Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja jedva cekam da ova tehnologija malo napreduje pa da u pp moze da se posalje i podvarak (i cureci batak uz to :mljac:)

Nego kad pomenuste SF, ja nisam bas poznavalac, ali smo na faksu svi redom citali Vodic za autostopere kroz galaksiju, pricalo se da nas nece pustiti da diplomiramo dok ne procitamo :) Bas dobra knjiga.

A o SF-u: ne mogu reci da sam neki ljubitelj (evo Van, decko me tera zadnjih sto godina da procitam "Autostoperski" i ja stvarno hocu, i kad mi prepricava neke fore stvarno su mi dobre, ali kad pocnem da citam smorim se u prvih 10 strana pa se plasim da nisam mozda prerasla),

Ali Bi, ne znam da li je M.Atvud klasican SF. Mene je "Sluskinjina prica" oduvala, mnogo mi se dopala i bas sam juce u "Guardianu" citala tekst Margaret Atvud bas o tome da li su njeni romani SF. Pa kaze, ako je Orvelova "1984" SF onda su i njeni romani ali nemojte joj reci da je to isti tip SF-a kao "Marsovci dolaze". "Sluskinjina prica" mi se toliko dopala da nisam htela da citam 'Antilopu i kosac" dok ne prodje bar godinu dana, da ne mesam utiske.

Meni je taj Autostoperski vodič, bio potpuno besmislen. Još mi je tih prvih 10-ak strana dok se spremaju za smak sveta, bio i interesantan, a ono posle ... bezveze. A kuma mi priča o tome nadugačko i naširoko, ali ona zaista ima ukus 16-ogodišnjaka, ne 16-ogodišnjakinje.! Baš dečaka. Tako da ne znam što sam uopšte uzimala po njenoj preporuci.
Znači nisam ja jedina u nedoumici gde svrstati pomenuta dela Atvudove. Pa ako imamo samo realno i s druge strane SF, a ništa izmedju, onda jesu, kao što reče Gardijan, samo različiti tip SF

ja ne volim nesto posebno SF ali mi je autostoperski vodic omiljena knjiga :mrgreen: i meni bas nije za 16ogodisnjake jer je bar po mom misljenju kombinacija humora apsurda i britanskog humora previse prefinjen za vecinu 16ogodisnjaka. ja sam kupila tu knjigu za rodjendan decku i posle trideset strana reko kako mu je dosadna i kako ne moze vise da cita :neutral:. sada kada razmislim mi smo se vecito prepucavali i oko filmova,muzike i svega, ja sam mu govorila da ima ukus za to ko i moja keva - sto je za mene uvreda - (tj nema ga nego sto ociglednije njemu bolje + bozicni filmovi + americke komedije+tralala muzika iz osamdesetih, mada je mama bas volela autostoperski vodic) a on je meni vecito govorio da sam udarena u glavu i da mi se svidjaju bizarne i nenormalne stvari. trebalo je od tog momenta kad mi je uvredio omiljenu knjigu, da znam da nasa veza nema buducnost :))) tako i bi :) ja inace svima preporucujem vodic i to je knjiga koju skoro uvek imam iz sebe...dovukla sam je iz srbije, i ako se budem selila to je jedna od retkih knjiga koje cu zadrzati za dalje :)

sada citam (vec neko vreme, jer je previse detaljna) knjigu o avganistanu i pakisatnu, americkom finansiranju pobunjenika,mudzahedina, talibana i ostalih protiv sovjeta i kako im se sve to kasnije obilo o glavu jer po obicaju vode glupu spoljnu politiku :) da ne preporucujem ni ovu, samo neko koga veoma zanima tema moze to da cita :)

sada citam (vec neko vreme, jer je previse detaljna) knjigu o avganistanu i pakisatnu, americkom finansiranju pobunjenika,mudzahedina, talibana i ostalih protiv sovjeta i kako im se sve to kasnije obilo o glavu jer po obicaju vode glupu spoljnu politiku :) da ne preporucujem ni ovu, samo neko koga veoma zanima tema moze to da cita :)

Pusti ti nas da mi sami odlucimo da li cemo citati :D
Ti samo nama kazi koji je naslov knjge i pisac.
Mi smo ovde saroliko drustvo, citamo svasta.
Samo sto... ti si izgleda negde preko, pa je pitanje ima li to kod nas :think:

Dano, otisle su mi na spisak Odakle sam bila, vise nisam i Suma :D

e a je l vi samo istrazujete ili vam dodje da se vratite starim dobrim naslovima
eto nesto sam se podsetila pa cu sigurno skorije uzeti lolitu,sestre bronte (to sam citala u 6. osnovne :lol: ) ,ljubavnika,i tako neke zivotne price,ne mnogo teske,ne mnogo lagane...
I istrazujemo i vracamo se :D

Ja sam u poslednje vreme od tih starih naslova procitala (nesto ponovo, a nesto prvi put):
-Hroniku palnackog groblja (bila mi je malo je reci prelepa-tako starinska, kako ti cini mi se mislis)
-Na Drini cuprija (za nju nemam reci koliko je dobra)
-Seobe (pa nisam bas odlepila)

