krasuljak
Buduća legenda
- Poruka
- 26.629
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Napad na minibar – Dubravka Ugresic, Fabrika knjiga, 400 str.
Sinoc sam je zavrsila, jer sam je citala povremeno, izmedju ostalih knjiga.
Posto je u pitanju esej, neke teme su mi vise legle a neke manje.
Sve ono lokalno o cemu pise, tesko da bi sa vise pronicljivosti umeo neko drugi.
A i globalne teme (poput Interneta, hiperprodukcije SVEGA…) su joj odlicne.
Kao da pogadja moje misli, samo sto eto, ja o njima nisam imala punu svest dok nisam procitala ono sto je ona napisala.

Vise mi se svidja kako si je ti opisala
Bas smo se lepo dopunile o Ugresicki
Cek' da ubacim nekog od ovih novih, zimskih smajlija![]()
Jaaao, kol'ko snega kod vas!

Žarkova knjiga, nije odlična, već tragična zbog lične tragedije koju je preživeo, doduše ima tu i svetlih tačaka, u svom tom crnilu i beznađu. (Deo sa italijanom, Rahelom Ferari)...Knjiga koja nije trebala ni biti napisana, ni dogadjaji u njoj, samo da su okolnosti htele drugačije...Da je radio bar jedan semafor...Ko, je čitao nadam se da razume...
Ovako sam je i ja doživela.
Dobila je nedavno za rođendan i spržila u dva popodneva.
Priča jednog života i jednog vremena, o tome koliko zapravo ne gospodarimo sopstvenim životom. Koliko zavisimo od slučajnosti i okolnosti i koliko smo nemoćni kad se "namesti". Koliko jedan trenutak može da promeni sve. Da je radio bar jedan semafor...
Deste, žene?
Osim Lauša, pročitala sam Šlinkovog Čitača. Neverovatna knjiga. Nema šta da je vidiš, stilski najprostija naracija...a tako snažna. Čudo.

Stigla nam Meda![]()
'De iskopa ovog smajlića, bleso jedna?Pretrazila. Svidja mi se. Otisla na spisak.Pročitala sam Živi i pamti...
Jaaao, kol'ko snega kod vas!
Hajde da se grudvamo
Pocela da citam Tetka Safija i manastir.
Pročitala sam Živi i pamti...
Knjiga je lepo napisana, izrazi slični našim , mentalitet takođe...tako da se i jačina naših žena u tom periodu oslikava u ovoj knjizi.
Prevarila sam se u startu, nije knjiga o ratu , već o ratnom dezerteru...Muškoj kukavici koja se strahujući za svoj život, ne vraća na front.
Glavni lik knjige je zapravo njegova supruga , hrabra i jaka žena koja krije svog muža, nosi teret njegove odluke i nesmotrenosti. Toliko se bori sa sredinom u kojoj živi i teretom koji joj je nametnuo njen suprug, da na kraju daje i sopstveni život (zapravo dva života , život deteta u njoj ) samo da bi zaštitila njega, slabijeg od sebe.
Tužna sudbina jake žene koju život od detinjstva nije mazio...

Nije da nema ...ima...E, ja sam se iznervirala već i samo od ovog. Muka mi je od naših jakih žena koje ceo život nose celu porodicu, a često i užu i širu familiju na grbači i još više od tako nekih mlakonja, koji misle samo na sebe i zbog kojih one to i moraju da rade. Da li moraju!? Suviše filozofsko pitanje. Ali sad kad sam počela da pljujem i psujem, ima da završim, neću valjda sad na rupu. Dakle, naše žene jesu sjajne, jake, hrabre, obrazovane, odgovorne, emancipovane, ali su nam muškarci definitivno niža bića, ajd da ne kažem nešto gore.
Ne mogu da verujem da čitam tri ratne knjige jednu za drugom...Samo ja mogu da napravim takav izborPočela sam Živi i pamti-V. Rasputin

Ma nisam ja ljuta... prosto ponekad iz mene govori feministkinja... ili neko ko nikako ne može da se pomiri sa tom "ravnopravnošću" polova. U sledećem životu ću da budem muškarac, to sam odlučila još kao dete. Oduvek sam primećivala i smetala mi ta nepravda. Ja sad ko Esterita, sve što imam kažem ovde. A gde drugde i da kažem!?
Neko reče da su te preporuke LJHĐ dosta prihvatljive. Tj. da preporučuje i valjda izdaje dobre i zanimljive knjige.