Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja sam bila večeras u onoj knjižari što je nedavno otvorena na Bulevaru, negdje preko puta Crkve Sv.Marka
... možda mi se učinilo, ali su mnogi naslovo djelovali daleko jeftinije nego u laguni
mnoga djela su tvrdo koričena, i baš lijepo izgledaju

mada prodavci nisu bili obaviješteni... laguna ima nekoliko onih seper prodavačica koje sve živo znaju, pogotovo ona pričljiva plavušica kod Vuka... to mi se mnogo sviđa

Od ovih sam čitala samo Vremeplovčevu ženu. Imam Nelsonovu senku, ali još nije došla na red. Dano, kakva ti je u poređenju sa Svetom glađu, ako si je čitala?

Nisam citala "Svetu glad" ali je imam. Znam da vazi za najbolju njegovu ali se nesto ostrim za nju (tezak papir, mali prored, sitna slova, veliki obim, znas kako to ide :) ) Od njegovih knjiga citala sam "Pesme kraljeva" koja mi nije bila nista posebno (doduse i davno sam je citala) i "Rubin u njenom pupku" koja mi se veoma dopala u domenu istorijskih romana ali mi je "Nelson" neuporedivo jaca psiholoski i emotivno. Bukvalno ti glavni lik tone u ludilo pred ocima i sve to prolazis s njim i kao da hoces da ga iscupas a ne mozes, mozes samo da posmatras i slusas njegove opsesije. Vrlo snazno i potresno (iako se naravno, nisam prepoznala:D)

ja sam bila večeras u onoj knjižari što je nedavno otvorena na Bulevaru, negdje preko puta Crkve Sv.Marka
... možda mi se učinilo, ali su mnogi naslovo djelovali daleko jeftinije nego u laguni
mnoga djela su tvrdo koričena, i baš lijepo izgledaju

mada prodavci nisu bili obaviješteni... laguna ima nekoliko onih seper prodavačica koje sve živo znaju, pogotovo ona pričljiva plavušica kod Vuka... to mi se mnogo sviđa

Knjizare Delfi zive od Laguninih izdanja (koja ne mogu biti skuplja u tudjim knjizarama) i dobrog strateskog rasporeda prodajnih mesta. Cak u poslednje vreme (na primer godinu i nesto) Lagunina izdanja su u stvari bezobrazno skupa (na primer, obicni romani, meki povez, lose stampe - tipa slova se maltene na nekim mestima gube koliko je boja slaba a papir tanak - staju oko 770 do 990 dinara kad je osnovna cena u pitanju). Opet i to je na neki cudan nacin fer jer stimulisu ljude da budu njihovi stalni kupci kako bi dosli do iole razumne cene knjige (mada je za najskuplje knjige a gorepomenuti kvalitet i 700 skupo, sto se mene tice, a to je najvise sto normalnim popustom mozes da dobijes).
Ta knjizara koju spominjes je knjizara Evro-Djuntija. Mislim da imaju veliki izbor, sve isto sto i Delfi, ali sama izdanja Evro-Djuntija nisu mi nimalo privlacna - ni izbor naslova ni oprema.

prva sa Daninog spiska
KADA SI OTIŠAO, Megi 0'Farel
ljudi, mene i sad boli u grudima kad se sjetim te knjige
ali bukvalno boli

Ne znam kako bih sada reagovala na nju. Ali znam da tada, pre par godina, jos mi se i u zivotu svasta potrefilo, bila sam kao luda od nje. Ridala sam k'o kreten, sanjala sam je nocu. Kao da sam bila u knjizi. Ludilo!
Nedavno sam kupila ovu njenu najnoviju za koju je dobila Kosta nagradu (to je bivsi Vitbred) "Ruka koja je drzala moju" o kojoj sam svasta lepo procitala u britanskoj stampi a i u komentarima ljudi, pa cu videti. NIje jos na redu.
Veceras jos citam "Sentimentalnu povest Britanskog carstva" Pekicevu (jedna od mojih omiljenih knjiga, milion puta sam je citala), da se podsetim malo te istorije inspirisana ovim "Slucajem putokaza" pa cu videti sta dalje. Verovatno opet nesto "englesko" dok sam u fazonu, tako da mi ni Megi O'Farel nije daleko.

