Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni samo interesanto kako su dva prethodna posta poslata u razmaku od tačno 24 sata, manje 1 minut z:ddm1: (čini mi se da ovaj deda mraz drži olovku, zato sam ga stavila)

Meni se dopada Murakami...

Meni samo interesanto kako su dva prethodna posta poslata u razmaku od tačno 24 sata, manje 1 minut

Zaista! :) Tek sada obratih paznju.

Jesi citala "Okorelu zemlju cuda i Kraj sveta"? :)

Bolji je Južno od granice.... ali nije ni to nešto spektakularno. Meni je jednostavno jedno vreme prijalo da čitam nešto što donosi drugačiju atmosferu od anglosaksonskih pisaca. Naravno, ni to sve ne može da se strpa u isti koš, ali ipak su ovi azijski i sa bliskog i dalekog istoka - drugačiji.

Dok kupis casopis od 200 i knjigu od 450 , dodje to skuplje nego da kupis samo knjigu ...
Da je na poklon knjiga pa da razumem al ovako ...

Kupila sam je danas. Knjiga Đavo Voli Slavu a ne kako sam rekla Đavo nosi Pradu ide uz časopis Grazia, i sve ukupno je 499 dinara. Videh na sajtu da je regularno 650 a sa popustom 519. Da li vredi ili ne ne znam, kad pročitam javljam utiske.

Pocela sam da citam "Okorelu zemlju cuda i Kraj sveta".

U romanu su data dva paralelna pripovedna toka koje Murakami odlicno preplice.

Procitala sam svega nekoliko poglavlja i trenutno se ne mogu oteti naglasenoj stilizaciji radnje/okruzenja/likova.

Niti malo opskurnog i etericnog, samo bajka.

Ipak, zeljno citam, uzivam, volim Murakamijeve likove, ekscentricne, racionalne,
eklekticne, zaljubljenike u kvalitetnu muziku i film.

Dopada mi se razlicitost okruzenja u dvema radnjama:
u Okoreloj zemlji cuda prikazan je Tokio u buducnosti, okovan neboderima od
hladnog celika, dok vode se ratovi zarad informacija uz pomoc visoko razvijene tehnologije;
dok u Kraju sveta Murakami pripoveda o Gradu, u neznanom vremenu, opasanom zidinama, o Gradu na cijim se poljima napasaju zlatni jednorozi.

Upravo kontrast u navedenim okruzenjima smatram efektnim.

Dopadaju mi se zacudjujuca Murakamijeva poredjenja:
"Lift je cist kao potpuno nov mrtvacki kovceg."
"...napredovao sam uzvodno sred te tame kao riba u evoluciji."

Hmmm, mislim da je to-to. Mislim da zbog ovoga meni Murakami ne prija.
Samo da dodam da mi je nekako sve sterilno. Cudno. Kao da se radnja ne dogadja na planeti Zemlji.... Tako nekako.
Jeste originalno i ume da te povede radnja. Ali nema moc da te ponese.
Eto tako nekako. :strika:

Bolji je Južno od granice.... ali nije ni to nešto spektakularno. Meni je jednostavno jedno vreme prijalo da čitam nešto što donosi drugačiju atmosferu od anglosaksonskih pisaca. Naravno, ni to sve ne može da se strpa u isti koš, ali ipak su ovi azijski i sa bliskog i dalekog istoka - drugačiji.

Jeste, i ja volim da menjam podneblja, pisce, stilove, vremena desavanja...
Bilo bi mi dosadno da stalno furam jedno te isto.
z:poz:

Hmmm, mislim da je to-to. Mislim da zbog ovoga meni Murakami ne prija.
Samo da dodam da mi je nekako sve sterilno. Cudno. Kao da se radnja ne dogadja na planeti Zemlji.... Tako nekako.
Jeste originalno i ume da te povede radnja. Ali nema moc da te ponese.
Eto tako nekako. :strika:

Odlicno, citamo isti roman. :)

Razgovaracemo o utiscima. :)

Bice kao u Citalackom klubu na Knjizevnosti. Steta sto ideja tamo nije zivela.

Odlicno, citamo isti roman. :)

Razgovaracemo o utiscima. :)

Bice kao u Citalackom klubu na Knjizevnosti. Steta sto ideja tamo nije zivela.

Ne citamo :) . Ja ne citam trenutno od njega nista. Htela sam samo da kazem da ga citamo i dozivljavamo na isti nacin.
Ranije sam od njega procitala Sputnik ljubav i Kad padne noc. I utisak mi je eto takav kako sam i rekla. Odnosno kako si ti rekla, a ja te samo dopunila :bye:

Da se ne razumemo pogresno, ne kajem se sto sam ga citala. Volim da procitam i nesto sto je sasvim drugacije od uobicajenog, ali se u ovakvim slucajevima ne upustam u kompletno izucavanje dela :).

