Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Skinula sam elektronsku verziju. Taman da ne moram da kupujem, ionako nikako da procitam to sto kupujem

Mislim da veliki kvalitet ovoj knjizi, pored njenog izvornog kvaliteta, daje prevod. A prevela je u ovom Laguninom izdanju neka Maja Kaludjerovic. Ja se inace ic ne razumem u prevode i prevodioce, ali mos misliti kada je to i meni palo u oci/usi :). Ne znam sta je sa tvojom elektronskom verzijom, lepo bi bilo da je isti prevodilac.

Mislim da veliki kvalitet ovoj knjizi, pored njenog izvornog kvaliteta, daje prevod. A prevela je u ovom Laguninom izdanju neka Maja Kaludjerovic. Ja se inace ic ne razumem u prevode i prevodioce, ali mos misliti kada je to i meni palo u oci/usi :). Ne znam sta je sa tvojom elektronskom verzijom, lepo bi bilo da je isti prevodilac.

To je skenirano laguinino izdanje trebalo bi da jeste. sad cu da vidim

Edit. jeste, prevodilac je Maja Kaludjerovic

Poslednja izmena:
Zanima me da li je iko ovde pročitao knjigu Gordane Ćirjanić 'Ono što oduvek želim'. Ja sam stigla negde do pola i smorila me je, najstrašnije.

Ta knjiga dođe nešto kao deo nikad napisane trilogije, baš sa već spomenutom knjigom Milke Knežević-Ivašković 'Izgubljeno lice', s tim što je bolje napisana.
Dok Milka prepisuje, do zla boga isprazne forumske diskusije, Ćirjanićka prepričava i analizira jednako besmislene rijaliti šou programe i krim serije. Jedna te vodi na forum, druga te prisiljava da gledaš televiziju. Kakva ideja! U oba slučaja.
Naravno, obe imaju potku, one, je li s visine, govore o ispraznosti i zavisnosti. O modernom dobu. O onom što Ćirjanićka označava kao 'krah morala i kraj duhovnosti'. I kladim se, i ona će kao i Milka ostaviti nadu u spas na kraju.

E, svašta. Ko sve danas ne piše i o čemu i još dobijaju i nagrade :lol:. I utrpavaju bajke, i ni krivog ni dužnog Crnjanskog.

Sad, mene zanima ko će čitati te knjige za, recimo tako tričavo kratak period vremena kao što je pedesetak godina da ne idem dalje.

Ono što ne može da pobedi vreme nije umetnost moje drage sredovečne žene, svršene profesorke književnosti. Diploma nije talenat. A, ne.

Kada završim sa ovim nebulozama vraćam se klasicima.

Poslednja izmena:
Marie Louis Fisher- Poigravanje s ljubavlju

ne znam kako vi ali ja kad pocenem citati neku knjigu kao manijak..ne mogu se odvojiti.. svaki slobodan trenutak koristim za par strana...

nevjerovatno koliko se uzivim..

Odlična ideja. Pekić je pravi pisac.

Inače ovi su odgovorni za dodelu ovogodišnje Nnove nagrade Vasa Pavković, Ljiljana Šop, Aleksandar Ilić i Mladen Šukalo uz još neke. Ovaj poslednji baš ima prikladno prezime.
Ostalo mi je još pedesetak strana Ćirjaničke i stvarno se pitam kakve li su bile ostale knjige ako je ova dobila nagradu. I zašto nagrada obavezno mora da se dodeli? Zbog izdavača?

Ja bih od navedenih kupila "Atlantidu" koju sam citala u srednjoj skoli, Solarisovo izdanje cini mi se, ali se odavno rasprodala. Bas me zanima kako bih je sad dozivela, tada me je odusevila. I rado bih procitala "Kako upokojiti vampira". Za ovu poslednju navedenu nisam dosad ni cula :think:

Citam Slepog ubicu po preporuci mnogih sa foruma (napokon! na spisku mi je poslednjih 5 godina) i uzivam u svakom recenici. Bas je gustiram. Tako obicno gustiram knjige prica, samo je to drugo - za price mi obicno treba vise vremena jer svaka treba da "odzvuci".
A kad sam kod prica, citam Andriceve Price o osobenjacima i malim ljudima - nisam ni imala ni citala mnoge od tih prica, a one koje jesam citala sam davno, pa im se ponovo veselim. Zaista je majstor taj Andric, sasvim vanvremenski. Potpuno me odusevljava (iako sam svesna da to zvuci kao klise, ali tako je)

Citam Slepog ubicu po preporuci mnogih sa foruma (napokon! na spisku mi je poslednjih 5 godina) i uzivam u svakom recenici. Bas je gustiram. Tako obicno gustiram knjige prica, samo je to drugo - za price mi obicno treba vise vremena jer svaka treba da "odzvuci".

