Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja procitah napokon Izuzetna stvorenja, Trejsi Sevalije. :dosadno::zzzz: Mislim da nikad nisam citala dosadniju knjigu. Cenim zelju spisateljice da istakne los polozaj zena nekada, ali....:dash: Pocetak 19. veka, Engleska, dve zene, tj. devojcica i zena nalaze fosile. Pored stalnog slikanja cinjenice da je tad zena mogla da bude vestija od naucnika u tome, a da je svi nipodastavaju, provlaci se i uticaj religije na shvatanje sveta, tj. postojanje izumrlih vrsta je bilo neprihvatljivo za crkvu. Eto, sve to je moglo da se kaze u jednom eseju a ne da se razvlaci na 300 strana. Ne znam kakva su joj druga dela, ali ovo je uzas.

Sto se Slinka tice, vec sam Mirki preporucila njegova Bekstva od ljubavi, odlicna knjiga.

druga dijela, pa kako koje...što sam ti odgovorila,:D
i sve si u pravu, al' meni bila simpatična ta žena, onako lagano namćorasta...

da probam da odgovorim za ove spiskove
pokušavala sam, nije da nisam..al' ja sam jedna prilično neorganizovana osoba, kad je papir u pitanju
pišem samo dnevni spisak obaveza, a imam i jedan opšti, koji većinom lagano prepisujem s' vremena na vrijeme

i onda mi se dešava da gledam film ili čitam knjigu..pa mi sve nešto poznato...i ubih se razmišljajući otkud

i ovaj Makin, što ga spominjete, mi je sumnjiv veoma...ne vjerujem da bar nešto nisam ubola od njega

Meni je isto bila simpaticna. Ta knjiga mi nije nista posebno ali nije ni lose. Dopala mi se atmosfera vremena i preokupacija i da, polozaj zena kako je prikazan - mada je jasno da je to sve po receptu (jedna visi stalez, jedna nizak, obe zene, muskarci takvi i takvi i sl). Dopala mi se vise i od "Dame i jednoroga" i "Devojacko plavo". Secam se da mi se svojevremeno najvise dopala od njenih knjiga "Pali andjeli" jer su cini mi se bili iole prepoznatljivi likovi, ali i te knjige se sad jedva cekam. Ove dve prethodne ne secam se cak ni radnje osim da mi je utisak bio bledunjav. I uopste, nije njena snaga u prikazivanju likova (njihovih motiva, reakcija i tako to), sve mi je to povrsno. Cini mi se da je najbolja u atmosferi - zato mi se svidela i "Devojka sa bisernom mindjom" i "Andjeli" i "Stvorenja", ali to je sve sad totalno subjektivno, naravno...

al' zato imam vas :manikir:
pa će biti ...Esterka, bre, pa to si čitala!!!! pisala si ovdje o tome
a ja :eek: jeeel? pa, možda i jesam :cool:

i baš mi je drago što se pišemo ovdje :heart:

:) da se nadovežem na ovo i na jučerašnju priču o bibliotekarkama. Bila kod mene u biblioteci dugo jedna bibliotekarka. To je malo istureno odeljenje u naselju i uvek radi samo jedna žena, nekim danima pre, nekim posle podne. A ta je bila od otvaranja tog odeljenja dok nije otišla u penziju. Pratila nas je od osnovne škole, od školskih lektira, Branka Ćopića, preko tinejdžerskih, Mome Kapora, Zvonimira Majdaka, Čarlsa Bukovskog i drugih, koji su za moju generaciju bili ono što je za mog sina Marko Vidojković (malo sm zaboravila), klasika, do ozbiljnih, istorijskih ili Daniele Still (zavisi ko je u kom pravcu krenuo, ja sam uvek kombinovala). Dakle, ona je zaista znala tačno šta je ko već čitao. Meni se nije desilo (zbog mojih urednih spiskova), ali mojoj drugarici jeste, da je uzela knjigu a bibliotekarka joj rekla "Ti si to čitala!"
Živele bibliotekarke koje nas poznaju i pamte i znaju naš književni ukus. A ako su baš vešte onda ga i formiraju.
I ova nova je meni dobra. Tu je već nekoliko godina i starija je samo jednu godinu od mene i deca su nam sličnog uzrasta i prokomentarišemo sve i svašta za tih 10-15 minuta koliko se zadržim u biblioteci. A zadržim se zbog nje, jer spontano počne razgovor. I ona zna da ja tražim lagane knjige (znam da se ponavljam) i po gramaži po sadržaju. I kad sam tražila Ćirjanićku, odmah me je upozorila da je to prilično obimna knjiga. Fizički. I nije je bilo lako nositi svaki dan u torbi, zauzimala je puno mesta, ali nije mi žao.

