Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Parkić, a što lepo ne kažeš koje pisce voliš da čitaš,
a ne da samo pljuckate po njima, ti i ova Lahorasta,
i sisata Zvezdanka, takođe,
ispašće da si se rodila toliko pametna da ti nijedan
od njih nije ni bio potreban u duhovnom razvoju (ako ga je uopšte bilo). :mrgreen:

Dopada ti se Goran? Goran Petrović.

naravno da ga nije bilo =I
i naravno da mi se niko ne dopada i da sam se rodila toliko pametna
i naravno da sam se upravo setila zašto me nije bilo na forumu =I

jao kako volim kad neko čita knjige da bi našo odgovore na komplikovana životna pitanja
a to heseovi fanovi najčešće i čine

i ljubitelji kastanede aktivno tragaju za životnim istinama :mrgreen:
sad se kao rugam, a i ja sam zavirila u kastanedu, svojevremeno, al' nije on moj čovek... nije ni hese...

al' zato sve knjige u kojima ljudi piju - mislim, gde je alkohol okosnica bilo koje radnje - su veoma simpatične... recimo Moskva Petuški (genijalno delo!), ili Hemingvejevo Sunce se ponovo rađa :)
divota...

a Čarobni breg je divan roman, ja kad god odem u neku prirodu, igram se te knjige: izbacim ležaljku na terasu, pokrijem se ćebetom (kad je zima) i čitam. Davno sam ga čitala, baš davno, al' sećam se da je to bila jedna od onih knjiga za koje sam želela da se nikada ne završe :)

Ma to za Igru staklenih perli je bajka intelektualaca, da ne gresim dusu moguce je da Heseu nisam dorasla ali kako mi se Sidarta, Demijan, Stepski vuk, Roshalde i Gertruda prilicno dopadaju pre bih kazala da je probelem sa Igrom staklenih perli, kao da je pisana da bi bila nerazumljiva, elem potrebno je prilicno poznavanje sholastike da bi covek razumeo o cemu uopste govori, bogato stivo Tome Akvinskog i Aurelija Augustina bi bio preduslov..ja tome dorasla nisam...

...obzirom na to da mi je ujak bio nas jel pisac imam u kuci tomove, tomove i tomove...priznajem, bila sam previse radoznala pa sam se trudila da jel otvorim one knjige koje se nisu otvorile ispred mene, to da...ali nevezano za moju zurbu da sto pre uletim u ralje Kastanede, Mana, Zole, Tekerija, Bulgakova ni kasnije kao ponavljac nisam bila odusevljena...za mene je knjiga prijatan nacin da provedem vreme pa zato volim Dostojevskog, Igoa, Kisa, Aljende, Ljosu, Gordera, Kosidovskog, Odantjea, Balzaka, Tolstoja, volim pripovetke Laze Lazarevica i francuske simboliste, prija mi Gete a bogami i Miltonov Izgubljeni Raj...prijaju mi Zimske beleske o letnjim utiscima ali i Perl Bak...volim Miris kise na Balkanu ali i Sahranite mi srce kod ranjenog kolena (o pokolju americkih Indijanaca)...zasto moram da volim ono sto je "na glasu"? Slozicemo se da je knjizevnost umetnost a svi mi imamo licni dozivljaj iste...za mene je LJubav u doba kolere lepsa i prijatnija knjiga od Sto godina samoce a bogami nisam gadljiva ni na Den Brauna jer svasta ponovim iz istorije uz njega, prija mi Narnija ali i Mi deca sa stanice ZOO...to je licni dozivljaj...a Vidojkovic mi ne prija jer je agresivan i veoma trendy...Bukovskog sam kasno otkrila, tek sa 22 godine kada sam radila PR za neke njegove filmove, tada procitala i ono sto je prevedeno ali i nesto na netu, naucila mu napamet biografiju i ne svidja mi se...sta mogu kada mi se ne svidja...
Potrudila si se, Lahorasta, otvorila se i to mi se zaista dopada. :heart:
Nema foliranja, tvoja osećanja su tu, dala si mi čitav svoj senzibilitet na dlanu.
Sve je tu pravo, za tebe, malena, bravo! :)

