Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moram da vam ispricam situaciju od danas :)
Citam ja ovog mog Francuza na terasi (a sama samcijata kod kuce ceo dan), i dolazi jedan gospodin, trazi mog tatu. Ja mu kazem da nije kod kuce, pa onda nakon nekih njegovih (suvise detaljnih) pitanja, objasnim i da je u Nisu kod moje sestre koja tamo studira.
I tu me on pita "A sta ti studiras?" :mrgreen: Ja kazem "Nista" (i razmisljam da mu kazem - covece, vidis li da mi je stomak do zuba i da na zici susim bebece stvari). Kaze on "Pa upisi nesto, nemoj pauzirati, proci ce ti godine." Ja vec ne znam sta da kazem, pa kazem samo "Ali ja imam 32 godine". A on poceo da se izvinjava, kaze da je mislio da sam tek zavrsila srednju :eek: :zcepanje:
Lep kompliment dobih, morala sam da se pohvalim iako mozda nije za temu. :)
:zcepanje:
Pa jel on uopste primetio da si trudna?
Msm 9. mesec, nije bas neprimetno :lol:

Rado, ipak je sin, a rekli su mi da cekam cerku. :)
Lamar, sto sad Majstor i Margarita i kako, bre, manje od 1 kg? :eek: :eek:
Meni se mnogo dopao Bulgakov!
Sada sam pitala, imao je 1,2 kg. Rodio se, nisam sigurna, u 6.-7. mesecu :think:
To je istovremeno najmanja i najlepsa beba koju sam videla :D

Bulgakov?
Pa svojevremeno mi je jedna nasa stara "Bibliotekarka" (pozdravljam je puno :cmok: ) ovako pretila :tiganj: u vezi Majstora i Margarite :lol:
Ali meni se to ic ne dopada :confused:

Evo ja se javljam za skalp :mrgreen:
Sad si gotova :lol:
Pa kako da ti se nije dopalaaaa :rtfm:

Zamisli da ti ja zamerim kojoj se vise od pola procitanih knjiga nije dopalo a i ove ostale sto jesu ja sam im ipak nasla mane :zcepanje:

Inace ovde mi se dopada sto kazete iskreno, dopalo mi se ili nije i niko nikom ne zamera.:D
Zato vas sve :zag: i ako nista drugo ne citam, vas ne propustam kad god se ulogujem prvo ovde dodjem.:)
Vid' ove :evil:
Nema je nema, al' kad dodje odmah skida skalp :besan2:

PS. I ja palim komp i odmah u Biblioteku :D

Da se oglasim povodom Kradljivice.
Knjiga je sasvim ok, sa simpaticnim ilustracijama i devojcicom koja mi se dopala zbog svoje ljubavi prema knjigama,odanosti i istrajnosti, mada sam ocekivala mnogo vise, mozda malo ozbiljniji i kompleksniji prikaz iz vremena nacisticke Nemacke, a mozda i zbog toliko pozitivnih komentara.
Od ratnih knjiga najvise mi se dopala Dete 44. Divno opisan, sa upecatljivim likovima, radnjom koja me je potpuno osvojila! Znam da ce neke od vas negirati ili napisti da je brutalna, ili "muska", ali tako je kako je. :lol:

Udruženje ljubitelja knjige i pite ljuskuše - sad kapiram sto ste pomenule da svaka od nas treba da je procita. Lici, lici :D
Pita ljuskuša - Nadev od kuvanog gnjecenog krompira, malo soka od repe da zasladi, pa ljuske od krompira umesto kore od testa. :mrgreen:

Poslednja izmena:
Pa jel on uopste primetio da si trudna?
Msm 9. mesec, nije bas neprimetno :lol:

Sedela sam, a i on se primakao samo na nekih 5m (ovo, naravno, nece umanjiti relevantnost komplimenta :zcepanje:). Vidis da je omanuo gotovo pa za deceniju i po, zar ocekujes stomak da primeti :)

Moram i ja jednom procitati tu kradljivicu knjiga :)

Sredjujem komp
smilie_girl_115.gif

Kakvih se tu sve cudesa nakupilo :eek:
Cini mi se da to ja u stvari odlazem citanje :lol:

Moram da vam ispricam situaciju od danas :)
Citam ja ovog mog Francuza na terasi (a sama samcijata kod kuce ceo dan), i dolazi jedan gospodin, trazi mog tatu. Ja mu kazem da nije kod kuce, pa onda nakon nekih njegovih (suvise detaljnih) pitanja, objasnim i da je u Nisu kod moje sestre koja tamo studira.
I tu me on pita "A sta ti studiras?" :mrgreen: Ja kazem "Nista" (i razmisljam da mu kazem - covece, vidis li da mi je stomak do zuba i da na zici susim bebece stvari). Kaze on "Pa upisi nesto, nemoj pauzirati, proci ce ti godine." Ja vec ne znam sta da kazem, pa kazem samo "Ali ja imam 32 godine". A on poceo da se izvinjava, kaze da je mislio da sam tek zavrsila srednju :eek: :zcepanje:
Lep kompliment dobih, morala sam da se pohvalim iako mozda nije za temu. :)
Daj, nabaci tatu, osećam da je moj tip.:zper: (Znaš li ti uopšte odakle sam ja?:zcepanje:)