I meni je simpaticna Elizabet Flipot. I mislim da je zaista velika stvar to sto je Meri Aning bila u stanju da pronadje i razlikuje fosile jos kao dete i bilo bi steta da to ne bude nigde zabelezeno(mislim nigde gde bi sira publika to mogla da procita), ali celokupan utisak mi je los.

Ja od Sevalijea citala "Devojku sa bisernom..." i film gledala, i to mi je bilo lepo. Novo. Drugacije.
Citala sam kasnije jos 2-3, mrzi me i da mislim koje su, i to mi bilo nekako :''ajd da furam u istom stilu dok to ide". Najpametnije mi je bilo da se zadrzim na Devojci..., al' mi djavo nikad ne da mira. Kad mi se nesto dopadne ja nastavim istog pisca, pa mi posle djavo kriv :)

PS. I ja mnoooogo :heart: sto se ovde pisemo. Vi ste (sve/i bez izuzetka) moje najlepse knjizevno drustvo :zag:
Zato jako volim kada nam se jos neko pridruzi, neko kao sto je Emocija :kiss:

Ali se presecem kada se pojavi neko kao sto se nedavno desilo. Upropasti nam je nekoliko dana, a velika je sreca da nije vise. Fijuk totalni. Ali nismo mi makar ko, pa se niko nije hvalabogu navukao na te glupe i jadne provokacije, na bogtepitakakve namere, i bogtepitakakvo stanje uma u kome se doticna nalazila.

E ovako , ja napravila spisak po spisku Lamarovog i Daninog tako da sam vam od :heart: zahvalna :zag:
Tako da neko vreme neću imati problema sa mojom bibliotekarkom :manikir::mrgreen:

Sada kad Bi pomeunla spisak koji je ranije pravila ja juče počeh da rovarim po mojim dnevnicima ne bi li ga našla, ali uzalud beše sav moj trud :(, još se i rimuje :lol:, tako da ću morati da skoknem i do podrumčeta imam neku nadu da je preživeo sve ove godine.Mada on je iz devojačkih dana sumljam da ima nešto primamljivo u njemu, ali ono nikad se ne zna.

Sto se trudite da vam se dopadnu knjige koje su se dopale nekoj drugoj?

Ova tema je postala pomalo smor. Malo ste preterale sa izjavama ljubavi i jednoumljem.

pa ova tema je baš zato i zanimljiva zato što sve mislimo isto:D

kako mogu da se trudim da mi se nešto ili neko dopadne?..ja to još nisam naučila, niti ću da učim dopadanje

Ja ne mislim da se trudimo da nam se svima svide iste knjige. Mislim da dosta polazemo na preporuke za citanje, ali ishod nakon citanja u smislu (ne)dopadanja ne mora uvek da bude isti. Recimo, ja sam se sa vecinom stalnih posetilaca razmimoisla u misljenju bar po pitanju jedne knjige (sa nekima se vise ne slazem nego slazem) ali postujem njihovo misljenje i uvek mi je zanimljivo da procitam komentar gotovo svih. Mislim da u tome i jeste poenta ovog podforuma, bar tako ga ja shvatam

