snobovski...

Mislim, u Uni mi se najvise dopao kada se obrijao i kada se nije razbacivao sa intelektualstinom...

Zao mi je sto sam prvo odgledala film, sada mi se ne cita knjiga. :(
Ja sam prvo čitala knjigu i baš se primila, bila mlada, luda...a Una puna silnih citata koji jednu tinejdžerku izuvaju iz cipela...dobro, i sad volim da prelistam te neke posebne delove..."Šta ostaje posle ljubavi, kelneri koji su iznenađeni kad nas vide sa drugima, prepune pepeljare i prazno srce, metalni ukus promašenosti na usnama, posle ljubavi ne ostaje ništa, sranje"...pa opis zabranjenog voća "kao da sam uljez u trezoru ludog maharadže, mogu da milujem Koh-i-nor koliko želim"....pa čuveni traktat o piksli za ljubavnike "Ako je stavimo sa tvoje strane, mogao bi pasti žar na tebe, ako je stavimo sa moje, posipaćeš me pepelom"..."U Našoj Avangardi" :D
(E, nisu ovo citati, iz glave sve, a 100 godina tu knjigu nisam uhvatila :lol:)

Elem, da nije Šerbedžije, i da on nije toliko fatalan u tom filmu, i da Sonja nije takva kakva je, film bi bio jedno obično očerupano s.ranje, konfuzno i plitko. U ime starih zaluđenosti i idealizovanja i opijenosti patetikom, glasam za čitanje :lol:

Svaka čast, Medo. I meni je Kapor (a bogami i Šerbedžija) jedan, jedini i neponovljiv. Samo što svaka generacija ima svoje idole. Ne možemo očekivati da se Kapor našoj deci svidja onako kako se nama svidjao. Nema više onog Beograda koji je on opisivao, pa klinci to ne mogu ni da razumeju, pa ni da vole. Moj sin je čitao Folirante i bilo mu sasvim mlako.
Iskreno je Breakfast to napisala i objasnila, iako nas generaciju njenih roditelja, pretpostavljam, to malo ubada u srce.

Crnjak je što je meni Kapor uglavnom bio ... blah.
Danas nisam ni najsigurnija da bih pogodila o čemu se tačno radilo u ostalim njegovim romanima, nisam baš ni sigurna šta sam čitala, a šta ne.
Neke moje drugarice su mnogo jače reagovale na njega, mene je nekako teško "kupovao".
Una kao da mi nije Kapor, tako nekako.

Baš bih mogla da ga probam sada, sa ovim godinama i ovom pameću..ovaj...dobro, sa ovim godinama :lol:, čisto da vidim kako će ići.

Ja sam prvo čitala knjigu i baš se primila, bila mlada, luda...a Una puna silnih citata koji jednu tinejdžerku izuvaju iz cipela...dobro, i sad volim da prelistam te neke posebne delove..."Šta ostaje posle ljubavi, kelneri koji su iznenađeni kad nas vide sa drugima, prepune pepeljare i prazno srce, metalni ukus promašenosti na usnama, posle ljubavi ne ostaje ništa, sranje"...pa opis zabranjenog voća "kao da sam uljez u trezoru ludog maharadže, mogu da milujem Koh-i-nor koliko želim"....pa čuveni traktat o piksli za ljubavnike "Ako je stavimo sa tvoje strane, mogao bi pasti žar na tebe, ako je stavimo sa moje, posipaćeš me pepelom"..."U Našoj Avangardi" :D

Elem, da nije Šerbedžije, i da on nije toliko fatalan u tom filmu, i da Sonja nije takva kakva je, film bi bio jedno obično očerupano s.ranje, konfuzno i plitko. U ime starih zaluđenosti i idealizovanja i opijenosti patetikom, glasam za čitanje :lol:

Medo, ovo s pepeljarom je divno... :D za ovo posle ljubavi sam znala i ranije, baš ima dosta tog odlomka po netu, zbog njega sam i uzela knjigu. Ali ovo s pepeljarom me oduševilo... :)