A kada se dogodi da mi se dopadne piscev stil, tada obicno citam sve do cega se od njega moze doci :kafa:

Na konto prethodnih diskusija, koje sam propustila jureci za novogodisnjim poklonima..
Sve te knjige Djavo nosi ovo, Djavo voli ono..ne ulivaju mi nikakvo poverenje...Prosle zime sam bila u inostranstvu i u nedostatku literature, naletim na jednu od tih Alnarijevih sa cipelom na koricama, mislim da je Djavo voli dijamante ili tako nekako...znala sam da me ne zanima,al' kao ajde'...smorila sam se najstrasnije...uopste se ne secam ni tih prvih 10-ak strana, ali se secam da sam potvrdila ono sto sam mislila.

Murkami...pa nisam citala, i to mi se sve nesto cini da nije za mene...

Juce bila u Bg, pa prvo u Lagunu...nije bilo dosta onih 10-ak knjiga sa akcije, nego da overim jos jednom...Konacno kupih Opsadu - toliko me je kopkala, pa hajde...uzela sam trilogiju Strvinarska uteha i Daleke paviljone I i II - mami mog decka na poklon ( u poverenju, ja bih da ih citam, pa cu da se ogrebem jednom)...
Elem, bila je uzasna guzva, svega sam se nagledala,decko koji radi se prilicno neprofesionalno ponasao, komentari su mu bili neprimereni,ali nista nije umanjilo radost moje kupovine...Od NG sajma sam juce odustala, sto ne znaci da necu obici iduce godine :)
U Uscu u Vulkanu, jos gora situacija...Prijatno sam iznenadjena ponudom knjiga..bas ima svasta..ali vec sam bila umorna, a i istrosila se na poklone...

Poslednja izmena:
ja samo da izjavim da mi se ova moja Kamasutra baš i ne dopada ...nešto se razvukao i petlja previše...
Buda iz predgrađa mi je ostao u lijepom sječanju..ovdje je slična tematika, ali piše valjda nešto autobiografski, e, pa, eto i nije nešto

Dobro jutro,drage moje čitalačke drugarice
jutro k'o i svako jutro..ali za mene malo ipak posebno
danas mi je divan dan...i već me sačekao poklon...poklon je donio čika poštar dok sam ja povela dijete u školu i istrenirala što imam
e, pa, poklon je knjiga..i to ne jedna, nego dvije...ali koje neznam, jer ih je poštar zaglavio u sanduče i ne mogu da otvorim nikako
sreća što mi je bravar preko puta, pa eno obijaju...

JAOOOOOOOOO
dobila sam 3 (tri)
Đurđevička...Kaja, Bgd i dobri Amerikanac...Nelsonova senka i Vozom do Trsta
hvala, hvala, hvala
nije ni šudo što se brava zaglavila
e baš sam srećna

Jesi to sama sebi kupila ili dobila na poklon? Ne kitim jelku, jer nemam običaj da poklanjam i primam poklone za NG...Meni još nije stigao paketić. Kad stigne, javljam.

Odmaknucu se malo od glavne teme (jos uvek citam Murakamija). :)

Rada je pre nekoliko dana pomenula film o klubu citalaca knjiga Dzejn Ostin.

Upravo ta njena recenica posluzila mi je kao inspiracija.

Iako nisam ljubitelj Dzejninih romana, pogledala sam film danas.

The Jane Austen book club http://www.imdb.com/title/tt0866437/

2v9cdbp.jpg

Pravi cik flik. :) Uzivala sam u njemu. :)

Imala sam izuzetno los dan.
Naposletku, snuzdena i iscrpljena, sklupcala sam se u krevetu i prepustila se.
Oprhvala me toplina i prepoznavanje.

Nekoliko ljudi osniva klub citalaca ne bi li se na taj nacin otrgli od svakodnevnih tuga.
Svakog meseca citaju po jednu knjigu Dz. Ostin. Diskusija narasta, veze se produbljuju, osecanja bujaju, bliskost je neraskidiva.

Zanimljivo je da svaki lik u filmu prepoznaje sebe u nekom od likova romana.
Projektuje licne nedoumice, preispitivanja, ubedjenja.

Gledajuci, mogla sam zamisliti sve nas iz ovog virtuelnog kutka,
kako sedimo u nekom mirisnom kafeu, ili na suncanom tremu, ili na senovitoj plazi, pricamo glasno, smejemo se, govorimo o knjizi.
Svaka bi donela delic sebe i uverena sam da bi bilo carobno. :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back