Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kakao mi svež u sećanju...
Nisam još završila Kupoholičarku, (pišem recept jednoj našoj drugarici), ali sam se setila jedne situacije po principu "ima se, može se..."
U vreme one bede 90-ih, inflacije i tih gadosti, jedna koleginica mog muža pita šta da pravi, dolaze joj gosti, a ona nije baš pri parama. A pošto smo mi stalno bili u toj situaciji, imali smo čitav repertoar jeftinih jela. I on joj tako pričao, davao ideje. Sutradan je pita kako je prošlo. A ona kaže, muž primio platu pa smo kupili roštilj! Baš se potrudila!

Evo završila sam Kupoholičarka staje na ludi kamen. To mi je druga knjiga o Beki Blumvud koju sam pročitala (prva je bila Kupoholičarka u inostranstvu) i mogu da kažem Beki ko Beki.... samo joj se lepe stvari za prste, a posle se sve neverovatno srećno završi, još ona ispadne i žrtva i heroj. Mene, iskreno rečeno, nervira tolika opsednutost stvarima. A unesem se u knjigu, takva sam, ne mogu da napravim distancu, nego sve proživljavam zajedno s njom. Znam da je to samo za zabavu i da je čak možda i glupo komentarisati takvu knjigu. Ne mogu čak da kažem ni da mi se naročito dopada, ali ću verovatno kad naletim čitati i ostale knjige o Beki. I treba ih čitati redom! U ovoj se, osim Beki i Luka, pojavljuju još neki likovi i pominju situacije iz Kupoholičarke u inostranstvu, a ne znam tačno ni kakav im je redosled. Po nekoj logici sledeća je Kupholičarka i beba..

I ja sam procitala jednu od tih knjiga za plazu :) Meg Cabot, "Every Boy's got One". Simpaticno, sve je napisano kao kolekcija e-mejlova i kratkih zapisa u dnevnicima . Cetvoro Amerikanaca u Italiji, dvoje koji hoce da se vencaju tajno bez prisistva i znanja roditelja, i njihovi kumovi koji se ne podnose od prvog trenutka... Prica potpuno predvidljiva, nije dosadno, ali nije ni za kupovinu. Nisam do sad citala mista od ove Meg, vidim da je dosta popularna bar sudeci po broju knjiga.

Narucila sam najnoviju Kinselu, nadam se da cu moci da je pokupim ovih dana iz biblioteke. Za promenu nije o Beki i beskonacnim kupovinama. Posle cu opet da se vratim na Japance, imam jos dve iz biblioteke sto cekaju na red.

edit: Odlicna ideja Mrs. Bi da se izdvoje naziv knjige i ime autora, ja se retko kad setim al sad moram da ispravim.

Poslednja izmena:
Hvala, ali da se ne kitim tudjim perjem, to nije moja ideja, nego naše stare drugarice Mirke. Ali se pokazalo kao baš praktično. Kažu neki ljudi (i pomenuta Mirka, mora da štuca sada) da su te Kinseline knjige koje nisu u Kupoholičarki, čak i bolje. Eto uskoro ćeš ti moći da nam kažeš svoje mišljenje.

A i Meg Kabot je izgleda nešto slično... ima Brbljivica staje na ludi kamen...

Poslednja izmena:
Procitala Velikog Getsbija.
Jako tuzno, ali ``Dzoni... to je Amerika``...
``Getsbi je verovao u zelenu svetlost, u omamljujucu buducnost, koja iz godine u godinu izmice pred nama. Umakla nam je onomad, nije vazno - sutra cemo trcati brze, ruke cemo ispruziti dalje. A jednog lepog jutra... I tako, probijamo se, kao brodovi sto protiv struje plove, a stalno klizimo natrag, u proslost``.
Da znam da pisem kao F. S. Ficdzerald, ovako nesto bih napisala.
Pozdrav svima sa teme!