Ove zime planiram Carobni breg Tomasa Mana koji nisam u svoje vreme procitala.
I tako... Nemoz' sve da se postigne :D

ja sam ''tela (bilo nu slovo T u šolji :) ) . da pročitam ponovo Na drini čuprija, pa je nisam našla, pa sam pročitala (ponovo) Travničku hroniku
u međuvremenu mi je, za divno čudo, vražena ćuprija, samo mi sad nema slova T...

a s' obzirom da mi je onaj Njemac odavno frajer, dosta toga sam ponovila, nenamjerno
Drugarice moja :zag: :lol:
Bogami Taravnicku hroniku i ja imam nameru.
I Mesinu Tvrdjavu.
I jos tako neke, al sto bi ti rekla kaT? :think:

Sestre Bronte na primer, mozda bih probala da imam svoje.
Ovako ne probam, a mislim da mi to ne bi ni islo.

Prosle su me te devojace teme.
Mada sam ja... pa skoro devojka :malav:

Mislila sam da sam greškom ušla u Šta kuvamo danas umesto u Biblioteku:zcepanje:.
Što se tiče podvarka, probala sam ga samo jednom i to u onim godinama kada mi je sve bilo bljak, tako da bih mogla još jednom da mu dam šansu jer sam od tad počela da jedem skoro sve što nisam volela (samo još do pihtija nisam stigla). Tako sam govorila da masline ne podnosim i pre 3 godine kad sam radila na sajmu (a tamo svega suhomesnatog, pa masline, pa šampanjac) tukla sam svaki dan po teglu maslina:rumenko:. Posle saznam da sam trudna;), ali i dan danas ih obožavam. Kao i šampanjac:whistling:.
Što se tiče "podsećanja" na neke stare dobre knjige, tek me čeka komplet Ive Andrića, mama me obradovala i kupila mi:heart:.
Počela sam Kuću duhova, a sutra idem u biblioteku pa ću da produžim na još 15 dana, videću da li je to maksimum (ovo je za Radu i Dasty).

I istrazujemo i vracamo se :D

Ja sam u poslednje vreme od tih starih naslova procitala (nesto ponovo, a nesto prvi put):
-Hroniku palnackog groblja (bila mi je malo je reci prelepa-tako starinska, kako ti cini mi se mislis)
-Na Drini cuprija (za nju nemam reci koliko je dobra)
-Seobe (pa nisam bas odlepila)

Ove zime planiram Carobni breg Tomasa Mana koji nisam u svoje vreme procitala.
I tako... Nemoz' sve da se postigne :D

Da li da se stidim i kažem da Hroniku i Čarobni breg nikad nisam pročitala, a Ćupriju i Seobe pojma nemam, za Seobu mi je neki loš utisak u glavi kao da sam morala da čitam a u tim godinama me baš to nije zanimalo.

Pusti ti nas da mi sami odlucimo da li cemo citati :D
Ti samo nama kazi koji je naslov knjge i pisac.
Mi smo ovde saroliko drustvo, citamo svasta.
Samo sto... ti si izgleda negde preko, pa je pitanje ima li to kod nas :think:

Dano, otisle su mi na spisak Odakle sam bila, vise nisam i Suma :D

E i mene Eriu zanima kako se zove ta knjiga. A što se tiče uvećanog spiska, sve ove + Soba. Pa onda kad da stignem da pročitam nešto lepo a već pročitano uh.

A i volela bih da nađem vremana pa da ponovo pročitam Prohujalo sa vihorom:zaljubljena:
Ja sam krajem osnovne i godinama posle toga, cim stigne raspust uzimala od drugarice Prphujalo sa vihorom. Secam se crvene korice :D

Da li da se stidim i kažem da Hroniku i Čarobni breg nikad nisam pročitala, a Ćupriju i Seobe pojma nemam, za Seobu mi je neki loš utisak u glavi kao da sam morala da čitam a u tim godinama me baš to nije zanimalo.
Hroniku sam citala prvi put prosle zime i malo je reci da sam se odusevila.
Carobni breg do sada nisam citala, ali ove zime bogme hocu.

I ja zahvaljujem Lamar. Divna si.
Ja ne izbegavam SF, mada se retko setim da uzmem nesto tog žanra. Volim Majkla Krajtona, mislim da i on tu spada.
Uzgred, ova knjiga ''Volim Njujork'' je toliko OČAJNO prevedena i lektorisana da je čak ispod Laguninih uobičajenih standarda. Tako se junakinja čas zove Anđela, čas Andžela, nailazi na 'štand sa AKSESOROJZOM', gleda 'Amerikas nekst topmodel', kupuje naranČaste odevne predmete i govori stvari poput ''Gde to prokleto idemo?''. Uh, da mogu, vratila bih je u knjižaru. Sasvim sigurno neću kupiti nijednu knjigu koju je prevela dotična gospođa.

