Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Baš ste bile vredne sinoć i noćas. Da, čitam Kada si otišao, ali to kod kuće ide sporo, posebno vikendom kada je kuća puna i sezona je pismenih vežbi iz matematike. Tada me se svi sete i vole. :lol:
Prija mi prva trećina knjige, vrlo. Ovakve volim da čitam. Prepliću se likovi i vreme prošlo i sadašnje. Pojma nemam na šta će ovo da izađe. Jedva čekam da saznam. :)

A jesu to prosto knjige koje imas ili tvoje omiljene knjige ili...?

Knjige imam na dva mesta,ovde imam bas moj najuzi izbor Herman Hese,Markes,Marai Sandor a ove sa slika su se nakupile tokom godina i radi sebe sam ih slikala da vidim sta sam sve citala.Bilo je tu i promasaja ,ali ne mnogo.Mrzelo me da ih biram jer je u prostoriji gde su knjige hladno+5:zima:

Zao mi je sto nisam mogla da kupujem knjige kada su kod nas imali jako lepa izdanja klasike,sada ih bas i ne mogu naci .

Koeljo mi se svidjao u pocetku
-Alhemicar
-Veronika je odlucila da umre
-Jedanaest minuta
posle sam nastavila ali mi se vise nije nista dopalo tako da sam odustala

Kad smo kod knjiga i filmova moram da pomenem LJubav u doba kolere, mog definitivno najdražeg pisca Gabrijela Garsije Markesa (kako ti latinoamerikanci imaju divna imena....pa onaj Mario Vargas Ljosa.... samo ime mu je poezija)... (e, ja se uvek pogubim, počnem da pišem o 300 stvari)...
Dakle, pročitam ja Ljubav u doba kolere pre dve godine na moretu... jedino tamo po ceo dan čitam i sva se oduševim kao uvek Markesom i sva radoznala i puna iščekivanja posle par meseci sednem da gledam film. A ono - užas.
Znam ja da film ne može da bude ni prineti romanu, pogotovo Markesovom.... ali mogli su i bolje da ga urade. Od onolikog bogatstva opisa, dogadjaja, likova u romanu, film nije bio ni skraćena i osiromašena verzija. Pa su još govorili nekim nakaradnim engleskim. Pa ako vec nisu pravili na španskom mogli su na normalnom engleskom. A to Amerikanci tako zamišljaju da će dočarati drugu zemlju, ljude, šta li.... Nije pomogao ni moj dragi Havijer Bardem. (I njemu bi bilo bolje da je ostao u Španiji da glumi u filmovima Pedra Almodovara, a ne da se spušta toliko ispod svog nivou u američkim filmovima. Doduše, nisam gledala Nema zemlje za starce, za koji je dobio Oskara)
Neke filmove stvarno ne treba ni gledati, imaš ti pravo moja milice što nisi htela da gledaš Mandolinu...

Slazem se za film,sta ces ne dozive svi isto knjigu.
Film NEMOJ da gedas,bolesno do bola.

Ja nikada nisam (a imala sam nekoliko pokusaja) uspela da zavolim te latinoamerikance (Markes, Koeljo, Ljosa...)
Joj nemoj njega u ovu grupu,nikako ne pripada tu.:rtfm::)
I ja sam hvalila Izabelu Aljende.:rtfm:

Izabela Aljende me je osvojila pre par godina, ali sam našla samo neke dve njene knjige, Kuća duhova i Paula, pisala sam već o njoj pre nekog vremena. Čitala sam i Ernesata Sabata, Tunel

Potrazi Izabelu.Ja sam procitala 4 njene knjige.Prva je Kci srece,druga Portret u sepiji,a treca Kuca duhova.To je trilogija.
Moj dragi je skoro procitao od Sabata Tunel i njega podseca na Dostojevskog.

Poslednja izmena:
Joj nemoj njega u ovu grupu,nikako ne pripada tu.:rtfm::)
I ja sam hvalila Izabelu Aljende.:rtfm:

Potrazi Izabelu.Ja sam procitala 4 njene knjige.Prva je Kci srece,druga Portret u sepiji,a treca Kuca duhova.To je trilogija.
Moj dragi je skoro procitao od Sabata Tunel i njega podseca na Dostojevskog.

