Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
nemam odgovor na postavljeno pitanje, drugarice..
ja te čitam kao Sa'će..(tako se kod nas kaže kad se nešto čeka..sa(D) će )
a voljela bih da mi kažeš kako se čitaš...

i, dobre su ti preporuke za drugaricu..bar prve tri..onaj dodatak još nije stigao na red

čita se "shaće" :D
ali sam već navikla da me zovete saće ili šaća, tako da je to ok :D

Procitala sam "Privatni zivot drveca" Alehandro Sambra.

Naglaseno stilizovane radnje, minimalisticke strukture, ovaj nevelik roman procitah u dahu.

Autor je savremeni cileanski pisac, pesnik, knjizevni kriticar, univerzitetski profesor Knjizevnosti.

Roman je pisan u prvom licu, kroz secanja i strepnje Hulijana koji ceka vehementnu, bujnu i senzualnu Veroniku, uspavljujuci njenu kcer bajkama o zivotu drveca.
Svedoci o samo jednoj noci.

Hulijan je profesor Knjizevnosti (ah, da li je to taj kruzni tok?) radnim danima.
Vikendom je pisac.
Grcevito se drzi za fiks ideju stvaranja romana o bonsai drvcetu.
(Sambrin roman prvenac nosi naziv "Bonsai")

U strepnji i hirovitosti cekanja Veronike, Hulijan se predaje bujici secanja.
Nize ih, poput perlica, u krhku nisku odzivljenog.

Ozivljava iskrzane slike detinjstva.
Dodeljuje ulicama boje.
Ulice nisu bele - plave su, zelene poput reke, smaragdne, zute, roze i crvene.
Cileanska knjizevnost je boje kafe.

Hulijan shvata da nikada nije video sneg. Verovatno je beo kao i zid sobe.

Bori se s umecem nosenja tereta komadica noci.

Dotucen dugim cekanjem, zamislja zene koje su samovale.
Emili Dikinson mu je najdraza. Nikada nije pricala s nekim u vrtu.

Hulijanova prava profesija je crtanje usamljenih zena i komadica tamnog snega.

Noc je za Hulijana neumoljivi brevijarijum koji ne pruza utehu.

U svojim memoarima strepi za Danijelom, Veronikinom kcerkicom, te iskuje sigurnu buducnost (da li je to samo masta?).

Narativni tok preuzima Danijela u cijim se solilokvijumima nazire seme nade.
U Hulijanovim se osetio opor dah beznadja noci. Iste one s pocetka romana.

"Hulijan je mrlja koja se brise i ode.
Veronika je mrlja koja se brise i ostaje.
Danijelina prica je buducnost."
(69 str.)

Ja sam sebe castila za praznik
Princeza Sultana
Kceri princeze Sultane
Krug princeze Sultane
Crveni Sari
Indijska princeza

Ubice me muz :mrgreen: za sve je kriva Schatje kad sam joj trazila da mi preporuci knjigu trebala je samo jednu da kaze, zla zena :lol:

Jos citam Slepog ubicu, dosadna sam znam, znam! Svidja mi se super je knjga, mada me neki delovi malo zbunjuju! :heart:

Eh, srećo moja. Prve tri imam od prošle godine sa sajma, naravno, nisam ih pročitala.
Danas su mi stigle četiri sa Limunda i tri od Kućezasunce. Sutra mi stižu još tri sa Limunda i dve treba da preuzmem lično, jer je dotična osoba iz Niša. Sutra spisak, sad sam umorna, stigla sam maločas iz kafane.
I da mi nije neko slučajno pomenuo Limundo.

Drage moje, srećan nam svima ovaj praznik. Ipak mi same sebe najbolje počastimo. :lol: :heart::heart::heart:

završila vremeplovčevu ženu, odlična je, od prve do poslednje stranice
budi osećanja, lepa i kod mene uspavana, rasplakala me je nekoliko puta, čitka, dirljiva, ljubavna skroz na skroz
i da, još jednom sam promašila stanicu čitajući je

sada se dvoumim da li da počnem devojka sa pomorandžama ili kuća u kairu

Da se i ja pojavim sa spiskom knjiga uzetih iz biblioteke ;)
- Alijas Grejs/ M.Atvud
- Ines srca moga/ I.Aljende
- Rebeka / Dafni Di Morije
- Jakuzzi u liftu / M.Djurdjevic

Jos uvek citam Gospodina Pipa :rumenko:, divna knjiga al` ja nemam vremena
(:mrgreen: na Krsti je zanimljivije :mrgreen:)

Da se i ja pojavim sa spiskom knjiga uzetih iz biblioteke ;)
- Alijas Grejs/ M.Atvud
- Ines srca moga/ I.Aljende
- Rebeka / Dafni Di Morije
- Jakuzzi u liftu / M.Djurdjevic

Jos uvek citam Gospodina Pipa :rumenko:, divna knjiga al` ja nemam vremena
(:mrgreen: na Krsti je zanimljivije :mrgreen:)

