Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
šta je s tim slovima u poslednje vreme? Svi nešto štede papir. Primenjena ekologija!?
Jedno vreme sam sve nailazila na knjige sa velikim slovima i malim brojem strana, pa čak i ja ovako spora sam mogla da ih pročitam za 2 sata.

znam ja da ti je to bila namera. Hvala ti. Naći ću nešto... ali nedam se ja tako lako oduševiti. :whistling:

Idem sad, laku noć
Laku noc :)
Samo da znas Jel neko video devojcice, ku.rve, ratne zlocince-Emir Imamovic Pirke, Izdavac Rende, slova ogroooomna.

Au, al' ste se raspisale nocas zenske drage! Dobro jutarce!
Pa da ja pokusam da razresim nekoliko otvorenih dilema:
1. Dana cita svaki drugi dan novu knjigu jer su - kratke
- cita vise njih paralelno
- trenutno (nazalost) ima vise vremena a manje obaveza od vas sticajem ne bas srecnih okolnosti.
2. Nalence: ti koliko sam shvatila hoces dobar portret glavnog lika i da roman nije ljubavni, a da je dobar i ostavlja snazan utisak. Tu ti spada ova koju sam skoro procitala Ja i Kaminski Danijel Kelman (Clio), Kad je Nice plakao Irvin Jalom (Plato), Malo ostrvo Andrea Levi (Laguna). Joj i Pamuk, na primer Sneg (Geopoetika) je mene potpuno oduvala, ali on jeste specifican i ne znam da li e se tebi svideti. Nijedna od ovih knjiga temu temu ljubavi i braka u sebi kao takvu, cak i ako se negde provuce.

Videla sam da pominjete Poslednja Nova godina Amanitija. Meni je to u kategoriji 'nako - zabavna je ali sto bi moj decko rekao "ja stvarno ne znam zasto je ova knjiga napisana" :zcepanje: Ne bojim se mi se vise dopala, mada nije knjgia mog zivota.
Odoh da citam (za promenu:D) ali tu sam, dezuram :)

ps. Mirka je l' sam dobra? Sve sam boldovala, vi's?

Bi dobro si napisala utiske :hvala:, taman da znam da je ne uzimam, prvo što bi mi oči skapale od silnog naprezanja,h oće da mi suze kada su sitna slovca.

Ja i dalje kuburim sa onom Radinom, više joj se ni naslova ne sećam :rumenko:, čim završim sa pletenjem eto me.

Ovako rekoh samo da vam se javnem i pitam za preporuku, i ako imam spisak, za neku knjigu koja nije ljubavna, već neka lepa životna priča po mogućstvu da ili nije udata ili se razvela ali nema namere da se opet udaje i naravno ostane dosledna tome do kraja knjige, ima li takva knjiga , mislim postoji li uopšte?:think:

Posle kazete ja imam zahteve :azdaja:

Hm, Nalence, sigurno postoji. Ti sad ko Mirka, da nije tužna, da nema nekih boleština.... Znaju žense šta hoće.
Pa ne znam jel takva Mati pirinča, što sad Lamar čita. Nek kaže ona. Nije savremena. Ne znam jel ta tvoja treba da bude savremena

Dodajte na moju NE listu jos i da nije ratna i da nije triler . :mrgreen:
Vako , može sve to, sem ono zadnje nikakva udaja, svadba ,hemija i te ceremonije

:zcepanje:
Nale, je l' te to muž iznervirao nešto, priznaj? :rotf:
:rtfm: Radoooo, gde se to pita ...bolje daj predlog zeni za knjigu :"Kako da ubijete muza i ostali korisni saveti za domacice" poucna jedna knjiga mame mi :cool: :whistling:
e, čitala sam njegovu knjigu Dolazim po tebe i vodim te sa sobom
dosadno dosadno dosadno :neutral:

Meni Amaniti bio sladak al nikom ne bih preporucila.
Dolazim po tebe sam citala pre dve godine valjda i kad sam zavrsila pomislila sam ovo :
"ja stvarno ne znam zasto je ova knjiga napisana"

ps. Mirka je l' sam dobra? Sve sam boldovala, vi's?

B'avo Dano b'avo :mazi:

'bro jutro... samo da razjasnim tog Aminitija. Pomenula sam ga samo u kontekstu toga što nema ljubavi, zaljubljivanja, braka, hepi enda.... čak naprotiv, end je vrlo neočekivan i nikako nije hepi. Bila sam malo šokirana. Mislim da njegovu najpoznatiju knjigu Dolazim po tebe i vodim te sa sobom nisam ni čitala, niti imam nameru.

