Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Night o kakvim delovima pricas? Prvi, drugi, treci covek nema delove samo se neki likovi ponavljaju.
Djurdjevickine knjige mogu da se citaju i redom i bez reda (da me cuje Mirkaz:mrgreen:)

Bi, Rado i Lamar hvala. :cmok: po eci -peci izboru pocela sam da citam Tajni zivot pcela i za sad mi se Bas dopada,
i film cu nadam se odgledati po zavrsetku citanja:zcool:

I da ostanemo dosledne navikama..... Sta su rekli svekar i svekrva za mafine?!?! :zelenko2:

Sada cu da nastavim Ljuljasku daha.
Tek sam je pocela pre nekoliko dana i vidi se dooobra.
Emocija je rekla da joj je Herta Miler pisac 2011. godine, te tako...
Ja pazljivo citam sve vase postove tako da... vasim preporukama nikad kraja :zag:

smilie_girl_157.gif

Dovršila sam Vremeplovčevu ženu. Povremeno se i vraćala na poslednje stranice.

Tuga u duši. Obrasla, već nazirana, ali opet, teskoba je jaka.
Henri i Kler, spoj nespojivog, tuga i sreća, prisutnost i odsutnost.
Nestajanje i ljubav koja ne jenjava.

Tužna je sudbina neuhvative različitosti.
One neobjašnjene.Henri i Kler, dve duše, spojene, nađene spoznali su neopisivu ljubav,čudnovatu baš onoliko koliko njihov odnos ne beše običan.

On, vremeplovac, nezadrživo prisutan nekud, koji nestaje i vraća se, nemiran dok mu duša misli o Kler, i Ona, koja ga večito prizemljuje emocijama i odnosom koji imaju.
Njegova, od svoje sedme godine, kada joj se prvi put prikazao na Livadi.

Pokušaji da se prevaziđe razlika njihove prisutnosti, suluda ljubav, vrtoglava strast, snaga njihove borbe, tuga Klerine samoće, prilagođavanje Henrijevo na očaj nestajanja, na odlaske od nje, kraj koje bi najzad bio zauvek.
Njegovi odlasci u prošlost, u budućnost, i daleke i bliske predele uvek podazumevaju povratak u nju, kod nje, jer šta bi opopljivo imao da nema nje?
Šta bi ga ako ne ljubav činila čovekom?

Potresan kraj, divan. Golema suza iskradala se iz mog oka.
Henri i Kler. Duboko, zaludno, istrajno, neobjašnjivo.
Pretužno.

Citiraću početak koji me je dirnuo:
I čeznem za Kler, uvek za Kler. Za Kler ujutro, bunovnom i izbrazdanog lica. Za KLer koja zaranja ruke u papirdžijsku kadicu, vadi kalup i okreće ga tamo-amo da razlike vlakna.Za KLer koja čita dok joj se kosa pruža preko naslona stolice, za Kler koja pre spavanja utrljava kremu u ispucale ruke. Klerin dubok glas, često mi je u ušima.
Mrzim da me ima gde nje nema, kad nje nema.Ipak, stalno odlazim, a ona ne može sa mnom.

Ma da Prvi , drugi i treći čovek ...nedostaju strane .
Spominju se ljubavnice i ko je plakao na Bandinoj sahrani ... a ja se ničeg ne sećam !!!
Ja evo ako mogu da ti pomognem.
Ovo je redosled kako je Djurdjevicka izdavala knjige.
To mi je jos od Mirke z:poz: ostalo

*Čas anatomije na Građevinskom fakultetu (2001)
* Treći sektor ili sama žena u tranziciji (2001, 2006, 2009)
* Ubistvo u Akademiji nauka (2002, 2007)
* Parking svetog Savatija (2003, 2008)
* Deda Rankove riblje teorije (2004)
* Aždajin osmeh (2004)
* Jacuzzi u liftu (2005)
* Prvi, drugi, treći čovek (2006, 2008)
* Čuvari svetinje (2007, 2008)
* Čim preživim ovaj roman (2008, 2009)
* Kaja, Beograd i dobri Amerikanac (2009

A za otpale stranice nema pomoci dok ne uzmes drugu knjigu z:(

Vidim, svi čitaju Čitača. Moraću i ja, kad-tad. Dotad čitam ono što imam:

''Fermin'' Sem Sevidž (Čarobna knjiga) - divna, alegorična priča o pacovčiću koji uživa u knjigama. Najpre da ih jede, a potom i da ih čita. Pitko, na momente tužno, na momente smešno. Više tužno nego smešno. Ovo nije knjiga za decu, mada bi se na prvi pogled (i posle prve strane) tako reklo. Dana vam je takođe pisala o ovoj knjizi.

''Anegdote o muzičarima'' Bernard Grun (Utopija) - ovu sam sinoć dovršila pred spavanje. Zbirka pričica iz života slavnih kompozitora, dirigenata i operskih pevača iz koje saznate ponešto o njihovim navikama, ljubavima, inspiracijama i, na kraju, smrti. Knjižica je podeljena po temama, a ne po kompozitorima. Ako želite da čitate o Paganinijevoj dovitljivosti, rivalstvu Rosinija i Vagnera, Glukovom hedonizmu koji ga je koštao života, Betovenovim mnogobrojnim ljubavnicama, ovo je knjiga za vas. Ima i par dosadnih strana koje govore o ciframa (ko je koliko para zaradio, opera napisao i sl.)

p.s. Što se tiče onih mafina, svekar i svekrva jedva da su ih takli. A najgore od svega je što su mi prošli i pretprošli put savršeno ispali (ali tada, naravno, nismo imali goste)

Poslednja izmena:
Ako ti je, kad nećeš od mene da uzmeš.;)
I ja vise volim knjige iz biblioteke nego od drugarice. Kada uzmem od drugarice ja se opteretim time da moram da je pazim (mada isto pazim i onu iz biblioteke samo se ne opterecujem), da mi presedne citanje.

Evo sada sam od drugarice uzela Zarka. Izvadim je iz uvijaca da ga ne ostetim negde, kad ona bela belcata.
Ja je onda uvijem u 100 uvijaca da se ne isprlja, operem ruke pre citanja jos jednom bez obzira sto su ciste, i citam samo u krevetu.
Jedino sam posteljinu zaboravila da promenim :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back