Nisam citala "Svetu glad" ali je imam. Znam da vazi za najbolju njegovu ali se nesto ostrim za nju (tezak papir, mali prored, sitna slova, veliki obim, znas kako to ide :) ) Od njegovih knjiga citala sam "Pesme kraljeva" koja mi nije bila nista posebno (doduse i davno sam je citala) i "Rubin u njenom pupku" koja mi se veoma dopala u domenu istorijskih romana ali mi je "Nelson" neuporedivo jaca psiholoski i emotivno. Bukvalno ti glavni lik tone u ludilo pred ocima i sve to prolazis s njim i kao da hoces da ga iscupas a ne mozes, mozes samo da posmatras i slusas njegove opsesije. Vrlo snazno i potresno (iako se naravno, nisam prepoznala:D)

Sveta glad je mene oduvala. Tema je slična Amistadu (ako ste gledale taj film), znači potresna priča o trgovini robljem, pa da je samo na tome ostala bila bi prejaka, čovek je zaista majstor. Ali zaplet ide u potpuno neočekivanom smeru i odnosi roman na potpuno novi nivo kvaliteta, ali i "oduvavanja".

Nemoj ti da prizeljkujes penziju. Jer pazi, penzija je manja od plate, a knjiga je sve vise:zper:

Samo jos da napomenem da je moj spisak krajnje, ali krajnje subjektivan. Posto je kriterijum bio da odredim koje su knjige mene emotivno razbile, a znamo da to zavisi od trenutka kad se cita, zivotnih okolnosti i predistorije, karaktera i niza drugih stvari. Knjige sa ovog spiska su vise nego bilo koje druge podlozne tome. Tako da, radovalo bi me da cujem vase utiske o nekima od njih ali nemojte da iznenaditi ako vam se knjige i ne svide koliko meni. Bar ce biti jos rasprava i dopunjavanja, a to radja nove preporuke.
A to opet radja nove probleme za nasu dragu Radu :D

:zcepanje::lol::zcepanje:

Al ste se raspisale popodne i večeras, pa sve zanimljivije od interesantnijeg. A ja bih volela da držim korak sa vama, ali teško mi ide. Da li se vi tek tako sećate svih tih knjiga koje ste čitale, ili vodite neke evidencije? Samo je dana pomenula da piše poslednjih 5 godina. Ja pišem od 3. razreda osvnovne škole.:zper:
I sve vreme upisujem ime pisca i dela, a u nekim periodima sam upisivala po 2-3 rečenice o čemu se radi da bih mogla da se setim. I moram da priznam da mi u većini slučajeva to ne pomaže. A nemam ni vremena ni volje da pišem duže.
U ovaj rokovnik, koji mi je još uvek aktuelan upisujem od 1991. godine. !!! I sad kad se ovde pomene neka knjiga, ja treba da prelistam 20 godina manje-više aktivnog čitanja. Iako mi se sada čini da uspevam da pročitam mnogo manje od većine vas, ja moram da priznam da sam izuzetno zadovoljna. Poslednjih godina uspevam da pročitam 2 knjige mesečno. To je 24 knjige godišnje, a to je u proteklom periodu da kažem moje pune zrelosti 480 knjiga. A nisam uvek čitala samo 2 knjige mesečno.
Počela sam sad taj moj spisak da prepisujem u jednu tabelu u excelu, tako da mogu po potrebi da tražim ili poređam spisak, po piscu ili delu, da se lakše snadjem kad pomenete neku knjigu. I tako sam videla da je bilo meseci kad sam uspevala da pročitam po 6-7 knjiga. Pa prosto ne mogu da verujem.
Moram drugi post da pišem da prokomentarišem neka od pomenutih dela. Ponekad mi neprijatno koliko su mi dguački postovi. Srećom ovde ima još tako opširnih koleginica, pa bar nisam usamljena

Poslednja izmena:
Dakle, Megi O'Farel... pročitala sam je, kaže spisak, relativno skoro, pre godinu ipo dana i .... manje-više - ništa. Meni se nekako više svideo, bar ga bolje pamtim Daljina medju nama od istog pisca...
Kaže moj tefter da sam čitala i Sveće gore do kraja Šandora Maraia.... po te dve rečenice koje sam zabeležila pored - nemam pojma ni o čemu se radi ni da li mi se svidja. Da je tako valjda bi se sećala nečega.

Dopadaju mi se te podele na one koje pamtite, koje nisu loše i koje nije trebalo ni čitati. I slažem se da je spisak ovih prvih prilično kratak.
Ali ima i ono što je nekoliko nas već pominjalo. Zavisi kako nam neko delo "legne" u momentu kad ga pročitamo. Mislim da sam ja pominjala, ali opet ću, jedna od meni najboljih knjiga u nekim mladjim danima je bila Nepodnošljiva lakoća postojanja Milana Kundere. Uopšte mi je Kundera bio nešto izuzetno. I pre npr. 2 godine kaže meni drugarica kako je ponovo čitala pomenuto delo i kako je zaista fantastično i svevremeno i sve naj, naj. I uzmem ja ponovo da pročitam. Ono dosadno dozlaboga. Odlično se sećam pa mi nije bilo potrebno potsećanje šta se tu dešava. Ali cela ta atmosfera, ceo problem koji je iznet... je tako passé (zastarelo). Bar meni, valjda sam Kunderu potpuno apsolvirala u ono vreme. Posle sam pročitala i sve što je kasnije izašlo, tako da sam valjda potpuno zaokružila.