U subotu bila u prestonici da šopingujem...maznula jedne čizme reda radi i bacila se na knjige!
Konačno sam uzela ceo komplet Stivena Kinga Mračna kula ( 9 knjiga).Presrećna sam! Znam da ne volite, ali sa kim da podelim svoju radost,ako ne sa vama?
Uzela sam Uporište 3 i Vreća kostiju, isto King i Crveni sari i Kurtizana i samuraj.

E da, videla sam u Vulkanu medju onim knjigama po 249 dinara naslov Kamenje predaka - učinilo mi se kao da bi mogla da bude lepa priča,ali nikako nisam mogla da se setim da l' smo je pominjale ovde?
I da znate, dok sam se muvala po te dve -tri knjižare koje sam obišla, u svakoj mi je za oko zapao neki naslov koji sam vezala za neku od vas ovde...postajemo sestrinstvo ;)

Meni je slatko kad dobijemo zadatak, tako sto nas je sad Nalence zaposlila, pa se ubijemo od promisljanja i predlaganja :lol:
To mu dodje taj element sestrinstva, sto rece Kerefeka. Nego ne znam, da ne postanemo suvise zatvorene, da ne odbijemo druge ljude koji bi se druzili :think: Ma valjda necemo, ipak smo slatke i dobar je provod ovde :zurka:

Kamenje predaka spominjala ja i jos neki. Meni se dopala. Bolja mi je od vecine "africkih", ima vise realnosti, kako mi se cini. I odlicni su portreti likovi. I prodjes kroz citavu istoriju Sijera Leonea (o kojem nisam znala nista izuzev geografske pozicije) ali nenametljivo, sve kroz price o tih nekoliko tetaka autorke.

Molim komentar na knjigu nedelje
http://www.laguna.rs/korice/1349v.jpg
Unapred zahvalna zavisnica. :lol:

Draga moja, jutros sam pomislila na tebe kad sam je videla, kako ce te svrbeti novcanik da ga ispraznis. Iskreno, meni ta deluje kao "jedna od mnogih". Cini mi se da na svaku drugu moze da se nakaci ovaj opis "LJubav. Prijateljstvo. Izdaja". Neki na internetu kazu da je dosadan, drugi da ima mnogo interesenatnih podataka, treci da je odlican i za omladinu i za odrasle (sto ce reci lagano citanje). Tesko je tu odrediti. Znam sta c ena kraju da bude - ti ces nas ovde saslusati, onda ipak resiti da pokusas pa ces kupiti knjigu i onda ces nas za koju godinu (kad dodje na red) izvestiti :D
A kad smo kod vestalki, meni je bio mnogo zanimljiviji deo o njima iz Istorije celibata (ista autorka kao za Istoriju ljubavnica) ali s druge strane, ja stvarno volim istoriju, nekad vise nego romane :)

Dano ja sam resila da te poslusam i odlozila pazar u Geopoetici za bolje mentalno i materijalno stanje :)
Uhvatila me neka lutka ...razmisljam se sta kompenzujem opsesivnom kupovinom knjiga koje sad da krenem da citam uz to da ne kupim ni jednu vise u narednih 2 godine ....necu sve moci da iscitam.
I resila sam da ne kupujem nista u narednom periodu.

Smorila sam se juce kad sam na poklon dobila knjigu koju vec imam.
Donela mi drugarica poklon za rodj (bio u oktobru) i kupila mi Kupoholicarku neku.
I to na budjavom papiru.
A ja je imam na belom.
Sad ta njena knjiga ima posvetu ...i to posvetu koja me mnoooooogo iziritirala (al to nije za ovu temu) i sta da radim sa njom???
Sto mrzim kad dobijem knjigu koju imam majko rodjena. :dash:

Znam, mrzim i ja, ali sta ces. Prodaj na limundu :)

Jos kad bih i ja poslusala svoj savet pa ne kupovala nista ... :lol: Dobro sad i ne mogu, ali kontam da cu prvom prilikom priliv para proslaviti kupivom bar pet debelih pa nek' ide zivot

Procitala sam Svetlost severa, Dzenifer Doneli.

Tragala sam za knjigom nedeljama ne bih li je poklonila mami,
i kad' je konacno kupih, pozelela sam zavriti u svet koji skriva medju koricama.

Ovo je nepretenciozan, blag i pitak roman.
Roman uz koji se odmara, sanjari.

Radnja je smestena u sam pocetak 20 veka, 1906 godinu, u Hamilton okrug (drzava Nju Jork).

Kicenim epitetima zivo je docarana blistava lepota Adirondak planina, Orlovog zaliva i Velikog losovog jezera.
Gotovo sam mogla cuti zubor raspevanih zrikavaca, sum belih, vitih breza,
osetiti reskost leta u Severnim sumama i leskanje srebrne povrsine jezera sagledane s drvenog mola.