A za godine, ni ja ti ih ne bih dala. Mislila sam da imaš oko 25.:think:

Citala sam ``Sto godina samoce`` sa nepunih 20 godinica i tada je bilo pitanje prestiza procitati je.
Ne znam kako bih je sada dozivela.
Secam se radnje i svega, to znaci da je dobra po mojim merilima, jer kad se ne secam o cemu se radi u nekom romanu, onda taj roman naravno nije ostavio nikakav utisak na mene, pa samim tim i nije nesto (za mene).
Malo konfuzno pisem od jutros. Drmnula me promena vremena u glavu.

:cao: :kafa:

Kad smo kod godina i za mene misle da sam dosta mladja
bar 6-7 godina mi skinu.Ne smeta mi uopste :mrgreen:

Malo sam zatajila sa citanjem,bilo leeepo vreme
pa sam samo napolju bila :)
Danas cu da se podsetim sta sam ono sve skinula
pa da procitam bar 1 knjigu.

Auu, šta sam ja sve propustila sinoć u ovoj našoj divnoj družionici......
Kako je divno kada pisete o svojoj deci :heart:
pišeš i ti o svom, a mi pomažemo. Jesmo zajedno smišljali strategiju za ime...:heart:
Ne čitam ništa :D
Na poslu su mi ostavili Srpkinju , Isidore Bjelice jer znaju da volim da čitam.
Počela sam par strana tek da je obeležim.
Ostala je na poslu.
Uglavnom, čitam vas-vas ne propuštam :lol:
je l to što je ostala na poslu, znači da nije vredna da joj se posvetiš. Jel čitao neko ovu plodnu književnicu, kakvi su utisci?
Cini mi se da to ja u stvari odlazem citanje :lol:
Ma nemoj se muciti, ako ne ide. Bicemo drugarice i dalje :mrgreen:
Pa posle ceo zivot da mi prebacujete kako nisam mogla da je procitam :think:
Aaaa neka, neka. Procitacu :cistinaocare:
Ma ne moraš, Lamar, evo imaš moju dozvolu da je ostaviš. Nemoj posle ti meni da prebacuješ kako si izgubilo toliko vremena na nešto što ti se nije svidelo.

Sinoć smo bili kod prijatelja i tako povede se reč o knjigama.. Jedino sa njima i pričamo o knjigama, imaju ih puno i puno čitaju.(Ostali pričaju o Farmi i sl. Ivanu Ivanoviću, belom luku :dash:)., I kaže ona (ima 51 godinu) kako je nekad čitala knjige do kraja koliko god da joj se ne svidjaju. Ali sad više ne! Ako je ne zainteresuje i ne privuče na prvih 50 stran, ostavlja. Tako i ja! Ma neću da trošim vreme.... Čitam da bi mi bilo lepo i prijatno, isključivo radi zadovoljstva. Pa ako toga nema - čemu? Da bih ispala pametna u društvu?! Niti imam takvo društvo, (gore potkrepljeno) niti mi je to bitno.
Ali evo, demantujem samu sebe... mučim se sa Dnevnikom ljudoždera Nemanje Rotara. Stvarno je mala knjižica, a čitam je ko da ima 600 strana. Završiću je!
Zato čitam uporedo Kupoholičarka staje na ludi kamen. I ona me nervira, ali, zamislite, zanima me kako će razrešiti situaciju u koju se uvalila. :roll:
Citala sam ``Sto godina samoce`` sa nepunih 20 godinica i tada je bilo pitanje prestiza procitati je.
Secam se radnje i svega, to znaci da je dobra po mojim merilima, jer kad se ne secam o cemu se radi u nekom romanu, onda taj roman naravno nije ostavio nikakav utisak na mene, pa samim tim i nije nesto (za mene).
Meni je to isto merilo. Mada ponekad ne zapamtim ni radnju, nego neku atmosferu i kako sam se JA osećala dok sam je čitala.

Kad smo kod godina,meni mnogi daju od 18 pa do 21.:lol:
I Cimetic,je mislila da imam manje nego sto imam.;)
A koliko imaš? ;)

Ma ne moraš, Lamar, evo imaš moju dozvolu da je ostaviš.
Nemoj posle ti meni da prebacuješ kako si izgubilo toliko vremena na nešto što ti se nije svidelo.
Necu, necu ne brini :lol:

I da se nadovezem na ostatak Biickinog posta.
Dakle ni ja nemam, osim sa vama i sa jos 3 moje relane prijateljice, sa kim da pricam o knjigama.
Knjige citam iskljucivo radi uzivanja, i najcesece odustajem ako mi se ne dopada (sto ranije takodje nije bio slucaj, vec sam i ja citala do kraja).
E sad. To vazi za ovu savremenu literaturu.
Ali nesto sto se smatra klasicnim ili kultnim delom, ili delom koje je jasno odslikalo neko vreme, e to je vec druga prica.
To cu se uvek truditi da procitam do kraja. Obicno je to nesto sto sam u mladosti propustila da procitam.
Tako ce biti i sa 100 godina samoce. Osim toga nije mi sasvim neprivlacna :)

