Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam pozajmljivala knjige koleginicama sa posla.
Bile su dobre i znale su koliko meni knjige znace, vracale su mi, nisam imala problema sa tim, a i ja sam se radovala kada bih im neku pozajmila.
Jer citanje za mene je svetinja.
Procitala sam Duge noci i crne zastave. Necu da vam prepricavam roman, ali vredi ga procitati. Mislim da nisam citala neki nas roman koji govori o Srbiji iz doba kneza Lazara? Osim pretkosovskog, kosovskog i pokosovskog ciklusa epskih pesama iliti lektire...
Knjiga je odlicna. Zarobila me je i nisam je mogla ostaviti sve dok joj nisam sklopila korice. Dejan je pricu sjajno napisao. I bolja mi je od Konstantinovog raskrca. Bilo mi je kao da sam tamo sa Ivanom, Milanom i Milosem.
Ne znam da li ste posetile sajt knjige, ali muzika koja ga prati je fenomenalna.
Na redu je ``Pan``.

Dodajem na spisak :)
Nisam citala ni Konstantinovo raskrsce, ali mi se svidja ovaj tvoj prikaz.
A i vec sam rekla ranije, ovu godinu hocu da posvetim malo vise nasim piscima.

Rada legenda "I,kako se zvao svekar?:zcepanje:

Kanela,napravi dogovor,kad vec nisi predbracni ugovor,da se za sledecu bitnu stvar ipak pitas.
I,nemoj da ti raspolozenje bude u minusu:heart:
Divno,cekas bebu!

Ja sam svom sinu dala ime!:heart:

Kako silno zelim da jednog dana od mene cujete istu ovu recenicu :)
A Radino pitanje je skroz na mestu, tako isto reaguju svi ljudi oko mene. Onda ja kazem ime, a oni kazu - Pa sto, bas je lepo.
Ako je komentar dosao od neke udate, odmah joj odgovorim - A kako se zove tvoj svekar? ahaha

Ester pomenu na prethodnoj strani da ne voli uporedo da cita dve knjige.
I ja to retko cinim, ali cu sutra malo do Beograda pa cu morati da ponesem za bus neku laganiju knjigu (laganiju u svakom smislu).

ulijećem
Kanela draga, kompromis je majka za sve
pa tako, ako možeš, daj bebironu dva imena.. svekrovo i tvoje..pa ga zovi tvojim..eto, toliko od mene po tom pitanju
ma neka je bebić živ i zdrav i dobro nam došao kad dođe..a ti se oko tih stvari što manje nerviraj...
nije dobro za ten ..treptrep

i kad se povede razgovor o tome..samo kaži..da, ok, dobro..i trep, trep...a ti po svome

od rane zore pišemo ovdje
ja istrenirana, otuširana (tako se ovdje kaže) i odo' u život..jes' KBSZ (kadbisezahebavali)...odo' da se razvlačim odtamodovamo
nema mi primicanja knjizi od 5 kg
al' zato mi u torbi Leva obala Sene ...Kejt Mjur....morala sam da virnem malo..i piše Volim te..i odmah mi se volja izgubila :mrgreen:
a i vrlo, vrlo rijetko čitam uporedo
al' šta ču, viša sila

joj, čitala sam je..al' je dobro što se ničega ne sječam..sjećam se kad pročitam...:mrgreen:

A meni se ne svidja ni samo ime, ni sto je precesto u Grckoj (ajde, zar vam prve asocijacije na Grcku nisu Jorgos i Janis? :mrgreen: ), ni sto ne mogu u glavi da razdvojim svekra od tog imena, ni sto je imendan tacno na nas Bozic koji mi dole ionako niko nikada (a sve silni pravoslavci) ne cestita jer je moja sveki od tog dana napravila proslavu svekrovog imendana najveceg kalibra (i dok je bio ziv i sad) i jedino to je vazno, i zato sto imam neke svoje favorite, a i na posletku mi se ne svidja zato sto mrzim kada me neko na nesto prisiljava i kada nemam volju da sama biram.

Dva imena ne dolaze u obzir jer imamo dva prezimena.
Ja sam rekla da ga nikada tako necu zvati sta god da mu pise u krstenici.

Sredinom juna mi je termin, imam jos vremena do tada. :)
Izvinite za totalni off topic :rumenko:

Ester, zapisujes li negde sta si citala?
Ja imam dnevnik procitanih knjiga koji vrlo uredno vodim, a imam i bazu na goodreads, pa nema sanse da uzmem nesto sto sam vec citala. Mada i dobro pamtim za sad.