Ja sam krajem osnovne i godinama posle toga, cim stigne raspust uzimala od drugarice Prphujalo sa vihorom. Secam se crvene korice :D

Hroniku sam citala prvi put prosle zime i malo je reci da sam se odusevila.
Carobni breg do sada nisam citala, ali ove zime bogme hocu.

Moje, tj. mamino, Prohujalo sa vihorom ima zelene korice. :)
Hroniku čitala odavno, pa posle ponovo, a Čarobni breg mi se mnogo svide, ali ne verujem da ću ga ponovo čitati. Radije ću ponoviti Budenbrokove. Vidim bili neki filmovi iz više delova, ali ja nikako to da ubodem. Ili zaboravim ili nisam tu, ili moram da radim nešto drugo..
Vraćam se Andriću, Ćopiću, ponekoj sestri Bronte... kad sam čitala neku knjigu o gospodinu Darsiju, morala sam da se podsetimo originala. Naravno Markesu, Sto godina samoće, čitam svakih 5-6 godina. I sad ću da se vratim Kući duhova, kad pročitam Kći sreće i Portret u Sepiji, da zaokružim. Ali tako mi sporo ide Kći sreće, nikako da sednem da čitam malo.

Pusika, napiši kako se zove dotična, obavezno

nekad. ali rijetko, mi prevod bude toliko dobar da spomenem i prevodioca ovdje, zajedno sa piscem

Ja isto....

Nego, tragedija mi se dogodila, nešto mi se pokarabasio moj kompjuter, neće da radi. Kaže muž da su može biti neki kablovi, ali ne može iz Nemačke da mi opravi. Valjda će sin znati.... i valjda nije nešto tragično, da pogubim sve moje prevode, spisak pročitanih knjiga i onih za čitanje (moj i od Lamar), fotografije... lele, pa to ceo moj život poslednjih par godina.

Meni je taj Autostoperski vodič, bio potpuno besmislen. Još mi je tih prvih 10-ak strana dok se spremaju za smak sveta, bio i interesantan, a ono posle ... bezveze. A kuma mi priča o tome nadugačko i naširoko, ali ona zaista ima ukus 16-ogodišnjaka, ne 16-ogodišnjakinje.! Baš dečaka. Tako da ne znam što sam uopšte uzimala po njenoj preporuci.
Znači nisam ja jedina u nedoumici gde svrstati pomenuta dela Atvudove. Pa ako imamo samo realno i s druge strane SF, a ništa izmedju, onda jesu, kao što reče Gardijan, samo različiti tip SF

Jao pa kako besmislen? Pa tamo je odgovor na pitanje "sta je smisao zivota?" :zcepanje:
Ja sam k'o tvoja kuma izgleda :lol:

Sad mi se sa ovim Autostoperskim vodičem dešava isto što i sa Ubiti pticu rugalicu. Zašto ne dozvoljavate da se meni to ne dopada!? Ako mi u prvih 50-ak strana ne zaokupi pažnju i ne zainteresuje da saznam šta će biti dalje, ja neću da gubim vreme s tim. Suviše sam knjiga pročitala u kojima se do kraja (posle dosadnog početka) nije ništa zanimljivo dogodilo. Nemam više vremena za to. Suviše ima knjiga koje mi pružaju zadovoljstvo i u kojima mogu da uživam, a neću nikad stići da ih pročitam. Zašto bih trošila vreme na nešto što mi ne pričinjava zadovoljstvo. Bar tu mogu da napravim izbor, ako ne mogu u nekim drugim životnim sferama. Uh, kakva govorancija :zper:

Sad mi se sa ovim Autostoperskim vodičem dešava isto što i sa Ubiti pticu rugalicu. Zašto ne dozvoljavate da se meni to ne dopada!? Ako mi u prvih 50-ak strana ne zaokupi pažnju i ne zainteresuje da saznam šta će biti dalje, ja neću da gubim vreme s tim. Suviše sam knjiga pročitala u kojima se do kraja (posle dosadnog početka) nije ništa zanimljivo dogodilo. Nemam više vremena za to. Suviše ima knjiga koje mi pružaju zadovoljstvo i u kojima mogu da uživam, a neću nikad stići da ih pročitam. Zašto bih trošila vreme na nešto što mi ne pričinjava zadovoljstvo. Bar tu mogu da napravim izbor, ako ne mogu u nekim drugim životnim sferama. Uh, kakva govorancija :zper:

neka si nam rekla :mrgreen:
dozvoljavamo, kako da ne dozvoljavamo :zper:

ja ne čitam...čak ni ne čituckam
riješavam one gomile što su mi zakrčile spavaću sobu

napravila sam tabelu nedeljnih obaveza po danima i jedno 10 listica sam sa zadovoljstvom zgužvala i frljeknula u smeće
i još ču jedno dvije tri nedeljne tabele prazne da napravim, da maknem ove ostale listice
ne može se živjet više od mojih listica listica

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back