Zato se uvek zacudim kada vidim da nesto od toga nisam procitala :mrgreen:
Inace si bila savrseno jasna :)

A ono sto je rekla Bi o ljudima koji nas okruzuju i kojima su teme:
farma
smilie_girl_265-1.gif

Ivan Ivanovic :eek:
politicari :dash:
estrada
smilie_girl_004-1.gif

...nastavi niz...
Ja sam toliko pocela da izbegavam te ljude da cu na kraju postati osobenjak
2586_2586280ee79rui7yl.gif

Izbegavam sve situacije u kojima bismo mogli da se sretnemo da se bukvalno skrivam od njih kad god je to moguce
c3eda0b408a62f1c69e1b14901a28fa5-1.gif

A kada nije moguce, na svaki nacin pokusavam da promenim doticnu temu
smilie_girl_086-1.gif

Daj, nabaci tatu, osećam da je moj tip.:zper: (Znaš li ti uopšte odakle sam ja?:zcepanje:)

A za godine, ni ja ti ih ne bih dala. Mislila sam da imaš oko 25.:think:

Sto, volis ove sto su mladi a vec postaju dede? :zcepanje:
Zezam se, dogovoricemo se :) Samo da izadjem iz drugog stanja i da Jovan dozvoli, i eto nas na kafici u Nisu :heart:

Ja ne smem da kazem koliko sam puta citala 'Sto godina samoce'...

Majo, tebi bih dala maksimum 20, i to sam ti malo dodala zbog Dunje :)

Bi, Lamar, vi imate makar nekoliko ljudi sa kojima mozete da pricate o knjigama. Ja i dalje drzim monologe gde god prolaze :) Ali sve je manje i tih koji bi makar samo da slusaju.

Ostalo mi jos 15 strana do kraja 'Knjige moga prijatelja'. Nisam uspela nocas da je zavrsim, zaspim pred kraj.
Danas cu, pa pisem posle utiske.

Ja samo sa vama mogu da pricam tj. pisem o knjigama.
Mama moja ne voli savremenu knjizevnost, ona samo cita klasike, ali ne voli da prica o procitanom.
Sestra ne moze, ima sitnu decu, cerka nista drugo ne cita - osim udzbenika.

Tatjana, valjda ce ti neko odgovoriti jer i mene zanima :)

A sad o onome sto sam citala prethodnih dana.
"Knjiga moga prijatelja", Anatol Frans, Vega media (edicija Nobelovci) 2004, str.229

Preporuka za one koji vole autobiografije.
Ne-preporuka za one koji bi da se u knjizi nesto stalno desava.

Meni se dopao stil, skice iz piscevog zivota, nacin na koji analizira sebe kao decaka...
Iako u pogovoru stoji da mu je stil arhaican, ja uopste nisam imala utisak da citam roman nekoga ko je ziveo pre celog veka.
Osvrce se i na neke male zivotne istine ("...uvek covek coveka moze da razume, samo kad ga voli."), indirektno ocenjuje i drustvo/vreme u kome je ziveo ("Vasa kci je dete stoleca u kome zivimo. Sumnja joj izbija pre umnjaka."), i priseca se ljudi koji su obelezili njegovo odrastanje (opisujuci njihove licne male istorije).

Veci deo knjige je osvrt na samog sebe, na zelje i ciljeve koje je imao kao decak, i jedno poglavlje zavrsava prilicno setno, a ujedno i tako divno:
"Zbogom, moje malo ja, sto sam te izgubio; zalicu te celog veka, osim ako se ne pojavis jos lepse nego sto si bilo, u mom sinu." :heart:

Nisam citala Rusku zimu, mada sam mogla da je dobijem prosle godine za rodjendan, ali sam se ipak odlucila za Kapiju suza, pa mi je Kapija suza i kupljena, koju jos nisam stigla da procitam od silnih knjiga koje cekaju na red...

Primetila sam da me ova tema insipirise da vise razmisljam o knjizi dok je citam (vec tad smisljam sta cu sve da vam pisem ovde) :)
To je odlicno, ranije sam samo znala da kazem - svidja mi se ili ne.

Je l' neko za kakao?

Razmisljam sta da nacnem da citam ove kisne veceri...

Primetila sam da me ova tema insipirise da vise razmisljam o knjizi dok je citam (vec tad smisljam sta cu sve da vam pisem ovde) :)
To je odlicno, ranije sam samo znala da kazem - svidja mi se ili ne.

Je l' neko za kakao?

Razmisljam sta da nacnem da citam ove kisne veceri...
Jao, od kada bas ovo isto hocu da vam kazem!
Kanela ti si citac mojih misli :D

I samo da znate, knjiga mi ide mnoooogo bolje :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back