@ Kanela, preduhitrila me Esterita, a baš sam ja htela da predlozim da date detetu dva imena. Ne znam kakvi su običaji u Grčkoj, ali u Srbiji to više nije neobično.
Vidim da si u medjuvremenu objasnila, pa sam sad brisala delove posta.
Onda ćete slaviti i bebanov imendan, on će biti važniji od svekra.
E, a druga stvar, kad rodiš bebana, pa kad bude divan i sladak ima da ti i ime postano drago, kakvo god da je.
Moja svekrva se zvala Matija, pa pošto sam ja dala ime sinu, muž je smatrao (a i fer je) da on da ćerki. I plašila sam se da joj ne da ime po svojoj majci, ali nije.
A posle sam gledala hrvatsku seriju Obični ljudi gde je bila jedna Matija, koja je bila tako lepa i dobra da je i ime postalo lepo.
Nadam se da nas modovi neće brisati, ovo su važne životne stvari.

Ali evo da ne bude potpuni spam, pomenu Munlajt Kćer direktora cirkusa i ja sam to čitala i bilo mi dobro. Posle sam od istog pisca čitala Zamak u Pirinejima, pa me malo smorio. A nedavno ste ovde ponovo hvalile Devojku s pomorandžama.
Jel moguće da su Gorederova dela toliko medjusobno različita!?
I ispade mi malopre iz džepa mantila neki izgužvani papirić, kad ono spisak za biblioteku, verovatno od jesenas, kad sam nosila mantil. Pa kaže: Vremeplovčeva žena (pročitano u medjuvremenu), Devojka s pomorandžama, Zovem se Dina, Jel neko vidio djevojčice, ku.ve, ratne zločince.

I još nešto: Rado, al ćeš se ti napiti kafe :kafa:

Poslednja izmena:
A meni se ne svidja ni samo ime, ni sto je precesto u Grckoj (ajde, zar vam prve asocijacije na Grcku nisu Jorgos i Janis? :mrgreen: ), ni sto ne mogu u glavi da razdvojim svekra od tog imena, ni sto je imendan tacno na nas Bozic koji mi dole ionako niko nikada (a sve silni pravoslavci) ne cestita jer je moja sveki od tog dana napravila proslavu svekrovog imendana najveceg kalibra (i dok je bio ziv i sad) i jedino to je vazno, i zato sto imam neke svoje favorite, a i na posletku mi se ne svidja zato sto mrzim kada me neko na nesto prisiljava i kada nemam volju da sama biram.

Dva imena ne dolaze u obzir jer imamo dva prezimena.
Ja sam rekla da ga nikada tako necu zvati sta god da mu pise u krstenici.

Sredinom juna mi je termin, imam jos vremena do tada. :)
Izvinite za totalni off topic :rumenko:

Ester, zapisujes li negde sta si citala?
Ja imam dnevnik procitanih knjiga koji vrlo uredno vodim, a imam i bazu na goodreads, pa nema sanse da uzmem nesto sto sam vec citala. Mada i dobro pamtim za sad.

opet ja..
ako možeš svake godine da preživiš prvi dio svog posta..možeš sve:mrgreen:
i taman..2 imena i 2 prezimena, šta fali...ne određuje ime čovjeka, nego on sam...i zar im nije dosta što ima prezime grčko?...ovo nek' ti je ključna rečenica u raspravama ubuduće...

i, ne, ne zapisujem šta sam čitala
i, ne, ne pamtim dobro..ni sad :mrgreen:

'ajde, nemoj da se nerviraš, sad misli o tebi i bebi

Da se upisem i ja na temu decjih imena :D
Jos ih nemam,ako dodje do toga
dete ce se zvati kako ja zelim,
nek oni svi redom i na trepavicama dube,ne interesuje me.
Dovoljno je sto sam dosla ovde,ostavila sve svoje u Srbiji
i dodala prezime svojem (dosta grkinja zadrzava svoje prezime posle vencanja)
jos i ime koje m se ne svidja da dam? Neeeeema sanse.

@ tema: jos uvek nista ne citam.Boli me grlo
i pici malecka T:roll:
Druzim se sa "mojom" knjizevnoscu
al' to ne smatram u citanje,to sam primorana :neutral:

E, a druga stvar, kad rodiš bebana, pa kad bude divan i sladak ima da ti i ime postano drago, kakvo god da je.

Ovo kazu i mm i moj tata, a ja im kazem pa zar se nece svi navici, zar nece svima postati drago koje god ime da damo. I svekrvi ce kasnije biti drago, i svoj grckoj rodbini i celoj naciji ako treba. Pa sto onda samo za mene vazi da ce meni biti divan i sladak, i samo ja mogu da se naviknem.

