Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Napad na minibar – Dubravka Ugresic, Fabrika knjiga, 400 str.

Sinoc sam je zavrsila, jer sam je citala povremeno, izmedju ostalih knjiga.
Posto je u pitanju esej, neke teme su mi vise legle a neke manje.
Sve ono lokalno o cemu pise, tesko da bi sa vise pronicljivosti umeo neko drugi.
A i globalne teme (poput Interneta, hiperprodukcije SVEGA…) su joj odlicne.
Kao da pogadja moje misli, samo sto eto, ja o njima nisam imala punu svest dok nisam procitala ono sto je ona napisala.

Poslednja izmena:
Napad na minibar – Dubravka Ugresic, Fabrika knjiga, 400 str.

Sinoc sam je zavrsila, jer sam je citala povremeno, izmedju ostalih knjiga.
Posto je u pitanju esej, neke teme su mi vise legle a neke manje.
Sve ono lokalno o cemu pise, tesko da bi sa vise pronicljivosti umeo neko drugi.
A i globalne teme (poput Interneta, hiperprodukcije SVEGA…) su joj odlicne.
Kao da pogadja moje misli, samo sto eto, ja o njima nisam imala punu svest dok nisam procitala ono sto je ona napisala.

Ugrešićeva je divna.
Zrela, produhovljena, smela, i sa divnim istančanim osećajem za humor, ironiju, i za uživanje.
Uvek mi se dopadne toliko da mislim da ne može više da me oduševi.
Teme kojima se bavi, moderne su, svakodnevne, i prilazi im tako lako, tako prirodno.
Slažem se, lamar, nekada nešto tako vešto iznese da ja to prepoznam kao svoj stav, misao koja se nije jasno uobličila pre Dubravkine rečenice.
Baš je volim.

Poslednja izmena:
Vise mi se svidja kako si je ti opisala :)
Bas smo se lepo dopunile o Ugresicki :)
Cek' da ubacim nekog od ovih novih, zimskih smajlija z:poz:

winter_bunny_send_kiss_avatar_picture_74100.gif

ej a da vam priznam
uzela ja da čitam tvajlajt
na engleskom, u moju odbranu
bre
ide manje više ovako:
izašla sam iz kola, zalupivši vrata. ušla sam u kuhinju. rešila sam da spremim enčilade. dok sam pržila crni luk zvala me je drugarica i rekla mi da ide sa majklom na igranku. posle sam iseckala piletinu na kockice. dinstala sam piletinu.
ne kažem, sve ja shvatam zašto je privlačno
ali shvatam i zašto ima 400 strana =D

Žarkova knjiga, nije odlična, već tragična zbog lične tragedije koju je preživeo, doduše ima tu i svetlih tačaka, u svom tom crnilu i beznađu. (Deo sa italijanom, Rahelom Ferari)...Knjiga koja nije trebala ni biti napisana, ni dogadjaji u njoj, samo da su okolnosti htele drugačije...Da je radio bar jedan semafor...Ko, je čitao nadam se da razume...

Ovako sam je i ja doživela.
Dobila je nedavno za rođendan i spržila u dva popodneva.
Priča jednog života i jednog vremena, o tome koliko zapravo ne gospodarimo sopstvenim životom. Koliko zavisimo od slučajnosti i okolnosti i koliko smo nemoćni kad se "namesti". Koliko jedan trenutak može da promeni sve. Da je radio bar jedan semafor...

Deste, žene?

Osim Lauša, pročitala sam Šlinkovog Čitača. Neverovatna knjiga. Nema šta da je vidiš, stilski najprostija naracija...a tako snažna. Čudo.

