"Knjige o Milutinu" se secam da sam bila potpuno odusevljena njom kad sma je citalam tamo negde krajem osnovne. Ona knjiga Ju Hua "ZIveti", objavila Geopoetika, pominjala sam je ovde, e pa ta me je podsetila na "MIlutina". Selenica bih uvek preporucila. "Ubistvo s predumisljajem" znam napamet, bukvalno, ni sam ane znam koliko sam je puta citala.
Ako cemo lepe i lagane domace preporucila bih Milovana Vitezovica "Sesir prof. Koste Vujica", "Lajanje na zvezde", "Simfonija Vinaver" - bude svu nostalgiju u meni za vremenima koja nisam dozivela.
E da, mozda je neuobicajeno, ali dve knjige Mihajla PUpina o detinjstvu "Moje detinjstvo" i "Od pasnjaka do naucenjaka", uzivala sam u njima.
I Vidu Ognjenovic "Kuca mrtvih mirisa" i pripovetke. Starije pisce da ne pominjem.
Vidojkovica sam "Kandze" i bilo mi je vise nego dovoljno. Imala je neku poentu ali nije bila vredna cimanja oko citanja. Psovala sam sebe 2/3 knjige.
"Komo" Valjarevica mi se veoma dopalo, ali nisam citala Zimske dnevnike.
Dezulovic je moj covek, to sam vec i rekla, a prvi sledeci mi je Renato Baretic.
Za Jergovica sam vec rekla da mi nesto uopste nije seo sa "Mama Leone", a "Dvori od oraha" su mi se vise dopali ali ipak ne dovoljno da pozelim skorije ponovo da ga citam. Gotivan mi je lik inace, i upoznala sam ga sad na Sajmu i lepo smo pricali i sve to, ali ipak... Bas nije nesto moj tip, kao da mu u knjigama nesto nedostaje. Sve je tu, zanimljive opaske, duhovite, a i mudre misli i lepa zapazanja, ima poente i sve to, ali opet, nije to za mene dovoljno. Nema onog "mesa" izmedju sto drzi knjigu. Ne umem bas dobro da objasnim...
"Grad u zrcalu" Mirka Kovaca mi se mnogo vise dopao (citala sam ga neposredno nakon "Dvora od oraha"), vece knjizevno majstorsto i to se vidi, ima nekih izvanrednih misli i zapazanja, likovi su mu dobro izvajani, ali mi je teze pala na dusu jer je u biti strasno pesimisticna pa te sve pritiska dok citas. Ali drago mi je da sam je procitala. To je kao njegova autobiografija, memoari, ali neobicna.