Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pricalice,na zalost tako je.U Delfiju Marijana Mateus kosta 700 i nesto dinara(meki povez),Mesa Selimovic tvrd povez 324 din...:besna:

Ma neka. Tako i treba. Oni i onako imaju vise para (ti Marijanini). Ko hoce Marijanu neka je kupi. Koga li to moze da zanima mila majko, al 'ajd.
Nama ce ostati Mesa, dobicemo takav! kvalitet a necemo potrositi mnogo. "Svako prema svojim mogucnostima, svakome prema potrebama" :lol:.

Ma, bre....Sa'ću da vas nalupam :besan2: :D

Tako, bre, i treba. Vredna knjiga i treba da košta malo, da bude u masovnim tiražima, da bude pristupačna. Ko bi je kupio za 1500 ili više, ko?
Ja svaki put popi.zdim zbog obrnutih slučajeva.
100 % si u pravu.:worth:
To ti je ko i sa gaćama. Pamučne koštaju 70 din. za normalan svet, a sintetičke 1500 za nobles.
:klap::hahaha:
Ma neka. Tako i treba. Oni i onako imaju vise para (ti Marijanini). Ko hoce Marijanu neka je kupi. Koga li to moze da zanima mila majko, al 'ajd.
Nama ce ostati Mesa, dobicemo takav! kvalitet a necemo potrositi mnogo. "Svako prema svojim mogucnostima, svakome prema potrebama" :lol:.

:worth::ok:

"Knjige o Milutinu" se secam da sam bila potpuno odusevljena njom kad sma je citalam tamo negde krajem osnovne. Ona knjiga Ju Hua "ZIveti", objavila Geopoetika, pominjala sam je ovde, e pa ta me je podsetila na "MIlutina". Selenica bih uvek preporucila. "Ubistvo s predumisljajem" znam napamet, bukvalno, ni sam ane znam koliko sam je puta citala.
Ako cemo lepe i lagane domace preporucila bih Milovana Vitezovica "Sesir prof. Koste Vujica", "Lajanje na zvezde", "Simfonija Vinaver" - bude svu nostalgiju u meni za vremenima koja nisam dozivela.
E da, mozda je neuobicajeno, ali dve knjige Mihajla PUpina o detinjstvu "Moje detinjstvo" i "Od pasnjaka do naucenjaka", uzivala sam u njima.
I Vidu Ognjenovic "Kuca mrtvih mirisa" i pripovetke. Starije pisce da ne pominjem.
Vidojkovica sam "Kandze" i bilo mi je vise nego dovoljno. Imala je neku poentu ali nije bila vredna cimanja oko citanja. Psovala sam sebe 2/3 knjige.
"Komo" Valjarevica mi se veoma dopalo, ali nisam citala Zimske dnevnike.
Dezulovic je moj covek, to sam vec i rekla, a prvi sledeci mi je Renato Baretic.
Za Jergovica sam vec rekla da mi nesto uopste nije seo sa "Mama Leone", a "Dvori od oraha" su mi se vise dopali ali ipak ne dovoljno da pozelim skorije ponovo da ga citam. Gotivan mi je lik inace, i upoznala sam ga sad na Sajmu i lepo smo pricali i sve to, ali ipak... Bas nije nesto moj tip, kao da mu u knjigama nesto nedostaje. Sve je tu, zanimljive opaske, duhovite, a i mudre misli i lepa zapazanja, ima poente i sve to, ali opet, nije to za mene dovoljno. Nema onog "mesa" izmedju sto drzi knjigu. Ne umem bas dobro da objasnim...
"Grad u zrcalu" Mirka Kovaca mi se mnogo vise dopao (citala sam ga neposredno nakon "Dvora od oraha"), vece knjizevno majstorsto i to se vidi, ima nekih izvanrednih misli i zapazanja, likovi su mu dobro izvajani, ali mi je teze pala na dusu jer je u biti strasno pesimisticna pa te sve pritiska dok citas. Ali drago mi je da sam je procitala. To je kao njegova autobiografija, memoari, ali neobicna.

Ovu knjigu imam. Cim procitam Slepog ubicu, pocinjem sa njom.

Ja od Selenica najvise volim Prijatelje sa Kosancicevog venca , citala sam je sa 12/13 godina i to je bio moj prvi susret sa homoseksualiznom .

