Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
...samo 1 primer...pre nekih 10-tak leta, dam "nekome" knjige - 12 stolica i Zlatno tele - od Iljf - Petrova...i posle godinu dana zamolim da mi se vrate...posle dve godine isto...posle 3...i, kako imam obichaj da cunjam, nadjem ih ( znam i po chemu ) u biblioteci Matice Srpske u NS...( sva srecca shto mi prijatelj radi tamo i shto imaju dokumentaciju od koga su i za koliko otkupili knjige z:mrgreen: )...i pre 3 godine, dodje mi u goste osoba koja je navedene knjige "posudila", gleda po mojoj biblioteci i vrisne..." Imash Dzhojsovog Ulisa - hrvatsko izdanje iz 1957 " ( btw, najbolji prevod do sad na ovim prostorima )...iako je u pitanju zhenina prijateljica, iako je doshla sa muzhem u posetu, nije mi bilo teshko da izlanem..." samo ako ostavish svoju desnu ruku u zalog" z:mrgreen:...( gosti su ubrzo morali da odu, jer im je stigao HITAN SMS...z:mrgreen:z:mrgreen:z:mrgreen: )

Za mene je ovo totalni skandal.
Ja TO vise ne bih pustila u kucu.

Secate se razigrane diskusije o pandama nakon sto je Lamar pomenula "Knjigu o bambusu"? :)

Danas sam procitala pricu o tim umiljatim medikicama i setila se pomenute diskusije. :)
m8l993.gif

"Medicijeva zirafa" je zaista odlicna knjiga.
Pruza pregrst informacija, kako o egzoticnim zivotinjama, tako i o delovima sarene istorije sveta -
Aleksandrija, stari Rim, Firenca, astecki Meksiko, barokni Prag, Napoleonova Francuska, kapitalna Amerika.

U epilogu, Marina Belozerska govori o pandama, coveculjcima u krznenim odelima.
O paru pandi, koje su na cudesan nacin smirile kovitlave strasti dveju svetskih sila. :)

U decembru 1936, Zapad je prvi put video zivu pandu.

Neustrasiva Rut Harknes, dama iz visokog njujorskog drustva, 1935 godine otputovala je u Kinu u potrazi za pandama.
Prethodno je u Sangaju umro njen suprug, s istim zamislima.
Rut je hrabro nastavila dalje unajmivsi lovca, Kventina Janga, kao partnera
(bili su zapravo ljubavnici :lol:).

U novembru 1936 god. je Rutina ekipa pronasla bebu pande, malenu, crno belu krznenu loptu, a u decembru iste godine, ljupku bebu Su Lin su prikazali u San Francisku.
Nastala je prava senzacija.

Su Lin je smesten u zoloski vrt u Cikagu.
Zahvaljujuci beskrajnom odusevljenju naroda, pande nisu vise lovili radi sporta.

Do 1946 god. u Evropu i Ameriku pristigao je izvestan broj pandi, ali posto se nisu parili, ovi dobrocudni ambasadori su izumrli.

Tokom Niksonove posete Kini 1972 godine, predsednik Mao Cedung raskalasno je obecao gospodji Nikson zive pande na poklon,
nakon sto je ona izrazila divljenje tim zivotinjicama oslikanim na kutiji za cigarete.

Tako su Hsing-Hsing i Ling-Ling stigli u Vasington.
Postali su ambasadori i potvrdili znacajan politicki proboj.

Vremenom su dobili nekoliko mladunaca, nakon sto je usna skoljka Ling-Ling prestala da trpi ljubavnicki zanos Hsing-Hsinga. :)

Ling-Ling je umrla s 23 godine, nakon lagodnog zivota, a 5 godina kasnije, Hsing-Hsing je, nakon raka testisa, poceo da kopni.

Stigla su brojna pisma u zoloski vrt.
Vasington post je objavio nekoliko.

"Dragi Hsing-Hsing,
Mnogo te volim. Kada me bole bubrezi, pijem tone soka od brusnice.
Ne znam zasto, ali to mi uvek pomogne.
Kazi cuvarima da ti treba nekoliko casa dnevno.
Nadam se da ce ti uskoro biti bolje.
S ljubavlju, Keti"
:) :)

Knjiga je otisla na spisak za citanje :).
A ova prica o pandama je divna, kao sto su i pande divne :)

Zdravo Kerefeko ...( rekose ostale knjigoholicarke u glas sedeci u krugu i drzeci se za ruke)

Meni bio tata...odneo dve knjige...koje sam mu drhtavom rukom dala kao da se ne daj boze vise nikad ne vidimo ( mislim knjige i ja ne ja i tata)
Postala sam knjigo-stipsa

Znala sam da ce ovde koncept biti shvacen iz prve..Samo me vi mozete razumeti....:)))))))

Uzgred, ni meni se ne svidja kupovina knjiga na kiosku...Ne svidja mi se ni kad moji prijatelji idu u knjizaru po njih,ali kad je hitno, nema mnogo da se bira...