Nemesis, nemaju one vise opciju da menjaju, mogu samo da dodaju, ali ja sve sto znam imaju samo svoje devojacko.
Jesi i ti u Grckoj?

A sto se teme tice, jer ja odoh danas skroz daleko...
Ja mnogo volim Gordera. Citala sam prvo 'Vitu Brevis', skroz drugaciju od svih njegovih knjiga. Jeste, sve se one razlikuju medju sobom ali ova je nekako bas najvise drugacija :) Citala sam je mnogo davno, bas bih mogla ponovo da je procitam, videh je pre neki dan u biblioteci.
Pa posle 'Sofijin svet' (ta mi se najmanje svidela), zatim 'Devojku sa pomorandzama' koju obozavam i cela mi je ispodvucena kao da sam ispit iz nje spremala :) i skoro sam citala 'Zamak u Pirinejima'. Ova poslednja je dobra ali morate da budete vrlo strpljive i pregurate prvih 50-ak strana. Za one koje uspeju da stignu do kraja, nagrada je razmisljanje o knjizi makar jos 10 dana nakon sto je zavrsite :)
A kupila sam i 'Misteriju pasijansa', pozadi pise datum nase veridbe.
Ja sebi za sve bitne dogadjaje (polozene ispite, nepolozene ispite, rodjendane, nove godine i tako dalje) kupim makar po jednu knjigu. I onda na poslednjoj strani napisem za sta je, da se ne zaboravi :)
A najvise sam se castila prethodne godine, na 3 knjige sam napisala - Sebi, za 31. rodjendan. Ko ce da misli na mene ako ja necu :mrgreen:

Ovo kazu i mm i moj tata, a ja im kazem: pa zar se nece svi navici, zar nece svima postati drago koje god ime da damo. I svekrvi ce kasnije biti drago, i svoj grckoj rodbini i celoj naciji ako treba. Pa sto onda samo za mene vazi da ce meni biti divan i sladak, i samo ja mogu da se naviknem.
:zcepanje::hahaha::zcepanje:

Ja sebi za sve bitne dogadjaje (polozene ispite, nepolozene ispite, rodjendane, nove godine i tako dalje) kupim makar po jednu knjigu. I onda na poslednjoj strani napisem za sta je, da se ne zaboravi :)
A najvise sam se castila prethodne godine, na 3 knjige sam napisala - Sebi, za 31. rodjendan. Ko ce da misli na mene ako ja necu :mrgreen:
Bas si blesava :lol:

Ja se pa dva puta udavala.
Jedno dete iz prvog braka. Moja cera - Tijana, slika joj je na mojem profilu.
Cim sam je ugledala, znala sam da ce se tako zvati.
Da sam rodila musko, posto nisam znala pol deteta, bio je dogovor da (bivsi) muz da ime detetu i zvao bi se Slavko, po njegovom pok. ocu.
Mada bih se ja, da sam rodila musko ipak ``pobrinula`` da ne dobije to ime, vec jedno drugo.
Posto sam tako prkosna, verovatno sam se i razvela posle...
Sada soliram, u stvari imam nekog, ali se samo podnosimo. Dotle je doslo.
Ovo je totalno off, ali red je da se upoznamo. Nece modovi da zamere.
Ako zameraju, neka me brisu.
Kanela, meni se licno svidja ime Joanis.

Meni se dugo sviđalo ime Joakim.
Međutim, sin, ako ga rodim, zvaće se Zaharije.
To ime mi se najviše na svetu dopada.
Volim taj duh imena.

Nekada imam nalet ludila.
On podrazumeva da mi se neko ime uvuče u misao, i da dugo u glavi razmišljam otkuda to ime u baš tom obliku.
Šta bi trebalo da ide uz njega.
Koji tip osobe.

Volim misao o imenima, rečima.
Zaharije je definitivno ime koje volim. :)

Drage moje zene, dzabe sam ja citala sve one knjige o polozaju zena, o suocavanju sa novom tradicijom i sta sve to u praksi znaci. Eee, kako sam nekad saosecala sa njima... I opet nista naucila nisam.
Ja sad ne znam koje ste ovde udate a koje ste slobodne, ali prvo i osnovno - ne udati se za stranca, a drugo, ako se prvo ne moze izbeci - zakljuciti predbracni ugovor, to bar sad mozemo (i pravo sam dzabe studirala, takodje, nista mozak nisam ukljucila kad je trebalo).
Cela grcka tradicija se urotila protiv mene i hoce da nazovem dete po pokojnom svekru. A ja niti mogu protiv tradicije a ni da se pomirim sa sudbinom.
Hocu slobodu izbora :sad2:
Eto, to vam se danima mota po mojoj glavi, raspolozenje mi je debeli minus.
Poceh i ja k'o Ester sa crticama iz zivota, ali morala sam reci pa valjda mi bude lakse.
A sad cu da vidim sta ste sve lepo pisale od sinoc. :)