Po mom misljenu Vidojkovic je jedan od metastaza tumora nase knjizevnosti...:dash:

Dano od onoga sto sam citala (Knjiga o Milutinu, Komo, Kuca mrtvih mirisa) sve si u pravu. Dezulovic "J*ebo sad 1000 din" je odlicna, ali Chrishkind 2X pokusala i ne ide. Jergovic :think: . Fali, tacno. Ima dobru pricu, odlicne likove.... fali malo duse cini mi se, one bosanske. Od Bosanca uvek TO ocekujem. A to kod njega nekako izostaje. No medjutim :think: ipak ga :heart: . Sve ovo drugo sto nisam citala potrazicu.

Una to je odlicna knjiga za pocetak. Posto si devojcica :D, a da si decak za pocetak bih ti preporucila neku drugu.

Ja sam Seleniceve Prijatelje citala kao mnoooogo starija od 12-13 godina, i da nisam unapred znala da je rec o homoseksualizmu, ne verujem da bih ukapirala :rumenko: . Volim sto mogu sve da vam priznam a vi me ipak necete gledati sa visine :)

Majo meni se takodje ne dopada, ali mozda nije los za shvatanje tog tinejdzerskog traganja za pripadanjem i .... sta ti ja znam. Mislim da mi je bila korisna, rekoh vam vec posto imam sestrica skoro tinejdzera. Mada mozda postoji mnogo bolje stivo za shvatanje tinejdzera :think:

sad sam bacila pogled na onaj blic tv dodatak
prichale smo o G.Kuic i neko je spomenuo seriju, pa sam bacila pogled na raspodelu uloga
Mirka Vasiljevic glumi Blanki:eek:
ona mene i inache iritira i mislim da ta uloga nije za nju, ali videcemo:think:
ali vec me nervira serija:evil:

Ako neko želi povratak u detinjstvo, magično, žuto, plavo i opipiljivo - 'Maslačkovo vino' preporučujem.
Fantastičan Bredberi.
U par navrata mi se učinilo da samo ako se još malo potrudim mogu osetiti i mirise...

sad sam bacila pogled na onaj blic tv dodatak
prichale smo o G.Kuic i neko je spomenuo seriju, pa sam bacila pogled na raspodelu uloga
Mirka Vasiljevic glumi Blanki:eek:
ona mene i inache iritira i mislim da ta uloga nije za nju, ali videcemo:think:
ali vec me nervira serija:evil:

Čekaj, Majche, Blanki je ona što piše, druga sestra? Ili se varam? Stvarno, ko glumi mladje sestre, ako ta klinka glumi Blanki. Sad će da nas grde što postujemo i pričamo o seriji na temi o knjigama :per:

ne, blanki je njen mama kao(kuickina)
shto je bila zaljubljena u srbina, pa je to bio skandal...
znash?
pishe buka ja mislim:think:
i samo je mirka glumi i josh jedna glumica koja je glumi u starosti, ali bash stara glumica, ne mogu se setiti njenog imena
ja ocekivala slobodu micalovic, cini mi se da je ona u predstavi glumila

e nisam se smirila dok nisam izguglala glumačku podelu za seriju:
Glavne uloge u seriji tumače: Ljiljana Blagojević (mama Estera), Mirka Vasiljević (Blanki), Aleksandra Bibić (Riki), Kalina Kovačević (Nina), Tamara Dragičević (Buka), Marija Vicković (Klara). Pored glavnih muških uloga: Predrag Ejdus(otac Leon), Siniša Ubović (Marko Korać), Milan Vasić (Danijel Papo), Stefan Buzurović (Atleta), Igor Damjanović (Miloš) i gostujući glumac iz Hrvatske Goran Navojec (SSkoro), zapažene uloge u seriji imaju glumci mlađe generacije: Danijel Sič, Nada Macanković, Srđan Karanović, Ivana DJokić. U seriji igraju i doajeni našeg glumišta Jelisaveta-Seka Sablić, Tanasije Uzunović, Renata Ulmanski i Dragan Petrović.

Moram da priznam da većinu glumaca ni ne znam, pa ne mogu ni da komentarišem.

E, a ja baš danas završila Miris kiše i baš mi se svidela :aha:
Volim te porodične sage, a ova je tako topla i snažna.
Sviđa mi se i dinamika, kratka poglavlja, jednostavan stil, a velika priča.

Koja je sledeća, Cvat lipe ili ona druga, kako beše?

E, a ja baš danas završila Miris kiše i baš mi se svidela :aha:
Volim te porodične sage, a ova je tako topla i snažna.
Sviđa mi se i dinamika, kratka poglavlja, jednostavan stil, a velika priča.

Koja je sledeća, Cvat lipe ili ona druga, kako beše?