A na pomenutu temu ne vracanja knjiga, ne smem ponovo ni da pisem - odmah se izbezumim od besa!
Upravo dajem godisnjicu ne vracanja jedno 10-ak knjiga , koje sam dala nekome za koga sam mislila da necu doci u ovu situaciju...Dzabe sto sam zapisala...
Jedino ih tati i sestri dajem bez straha.Tata se cak i sali kako mora da cita virkajuci u njih, jer ne sme mnogo da ih "lomi" otvaranjem korica...A diiiiiiiiiiiivan je,:heart::heart::heart: , mnooogo, mnooogo cita...Letos naidjem i vidim svaka od knjiga, koje sam mu dala na citanje, u kesici - kaze, kakva si, moram da ih pazim,a citam u dvoristu, pa da se ne prase...,:heart::heart::heart:

Poslednja izmena:
Ja nisam citala taj roman, ali sam citala "Kuca u Puertu" i "Pisma iz Spanije" i "Nova pisma iz Spanije". Dopala mi se, ali ne znam kakva je ova nova knjiga. Ona nije praznoglava zena, ali opet, desavalo se ne jednom da neko ko je vredan pisac dobije nagradu za knjigu koja mu i nije najbolja, samo zato sto mu nije dodeljena za najbolju. Doduse, nisam citala nijednu u uzem izboru osim sto u Gorana Petrovica imam poverenja ali sumnjala sam da ce dobiti posto je vec jednom dobio.

Najvise mi se dopada njena knjga "Poljubac" i ocekivala sam da ce biti nagradjena za tu knjigu pre dve godine.

Procitala sam "Ozbiljni ljudi", Manu Dzozef (Laguna). Ocena bi otprilike bila 8/10. Lepo sam se nasmejala par puta i zaista nudi drugaciji pogled na savremenu Indiju. Veliki deo radnje dogadja se u jednom naucnom institutu pa se tu pomalo i ismevaju naucnici i ironise se sa kastinskim sistemom u Indiji koji je jos uvek na snazi, mada nezvanicno. NIsam dala 10/10 zato sto ima dosadnih i/ili nepotrebnih delova, a mene to uvek smara u dobroj knjizi. U svakom slucaju, zadovoljna sam sto sam je procitala. Simpaticno stivo

Trzni centar ispred Lilija ...pa na spratu.
Dakle ako sidjes kod meka ides peske unapred ka zarkovu jedno 300 m , prodjes kafic balans i u tc gde je handy radnja gore na spratu je laguna.
Ako ne nadjes tu , ides napred dalje, sledeci tc na spratu knjizara libris
Ako ni tu ne nadjes opet ides napred pored hleb i kifle je bigz.
E ako ni tu ne nadjes ...onda moras da se vracas do doma zdravlja tu je skoro otvoren beo book il kako li se vec zove to sto drzi euro giunti.

Trzni centar ispred Lilija ...pa na spratu.
Dakle ako sidjes kod meka ides peske unapred ka zarkovu jedno 300 m , prodjes kafic balans i u tc gde je handy radnja gore na spratu je laguna.
Ako ne nadjes tu , ides napred dalje, sledeci tc na spratu knjizara libris
Ako ni tu ne nadjes opet ides napred pored hleb i kifle je bigz.
E ako ni tu ne nadjes ...onda moras da se vracas do doma zdravlja tu je skoro otvoren beo book il kako li se vec zove to sto drzi euro giunti.

Vidi ovo, Šeherezada:
http://www.alnari.rs/alnari/CRVENI SARI.aspx
Uz Crveni sari u Alnariju ili Vulkanu dobiješ knjigu na poklon. Ne znam do kada traje akcija.

hvala, devojke :cmok2:

Hvala ti, Rado, i od mene, za ovaj link. Verovatno se nikad ne bih zainteresovala jer nisam imala pojma da je je to o Sonji i Radživu Gandiju. Kako je meni Radživ bio fascinantan! Imao je tako neki mir i lepotu i snagu. A naslov Crveni sari je tako neinventivan, običan, ništa ne nagoveštava.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back