Pročitala sam Živi i pamti...
Knjiga je lepo napisana, izrazi slični našim , mentalitet takođe...tako da se i jačina naših žena u tom periodu oslikava u ovoj knjizi.
Prevarila sam se u startu, nije knjiga o ratu , već o ratnom dezerteru...Muškoj kukavici koja se strahujući za svoj život, ne vraća na front.
Glavni lik knjige je zapravo njegova supruga , hrabra i jaka žena koja krije svog muža, nosi teret njegove odluke i nesmotrenosti. Toliko se bori sa sredinom u kojoj živi i teretom koji joj je nametnuo njen suprug, da na kraju daje i sopstveni život (zapravo dva života , život deteta u njoj ) samo da bi zaštitila njega, slabijeg od sebe.
Tužna sudbina jake žene koju život od detinjstva nije mazio...

Ovako sam je i ja doživela.
Dobila je nedavno za rođendan i spržila u dva popodneva.
Priča jednog života i jednog vremena, o tome koliko zapravo ne gospodarimo sopstvenim životom. Koliko zavisimo od slučajnosti i okolnosti i koliko smo nemoćni kad se "namesti". Koliko jedan trenutak može da promeni sve. Da je radio bar jedan semafor...

Deste, žene?

Osim Lauša, pročitala sam Šlinkovog Čitača. Neverovatna knjiga. Nema šta da je vidiš, stilski najprostija naracija...a tako snažna. Čudo.
:ok:
Stigla nam Meda
smilie_girl_112.gif

sinoć sam napisala poruku i nešto me za.hebavala Krsta i nisam mogla da je pošaljem, ali sam je sačuvala i crći ću ako ne iznesem svoje mišljenje, koje je po običaju suprotno od Radinog. Jedino se oko Žarka slažemo. Dakle sinoćna poruka:

Nisam nikad slušala Bosiljčića kako govori stihove, a bolje da nisam ni sad, mislila bih da to dobro radi. A ovako sam se uverila da ne radi. Uopšte mi se ne dopada kako recituje. Mnogo glumata, potpuno neujednačeno, bespotrebno se dere na momente, a u onoj prvoj, tako mu ne leži da govori ijekavski. A i loše peva ovu pesmu. Ja nešto puno slušam Kemala Montena u poslednje vreme pa sam pod utiskom, pa mi ovo dodje kao neko skrnavljenje. A ne peva mi loše one šlagere u seriji Nepobedivo srce. Ali valjda tamo nije uživo pa su ga ušminkali.

Žarkov snimak sam prvi put sinoć (tj. preksinoć) odgledala i mnogo sam se rastužila. Kako on to govori!!! I ne samo što je njegovo, prosto ume. Rado, valjda si stavila Bosiljčića da možemo da uporedimo da nije ni prineti Lauševiću.

Jaaao, kol'ko snega kod vas!
Hajde da se grudvamo :zimag:

Pocela da citam Tetka Safija i manastir.

Ko je to pisao? Ima naslov po sistemu Tetka Hulija i Piskaralo.

Pročitala sam Živi i pamti...
Knjiga je lepo napisana, izrazi slični našim , mentalitet takođe...tako da se i jačina naših žena u tom periodu oslikava u ovoj knjizi.
Prevarila sam se u startu, nije knjiga o ratu , već o ratnom dezerteru...Muškoj kukavici koja se strahujući za svoj život, ne vraća na front.
Glavni lik knjige je zapravo njegova supruga , hrabra i jaka žena koja krije svog muža, nosi teret njegove odluke i nesmotrenosti. Toliko se bori sa sredinom u kojoj živi i teretom koji joj je nametnuo njen suprug, da na kraju daje i sopstveni život (zapravo dva života , život deteta u njoj ) samo da bi zaštitila njega, slabijeg od sebe.
Tužna sudbina jake žene koju život od detinjstva nije mazio...

