Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja bih svima preporučila ono što sada čitam, čitam a znam svaku rečenicu slovo po slovo, Bulgakova i njegov savršeni roman 'Majstor i Margarita'

Deset godina ga je pisao, osam sačuvanih verzija je ostavio i više njih spalio, da bi se dvadeset i sedam godina posle njegove smrti pojavilo ovo što mi danas možemo i treba da čitamo.
Moja najdraža knjiga, koju svaki put čitam drugačije i preporučujem je od srca svima. Sve je u njoj rečeno.

Iza nje čitam dve knjige Margaret Diras i prelazim na Pekića, i da, Crnjanskog.

Jej, još jedan u Majstorovom taboru! :klap:

Santa, znas od kada hocu da procitam ponovo I deo!
I nikako. A II deo nisam ni citala... :rumenko:
Al' cu procitati!:)ne, nje rec o drugom delu ;D
kniga samo nosi naslov "Druga knjiga seoba" i nema veze sa njegovim romanom" Seobe"
ali je jaaako poeticna ta druga knjiga seoba i zavredjuje mnogo vise paznje ne samo od seoba nego i od samog Andrica. crnjanski je tu ustvari pokazao sve svoje umece. i zato svima toplo preporucujem. nemojte da vas odbije cinjenica da je knjiga podeljena na dva ili cak tri toma, zavisno od izdanja. verujte, to je 800 kvalitetnih stranica vaseg vremena :D

Poslednja izmena:
Ništa lakše da to postigneš. Neko vreme uoči rođendana počni da gunđaš kako bi volela da imaš tu i tu knjigu... :lol: Videćeš, uvek upali!
Ja od prošle godine tako odradela i upalilo ...jedino što su me malo pogrešno shvatili šta tačno želim :roll:,pa sam dobila neke što nisam priželjkivala, no poklonu se u zube ne gleda :mrgreen:

I Rado srećan ti sutrašnji divan daaaaaaaan :zag:

Dobila sam knjigu na poklon a nije mi ni rodjendan! An-Mari Mekdonald, "Dok vrane lete", objavio Rubikon. Deluje super zanimljivo, nego moram bas da rezervisem vreme za nju jerbo ima 600 i nesto strana sitnog teksta. Ali izgleda da bas kao ono sto ja volim - neka lepa prica koja se proteze kroz dugacak vremenski period i ima svasta u njoj :) Al' sam objasnila, ubilo se :rumenko:
Zadnja korica kaze ovako:
"An-Mari Mekdonald rodjena je u zapadnoj Nemackoj i detinjstvo provela u kanadskoj vazduhoplovnoj stanici blizu Baden Badena. Njen otac bio je oficir vazduhoplovstva te je porodica ;esto menjala mesto prebivalista. Pisac je romana i drama. Bavi se i glumom. Dobitnik je mnogih nagrada. Zivi i radi u Torontu.
Neverovatno slikovit nacin pripovedanja u kojem s eu idilicni svet 60-ih proslog veka uplicu iskusenja koja donose hladni rat, spijunaza, ubistvo i zlostavljanje. Ne plasite se, nijedna od ovih stranica nije napisana uzalud."

A da se sve zacini na prednjoj korici pise: "Paznja! Citanje ove knjige moze vam oduzeti dah!" Dakle - godisnji odmor (pozeljno - Jeloustoun: mirno mesto za odmor), knjiga i ja, pa da otplovim u te 60-te :D

Ja se spremam da se po drugi put uhvatim u koštac sa Pekićevim Zlatnim runom.

Prvi put sam pokušala pre nekih godinu i po, i stala na 4. knjizi.
Mislim da će to biti najbolja stvar koju sam ikad pročitala. Savršena je u svakom pogledu.
Ne samo da je Pekić ovde dao svoj maksimum, nego i zahteva maksimum od čitaoca. Kao da si na obuci za marinca, u intelektualnom smislu
Traži ne samo apsolutnu koncentraciju, nego i bukvalno učenje, jer te zasipa tolikom količinom informacija da ne možeš samo prostim čitanjem da ih upiješ i uskladištiš. Moraš da staneš, razmisliš, praviš beleške, istražuješ, malo zagrebeš po netu ili nekoj dodatnoj literaturi...Mislim, ne moraš, naravno, ali se toliko vrednosti onda gubi...
Neki delovi su me doslovno preznojavali od napora, ali ništa me nije tako ispunjavalo zadovoljstvom... znate onaj osećaj potpune, ali potpune iskorišćenosti mentalnih kapaciteta? E, to.