.
Kaže moj tefter da sam čitala i Sveće gore do kraja Šandora Maraia.... po te dve rečenice koje sam zabeležila pored - nemam pojma ni o čemu se radi ni da li mi se svidja. Da je tako valjda bi se sećala nečega.
Podstaknuta ovim resila sam da je procitam ponovo.Ima samo 128 stranica. Upravo sam je zavrsila,ruka me ne boli ali mi oci ispadose :rotf:
Meni se i dalje svidja.
Za ovu nedelju sam ja procitala vec dve knjige,od mene dosta :whistling:Mora i da se radi:lol:

Samo da se kratko osvrnem na komentar VanZandt-a,ja kad naidjem na misljenje koje je slicno mom obradujem se i reagujem,a ako nismo istomisljenici,postujem tudje misljenje i ne kritikujem:rtfm:

Pozdrav svima:bye:

Zavrsila sam Tajnu kaligrafa. Hm, nije losa, desava se u Siriji 50-ih godina, pomalo ljubavna prica, ali ipak sto se vise odmice
vise je prica o kaligrafiji i njenom razvoju i znacaju za islam..na momente sam imala utisak da citam prirucnik iz lingvistike :lol:
Mozda bi se dopala Seherezadi, ali nije knjiga koju bih posebno preporucila.

Sad krecem na ''Tri soljice caja''.

Sto se trudite da vam se dopadnu knjige koje su se dopale nekoj drugoj?

Ova tema je postala pomalo smor. Malo ste preterale sa izjavama ljubavi i jednoumljem.

Kako mogu da se TRUDIM da da mi se dopadnu iste knjige kao recimo tebi?

Mislim, ako mi se dopadaju, pa jednostavno je tako. Necu valjda reci da mi se ne dopadaju samo da bi podstakla neku diskusiju? Ovde veoma cesto preporucujemo knjige jedna drugoj, i to veoma cesto na zahtev neke od nas. Nekada je to tematska preporuka (ljubavne, istorijske, trileri...) ili vec neka druga. Zato se stice utisak bespogovornog slaganja. Jer ne mogu da se ne slazem sa spiskom knjiga koje mi neko preporucuje a ja ih jos nisam procitala. Zar ne? :)

Osim toga nije istina da nam se sve knjige isto dopadaju.
Uzmimo na primer Traktore. Veoma dobro pamtim da se ta knjiga recimo tebi, Esterki, Radi i... jos nekima dopala, a Dani, Mirki i... sta znam kome, nije se dopala. I? Sve je lepo proteklo. Nekome se dopala, nekome nije, ali niko nije smatrao da treba da zapeni pri svom stavu, i da tera na tu temu narednih dvaes strana ili narednih dvaes dana.

I kako mogu da se ne obradujem kada na temi vidim puno postova od Rade, Esterke, Dane, tebe, Mirke... Mislim necu da nabrajam dalje, jer zapravo mislim na SVE stalne ucesnice/ke. Znate i sami sta hocu da kazem. I ne mislim da je tema postala sladunjava, kako mi se cini da se tebi cini :mrgreen:

Osim toga ni mrtva necu na temu gde se sa vecinom ne slazem :zcepanje:
Kog djavola trazim tamo? :eek:

Nego pisi ti nama sta si lepo citala u poslednje vreme.
I bez obzira sto se ti opires, ja ti saljem puno :zag:

:D

Podstaknuta ovim resila sam da je procitam ponovo.Ima samo 128 stranica. Upravo sam je zavrsila,ruka me ne boli ali mi oci ispadose :rotf:
Meni se i dalje svidja.
Za ovu nedelju sam ja procitala vec dve knjige,od mene dosta :whistling:Mora i da se radi:lol:

Samo da se kratko osvrnem na komentar VanZandt-a,ja kad naidjem na misljenje koje je slicno mom obradujem se i reagujem,a ako nismo istomisljenici,postujem tudje misljenje i ne kritikujem:rtfm:

Pozdrav svima:bye:
.
:ok:

Ja vas citam sta citate,al' sama sam zatajila....
Treba da se bacim na izucavanje grcke knjizevnosti za ispit,ima ohohohohohohoho
pa mi je ostala literatura u drugom planu trenutno :(

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back