Necu vise nikad, casna rec. Mislim Koelja :)

A sad po tome kako sam poredjala ovu trilogiju na svom spisku od Aljende, vidim da je to tvoja preporuka, samo sam izostavila ono u zagradi gde mi pise ko mi je preporucio. Izvinjavamo se mnogo se izvinjavamo :flert:
Spisak dopunjen :hvala:

Ma ne znam, Lamar, šta da ti kažem, ako ti nije išlo, nemoj da se mučiš, ima drugih pisaca
Mene je Markes fascinirao u momentu i zauvek osvojio sa Sto godina samoće.
Zaradila sam i nekog keca zbog njega. Sećam se da sam bila 4. razred srednje i nosila knjigu (kao i sad, da čitam u busu) i imala neki dosadni predmet i ja ti onako ispod klupe otvorila knjigu, a bila pri kraju, ne mogu da izdržim da saznam šta će biti do kraja. I uhvati me profanka, i pita predmet. Ne znam koji je bio, kao što ga nisam ni naučila i dobijem 1. E nije mi toliko bilo krivo zbog tog keca, koliko zbog toga što nisam mogla da pročitam do kraja.
Nisam ja bila baš takav zaludjenik, to je bilo samo tada

Slatko sam se nasmejala za ovog keca :zcepanje:

Inače i mene je Markes osvojio sa "sto godina samoće" to je maltene jedina knjiga koje se baš dobro i jasno sećam.Mada Hese mi je nekako još bolji, i mada nema veze sa latino piscima, jer kada sam prvu njegovu knjigu pročitala oduševila sam se sa ogromnim fondom reči sa kojim je čovek raspolagao, brilijantan, jednom rečju.

Zilahija sam davno sve zivo iscitala.
Zolu... nisam nista.
Evo sad' odmah ide na spisak "Nana".
Bilo bi lepo vratiti se na nesto tako romanticno i staro.

sve Zolino je divno, samo malo mračno, tmurno i turobno... o sirotinji, radničkoj klasi i tako to
ali je pravi majstor :ok:

a da, + Stendal :super:

p.s. skoro sam čitala Redovnicu, Denija Didroa ... o devojci koju protiv njene volje odvode u manastir, o svemu onome što se dešava iza manastirskih vrata .... preporučujem :)

Poslednja izmena:
Jao be pa stalno me terate da crvenim ovde:lol: Stendala probala prošle godine i nikako mi nije išo, zapravo moje neko mišljenje pre spor je što se radnje tiče a previše opisuje po meni nebitne stvari, to je zaključak moj na osnovu pročitanih dvadesetak strana možda koju više, eto :rumenko::rumenko::rumenko:

Lovca nisam čitala , Lamar nisi jedina , ti eto bar počela, a ja nešto nisam ni razmišljala na tu temu, ne znam možda jendog dana , i što je najgore nemam pojma o čemu se radi u knjizi ali nešto mi nije privlačan .:confused:

Mada vidim pozitivnih komentara , već kontam znak da grešim , ali otom potom.;)

Zolu nisam čitala, ali imam želju a i tetku koja ima ceo njen komplet ,pa možda se i bacim.;)

Inače sutra idem u biblioteku i prvo tražim Čitača , pošto mi je on prvi na spisku i reših od Markesa "Ljubav u doba kolere".:)

dobro.veliki pos'a..on, ona..bitno da dobro piše...nikad nije kasno, i to...
elem, Zola, Balzak i Stendal...su bili, kako da kažem, rekorderi u ispisanim stranicama, izbacivali su knjige (onda) svako malo...vazda im falilo para, al' eto imali su šta da kažu, aktuelno i danas
od ove trojke, meni je nekako najslabije legao (koji izraz! ) Stendal, znam da sam se malo mučila, a bogami i preskakala nešto :rumenko:
Balzak, klasični romanopisac
ali zato ZOLA...meni odličan...i nANA I tRovvačica i Trbuh Pariza (ovaj pogotovo) i još...kad se sjećam knjiga poslije ovoliko vremena, JA...tako Nalence, oglobi tetku, ali bi ti preporučila da ne čitaš sve odjednom, nego miješaj

a Zilahi...ARARAT mi je bio super, ostalo isto dobro, ali sam se Araratom oduševila, tada...a vjerujem i sad, kad bih ga opet dohvatila

i kad ćemo mi stići sve ovo pročitat'? i novo i staro i ponovljeno

Stendal :heart: majstor emocije
Sto se Lajosa Zilahija tice, preporucujem Samrtno prolece.
Ljosina Povest o Majti je tako dobro napisana, odusevljava me svaka stranica, a tek sam na pocetku, ima da se nauzivam :)

vidjeh sad kod Emi u biblioteci, njenoj ličnoj...Bog malih stvari..i podsjeti me na ediciju Plavi jahač...i knjigu Kao voda za čokoladu...i negdje slučajno ubodoh i film...divni su..i knjiga i film...meni je knjigu neko ćopio (sram ga bilo, ko god da je)
jel' čitala možda neka?..svaka glava knjige počinje sa divnim receptom, ona voli muža od sestre, tamo jašu po onim prerijama, vole se, mrze, svađaju...topla, ljubanička, strasna, ukusna..ma super je

Divna je Kao voda za cokoladu, "bogata" je mozda najbolji izraz kojim bih je opisala. Bogata i emocijama i strascu i ukusima i mirisima i razlicitim karakterima....
A Bog malih stvari mi je bila bzvz, nisam je ni procitala do kraja, a svi je hvale.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back