ulijećem
Kanela draga, kompromis je majka za sve
pa tako, ako možeš, daj bebironu dva imena.. svekrovo i tvoje..pa ga zovi tvojim..eto, toliko od mene po tom pitanju
ma neka je bebić živ i zdrav i dobro nam došao kad dođe..a ti se oko tih stvari što manje nerviraj...
nije dobro za ten ..treptrep
i kad se povede razgovor o tome..samo kaži..da, ok, dobro..i trep, trep...a ti po svome

Kod mene nije bilo nikakvog prisiljavanja, jer sam oduvek govorila da deca koju rodim ce se zvati kako ja hocu. Samo sam znala da bi mom muzu bilo drago da sin dobije ime po njegovom ocu, jer je rano ostao bez oca, a bio i dobar covek. Uz to (srpsko) ime dodala sam jos jedno krace da ne kazem belosvetsko, jer ga ima i kod nas i napolje. I tako je sin sa dva imena zaveden, predstavlja se kracim (mojim), uglavnom ga i svi tako zovu! :mrgreen:

I ja sam ko Nemesis i Kanela ostavila sve "kuci", pa moram ponekad da isterujem svoje tek da se zna da imam gde da se vratim ako me naljute. :mrgreen:

A ustvari dosla sam da vam kazem da sam otkrila jos jednu zaboravljenu neprocitanu knjigu (ima ih dosta) "Radjanje Venere" Sare Dunant, papir grozan, stampa sitna...ali korice lepe me zavele da je uparkiram ispod lampe. :lol:

:hej:Samo da vam se pozalim!
Htedoh Kaneli da posaljem neku lepu sliku (obozavam trudnice) i ukapiram da se ne snalazim,bem ti coveka!:zcepanje:
E,sad idem da :rostilj:

:cao:

Kao da si poslala :heart:

Mi smo otisle skroz off, a ja sam kriva za to :rumenko:

arvena hvala ti na postu :)
Ja imam mnogo cesto ime (i u Srbiji i u Grckoj) i oduvek se zalim na moje sto su bili krajnje nekreativni. I tako sam mastala da moja deca imaju nesto redja imena. Ne mora bas ni da se ispostuje ova nova moda izmisljanja imena, ali makar da bude neko za nijansu redje.
A ovo Joanis mu dodje medju muskim imenima isto kao i moje medju zenskim.
Fedon je bio moj favorit. Najbolji Sokratov ucenik, starogrcko ime sa predivnim znacenjem (onaj ko zraci svetloscu, srecan, nasmejan). Gde ces lepsi pocetak novog zivota. Po meni znatno lepsi nego dobiti ime po nekom ko vise nije medju zivima.
E mm'u se to ime nije uopste svidelo (ja vec smislila da cu da mu tepam Fedja, onako ruski mi zvuci) :)
Posle smo se nasli negde oko imena Leon. Pre nego se umesala svekrva, pola familije i svi koji jos drze do tradicije.

Aj sad recite da je Joanis lepse i od Fedona i od Leona, ima da se kajem sto sam vam ista pisala haha

moonlight
To je isto grcko ime, i znam jednog Grka koji se tako zove, radi u net kafeu u nasem komsiluku.
Lepo je ime, ima neku snagu :)

A on topic.
Juce sam ponovo isla do biblioteke, iako nisam nista u medjuvremenu procitala (poslednji put sam bila pre mozda nedelju dana).
Isla sam da ih davim sa Margaret Atvud. Naravno, nema.
Ali sam nasla Tigrovu zenu i jos jednu knjigu zanimljivog naslova - Ukus kostica jabuke.
I sad razmisljam ovu drugu da ponesem sutra za BG, da je citam u busu. Nesto mi se cini da ce se slagati sa Murakamijem.

Danas sam videla i da se sutra otvara sajam knjiga u Domu sindikata, ali ne verujem da cu svratiti jer imam budzet samo za bebi bodice, ne smem da ulazim na mesta gde se prodaju knjige :)

Modesti, pisale smo valjda u isto vreme pa sam te preskocila :rumenko:
Imamo dva prezimena, nesto mi mnogo da mu dam dva imena. Ne znam sta da radim, a mnogi mi to predlazu.

Rado, ovo je dobro znati, valjda udjem u neku lovu dok se sve ne rasproda. Ja bih samo onaj Portret sa Milenom sto si ti predlozila, ostalo sam ili citala ili mi se ne cita.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back