Rebeka je jedna od mojih omiljenih knjiga iz doba puberteta, zajedno sa recimo Dzejn Ejr, citala sam je bar 10 puta, sto na srpskom, sto na engleskom. I film je divan, ali vise volim knjige po definiciji. Film mi je sluzio samo da gledam kako je Maks de Vinter lep kako sam ga i zamisljala :)

Rebeka je jedna od mojih omiljenih knjiga iz doba puberteta, zajedno sa recimo Dzejn Ejr, citala sam je bar 10 puta, sto na srpskom, sto na engleskom. I film je divan, ali vise volim knjige po definiciji. Film mi je sluzio samo da gledam kako je Maks de Vinter lep kako sam ga i zamisljala :)
Jao Dano, bas tako :)
Sve, i za film i za knjigu.
Knjiga mi je bila toliko tajanstvenaaaaa...

Eh, srećo moja. Prve tri imam od prošle godine sa sajma, naravno, nisam ih pročitala.
Danas su mi stigle četiri sa Limunda i tri od Kućezasunce. Sutra mi stižu još tri sa Limunda i dve treba da preuzmem lično, jer je dotična osoba iz Niša. Sutra spisak, sad sam umorna, stigla sam maločas iz kafane.
I da mi nije neko slučajno pomenuo Limundo.

Drage moje, srećan nam svima ovaj praznik. Ipak mi same sebe najbolje počastimo. :lol: :heart::heart::heart:
Rado! :eek::eek::eek:
:)

Uh pročitala sam skoro celu temu i uživala sa vama, a uz sve to napravila ogroooooooooooman spisak:). Trenutno čitam "Kratka istorija bezmalo svačega" Bil Brajsona i divna je, samo prepuna informacija, šta je ostalo u mojoj glavi ko zna.

Želim posebno da se zahvalim Radi jer mi je svojevremeno preporučila knjigu za prijateljiciu "Ćerka moje najbolje prijateljice" sa kojom je ova oduševljena i kaže da se na kraju rasplakala što znači da je pun pogodak.

Pretpostavila sam da je neki ljubic/laganica, da budem iskrena privukle su me korice (zamak na obali i mooooreeeee:zper:)
Dano svaka cast kad se secas knjiga iz doba puberteta (davno bese:whistling:)

Ne secam se svih knjiga iz tog doba, ali mnogih se secam, narocito zato sto sam tada imala naviku da one knjige koje mi se dopadaju citam vise puta. A i inace sam sve intenzivnije dozivljvala pa mi je mnogo sta ostalo u glavi. A naravno, mnogo toga sam i zaboravila, tako je i danas. Medjutim, divni, hladni a u stvari osecajni Maks de Vinter sivih celicnih ociju....aaaah.... nezaboravan je :aha:

Ja sam sebe castila za praznik
Princeza Sultana
Kceri princeze Sultane
Krug princeze Sultane
Crveni Sari
Indijska princeza

Ubice me muz :mrgreen: za sve je kriva Schatje kad sam joj trazila da mi preporuci knjigu trebala je samo jednu da kaze, zla zena :lol:

Jos citam Slepog ubicu, dosadna sam znam, znam! Svidja mi se super je knjga, mada me neki delovi malo zbunjuju! :heart:

Kad vidi tolke princeze, + jednu zivu zivcatu :mrgreen: smeksace :)
Slepi ubica. I mene je zbunjivao na trenutke. Ali dooobra :)

Ne secam se svih knjiga iz tog doba, ali mnogih se secam, narocito zato sto sam tada imala naviku da one knjige koje mi se dopadaju citam vise puta. A i inace sam sve intenzivnije dozivljvala pa mi je mnogo sta ostalo u glavi. A naravno, mnogo toga sam i zaboravila, tako je i danas. Medjutim, divni, hladni a u stvari osecajni Maks de Vinter sivih celicnih ociju....aaaah.... nezaboravan je :aha:
Aha :aha:

Uh pročitala sam skoro celu temu i uživala sa vama, a uz sve to napravila ogroooooooooooman spisak:). Trenutno čitam "Kratka istorija bezmalo svačega" Bil Brajsona i divna je, samo prepuna informacija, šta je ostalo u mojoj glavi ko zna.

Želim posebno da se zahvalim Radi jer mi je svojevremeno preporučila knjigu za prijateljiciu "Ćerka moje najbolje prijateljice" sa kojom je ova oduševljena i kaže da se na kraju rasplakala što znači da je pun pogodak.
I ja imam isi takav ogrooooooooman spisak :)
Sad to sve valja procitati :)

inače, čitam Ubistvo u akademiji nauka
i slatka je
al' mi Kaja slađa

mislim, zove se da čitam...5 do 6 strana dnevno
nešto su mi onemoćali intelektualni kapaciteti čitanja

uh...što sam ponosna na poslednju rečenicu...kako sam to pismeno i lijepo rekla...i slatko

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back