Al ste se raspisale popodne i večeras, pa sve zanimljivije od interesantnijeg. A ja bih volela da držim korak sa vama, ali teško mi ide. Da li se vi tek tako sećate svih tih knjiga koje ste čitale, ili vodite neke evidencije? Samo je dana pomenula da piše poslednjih 5 godina. Ja pišem od 3. razreda osvnovne škole.:zper:
I sve vreme upisujem ime pisca i dela, a u nekim periodima sam upisivala po 2-3 rečenice o čemu se radi da bih mogla da se setim. I moram da priznam da mi u većini slučajeva to ne pomaže. A nemam ni vremena ni volje da piše duže
U ovaj rokovnik, koji mi je još uvek aktuelan upisujem od 1991. godine. !!! I sad kad se ovde pomene neka knjiga, ja treba da prelistam 20 godina manje-više aktivnog čitanja. Iako mi se sada čini da uspevam da pročitam mnogo manje od većine vas, ja moram da priznam da sam izuzetno zadovoljna. Poslednjih godina uspevam da pročitam 2 knjige mesečno. To je 24 knjige godišnje, a to je u proteklom periodu da kažem moje pune zrelosti 480 knjiga. A nisam uvek čitala samo 2 knjige mesečno.
Počela sam sad taj moj spisak da prepisujem u jednu tabelu u excelu, tako da mogu po potrebi da tražim ili poređam spisak, po piscu ili delu, da se lakše snadjem kad pomenete neku knjigu. I tako sam videla da je bilo meseci kad sam uspevala da pročitam po 6-7 knjiga. Pa prosto ne mogu da verujem.
Moram drugi post da pišem da prokomentarišem neka od pomenutih dela. Ponekad mi neprijatno koliko su mi dguački postovi. Srećom ovde ima još tako opširnih koleginica, pa bar nisam usamljena

Jao Bi sto ti je lep post!
Pises spisak od 3. razreda :eek: :worth: :zag:
I jos po 2-3 recenice o svakom delu!
Pa ti si moj idol!!!

Ja sam nesto povremeno pisala, pa povremeno nisam... Znas kako mi je zao sto nisam :dash:
I sada pokusavam da sve saberem na spisak. Pravim ga u Wordu (Koja je prednost u exelu za ovakav spisak u odnosu na word? Reci mi ako je ima pa da se eventualno i ja presaltam).

Ti si se Bi bas nacitala bogami. I mogu ti reci jos nesto. 2-3 knjige mesecno je sasvim dovoljno. Nekako bas taman.

PS. Nikako da kazem Dani a i ostalima, citam Slepog ubicu, i stvarno je za sada odliiiicna!

Hvala, lamar. Pišem ime pisca i dela od 3. razreda, a te 2-3 rečenice o delu veći deo života nisam pisala. U to veme, kad sam počinjala ozbiljnije da čitam, znači kad sam sa slikovnica prešla na valjda Mačka Tošu ili šta se već u to vreme u tom uzrastu čitalo (tefter iz onog doba je ostao negde u roditeljskoj kući, a mislim da je u životu), onda mi tata dao jedan rokovnik i rekao da upisujem.... i tako je to počelo.

E a što se tiče excela, nisam neki stručnjak za to, ali neka prednost (iako možda nije mnogo ni bitna) je to što u jednu kolonu pišem naziv dela, a u drugu ime pisca, u treću izdavača, u četvrtu period kad sam čitala na primer (nijednog izdavača nemam zapisanog, ali sam ostavila rubriku), posle možeš po potrebi da poređaš po piscima, izdavačima... ukucaš ime pisca i odmah ti se slože i sva dela jedno do drugog. Mada možeš i u wordu valjda nešto slično. Mislim ukucaš find i nadješ šta ti treba. Ali ja ajde da malo vežbam excel. Jer ja upisujem redom iz sveske, pa mi je hronološki. A kad mi bude trebalo nešto da nadjem, da se na brzinu uključim u raspravu na temu...... e, malo sam se upetljala.... :strika:

E, vaše je bilo veče, a moja je noć. Zaboravila sam da kažem da sam pročitala 50-ak sitno pisanih strana Mandoline kapetana Korelija. Prvih 30 me smorilo, sad ima nekih nagoveštaja da će možda da bude i nešto zanimljivije. Ipak sam ja ćerki rekla da mi skine film sa neta. I skinuo se, sad još prevod da mi nadje... pa ću lepo sutra da ga odgledam. Možda me podstakne na čitanje .. sad sam morala da pregledam par strana teme unazad da vidim koja je to forumašica napisala da je prvo gledala film, pa poželela da pročita knjigu. Bila je to emocija. Skoro nam se pridružila, ali očigledno je da nije zalutala ovde. Tako da ću ja njenim stopama.

