Secate se razigrane diskusije o pandama nakon sto je Lamar pomenula "Knjigu o bambusu"?
Danas sam procitala pricu o tim umiljatim medikicama i setila se pomenute diskusije.
"Medicijeva zirafa" je zaista odlicna knjiga.
Pruza pregrst informacija, kako o egzoticnim zivotinjama, tako i o delovima sarene istorije sveta -
Aleksandrija, stari Rim, Firenca, astecki Meksiko, barokni Prag, Napoleonova Francuska, kapitalna Amerika.
U epilogu, Marina Belozerska govori o pandama, coveculjcima u krznenim odelima.
O paru pandi, koje su na cudesan nacin smirile kovitlave strasti dveju svetskih sila.
U decembru 1936, Zapad je prvi put video zivu pandu.
Neustrasiva Rut Harknes, dama iz visokog njujorskog drustva, 1935 godine otputovala je u Kinu u potrazi za pandama.
Prethodno je u Sangaju umro njen suprug, s istim zamislima.
Rut je hrabro nastavila dalje unajmivsi lovca, Kventina Janga, kao partnera
(bili su zapravo ljubavnici

).
U novembru 1936 god. je Rutina ekipa pronasla bebu pande, malenu, crno belu krznenu loptu, a u decembru iste godine, ljupku bebu Su Lin su prikazali u San Francisku.
Nastala je prava senzacija.
Su Lin je smesten u zoloski vrt u Cikagu.
Zahvaljujuci beskrajnom odusevljenju naroda, pande nisu vise lovili radi sporta.
Do 1946 god. u Evropu i Ameriku pristigao je izvestan broj pandi, ali posto se nisu parili, ovi dobrocudni ambasadori su izumrli.
Tokom Niksonove posete Kini 1972 godine, predsednik Mao Cedung raskalasno je obecao gospodji Nikson zive pande na poklon,
nakon sto je ona izrazila divljenje tim zivotinjicama oslikanim na kutiji za cigarete.
Tako su Hsing-Hsing i Ling-Ling stigli u Vasington.
Postali su ambasadori i potvrdili znacajan politicki proboj.
Vremenom su dobili nekoliko mladunaca, nakon sto je usna skoljka Ling-Ling prestala da trpi ljubavnicki zanos Hsing-Hsinga.
Ling-Ling je umrla s 23 godine, nakon lagodnog zivota, a 5 godina kasnije, Hsing-Hsing je, nakon raka testisa, poceo da kopni.
Stigla su brojna pisma u zoloski vrt.
Vasington post je objavio nekoliko.
"Dragi Hsing-Hsing,
Mnogo te volim. Kada me bole bubrezi, pijem tone soka od brusnice.
Ne znam zasto, ali to mi uvek pomogne.
Kazi cuvarima da ti treba nekoliko casa dnevno.
Nadam se da ce ti uskoro biti bolje.
S ljubavlju, Keti"