Pisan u prvom licu, zivot posmatran ocima Matilde (Meti).

Meti je 16ogodisnja devojka, brizna vidarica slomljenih nada mladjih sestrica, oceva snaga.

Meti ne voli kako zvuci njeno ime.
Belinda je, recimo, nezno poput slaga, dok Met zvuci kao otirac za brisanje nogu.

Meti ima pegice i obicnu smedju kosu. Srce koje zudi za deckom ociju boje cilibara.

Ali, iznad svega, Meti je knjiski moljac.
Knjige su njena pasija. Sanja da jednom i sama postane knjizevnica.

Svakog jutra otvara obiman recnik nasledjen od majke, voljen i brizljivo cuvan,
te trazi rec koja postaje rec dana.

Poglavlja u romanu pocinju upravo Metinim recima dana i daju ton i odredjenje.

Takva struktura mi se veoma svidela.
Na zaigran nacin spoznaju se nova znacenja.

Tako citalac saznaje da je misnomer termin koji oznacava netacnu interpretaciju, seskvipedalian sklonost ka koriscenju dugih reci, a da je augur tumac znamenja.

Dzenifer Doneli pravi svojevrstan omaz pominjuci mnoge velikane pisane reci,
E. A. Po, B. Stoker, Milton, Sekspir, Zola, Vitmen, Blejk, Jejts, Sand, Gete...

Iako je citav Metin svet bio knjiga, smatrala je da mnogi pisci lazu.
Kako i sama kaze: "Postoje knjige u kojima pisu price, a postoje i knjige u kojima pise istina..." (174 str.)
Prve prikazuju zivot kakav ljudi prizeljkuju. S uvek sladunjavim hepi endom.
Druge svedoce o zivotu ogoljenom, nakaznom, istinskom.

Metin solilokvijum (stranice 174 i 175) u kome govori o istini i zasladjivanju iste,
je vatren i recit, potresan.

U roman je smestena jos jedna prica, potresna, zasnovana na istinitom dogadjaju.
Grejs Braun je devojka koja je nadjena mrtva u Velikom losovom jezeru, na Adirondak planinama.
Njen pratilac netragom je nestao.

Pre smrti, Grejs je dala Meti svezanj pisama uvezan svilenom trakom i zaklela je da ih unisti.
Pisma su skrivala tajnu. Kasnije su postala svedoci u jednom od najsenzacionalnijih sudjenja za ubistvo u Nju Jorku.

Citavsi pisma data u romanu, pomislila sam da su isuvise pateticna i teatralna.
Kasnije sam shvatila da su samo takva mogla biti.

Grejs Braun je bila mlada zena cija je sudbina, nazalost, istinita.
Svoju prepisku s voljenim muskarcem poverila je fiktivnom liku, Meti, plodu autorove maste i slobode romansijera.

U stvarnosti Grejsina pisma su nadjena medju Njegovim stvarima. (Beleska autora)

Poruka koju roman nosi jeste kliseizirana ali istinita - samo srcem se jasno vidi, ono je vladar i svevremen vodic bica.

Dano ja sam resila da te poslusam i odlozila pazar u Geopoetici za bolje mentalno i materijalno stanje :)
Uhvatila me neka lutka ...razmisljam se sta kompenzujem opsesivnom kupovinom knjiga koje sad da krenem da citam uz to da ne kupim ni jednu vise u narednih 2 godine ....necu sve moci da iscitam.
I resila sam da ne kupujem nista u narednom periodu.

Smorila sam se juce kad sam na poklon dobila knjigu koju vec imam.
Donela mi drugarica poklon za rodj (bio u oktobru) i kupila mi Kupoholicarku neku.
I to na budjavom papiru.
A ja je imam na belom.
Sad ta njena knjiga ima posvetu ...i to posvetu koja me mnoooooogo iziritirala (al to nije za ovu temu) i sta da radim sa njom???
Sto mrzim kad dobijem knjigu koju imam majko rodjena. :dash:

iscepaj prvu stranu, i daj komšinici :lol:

Au Dragonfly, kakav iscrpan izveštaj. Izgleda zanimljivo.

Ja otišla jutros u moju malu, malecku bibliotečicu... (sad mi tako izgleda, kad nema ništo od onog što ste mi sinoć i ranije preporučile). Pa sam uzela Miljenka Jergovića - Ruta Tannenbaum. Jel on spada u "domaćicu", mislim, komšiluk je. Znam da je pominjan i hvaljen ranije na temi, ali mislim da se radilo o romanu Dvori od oraha. Počela da čitam i izgleda OK, zanima me šta će biti dalje.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back