Cvat lipe, pa Smiraj dana na Balkanu.... toliko se piše o njima, da mi dodje da uzmem ponovo da čitam, a ima toliko drugih lepih, a nepročitanih knjiiga

I da, nema naratora, bar u ovom delu.
Priča je nekako usmerena na Blanki i Riki (balerina), tj. malo više nego na ostale sestre, ali naratora nema.

@Mirka
Pa probaj. Znači saga sarajevske jevrejske porodice u periodu od početka I do kraja II svetskog rata. Radnja se odvija u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu, Parizu, Italiji....Baš je dobra.
I nekako, te reči ne mogu da oslobodim, nekako je domaća :)

ja sam danas kupovala neke knjige i opet sam Kuicku promasila..
a kanim se vec mesecima da je kupim...citale smo je drugarica i ja naizmenicno kad su nam tinejdzeri bili mali...a ja bi da je sad procitam na miru :aha:
moracu sutra da prosetam do Lagune i da se castim za rodjis...pa nek ide zivot :)

Citam "Not Buying It", Judith Levine. To sad (preventivno) pre nego sto pocne kupoholicarska ludnica za Bozic, a i dok sacekam na red za najnoviju kupoholicarku. Nesto vise o knjizi u spojleru. (mada nije roman pa i nema neku posebnu pricu al ajde)

Prica je o tome kako je autorka odlucila da celu godinu ne kupuje nista osim onog sto je stvarno neophodno - znaci hranu, neophodne kucne popravke i slicno. Sve ostalo (odeca, obuca, knjige, izlasci, kafe, dopisati po zelji..) jok. I tako ide prica, malo red poltike (desava se u vreme drugog izbora Busha) malo red kritike sistema, malo opisivanja borbe sa sobom (jao kako sam se pronasla, jedino ja pokleknem, hm)... Prijala mi je knjiga i nadam se da cu ponesto primeniti u sledecim mesecima. Pogotovo sto sam jutros sredjivala orman i nasla neke stvari koje jos ni jednom nisam obukla, neke cak imaju jos uvek one ceduljice sa cenama - ovo naravno smem da priznam ovde, al u RL necu ni da zucnem o tome.

Vidim da pominjete Selindzera, mozda je stvar u tome sto sam ga citala kao klinka, elem meni su to bas drage knjige. Vise mi se dopadaju ostale od Lovca ali ne sto mi se ova nesto ne svidja, nego su ostale povezane pa mi je zato bilo zanimljivo. Imala sam osecaj kao da poznajem tu porodicu, pa sam se povremeno vracala da procitam iz pocetka :)

I da, nema naratora, bar u ovom delu.
Priča je nekako usmerena na Blanki i Riki (balerina), tj. malo više nego na ostale sestre, ali naratora nema.

@Mirka
Pa probaj. Znači saga sarajevske jevrejske porodice u periodu od početka I do kraja II svetskog rata. Radnja se odvija u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu, Parizu, Italiji....Baš je dobra.
I nekako, te reči ne mogu da oslobodim, nekako je domaća :)

Mislila sam da je u seriji narator,bar sam tako cula.
Boldovano,i ja ovako mislim.Ko nije neka obavezno,osim Duhova:mrgreen:,sve procita.Benjamin Baruh i Legenda o Luni Levi ce zauvek ostati u mom secanju,bas su mi se svidele.

ot: Pocela danas Opcinjeni draguljima,knjiga kupljena na jednoj od Laguninih akcija.Redovna cena joj je 740 din,a ja je platila 250 din.:eek:

Mislila sam da je u seriji narator,bar sam tako cula.
Boldovano,i ja ovako mislim.Ko nije neka obavezno,osim Duhova:mrgreen:,sve procita.Benjamin Baruh i Legenda o Luni Levi ce zauvek ostati u mom secanju,bas su mi se svidele.

ot: Pocela danas Opcinjeni draguljima,knjiga kupljena na jednoj od Laguninih akcija.Redovna cena joj je 740 din,a ja je platila 250 din.:eek:

Hvala ti, jer sam se bas dvoumila da li da citam ovu, trilogiju valjda, u koju jos spada i Balada o Bohoreti. Da li i ona valja?
Ove Mirise... sam citala odavno, jedva se po neceg secam (osim da su mi bile lepe tople porodicne sage koje ja inace obozavam), pa cu tako seriju gledati manje opterecena knjigom koje se kao sto rekoh slabo secam.

ali mirka vasiljevic:besna:

na stranu to, ja sam se iskreno odushevila knjigom(miris kishe na balkanu)
sledece me je vukla nekako sama....malo je teza..rat i sve to..
ali treba ih prochitati vezano...
sad bash moram uzeti i legendu o luni levi i onu drugu:think:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back