Elem, na neki način, zbog toga sam tada i stala. Naišao mi neki gadan i iscrpljujuć period u životu i postalo mi je problem da održim potrebnu koncentraciju, prosto nisam imala snage.

Ali sad sam spremna da krenem ispočetka :D

Svaka cast! Znam da je to fenomenalna knjiga, odnosno cudoviste od knjige, da budem precizna (u bukvalnom i prenesenom smislu). Nego reci mi, ti imas svoj primerak? Jer meni je to uvek bilo preskupo da kupim, koliko god snizavali, a u biblioteci ne mogu da se obevezem da uzimam po jednu i da ce uvek sve biti na broju. Da li postoji neko starije, jeftinije izdanje, mozda u manje tomova rasporedjeno (ako je to uopste moguce)?

Svaka cast! Znam da je to fenomenalna knjiga, odnosno cudoviste od knjige, da budem precizna (u bukvalnom i prenesenom smislu). Nego reci mi, ti imas svoj primerak? Jer meni je to uvek bilo preskupo da kupim, koliko god snizavali, a u biblioteci ne mogu da se obevezem da uzimam po jednu i da ce uvek sve biti na broju. Da li postoji neko starije, jeftinije izdanje, mozda u manje tomova rasporedjeno (ako je to uopste moguce)?

Ja sam tresnula pare za to pre par godina, kad je Dereta za sajam knjiga izbacila luksuzno izdanje, sa zlatotiskom, u kutiji...perverzija. Dali su tada pristojan popust, mada je i dalje to bilo dosta para, ali sam prelomila i dala, onako, bez osvrtanja. Inače, jedva sam ga donela kući tada. Imali su neku ogromnu papirnu kesu u koju je mogao da stane, sa dugačkim ručkama (onaj konopčić) za na rame....10 dana sam imala plavi podliv tamo gde su mi ručke usekle na ramenu. Jeste pravo čudovište. Al', znaš šta, vredi svaku paru, ni za trenutak nisam zažalila. I baš mi je drago što je luksuzno izdanje, tako vredan roman i zaslužuje samo vrednu opremu.

Koliko znam, to Deretino izdanje je najkompletnije. Između pisanja prvih 5 i poslednje 2 knjige je prošlo par godina (a izgleda da su tada izdavane jedna po jedna, nisam sigurna), pa je pri pisanju poslednje 2 Pekić vršio korekcije i prvih 5. Te korekcije su tada zasebno izdate, ali ne sve. Ovo Deretino izdanje je sa svim unetim ispravkama, tj. konačna verzija.

A za starija izdanja, sumnjam da se to može naći. Pre ovog, izdavano je u Sarajevu (i bez ovih korekcija i dopuna) i to baš uoči rata, ko zna kakav je to tiraž i da li je preživeo. To je sve što znam. I sigurna sam da nema u manje tomova, tomove je podelio sam Pekić, nije u pitanju tehničko rešenje.

Evo, ovakvo je to moje čudovište, našla sam fotku

PEKIC-ZLATNO-RUNO-KOMPLET_slika_L_182949.jpg

Ja imam Deretino izdanje iz 2005. ali mi se, nekako, uzivo, cini manje obimno (debelo!) od ovog tvog! :lol:

Citaj, malena (3500 strana u 7 tomova, 21cm), i uzivaj. Pekic je pravi carobnjak!

Ovo je fotka sa neta, nije moja, da ne bude nesporazuma.
Ali je to to izdanje, moje.
Samo je moje na lepšem mestu, počasnom :aha:

I samo da znaš da pamtim, Kojote, kao slon pamtim - prijavila sam ja ovde i kad sam prvi put počela Runo, a ti si me prozivao da verovatno mislim na Grevsa i da nemam ja ta medveđa mooda za Pekića :besan2: Sve pamtim :besan2:

Ovo je fotka sa neta, nije moja, da ne bude nesporazuma.
Ali je to to izdanje, moje.
Samo je moje na lepšem mestu, počasnom :aha:

I samo da znaš da pamtim, Kojote, kao slon pamtim - prijavila sam ja ovde i kad sam prvi put počela Runo, a ti si me prozivao da verovatno mislim na Grevsa i da nemam ja ta medveđa mooda za Pekića :besan2: Sve pamtim :besan2:
Samo napred, Meki - tvoje interesovanje za Pekicevo Runo naterace me da te otsad' posmatram drugijem ocima. :)