E sad, to što ne voliš Bukovskog i što ti se Ljubav u doba kolere više sviđa od
Sto godina samoće, pa Kastaneda... istolerisaću ti sve to ako me poljubiš. Nežno. :)

...he ponadao se PK super genije prerano:zplez:...pssssssss:tajna: ali trenutno citam knjigu koaj se zove Jedi, moli, voli:zper:...i bas je lepa i nezna uz divne opise Rima, Venecije, Firence, Njujorka, Indije i Balija...preporuka zenama, prijatno stivo kada spremate ispit ili ste umorne...dobila je od drugarice, naslov me nije odusevio ali kada sam njusnula u pricu svidela mi se...:heart:

Parkić, a što lepo ne kažeš koje pisce voliš da čitaš,
a ne da samo pljuckate po njima, ti i ova Lahorasta,
i sisata Zvezdanka, takođe,
ispašće da si se rodila toliko pametna da ti nijedan
od njih nije ni bio potreban u duhovnom razvoju (ako ga je uopšte bilo). :mrgreen:

Dopada ti se Goran? Goran Petrović.

I ti bi onda mi da caskamo o literaturi?:mrgreen:

Nije tacno da ne volim ni jednog pisca. Obozavam da citam. I procitala sam milijarde knjiga...:mrgreen:...(mozda sma preterala)...

Od klasicnih pisaca mi se dopadaju Dostojevski i Prust, najvise...
Svi Rusi lice, svi Francuzi lice u smislu da pisu o slicnim temama...

Kod Prusta me odusevljavaju prevrati u likovima koji misao pocinju u jednom pravcu a dolaze do potpuno drugacijeg zakljucka...Prosto osecam kako lik razmislja i kako se razvija...to nisu cinjenice...nego je tok misli..dileme, unutrasnji monolozi...ja tako osecam te likove...i to mi se mnogo dopada...

Dostojevski pak, stavlja likove u neke situacije i kao da gleda d ali ce se izvuci...ali znamo da nece, osim jednom...kad sam ostala :eek: hepi endom u njegovoj knjizi...ti likovi zive i sami stvaraju svoju sudbinu...nezavisno od pisca....:mrgreen:

Na primer Tolstoj mi se ne dopada...jer previse imna detalja i opisa...sto je meni dosadno, ali ne osporavam ga kao dobrog pisca...ni Blazak mi nije mnogo zanimljiv...bio..

Na primer skoro sam citala Tonija Parsonasa i prijatno se iznenadila...ocekivala sam nastavak Danijele stil....

Svidja mi se Orvelova heh, ja to volim da zovim trilogija od komuniste do kapitaliste...covek zna sta pise...

zatim Juan Jose Millas, onda Barns...jedno vreme sam bila opsednuta Murakamijem...pa sam sumanuto citala knjigu za knjigom..stala sam kod Norveske sume, da li mi je dosadio pisac..pa mi je trebala promena ili me smorila bas ta knjiga...ne znam...

Pamuka sam pokusala, nije islo...ne svidja mi se...:mrgreen:

Nego mi se cini da to niko nije pomenuo do sada...pa je bzv da pricam o necemu o cemu niko ne prica...

Da se razumemo znam X ljudi koji nisu procitali ni jednu knjigu u zivotu i ne cenim ih zbog toga manje, sa njima ne pricam o knjigama...nego o nasim zajednickim interesovanjima...

i ljubitelji kastanede aktivno tragaju za životnim istinama :mrgreen:
sad se kao rugam, a i ja sam zavirila u kastanedu, svojevremeno, al' nije on moj čovek... nije ni hese...

al' zato sve knjige u kojima ljudi piju - mislim, gde je alkohol okosnica bilo koje radnje - su veoma simpatične... recimo Moskva Petuški (genijalno delo!), ili Hemingvejevo Sunce se ponovo rađa :)
divota...