A kad sam kod prica, citam Andriceve Price o osobenjacima i malim ljudima - nisam ni imala ni citala mnoge od tih prica, a one koje jesam citala sam davno, pa im se ponovo veselim. Zaista je majstor taj Andric, sasvim vanvremenski. Potpuno me odusevljava (iako sam svesna da to zvuci kao klise, ali tako je)

Meni je ta knjiga cudesna i veoma draga.

Citala sam je dva puta, kao gimnazijalka i letos, vec zrela i izgradjena,
i oba puta me ocarala.

Preostala mi je "Penelopijada". Tim romanom cu okruniti zanos Margaretinim delima. :)

Zelela bih jos jednom procitati "Macije oko". I taj roman sam citala pre nekoliko godina, dok jos pohadjah gimnaziju.
Zanima me koje emocije ce sada iznedriti u meni.

Divljenje Andricu zaista moze zvucati kao opste mesto, ali i ja ga volim.
Uvek mudar i blistav.

"Price o osobenjacima i malim ljudima" cekaju na polici.

Ja bih od navedenih kupila "Atlantidu" koju sam citala u srednjoj skoli, Solarisovo izdanje cini mi se, ali se odavno rasprodala. Bas me zanima kako bih je sad dozivela, tada me je odusevila. I rado bih procitala "Kako upokojiti vampira". Za ovu poslednju navedenu nisam dosad ni cula :think:

"Slepi ubica" ili "Slepi covek iz Sevilje"?
Msm, jel su to dve knjige ili?...
Msm to nije ista knjiga?
Nesto mi se pobrkali loncici pa me prosvetlite :)

Citam trenutno "Carigradski drum" - Nenad Ilic
Veoma neobicna knjiga :)
Kada je procitam prenecu kompletne utiske.
Za sada samo mogu reci da su pozitivni :)
Mozda je neko od vas vec citao? :think:

Ja sam čitala pre par godina, ali nešto na brzinu. Kupila sam je nekom na poklon, pa iskoristila... Ne sećam se baš najbolje, ali nije to tematika koja mene zanima.
Jedno vreme su mnogi ovde pominjali Konstantinovo raskršće, pa me to, bar po naslovu, podsetilo na Carigradski drum.
Sad sam malo izguglala i za jednu i za drugu knjigu, pa to neki krimi romani, kao istorija, zavere, potrage.... sve mi vuče na "Da Vinčijev kod"...
Inače, taj Nenad Ilić je meni bio simpatičan, mislim da sam ga prvi put videla kod Marine Rajević Savić u emisiji Dok anđeli spavaju... (ko se seća, bila odlična emisija) a posle je počeo malo previše medijski da se eksponira, pa mi sve to više nije bilo simpatično. Inače, ne "ložim se " (ružan izraz, ali odgovara) na religiju, a pogotovo ne na sveštena lica.

Citam trenutno "Carigradski drum" - Nenad Ilic
Veoma neobicna knjiga :)
Kada je procitam prenecu kompletne utiske.
Za sada samo mogu reci da su pozitivni :)
Mozda je neko od vas vec citao? :think:

Ja jesam, poodavno, i svidela mi se.
Nekako drugačija, čudna...zanimljivo povezivanje prošlosti i sadašnjosti. Baš za uživanciju uz čaj sa rumom i ćebence :)

Inče knjige su neki Henri Djejms "Evropejci" ta mi pa pomalo i poznato zvuci ali ova druga uopšte Luis Sinkler "Mentrep" :roll:

Od Sinklera sam čitala Kraljevsku krv, i ne mogu da razumem zašto je taj čovek toliko nezanimljiv našim izdavačima.
Odličan satiričar i kritičar, oštar, strog, nemilosrdan, bavi se predrasudama i malograđanštinom, pogađa u samu srž društvenih gadosti sakrivenih iza moralnih pravila zajednice i društvene prihvatljivosti... ma naš Domanović je za njega bedni amater.
Sinkler je inače Nobelovac, to sam tek dosta kasnije saznala.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back