Citao sam tvoj lament o dosadasnjem angazovanju tvojih sivkastih medjedjih celijica na Pekicevom projektu Zlatno runo.
Moj (skromni, jasta!) komentar odnosi se na ozbiljnost, na (tvoju) priljeznost sa kojom pristupas ovom gigantskom romanu -
smatram da bi se tvoje iscitavanje ostatka od tri toma (ako sam dobro primetio cetiri si vec procitala) trebalo malkice ubrzati,
tako da se vec krajem ovog meseca moze sa tobom ozbiljno popricati o Runu. :)

Čitam ovu "raspravu" i divim vam se. Čovek zaista treba da ima vremena i da bude posvećen pa da se upusti u čitanje takvog dela.
I onda se ja prisećam da li sam i šta čitala od Pekića. Pa se setim da sam svojevremeno progutala Besnilo brzom brzinom, ali se pitam ima li smisla porediti ta dva dela. I počela sam Godine koje su pojeli skakavci, ali mi nije išlo.
Da li ću ikad u životu imati vremena i volje da se posvetim nekim tako velikim i ozbiljnim delima.

Ja i dalje čitam uglavnom samo u autobusu. Trenutno Kuću u Puertu Gordane Ćirjanić i baš sam danas stigla do nekog dela gde ponovo pominje NATO bombardovanje Srbije 1999. godine i opet sam se rasplakala. (Ista situacija je bila na početku knjige). Onda sam se setila kako Rada nije mogla da čita neku knjigu u busu jer je bila puna ružnih reči, pa je bilo sramota da neko vidi. Tako je meni neprijatno da plačem u busu. A ne mogu da se suzdržim. Toliko me pominjanje tog bombardovanja uvek pomeri. Nisam očekivala da će toga toliko biti (nije to puno, ali ja mnogo snažno to doživljavama).. mislila sam da se radi samo o kući u Puertu, a ono ima svega i svačega.. Sad sam malo zbrda zdola nabacala svega

Jej, još jedan u Majstorovom taboru! :klap:

Naravno, a logično je da ta knjiga jeste najdraža mnogima rasutim po svetu. Za mene, uz 'O junacima i grobovima' Ernesta Sabata i 'Braću Karamazove' F.M. Dostojevskog ona čini moju privatnu trilogiju. U te tri knjige saznala sam sve što sam želela, i dozvolila, da mi bude objašnjeno o životu. I posle. S tim što 'Majstor i Margarita', ipak, stoji na čelu. Samo ta knjiga mi nateruje i suze smejalice na oči. Volim da se smejem.

Kada je uzmem, kao i druge dve, ne prestajem da je čitam. A čitam je po različitim ključevima, kako mi dođe, ovog puta po motu kojim je počeo Bulgakov, dakle po citatu iz 'Fausta' .. ali ko si ti najzad? – Deo sam one sile koja večito stremi zlu, a večito tvori dobro i ovom citatu dole iz te genijalne Bulgakovljeve knjige:

- Mijale Aleksandroviču – tiho se obrati Voland glavi, i kapci ubijenog tada se podigoše, i Margarita, stresavši se, ugleda na mrtvom licu žive oči ispunjene mišlju i patnjom. – Sve se obistinilo, nije li tako? – nastavi Voland gledajući glavi u oči – glavu je odrubila žena, sednica nije održana i ja stanujem u vašem stanu. To je –činjenica. A činjenica je najtvrdoglavija stvar na svetu. Ali sada nas interesuje ono dalje, a ne činjenica koja već postoji.
Vi ste uvek bili vatreni pobornik one teorije da se, poštoje glava odrezana, život u čoveku prekida. On se pretvara u pepeo i odlazi u nepostojanje. Prijatno mi je da vam saopštim, u prisustvu mojih gostiju, iako oni služe kao dokaz sasvim druge teorije, da je vaša teorija solidna i oštroumna. Uostalom, sve teorije dostojne su jedna druge. Postoji među njima i jedna po kojoj će svakome biti dato prema njegovoj veri. Pa neka se tako i zbude. Vi odlazite u nepostojanje, a mene će radovati da iz pehara u koji se preobraćate ispijem za postojanje!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back