a Čarobni breg je divan roman, ja kad god odem u neku prirodu, igram se te knjige: izbacim ležaljku na terasu, pokrijem se ćebetom (kad je zima) i čitam. Davno sam ga čitala, baš davno, al' sećam se da je to bila jedna od onih knjiga za koje sam želela da se nikada ne završe :)
Moskvu Petuški još uvek nisam pronašao u knjižarama, ali ću to uraditi uskoro,
obećala mi jedna Tanja iz jedne knjižare da će mi je pronaći.
Nije se ni meni dopao Kastaneda, previše je kod njega opijata čak i za moj ukus. :lol:

Sunce se ponovo rađa je, maltene, jedino Hemingvejevo delo koje mi se dopada. :)
I ti mi se dopadaš, Muvi. Veoma. :):heart:

...dobro ja sam malo slagala kada sam govorila o Kastanedi jer mi se Ucenje Don Huana jako svidelo kao i Za kim zvona zvone, Zbogom oruzje...ma svidja mi se i Starac i more...ne izazivaj zene...svasta ce reci

I ti bi onda mi da caskamo o literaturi?:mrgreen:

...

Da se razumemo znam X ljudi koji nisu procitali ni jednu knjigu u zivotu i ne cenim ih zbog toga manje, sa njima ne pricam o knjigama...nego o nasim zajednickim interesovanjima...
Mačkica se otvorila, pa samo prede. Lepo. Baš lepo.
Pažljivo sam pročitao sve što si napisala,
i to mi je pomoglo da dovršim svoju sliku o tebi. Znaš, pored toga što pišem,
ja volim i da slikam, pokazaću ti sve svoje slike, jednom. :)

Kažeš da imaš zajednička interesovanja sa ljudima koji nisu pročitali nijednu knjigu...
Koja su to interesovanja? :)

Mačkica se otvorila, pa samo prede. Lepo. Baš lepo.
Pažljivo sam pročitao sve što si napisala,
i to mi je pomoglo da dovršim svoju sliku o tebi. Znaš, pored toga što pišem,
ja volim i da slikam, pokazaću ti sve svoje slike, jednom. :)

Kažeš da imaš zajednička interesovanja sa ljudima koji nisu pročitali nijednu knjigu...
Koja su to interesovanja? :)

Filmovi! :mrgreen:

Mogu da zamislim kako zvuči razgovor o filmu, sa ljudima koji ne čitaju knjige.
Postoji jedna scena u domaćem filmu Munje, kad dva Roma sede u bioskopu
i gledaju film Brusa Lija U zmajevom gnezdu. Jedan od njih je slep, dakle ne
vidi ali čuje šta se dešava, a ovaj drugi mu prepričava radnju. To otprilike izgleda
ovako: "A onda mu ubiju učitelja, i on poludi... i krene u totalnu osvetu!" :lol:

Njegovo slepilo je odlična metafora, fino oslikava ljude koji ne čitaju knjige.

Poslednja izmena:
Mogu da zamislim kako zvuči razgovor o filmu, sa ljudima koji ne čitaju knjige.
Postoji jedna scena u domaćem filmu Munje, kad dva Roma sede u bioskopu
i gledaju film Brusa Lija U zmajevom gnezdu. Jedan od njih je slep, dakle ne
vidi ali čuje šta se dešava, a ovaj drugi mu prepričava radnju. To otprilike izgleda
ovako: "A onda mu ubiju učitelja, i on poludi... i krene u totalnu osvetu!" :lol:

Njegovo slepilo je odlična metafora, fino oslikava ljude koji ne čitaju knjige.

Varas se. Samo neki ljudi imaju averziju prema knjigama, valjda od skole...nemaju naviku da citaju....
Na primer, jedan moj prijatelj nikada nije isao u pozoriste i nije procitao ni jednu knjigu...zna 3 jezika i zna istoriju i geogrfiju bolje od vecine nacitanih ljudi..putuje, prica s aljudima, gleda tv...itd...