E, ja sam se iznervirala već i samo od ovog. Muka mi je od naših jakih žena koje ceo život nose celu porodicu, a često i užu i širu familiju na grbači i još više od tako nekih mlakonja, koji misle samo na sebe i zbog kojih one to i moraju da rade. Da li moraju!? Suviše filozofsko pitanje. Ali sad kad sam počela da pljujem i psujem, ima da završim, neću valjda sad na rupu. Dakle, naše žene jesu sjajne, jake, hrabre, obrazovane, odgovorne, emancipovane, ali su nam muškarci definitivno niža bića, ajd da ne kažem nešto gore.

Inače da ne mislite da sam nešto ljuta, divno sam provela dan, družeći se sa dragim ljudima. Samo me je sadržaj ove knjige naveo na ovakav komentar. Ja to sigurno neću čitati.Verujem da je divno napisana. Uzged, ko je to pisao. Kakav je to novi običaj da izostavljate pisca. Valjda on nije važan!?

Evo malo veselih smajlića, da uveselim ovu kritičku poruku :sanke::zimag::zjelka3:z:dd:z:dm3::zdm5:z:dm::zpozdrav:

E, ja sam se iznervirala već i samo od ovog. Muka mi je od naših jakih žena koje ceo život nose celu porodicu, a često i užu i širu familiju na grbači i još više od tako nekih mlakonja, koji misle samo na sebe i zbog kojih one to i moraju da rade. Da li moraju!? Suviše filozofsko pitanje. Ali sad kad sam počela da pljujem i psujem, ima da završim, neću valjda sad na rupu. Dakle, naše žene jesu sjajne, jake, hrabre, obrazovane, odgovorne, emancipovane, ali su nam muškarci definitivno niža bića, ajd da ne kažem nešto gore.
Nije da nema ...ima...
Ne mogu da verujem da čitam tri ratne knjige jednu za drugom...Samo ja mogu da napravim takav izbor :dash:Počela sam Živi i pamti-V. Rasputin

Evo, da dodam, knjiga me je privukla pošto na njoj piše : Ljiljana Habjanović Đurović vam preporučuje"- Valentin Rasputin, Živi i pamti.
Dalje stoji....
Kada sam 1978.godine prvi put pročitala roman bila sam potpuno očarana ovom izvanrednom knjigom, snažnom i nesvakidašnjom povešću o ljubavi, snazi, samilosti i žrtvi.Od tada Živi i pamti je jedna od knjiga kojima se vraćam, a Valentin Grigorijevič Rasputin jedan od mojih najdražih pisaca... Ljiljana H. Đ.

Nightmare, svaka čast, ja ne bih imala herca da se javim kad se Bi ovako naljuti :mrgreen: :lol:

Nego, htedoh da kažem da koliko god ne trpim LjHĐ, toliko moram da priznam da u Globosinu ima vrlo zanimljivih naslova...

Ma nisam ja ljuta... prosto ponekad iz mene govori feministkinja... ili neko ko nikako ne može da se pomiri sa tom "ravnopravnošću" polova. U sledećem životu ću da budem muškarac, to sam odlučila još kao dete. Oduvek sam primećivala i smetala mi ta nepravda. Ja sad ko Esterita, sve što imam kažem ovde. A gde drugde i da kažem!?

Neko reče da su te preporuke LJHĐ dosta prihvatljive. Tj. da preporučuje i valjda izdaje dobre i zanimljive knjige.

Ma nisam ja ljuta... prosto ponekad iz mene govori feministkinja... ili neko ko nikako ne može da se pomiri sa tom "ravnopravnošću" polova. U sledećem životu ću da budem muškarac, to sam odlučila još kao dete. Oduvek sam primećivala i smetala mi ta nepravda. Ja sad ko Esterita, sve što imam kažem ovde. A gde drugde i da kažem!?

Neko reče da su te preporuke LJHĐ dosta prihvatljive. Tj. da preporučuje i valjda izdaje dobre i zanimljive knjige.

Ja ću u sledećem životu da budem medved. Msm, trebalo je i u ovom, ali negde sam nešto zabrljala....

Jedno od tih njenih izdanja je recimo Papa Jovana, odlična knjiga, odlična.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back