Svaka čast, Medo. I meni je Kapor (a bogami i Šerbedžija) jedan, jedini i neponovljiv. Samo što svaka generacija ima svoje idole. Ne možemo očekivati da se Kapor našoj deci svidja onako kako se nama svidjao. Nema više onog Beograda koji je on opisivao, pa klinci to ne mogu ni da razumeju, pa ni da vole. Moj sin je čitao Folirante i bilo mu sasvim mlako.
Iskreno je Breakfast to napisala i objasnila, iako nas generaciju njenih roditelja, pretpostavljam, to malo ubada u srce.
Znate, meni se dopada baš to što nema više onog Beograda... mislim, u knjigama!... ja ovaj grad obožavam od prvog dana kako sam ovde, i volim i poznato, i nepoznato, i tipično, i skriveno, i staro, prevaziđeno... mislim da sam pisala već o tome kako više ne prepoznajem izloge o kojima on piše u Folirantima, pa mi je zanimljivo i tužno u isto vreme... a još su mi interesantni i jer ja sama živim u Studenjaku tri godine.

Poslednja izmena:
Da, pepeljara je super...nešto "trebalo bi da lebdi negde iznad naših grudi, da možemo dok pušimo da ležimo zagrljeni, dim uz dim" (msm, to "dim uz dim" me otkinulo, i danas mi kolena omekšaju od toga :D) .... pa na kraju nešto otprilike "obećavam Nobelovu nagradu onome ko izmisli lebdeću pepeljaru za ljubavnike".
Ebt, puna mi glava :lol:

Ćao cureeee !!!
Ja čitala ovog leta baš fino, ali sam isuviše bila lenja da priđem kompu a još i da pišem.:rumenko:
A da sam mislila na vas jesam, eto priznajem, kad god završim neku knjigu pomislim da vam javnem, ali ostane samo na tome.

Knjiga nedelje u Laguni: Jedan dan
Prijateljica mi kaže da je dobra i da kupim.A meni, kao što znate ne treba mnogo...:)
Pa je l' neka čitala?

Kerefeka knjigu slobodno kupi, nadam se da ne kasnim mnogo sa informacijom, čitala sam je skoro i mogu da ti kažem da se slažem sa tvojom prijateljicom.Stvarno je divna, toliko mi se dopala da sam slučajno saznala da je i film rađen po njoj ove godine je izašao , tako da se spremam za njega , zaposlila sam komšiju da nekako dođe do njega.Tačnije zapretila kako zna i ume.:lol:
Pošto sam malo prelistala unazad što ste pisale, ne mnogo , par strana,lenja buba sam prava :rumenko:, i vidim da ja i Esterka čitamo istu od Marijane Kiz"Taj šarmantni gospodin" a završila od iste "Lubenicu" .

• Podržavam
Reactions: Em.

Ma, razumemo. ;) Postoje knjige, reprizirali su Grlom u jagode i na televiziji stalno vrte stare filmove... i u emisijama (Balkansom ulicom&Beogradjani&sl) gosti cesto nostalgisu za tim danima opisujuci svaki detalj, sa sve frazom "danasnji klinci ne znaju, toga vise nema, oni ne razumeju......". Mislim da ipak mladje generacije mnogo vise razumeju i zbog knjiga/filmova/serija vole stari Beograd, nego sto starije generacije razumeju i vole novi Beograd. Ko zna sta je Mikser festival ili gde je je kulturni centar grad, svaka cast, jer se u medijima gotovo uopste ne daje prostor za nesto novo, osim za predizborni most.

Meni je Momo Kapor ok... moze super da se dozivi grad iz vremena kada nisi rodjen ili grad koji nikada nije ni postojao, ako pisac ume dobro da pise. Tako da - stari bg je uhvacen i razumemo ga, mladi Serbedzija je usnimljen i frajer je, samo kazem da se njegova sadasnja pojava ne uklapa u sadasnji kalup "frajera".
Mada... (nadam se da ovo nece nekog da naljuti ili ubode u srce:() moguce je da nije problem u njegovom beomskom stilu (mozda je samo meni to pretenciozno), odnosno nije da Serbedzija vise nije frajer zato sto nije u kul fazonu, nego zato sto je star, jer evo Edward Cullen se razbacuje sa svim old manirima, a frajer je, verovatno zato sto je mlad.

A kada sam je ugledao sat mi je stao :aha:

A vidis kod nas obrnuto :lol: Moju mamu nije nikad zanimao Kapor, cak mislim da Unu nije procitala iako je knjiga njena, a ja ga obozavam. I boemstinu i taj stari Beograd i kafanske price i sve :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back