Vidis sta je duhovni razvoj?
:mrgreen:

Varas se. Samo neki ljudi imaju averziju prema knjigama, valjda od skole...nemaju naviku da citaju....
Na primer, jedan moj prijatelj nikada nije isao u pozoriste i nije procitao ni jednu knjigu...zna 3 jezika i zna istoriju i geogrfiju bolje od vecine nacitanih ljudi..putuje, prica s aljudima, gleda tv...itd...

Vidis sta je duhovni razvoj?
Mogu da zamislim kako zna ta tri jezika, verovatno mu je
vokabular sveden na par desetina reči koje označavaju osnovne
pojmove, zna samo da govori ali ne i da piše i čita, jer, zaboga,
šta će mu slova, kad on ne čita ni na svom maternjem jeziku. :lol:

Odakle je učio istoriju (čiju istoriju, koji istorijski period?) i geografiju,
stajao pored otvorenog prozora kabineta za istoimene predmete i slušao predavanja? :mrgreen:

Mogu da zamislim kako zna ta tri jezika, verovatno mu je
vokabular sveden na par desetina reči koje označavaju osnovne
pojmove, zna samo da fgovori ali ne i da piše i čita, jer, zaboga,
šta će mu slova, kad on ne čita ni na svom maternjem jeziku. :lol:

Odakle je učio istoriju (čiju istoriju, koji istorijski period?) i geografiju,
stajao pored otvorenog prozora kabineta za istoimene predmete i slušao predavanja? :mrgreen:

Verovatno. ;)

Inace me je fasciniralo sto se neverovatno dobro izrazava i pismeno i usmeno...boje od vecine ljudi s kojima komuniciram...a nije procitao nijednu knjigu....

e da isao je u skolu..i zavrsio fakultet ali ne onaj koji se cita nego koji se razmislja...

Verovatno. ;)

Inace me je fasciniralo sto se neverovatno dobro izrazava i pismeno i usmeno...boje od vecine ljudi s kojima komuniciram...a nije procitao nijednu knjigu....

e da isao je u skolu..i zavrsio fakultet ali ne onaj koji se cita nego koji se razmislja...
Ok, tvoj čovek ne voli književnost, ali zato čita filozofska, istorijska i ostala stručna štiva.
Imam i ja jednog takvog prijatelja.

I šta si naučila od njega iz istorije? Ko je bio i kada je živeo Henri Kinaski? :mrgreen:

Ok, tvoj čovek ne voli književnost, ali zato čita filozofska, istorijska i ostala stručna štiva.
Imam i ja jednog takvog prijatelja.

I šta si naučila od njega iz istorije? Ko je bio i kada je živeo Henri Kinaski? :mrgreen:

M ajok.

Gleda History, Discovery. Putuje po svetu...obisao svasta...ima dobru memoriju, a i logiku...
Druzi se sa raznim ljudima...raznih profila...prica sa njima..i tako...

Mene istorija btw ne zanima ic, to je jedini kec koji sam dobila u zivotu, i nisam imala ni najmanje entuzijazma da ga popravljam.

M ajok.

Gleda History, Discovery. Putuje po svetu...obisao svasta...ima dobru memoriju, a i logiku...
Druzi se sa raznim ljudima...raznih profila...prica sa njima..i tako...

Mene istorija btw ne zanima ic, to je jedini kec koji sam dobila u zivotu, i nisam imala ni najmanje entuzijazma da ga popravljam.

:lol: Dobro. O čemu priča, o onome što je gledao na televiziji?

U Lepim selima, Manda u jednoj sceni kaže:
"Onomad sam gledao na televizoru... jer znaš ti, nesrećo, da su Srbi najstariji narod. Dok su Švaba i Amerikanac na dvoru jeli prstima, mi smo imali ovo"
- zatim iz džepa na vojničkoj uniformi vadi viljušku - "pa, viljuškom BOC!" :lol:

Kako si školu završila, crna Zvezdanka, ako nisi popravila keca!? :lol:
Ako si je uopšte završila? :mrgreen:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back