Hvala, lamar. Pišem ime pisca i dela od 3. razreda, a te 2-3 rečenice o delu veći deo života nisam pisala. U to veme, kad sam počinjala ozbiljnije da čitam, znači kad sam sa slikovnica prešla na valjda Mačka Tošu ili šta se već u to vreme u tom uzrastu čitalo (tefter iz onog doba je ostao negde u roditeljskoj kući, a mislim da je u životu), onda mi tata dao jedan rokovnik i rekao da upisujem.... i tako je to počelo.

E a što se tiče excela, nisam neki stručnjak za to, ali neka prednost (iako možda nije mnogo ni bitna) je to što u jednu kolonu pišem naziv dela, a u drugu ime pisca, u treću izdavača, u četvrtu period kad sam čitala na primer (nijednog izdavača nemam zapisanog, ali sam ostavila rubriku), posle možeš po potrebi da poređaš po piscima, izdavačima... ukucaš ime pisca i odmah ti se slože i sva dela jedno do drugog. Mada možeš i u wordu valjda nešto slično. Mislim ukucaš find i nadješ šta ti treba. Ali ja ajde da malo vežbam excel. Jer ja upisujem redom iz sveske, pa mi je hronološki. A kad mi bude trebalo nešto da nadjem, da se na brzinu uključim u raspravu na temu...... e, malo sam se upetljala.... :strika:

Shvatila,shvatila :)
Mislila sam da exel mozda ima neku prednost koja mi je pred nosem a ja je ne vidim, sto mi se cesto desava. Kada ja nesto sto je napisano nisam uocila, moj sestric kaze:"Mora da je bilo napisano najkrupnijim slovima" :)
To ti je ilustracija da ja sve ono sto je ocigledno uopste ne primecujem. Mislila sam da je tako i sa exelom.

Cestitam na Mandolini :)

Emocija je svakako neko ko ovde nije zalutao, to si lepo rekla. Bas je pravo drustvo za nas. A verovatno i mi za nju :mrgreen:

PS. Ja odoh makar jos malo na Slepog ubicu. Dooobar!

Emocija je svakako neko ko ovde nije zalutao, to si lepo rekla.

Dobro jutro!:rumenko:

Citajuci vase poslednje postove dosla sam do zakljucka da sam ja pravi amater medju profesionalcima,da pojasnim zbog cega;ja sam tokom mog skolovanja vise baratala brojevima i lenjirima nego recima,ali sam od detinjstva strastan citalac i bas mi je drago sto sam u vasem drustvu:hvala:

Za Mrs.Bi:Po meni je film mozda bolji jer je nekako sve skoncentrisano i brze prodje:klap:ali ne mogu reci da mi je zao sto sam procitala knjigu.Nisam je zaboravila a to je meni sasvim dovoljno:bye:

Ja procitah napokon Izuzetna stvorenja, Trejsi Sevalije. :dosadno::zzzz: Mislim da nikad nisam citala dosadniju knjigu. Cenim zelju spisateljice da istakne los polozaj zena nekada, ali....:dash: Pocetak 19. veka, Engleska, dve zene, tj. devojcica i zena nalaze fosile. Pored stalnog slikanja cinjenice da je tad zena mogla da bude vestija od naucnika u tome, a da je svi nipodastavaju, provlaci se i uticaj religije na shvatanje sveta, tj. postojanje izumrlih vrsta je bilo neprihvatljivo za crkvu. Eto, sve to je moglo da se kaze u jednom eseju a ne da se razvlaci na 300 strana. Ne znam kakva su joj druga dela, ali ovo je uzas.

Sto se Slinka tice, vec sam Mirki preporucila njegova Bekstva od ljubavi, odlicna knjiga.

Dobro jutro!:rumenko:

Citajuci vase poslednje postove dosla sam do zakljucka da sam ja pravi amater medju profesionalcima,da pojasnim zbog cega;ja sam tokom mog skolovanja vise baratala brojevima i lenjirima nego recima,ali sam od detinjstva strastan citalac i bas mi je drago sto sam u vasem drustvu:hvala:

Za Mrs.Bi:Po meni je film mozda bolji jer je nekako sve skoncentrisano i brze prodje:klap:ali ne mogu reci da mi je zao sto sam procitala knjigu.Nisam je zaboravila a to je meni sasvim dovoljno:bye:

I nasa Rada vise barata brojevima, pa ipak... nema joj ravne zar ne :)

Kako mi se ovaj utrpa ovde?Treba da bude Po meni.....

Otkucaj razmak sa obe strane smajlija, i izbeci ces ovo.
I meni se desavalo dok nisam ukapirala :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back