Citam upravo skinutu sa baneprevoza
Kupoholičarka staje na ludi kamen

a od Kinsele sad kad pogledah imam jos 2,3,4... :rumenka: :lol:
Sećaš me se?

Bogomdana domaćica

Kupoholičarka i beba

Kupoholičarka i sestra

Umeš li da čuvaš tajnu?

Za plazu dusu dale :)

Danas sam čitala Živkovića u busu (Koraci kroz maglu), po jednu priču u oba pravca. Iako ga neki osporavaju, meni prija njegova jednostavnost u pripovedanju, sa blagom dozom fantastike.

Meni nije jasno kako je moguce da sam procitala toooliko Laguninih izdanja, a svaki put kada ostave citat na stranici, ja pojma nemam koja je knjiga u pitanju. Evo danas je nagrada jedna Andriceva knjiga, a meni citat opet nepoznat. :rumenko:
Ili je moja memorija katastrofalna ili oni daju citate iz knjiga koje su daleko izvan mog polja interesovanja.

Meni nije jasno kako je moguce da sam procitala toooliko Laguninih izdanja, a svaki put kada ostave citat na stranici, ja pojma nemam koja je knjiga u pitanju. Evo danas je nagrada jedna Andriceva knjiga, a meni citat opet nepoznat. :rumenko:
Ili je moja memorija katastrofalna ili oni daju citate iz knjiga koje su daleko izvan mog polja interesovanja.

Meni se jednom desilo da sam bila u potpunosti ubedjena da znam iz koje je knjige citat, znači
bukvalno sam se sećala da sam taj citat pročitala u toj knjizi, i odgovorila sam, medjutim nije
bilo tačno, već je citat bio iz neke knjige koju nisam nikada čitala... :(

E, to ni meni nije jasno.
Skoro je Nora postavila pitanje na Književnosti (tema Književni kviz), nešto vezano za Velikog Getsbija, a dešavalo se u Crnoj Gori, ja, kreten, nisam prepoznala, a čim je neko odgovorio, setila sam se. Još sam tokom čitanja razmišljala o tom detalju (da je Getsbi odlikovan u C. Gori). Eto...:malav:

Meni se Parfem bas dopao tada kada sam ga citala.
Jos uvek pamtim radnju, a to znaci da je roman dobar, po mojim merilima i standardima...
Uzeh Samrtno prolece sada. Nikada ga nisam citala, a tolike godine imam, sramota.
Knjiga je polovna, tako da imam opet probleme sa ocima, verovatno zbog prasine, ali istrajacu.

Devojke moje, u dilemi sam.
Ne znam da li da nakon što dovršim čitanje Antologije savremene novosadske priče počnem Kakao, Knjigu lekova Deliverans Dejn ili možda nešto treće.
Francuska svita, možda čak.
Strašno želim da pročitam nešto baš, baš lepo, a laganije.
Privlači me Knjiga lekova Deliverans Dejn.

Kakav sumoran dan.
Strašno kišovit u Zrenjaninu.
Danas se kod nas u četiri oka slavi mala nežna godišnjica.
Dve zanimljive kafe u kafiću Dvorište, nežnom gnezdu, toplom, kutak koji među policama krije i knjigu Vide Ognjenović.
Razgalilo me je zimus kada sam to uočila.

Htedoh samo malo da sa vama podelim komad svog popodneva.
Polovina maja miriše na novembar.
Umilni, sjuren u oluke.

Poslednja izmena:
Munlajt, srećna vam mala, nežna godišnjica :heart:

Ja Kakao ne bih okarakterisala kao lepu i laganiju knjigu. To je moj utisak, a pošto nema mesec dana kako sam je čitala, prilično je svež. Ne znači da ne treba da ga pročitaš, ali prosto mi nije takva.

Hvala vam mnogo. :)

Evo odlomak jednog lepšeg dana u maju.
Maj je moj mesec. Ali i zaljubljeni mesec.
Stoga, eto nas, u zaljubljenom maju.

Mašemo vam.

1a.jpg

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back